bugün

(bkz: hilal taktiği)
20 haziran 2008 hırvatistan türkiye maçında a milli takımımızın uygulaması gereken taktik.
eski türk ordularının, düşman ile çarpışırken yavaşça geri çekilmesiyle başlayan, uygun bir coğrafi yapıya sahip noktada, düşman saflarını zayıflatıp ardından ani bir atakla zafere imza atması amaçlanan ve çoğu zaman tutan bir savaş taktiğidir...candır...yaşam tarzıdır...
hilal taktiği ve kurt kapanı olarakta isimlendirilir. uygun alana toplanan düşmanı çember içine almak esastır. kazanılan bir çok savaşta bu taktik uygulanmıştır.
son olarak sakarya meydan muhrebesinde mustafa kemal tarafından uygulanan taktik.*
tam da şu sıralar bize lazım dediğimiz stratejidir. soysuz şerefsiz sürülerini şu vatan toprağından sürmek için daha etkili bir yöntem yok diyorum.
hilal taktiği ile aynı şey değildir. hilal taktiği tek savaşta kullanılır. turan taktiği bildiğin doktrindir.

şimdi, zinde güçler tarihi hayranı gençler bilmiyor olabilirler. turan taktiği tek savaşlık olay değil en nihayetinde. türklerin demeylim tüm göçebelerin kullandığı uzun yıllara yayılan taktik. otlaklarda dolanıyorlar arada çıkıp eken biçen yerleşikleri eziyorlar tarım arazileri bildiğin otlak oluyor. sonra oranın devleti ordu ile cezalandırma seferine çıkınca kaçıp çekiliyorlar orduya uzaktan ok atıp çekiliyorlar vs. ordu gidince geri geliyorlar takılıyorlar. çinliler bunun için kendi atlı okçu birliklerini kurmuşlar hatta bildiğin tutan taktiğine bağlayıp aynı tadı verip hunlarla savaşmaya kalkmışlar tarım arazilerinden vazgeçerek. bizans attilaya karşı hiç cezalandırma savaşı için ordu toplamamış sadece bir kere gitmiş bir daha da gitmemiş hediye yollamış durmuş. roma ise hiç ilişmemiş bu taktiğe ama akıllı olmasından dolayı değil fakir olmasından dolayı. yoksa fikir kabul edilmiş. böyle işte.
--spoiler--
Kurtların kışın aç kaldıklarında uyguladıkları bir avlanma taktikleri vardır ve bu taktikten esinlenerek uygulanır.

Bu taktiğe göre kurt sürüsü iki kümeye ayrılır. Birinci küme fedai kümesidir; ikinci küme ise pusu kümesi. Fedai kümesi köpeklerin bulunduğu yerleşim yerine girer ve köpeklere saldırır. Biraz mücadele verdikten sonra fedai kümesi, yenilmiş gibi davranıp köpeklerden kaçmaya başlar; tabi ki köpekler de kurtların ardından onları kovalamaya başlarlar. Ama köpekleri bir sürpriz beklemektedir. Çünkü asıl ve kalabalık topluluk olan pusu kümesi, onları yerleşim yerinin dışında beklemektedir. Pusu kümesi hilal biçiminde dizilmiş ve iyice gizlenmiştir. Fedai kurtlar, köpekleri kurnazca bu hilalin ortasına çekerler. Köpekler hilalin içine tümüyle girince, pusu kümesi, hilali uçlarından kapatır ve köpekler bir çember içine alınmış olur. Artık köpeklerin kurtuluş umudu yoktur; zafer kurtlarındır ve karınlarını doyurmak için avlarını parçalarlar.

Eski Türkler, kurtlarda gördükleri bu oyunu bir savaş manevrası durumuna getirmişler ve yaptıkları birçok savaşta kullanagelmişlerdir. Bu savaş manevrasına ''Kurt Oyunu'', ''Hilal Taktiği'', ''Turan Taktiği'' gibi adlar verilir.

Tarihi kayıtlar incelendiğinde, Roma imparatoru Sezar'ın, sahte geri çekilme ve pusuya dayalı Kurt Oyununu Asyalı göçebe savaşçılardan öğrenip uygulamaya çalıştığı anlaşılmaktadır. Fakat Roma ordusunun, Türk ordusu gibi süvariliğe dayanmayıp piyade ağırlıklı olmasından ve Roma ordusunda okçuluğa verilen önemin az olmasından ötürü, Roma ordusu Kurt Oyununu uygulamakta yetersiz kalmıştır. Çünkü Kurt Oyunu hızlı bir manevra yeteneği ve yüksek okçuluk kabiliyeti gerektirir ki bu da o zamanlar ancak atlı birliklerle sağlanabilirdi.

Türkler, zamanımıza kadar birçok savaşta (mesela Mohaç Meydan Savaşı, Malazgirt Meydan Savaşı, Kurtuluş Savaşındaki birçok çarpışma; Hun, Kök-Türk, Avar ordularının yaptıkları savaşlar...vb) bu taktiği maharetle uygulamışlardır. Zaten Türkler, yaptıkları savaşların hemen hemen tümünde düşmandan sayıca az bulunmuşlardır. işte sayıca az Türk ordusunun kalabalık düşman ordularını alt etmesinin arkasında yatan sırlardan biri kurtlardan alıp uyguladıkları bu savaş taktiğidir.
--spoiler--
http://www.youtube.com/watch?v=I-qLhJyCxBQ
Geçmişi cengiz han dan da önceye dayanan harp taktiğidir. Aklıma takılan Türkler bunu diğer kavimlere her defasında nasıl yedirmiştir? Asırlarca kullanılmış çünkü.
bu taktiği en iyi kullanan iki kişinin Alparslan ve Kanuni Sultan Süleyman olduğu söylenir.
bu taktiği en iyi kullanan kişi alparslan yahut bir başkası değildir. bizzat hannibal barca'nın kendisidir. ilk kez epaminondos'un uyguladığı, daha sonra büyük iskender'in geliştirdiği bir taktiktir. ordu ters yay şeklinde dizilir. gevşek askerler ortaya koyulur ki düzeni bozup gerçi çekilerek düşmanı üzerlerine çeksinler. sağdan ve soldan süvari üstünlüğü şarttır. düşman, ordu merkezin çöktüğü düşüncesiye merkeze yığılır. önce kanatları düşer. sonra üç tarafı piyadelerle sarılır. arkadan da süvari birlikleri basar. sonuç: merkezde tıkılıp kalan askerler kılıçlarını bile savuramayacak kadar sıkışmışlardır. hesaplanana göre merkezde toplanmış 80 bin kişinin kılıçtan geçirilmesi 16 saat sürüyormuş.
Türklerin kurtlardan gördüğü taktiktir. Kurtlar sürü halinde gezen ve bu taktiği uygulayan hayvanlardır.

ilk Kez Türkler uygulamıştır. Cengiz Han, hannibal, iskender falan hikaye. Onlar ilk Kez uygulayan veya bulan kişiler değil.
Bu taktik sadece düz alanlarda işe yaradığı için osmanlı devleti bu taktiği bati da uygulamış iken doğu da uygulayamamıştır.
En sağlam ve en eski savaş taktigidir ilk başta Cengizhan'in kullandığı bazi kaynaklarda geçer .
hilal taktiği ile karıştırılan bir harp usulüdür.

efendim hilal taktiği kartacalı anibal'in bile kullandığı, yalnızca muharebe sırasında kullanılabilen bir taktiktir. düşmanı sarar, kıskaca alır ve önce eritir sonra ise imha eder. tabi bazı akıllı (!) generaller hilal yerine düşmanı çepeçevre sarmış, açık bir kaçış koridoru bırakmamış ve sonunda savaşı kaybeden taraf olmuştur. daha ayrıntılı bilgi için (bkz: sun tzu)

turan taktiği ise, savaşın umumi bir stratejisidir. kendisini takip ettirdiği ordular haftalarca peşlerinden gidebilir. yani göğüs göğüse muharebeden çok, genel olarak savaşlarda kullanılır. düşman orduyu imha etmek isteyen komutan peşinden gider ve sonu ölüm olur.

at üstünde manevra kabiliyeti ve hızı çok yüksek olan türkler -yani türk süvarileri - zırhlanmış, ağır ve dayanıksız atlara sahip düşman ordusunu böylece yorgunluktan bitirir daha sonra ise canını alırdı. ayrıca çeşitli at yürüyüş sistemleri keşfettikleri için atlar "neredeyse enerji kaybetmeden" gideceği yere giderdi.

kendisinden kalabalık çin ordularını böylece dağıtıp, yorup, psikolojik olarak çökertip savaşa sokan türkler'in galibiyeti kaçınılmazdı. Geriye bir adam bile kalmadığı için uzun yıllar bu taktiği romalılar dahi çözemedi. sonrasında çinliler çözdü fakat açgözlülükleri onlara yine mağlubiyetler verdi. roma ise çözdüğü vakit kendi ağır piyadelerine uygulatmaya çalıştı fakat bir hüsran oldu.

tabi her ne kadar genel bir savaş stratejisi desek de muharebelerde de kullanıldı. coğrafi şartların uygun olduğu bölgelerde dağların ormanların arkasına gizlenen baskın birimleri, muharebe sırasında atlı okçuları takip eden -daha doğrusu kovalayan-* düşman birimlerine bir anda kanatlardan saldırır en kötü ihtimalle ikiye bölünen orduların biri imha olurdu. bu kompozisyonda atlı okçular adete birer sniper idi. daha sonra avarlar'ın bayrağı olduğu iddia edilen bayrakta da bu durumun izleri görünecekti.

http://upload.wikimedia.o.../tr/c/cc/Avar_devleti.png

bu taktiğin kökeni ise sahiden büyük avlarını bu şekilde avlayan bozkurtlardan gelmektedir.
Almanların blitzkrieg yani Yıldırım harbi yönteminin tam tersidir. onlar merkezi öne atıp düşman hatlarını bozmaya çalışırlar. Turan ise düşmanı kendine çekmek için yapılıyor.

meğerse savunma yapanlar bizmişiz. ben önceleri Almanlar savunma yapıyor zannediyordum. onlar daha ofansifmiş. savaş gibi futbolda da öyle.
bu yarım ay savaş taktiğini çoğu ordu binlerce yıl kulandı ,bozkır savaşçılarına mal olmasının nedeni tamamen atlı birliklerle teçhiz edilmiş olan türk birlikleri hızlı hareket ettiğinden hep başarılı olmuşlardır, esas bu taktiği kullananlar avrasya bozkırlarında ki türkü kabilelerdir.
turan taktiği falan değildir ,ne turanı ,turfan o. (aç bak turfan neresi)

2. dünya savaşında tank ve mekanize birliklerin öne çıkması ile almanların seri saldırına karşı stalin kullandı bu taktiği ,alman tank ve zırhlı birliklerini yok etti.

fazla övünmeyin ,bizim ordu yapamaz ,aksakallı paşa tanklarla suriye'de yapmaya kalktı ,sonuç ...?

at-eşek dönemi bitti hala bizim sığırlar hayal peşinde.