bugün

Savaşı başkomutan olarak yöneten Mustafa Kemal Paşa'ya, TBMM'nin mareşallik rütbesi ve gazilik ünvanı verdiği muharebe.
genel anlamıyla bakılınca bir son haçlı seferi sayılabilecek bu istila girişimini bir de türk ordusunun başkomutanı maresal gazi mustafa kemal atatürkten dinleyelim.

düşman ordusu 23 ağustos 1921de, ciddî olarak cephemize temas ve taarruza başladı. bir çok kanlı ve buhranlı safhalar ve dalgalar oldu.

düşman ordusunun üstün grupları, savunma hattımızın bir çok parçalarını kırdılar. bu ilerleyen düşman birliklerinin karşısına, kuvvetlerimizi yerleştirdik. meydan savaşı yüz kilometrelik cephe üzerinde oluyordu. sol kanadımız, ankaranın elli kilometre güneyine kadar çekilmişti. ordumuzun yönü batıya iken güneye döndü. arkası ankaraya doğru iken kuzeye verildi. cephenin yönü değiştirilmiş oldu. bunda hiç mahzur görmedik. savunma hatlarımız, kısım kısım kırılıyordu.

fakat kırılan her kısmın yerine en yakın bir mesafede derhal yeni bir savunma hattı kuruluyordu. savunma hattına çok ümit bağlamak ve onun kırılmasıyla, ordunun büyüklüğü ölçüsünde çok gerilere çekilmek nazariyesini kırmak için, memleket savunmasını başka bir tarzda ifade etmeyi ve bu ifademde ısrar ve şiddet göstermeyi faydalı ve tesirli buldum. dedim ki:savunma hattı yoktur, savunma cephesi vardır. o cephe bütün vatandır. vatanın, her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça düşmana terk olunamaz. onun için küçük, büyük her birlik, ilk durabildiği noktada tekrar düşmana cephe kurup savaşa devam eder. yanındaki birliğin çekilmeye mecbur olduğunu gören birlikler ona tâbi olamaz. bulunduğu mevzide sonuna kadar dayanmaya ve karşı koymaya mecburdur.

işte, ordumuzun her ferdi bu sistem dahilinde her adımda en büyük fedakârlığı göstermek suretiyle, düşmanın üstün kuvvetlerini yok ederek, yıpratarak nihayet onu taarruza devam kabiliyet ve kudretinden mahrum bir hale getirdi. savaş durumunun bu safhasını sezinler sezinlemez derhal bilhassa sağ kanadımızla sakarya nehri doğusunda, düşman ordusunun sol kanadına ve daha sonra cephenin önemli yerlerinde karşı taarruza geçtik. yunan ordusu yenildi ve geri çekilmeye mecbur oldu. 13 eylül 1921 günü, sakarya nehrinin doğusunda düşman ordusundan eser kalmadı.

bu suretle 23 ağustos gününden 13 eylül gününe kadar, bugünler de dahil olmak üzere 22 gün 22 gece aralıksız devam eden büyük ve kanlı sakarya savaşı yeni türk devletinin tarihine, dünya tarihinde çok az rastlanan büyük bir meydan savaşı örneği kaydetti.

mustafa kemal ataturk
az bilinen bir diğer adı ise subay savaşıdır.
Kayseri Lisesi'nin son sınıf öğrencileri de Sakarya Savaşı sebebiyle cepheye gitmiş, vatan için şehit düşmüş ve Kayseri Lisesi 1920 - 1921 öğretim yılı mezuniyet defterine son sınıfların karşısına: "Lise son sınıf talebeleri Sakarya Savaşı için cepheye gidip hepsi cephede şehit düştüğünden bu öğretim yılında okulumuz mezun verememiştir." ibaresi yazılmıştır.
Bu savaşta Mustafa Kemal, attan düşmüş ve kaburga kemiği çatlamıştı. Kendisine istirahat etmesi teklif edildiğinde "Milletimin bu ölüm kalım savaşında benim kemiklerim söz konusu olur mu? Bunların ne ehemniyeti var; benim kemiğimin çatladığı yerde; konstantin' in ordusu da kibiri de kırılacaktır" demiştir. ve sakarya muharebesini kazananan ordu komutanı Ruşen Eşref; Atatürk' ü ankara'ya gelişinde şu cümleyi sarfetmiştir "Ankara'ya gelişinizde sizi karşılarken ayaklarınızın altına sermek için, vatan toprağından daha kıymetli bir şey bulamadık"...
erlerin cogu askerden kactigi icin subay savasi olarak tanimlanir. kitaba bosuna bakmayin "cok asker oldugu icin subay savasi" der.
ulusu özveriye çağıran tekalif-i milliye emirleri öncesinde çıkan savaştır.
23 ağustos- 12 eylül 1921 tarihleri arasında gerçekleşen savaştır. yunanlıların ankara'yı hedef seçerek 14 ağustos 1921'de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş başlamıştır. mustafa kemal'in " hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır; o satıh bütün vatandır." şeklinde belirlediği sakarya savaşı planı 100 km genişliğinde bir cephede uygulanmış ve yapılan savunma savaşı sonucunda yunan ordusu büyük bir yenilgiye uğramıştır. savaş'ın sonrasında;

- yunan ordularının saldırı gücü kırılmış ve savunma yapmak zorunda bırakılmıştır.

- türk ordularının 1683'deki ikinci viyana bozgunu'ndan beri süregeln geri çekilmesi sona ermiştir.

- türk orduları saldırı gücüne ulaşmıştır.

- mustafa kemal'e gazilik unvanı ve mareşallik rütbesi verilmiştir.

- itilaf devletleri tbmm'ye ateşkes ve yeni barış önerilerinde bulunmuştur.

- italya, anadolu'dan kesin olarak çekilmiştir.
bağımsızlık yolunda kazanılmış en önemli savaşlardan biridir. ayırca yıldönümü olmuştur.
yunanlılar ankarayı ele geçirmek için saldırmış; fakat başarısız olmuşlardır.
geri çekilme anlayışımızın sona erdiği savaştır.
italyanların işgal ettikleri yerleri tamamen boşalttığı savaştır.
türklerin o meşhur kurt kapanı veya turan taktiği dedikleri stratejiyi uyguladıkları son savaştır.
sakarya,yüzüstü süründürülmek istenilen türklüğün ayağa kalkmasıdır.

yüzüstü çok süründün,
ayağa kalk sakarya....
kurtuluş ve istiklal yolundaki en büyük adımlardan biridir belki de en önemlisi. düşman kuvvetler arasındaki anlaşmazlık bu zaferle iyice su yüzüne çıkmış, bu zafer sayesinde pamuk ipliğine bağlı düşman kuvvetlerin ittifakı parçalanmıştır. kurtuluşa olan inancı artıran bir zaferdir de.
türk ordusu'nun tarihte verdiği son savunma savaşıdır.
bu savaşın anısına, türk ordusunun düşmanı durdurup bozguna uğrattığı yer olan polatlı'da türkiye'nin en büyük ve en manidar anıtı dikilmiştir.
http://galeri.uludagsozlu...akarya-meydan-muharebesi/

http://3.bp.blogspot.com/...HO2iTg/s320/MAG_77301.jpg
Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu Türk tarihinin en önemli savaşlarından biridir. Yunan General Papulas tarafından Yunan ordularına Ankara'ya harekat emri verilmişti. Savaşı Yunan tarafı kazanırsa TBMM, Sevr Antlaşması'nı kabul etmek durumunda kalacaktı. Öte yandan yirmi dört tümen Rus askeri Kafkaslarda bu savaşın sonucunu beklemekteydi. Savaşı Türklerin kaybetmesi halinde Sevr hızlı bir şekilde uygulamaya geçirilecekti.

vikipedia
22 gün aralıksız süren dünya tarihinin en uzun meydan muharebesi. en kısası için de (bkz: mohaç meydan muharabesi) ne tesadüf ki * ikisi de ecdadımız tarafından yapılmıştır.
ikinci viyana kuşatmasından beri süren geri çekiliş bitmiş, düşman üstüne gidilmeye başlanmıştır bu muharebe ile.
yüzyıllar boyu süregelen makus talihin sona erdiği, türk milletinin son savunma savaşıdır.

bir milletin yeniden ayağa kalktığı, şanlı zafere yaklaştığı savaşdır.

anadolu türk tarihinde bir dönüm noktasıdır, başta ulu önder atatürk olmak üzere tüm askerlerimizin ruhu şad olsun.
23 Ağustos-13 eylül arasında sakarya ovasında meydana gelen muharebedir. istiklal savaşının en büyük 2.zaferidir.
Türklerin kurtuluş Savaşı'ndaki son savunma savaşıdır.
Savaşın kazanılmasıyla italyanlar Anadoluyu tamamen boşaltmış, ingiltere politikalarında yalnız kalmıştır.
yunanlılar malum ağır bir yenilgi almışlar.
görsel
92. senesini idrak ettiğimiz büyük zafer.

--spoiler--
23 Ağustos 1921'de başlayan Sakarya Meydan Muharebesi'nde Türk ordusu, Yunan kuvvetlerine 22 gün boyunca direndi ve Yunanlıları geri püskürttü. Sakarya Meydan Muharebesi 13 Eylül günü Türk zaferi ile sona erdi.

Sakarya Savaşı,Türk Tarihi'nde bir dönüm noktasıdır. Sakarya Savaşı'nın kazanılmasıyla,Türk Milleti'nin genel savaşın kazanılacağına olan inancı yerine gelmiştir. istanbul'da,tüm camilerde Sakarya Şehitlerine mevlütler okunmuştur. O ana kadar, Ankara'ya mesafeli duran istanbul Basını'nda dahi bir sevinç duygusu oluşmuştur. Uluslararası toplumun (özellikle ingiltere'nin) TBMM güçlerine bakışı değişmiş ve Yunanistan, arkasındaki ingiltere desteğini kaybetmiştir.

ismail Habip Sevük Sakarya Meydan Muharebesinin önemini, "13 Eylül 1683 günü Viyana'da başlayan çekilme, 238 sene sonra Sakarya'da durdurulmuştur." sözüyle tasvir etmiştir.
--spoiler--
Sakarya bir ölüm kalim savasidir aslinda savas kaybedilirse Ankara isgal edilecektir, Yunanlilari bir daha durdurmak mumkun olmayacaktir, kurtulus mucadelesi kaybedilmis olacaktir.
Hmm.. Ayrica Mustafa Kemal Pasa'ya "Gazi" unvani ile "Maresallik" rutbesi verildi.
yunanlıların taarruzdan savunmaya geçmelerine neden olan savaştır.
Fevzi çakmak paşanın etkisinin büyük olduğu muharebe.