bugün

domates veya biberden yapılan şey. "ekmek-salça" dışında -ki o da yenmez ama yiyenler varmıs- tek başına yenmez, yemeğe katılır.
(bkz: salça olmak)
(bkz: yemeğin salçalısı kadının kalçalısı)
(bkz: salça kaynatmak)
domatesten yapılanının tadı çok güzeldir. oturup kaşık kaşık yenebilir.
eğitim fakültesi müzik/resim öğretmenliği bölümündeki kantinci emin'in bir numaralı dostudur salça. Gidip emin'den bir tost isteyin, hemen şu cevabı alacaksınız: Salça koyim mi? Ayrıca bu emin gruplara salça olmasıyla da tanınır (bkz: 152 evler kampüsündeki kantinci emin)
tamek markası iyi olan mamul. mal lan yani...
ketçabın avrupa birliğine alınmamış hali.
Kuru Fasulye yapıp ölçeğini kaçırdığınızda tadından bişey anlamamınıza sebeb olan domates konsantresi.
buzdolabında durduğu yere hayvan gibi küflenmesiyle sinirleri alt üst eden sos. küflenmesini engellemek için üzerine yağ dökülmesi tavsiyeler arasında olmakla beraber pek fazla işe yaradığı söylenemez. kavanozda kalan ve yağın olmadığı kısımlardaki kalıntıları iğrenç görüntü oluşturuyor. hazır salçaların içine tepeleme tuz basmak da faydalı olmuş değil. sadece küflenme süresini biraz daha uzatıyor.

sonuç olarak; alındığı gibi tüketilmesi gerekendir. kilolarca alıp çöpe atmak insana çok koyuyor be hacı.
kaynatılarak yapılanını zeyinyağı ile karıştırınca, ekmeğe sürüp yemesi güzeldir...
muhacir kesiminin kahvaltıda bile ekmeğe sürüp yediği katık.
domates yetiştirlen yerlerde geleneksel olarak açık havada güneş altında bekletip kurutularak yapılır.
atık,işe yaramaz dometeslerin değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkan yiyecek.
kapağı açıldıktan sonra direkt küf olayına girmeye müsait bir besin meddesi.
kapak açıldıktan sonra salçanın üzerine hafif zeytinyağı gezdirilirse küflenmeyi önlemiş olursunuz.
en kaliteli fabrikasyon üretimi gaziantep menşeili öncü markası altında satılanlar olan türk mutfağının vazgeçilmezi.
(bkz: salça eşittir ece kscg denklemi)
(bkz: anneannenin salçası)
çukurovada genelde biber salçası kullanılır.
marketten alınanların tadı tuzu olmadığı ama evde yapılmış biber salçasının özellikle etli yemeklerinizin tadına tat katacağı bir yiyecektir.
Salça başta domates ve kırmızı biber olmak üzere çeşitli sebzelerin ezilerek suları çıkarıldıktan sonra kurutulmaları sonucu elde edilen püre halindeki yiyecek maddesidir.

Salça yazları daha bol ve lezzetli olan sebzelerin kışın kullanılmak üzere saklanması amacıyla yapılır. Salça geleneksel olarak açık havada güneş altında bekletilerek kurutulur. Ancak konserve olarak firmalar tarafından üretilen salça genelde fırınlarda ısı etkisiyle kurutulmaktadır.

Salça domatesin kullanıldığı bütün yemeklerde kullanılabilir. Ayrıca salçayı sulandırarak domates suyu haline getirerek kullanmak ta mümkündür.
ekmeğe sürünce, biraz da peynir ekleyince güzel olandır.
dün geçe 3e kadar bana domates doğratan, yemeğe katılan lezzetli şeydir. salçayı yaparsınız ve bundan sonraki 5 yıl falan ne domates görmek ne domates doğramak istemezsiniz.*
koca günümü harcayan üstüne bide onu bunu taşıyıp belimin ortadan ikiye ayrılmasına sebep olan domates biber hatta bazen içinde patlıcan ve havuçta olabilen bana çektirdiği acıdan dolayı bütün sene bıkmadan yiyeceğim püre.
(bkz: muhacir olmak)
Brix: Domatesin içerisinde bulunan katı madde miktarını gösteren değerdir. Tüketici açısından brix veya kuru madde salçanın yaklaşık kaç kg domates kullanılarak yapıldığının ifadesidir.

Domates Salçası brixi genelde 28-30.(yaklaşık 6 kg domatesten 1 kg salça eldesi demektir.)
Püre Brixi %11-24 arası. Brixin düşük olması salçanın kıvamının daha az olduğunun dolaysısıle daha az domates kullanıldığının belirtisidir.

Bostwick: Vizkozite ve konsistens domates mamülleri ve özellikle salça açısından kaliteyi belirleyen önemli bir kriterdir.

Konsantre edilmemiş, domates suyu ve pulpun viskozitesini etkileyen en önemli faktörlerden biriside domates çeşididir. Domatesin doğal bileşenleri ve özellikle pektin miktarı viskoziteyi beliryen önemli bir faktördur. Bazı araştırmacılara göre uzun oval çeşit domateslerde yuvarlak domateslere göre daha çok pektin bulunmaktadır. domatesin işlenmesi esnasında bir miktar hücre duvarıda pulpa geçmektedir. Buda pulpun konsistensini etkilemektedir. Bunun sebebi hücrelerin ana yapı taşlarından birinin selüloz olmasıdır.

Tuz: Domateslerin doğal yapısında %0,05 ile %0,1 arası tuz (Sodyum Klorür-NaCl) bulunur.

Renk: Domateslerde doğal renk unsurunu karotenoidler belirler. istenilen rengi elde etmek için kaliteli hammadde ve bu hammaddeye uygun proses şartları belirlenmelidir. Yeşil oranı fazla olan domateslerde renk daha açık olmaktadır.Yeşil domateslerdeki klorofilin ısıyla esmer renkli feofitinlere dönüşmesi şeklinde açıklanabilir. Isıl işlem uygulamasında her zaman renk ve besin değeri kaybı söz konusudur. Pastörizasyon ve sterilizasyon sıcaklıkları ve süreleride renk unsurunu etkileyen önemli faktörlerdendir.

(http://www.akfa.com.tr/turkish/kutuphane.htm)