bugün

Omurganın sağ veya sola doğru eğrilikleri ile karakterize şekil bozukluğu.
''s'' şeklini almış omurgadır.
ciddi bir hastalıktır. genelde neden olustugu tam olarak bilinmez. eger ilerlemis bir durumda ise veya erken tanı konmussa cerrahi girisim gerektirir. ameliyatta hastaya cesitli vıdalar ve rodlar yardımıyla omurlara normal lordotik ve kifotik egim verilir. ameliyattan sonra hastanın hareketlerine dikkat etmesi son derece onemlidir.
Skolyoz, omurga'nın göğüs (thoracic) veya bel (lumbar) bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Tek başına olabileceği gibi, kifoz (arkadan öne doğru anormal bir eğrilik) ile beraber de görülebilir (Kifoskolyoz).
omurga eğriliğine verilen addır. başlıca belirtileri:
bel oyuntularında asimetri
kalça kemiklerinden birinin diğerine göre daha çıkkın olması
omuzlardan biri daha yüksekteymiş gibi görünmesi veye kişinin yana eğik durması
bel ve sırt ağrıları
(60 derecenin üstündeki eğimlerde)nefes darlığı.

her ne kadar adı çok duyulmasa da pekçok insanda görülen(amerikada buluğ çağındaki her 10 çocuktan birinde) bi hastalıktır. genelde buluğ çağındaki kız çocuklarında görülür. eğer kemik gelişimi tamamlanmadan ortaya çıkmışsa kemik gelişimi durana kadar eğim hızlı bir biçimde artacak ve erken teşhis edilmezse tek çare ameliyat olacaktır.ama eger kemik gelişimi tamamlandıktan sonra ortaya çıkmıssa yılda en fazla 2 derece eğim olacak ve dolayısıyla (eger 50 derecenin üstünde değilse) korseyle* tedavi edilebilecektir.

hastalık genelde 2 eğim şekilindedir. birincisi * büyük eğimdir ve ilk oluşur. ikinci eğim ise vücudun kendi dengesini sağlamaya çalıştığı için oluşturduğu küçük eğimdir.

skolyoz bazı kesimler tarafından söylendiği gibi bir tarafta ağır birşeyler* taşımakla, yanlış oturmayla, yanlış duruşla, herhangi ani bi hareketle oluşmaz.

hastalığın 3 tane nedeni vardır.
*birincisi genetik olarak anne babadan gecen ve genelde doğuştan gelendir.
*ikincisi çocuk felci gibi ağır geçirilen hastalıklardan sonra oluşandır.
*üçüncüsü ve en yaygın olanı ise idiopatik yani sebepsiz olanıdır. hastaların %85i idiopatik skolyozdur. idiopatik skolyozun sebebi * hızlı gelişimdir.

ilaç tedavisi mümkün değildir. eğimin derecelerine göre 2 çeşit tedavi yönetmi vardır. eğer eğim 40-50 derecenin altındaysa plastik korseyle düzeltilmeye veya en azından ilerlemesini önlemeye çalışılır*.korse tedavisinde 6 aylık kontrollerle hasta gözetim altında tutulur korseyi ne kadar giyeceği ise eğime ve hastanın yaşına göre değişir. ama eğer eğim 50 derecenin üstündeyse cerrahi müdahele ile hastanın omurgasına metal çubuk yerleştirilir.
her iki yöntemde de hastanın bazı hareketleri kısıtlanır. ancak korse de bu olay gecici cerrahi tedavi de ise kalıcıdır.
direk radyolojik tanisi skolyoz tetkiki ile konur.
(bkz: lumbosakral vertebra graf)
(bkz: dorsal vertebra graf)
neyden kaynaklandığı bilinmeyen, omurganın sağa veya sola eğrilmesiyle oluşan rahatsızlık.
omurganın s harfi oluşturmasıyla meydana gelen, doğuştan gelen bir hastalıktır. platin takılarak düzeltilmeye çalışılır. yorucu bir hastalıktır.
19 vida ile yaşamayı öğretir size.
çok ciddi bir hastalık olmasına, yürüyüş-duruş bozukluklarına yol açmasına rağmen, hava harp okulunun öğrenci alımlarında gelen 8bin çakı gibi öğrencinin 7binine bu teşhisi koyması, sadece türkiye'de olur dedirten cinstendir... (kalan 1000 kişiden 900'ü de görme noksanlığından elenir.)

tanım; hava harp okulunun seçmeyeceği öğrencilere uydurduğu hastalık.
Burda bir yamukluk var diyip doktora gitmemin ardından röntgende noktaları birleştir yaptığım hastalıktır. inanılmaz ağrı yapar, çok uzun yürüyemez, ayakta duramazsınız. Korse oldukça etkili olmasına rağmen, rahatsız edici ve biraz da tuzlu bir yöntemdir. Önüne geçilmezse kemiklerin büyümesi sonlanana dek ilerler ve yaşlanınca kemik erimesi başlarsa zamanınızın büyük bir bölümünü fizik tedavide geçireceğiniz anlamına gelir.
skolyoz hastaligi omuriligin normale gore egik olma vakasidir. omurilginizin egirilik derecesine gore ameliyat gerekliligine karar verilebilinir.

eger derece olarak fazla egik olmayan skolyoz vakalarinda, ki bunlar s seklinde veya ters s seklinde de olabilir. spor yaparak bunun yarattigi agridan kurtulmak mumkundur. ozellikle yuzme sporu skolyoz agrilarini azaltmanin en onemli yoludur. amac sirt kaslarini guclendirerek egri olan omuriliginizi desteklemek.
Skolyozun ileri safhalarında akciğer ve kalp yetmezliği başlayabilir. Ağrılardan hayatınız bombok hale gelir. Düşmanımın başına gelmesin dedirtecek türden bir rahatsızlıktır. Ameliyatı sırasında Harrington Çubuğu omurgaya sabitlenir. Allah yardımcınız olsun.
skolyoz, omuriliğin kişisine göre s veya c şekillerini alma halidir. oldukça rahatsızlık veren bu hastalıkta egzersiz ve sağlıklı beslenme en iyi ilaçtır. eğer eğriliğin derecesi %40ten fazla ise ameliyat yapılır ki riski yüksek bir ameliyattır. hastalara yüzme ve barfiks önerilir.
ameliyatla omurga içine platin yerleştirilerek düzeltilme ihtimali bulunan, özellikle aniden boy atan zayıf ve normalden uzun boylu kız çocuklarının başına gelen omurganın yamuk olması durumudur.
memleketten yarın gelmiş yeni bir yazar arkadaşımız.*
(#16042570) entrysiyle güldürmüştür.

ayrıca geçmiş olsun yazarıdır. (bkz: skolyoz)
yeni dokuzuncu nesil yazar. hoş gelmiş.
nesildaşımızdır. *
karate sporcularının kata dalında olanlarının en çok karşılaştığı şey. niçin olduğunu ben de bilememekteyim.

not: kumiteciyim.
bel eğriliği diye acıklama yapılan, genelde harp okullarına cok basvuru olmussa torpilsizleri elemek amacıyla karsınıza cıkabilecek rahatsızlıktır. Oralarda karsınıza cıktıysa onemsemeyın pek bıseyınız yoktur.
hayatimi karartan hastalik. ayakta durunca bayiliyorum, masa basinda dogru duzgun oturamiyorum, surekli agrim var diye sizlaniyorum, calisma hayatimi da kararttigi icin calisamiyorum. allah kimseye vermesin bu hastaligi.
gelecegimi kararttin be skolyoz. ben simdi farkli yerlerde olabilirdim. ama olamadim, senin yuzunden....
Sırf bu skolyoz ve kifos yani kifo-skolyoz yüzünden benim de hayatım istediğim olması gerektiği gibi değil..
Hayatım boyunca kendimi beğenememek ne demek bilemezsin sözlük... :(
Az önce bendede olduğunu öğrendigim beni fizik tedaviye baslatacak olan omur egriligi hataligi.
sanırım bende de olan hastalık. küçüklükten beri taş düşürür dururum. 2008 yılında yine böbrek ağrısı şikayetinden dolayı ürologa gittim. yapılan röntgen çekiminden sonra doktor filmi eline alıp sen düştün mü diye sordu. ben de şaşırdım hayır dedim. sonra röntgeni gösterdi. omur bildiğin yamuk. bana ortopediye gitmemi önerdi ama ben herhalde röntgen çekilirken biraz yamuk durdum deyip önemsemedim.

bu yılbaşında yine böbrek taşı şikayetiyle hastaneye gittim. haliyle doktor röntgen istedi. çekilen röntgende ne kadar düz durmaya çalışsam da kemik yine yamuk çıktı. benimki dışarıdan bakınca pek belli olmuyor ama böyle röntgenlerde falan yamukluğu görebiliyorsunuz.

sırt ve bel ağrılarım da fazlalaştı, sebebi bu durum mu merak etmiyor değilim.

en yakın zamanda ortopediye gideceğim.
en yakin arkadasimda bulunan talihsiz hastalik. fark etmesi de cok komik bir sekilde olmustur. soyledir efendim

arkadasimin skolyoz hastalarinda oldugu gibi bir omzu asagida bir omzu yukarida. tabii su an asiri derecede degil, dikkatli bakinca fark ediliyor. arkadasim sporcu oldugu icin bunu bi kolunda daha fazla kas olmasina yorardik. sonra bunu baska bi arkadasimiza anlattik. ama bu bi hastalik deyince biz de gulerken bi kaldik. arastirdik falan derken gercekten arkadasimda skolyoz cikti. gel gelelim halen olayin ciddiyetinin farkinda degil. bu gidisle korse takmak zorunda kalacak malesef.
omurga eğikliğine denir. ve bir tür rahatsızlık hastalıktır sinirlerin en fazla ve direkt beyine giden bölge olan omurgada bulunduğundan ameliyat risklidir ve omurga cerrahisinin en komplike ameliyatları arasında yer alır fakat günümüzde geliştirilen teknolojiler sayesinde bu riskler çok aza indirilmiştir ve iyi bir hekimde olunduğu takdirde bu riskler yok olacak kadar azalır. ama yinede araştırmanız gereken bir konudur.
güncel Önemli Başlıklar