bugün

önceki ismi solar probe plus´du. konsept sebepleriyle solar probe plus iptal edilidi ve yerini parker solar probe aldi. ismini astrofizikci ve chicago üniversitesinde egitim veren eugene parker´den aldi. 89 yasindaki fizikci bu sondaya kendi ismi verildigi icin cok mutlu oldugunu ve gurur duydugunu belirtti.

nasa´nin günes atmosferini daha yakindan arastirmak icin hazirladigi bir proje. özellikle günesin taç küresini (bkz: korona) daha yakindan inceleyecek.

bu sondenin gönderilmesindeki amac asagidaki sorulara cevap bulabilmek icin. bu sorular neler?
1. günesin görünen kisminin yaklasik 5500 °C sicakliga sahip olmasina ragmen, taç küre nasil oluyor da 5 milyon °C sicakliga ulasabiliyor?
2. güneş rüzgarı esnasinda parcaciklar nasil hizlandiriliyor?

bununla birlikte bu sonde günes yüzeyine 8,5 günes yaricapi mesafeye yaklasacak.

https://www.youtube.com/w...nue=124&v=XBudjihQKsw

planlanan zaman: 31. Temmuz 2018. venüs etrafinda 7 defa swing-bys yaptiktan sonra 19. aralik 2024 tarihinde ilk günese en yakin noktaya ulasacak. tasiyici roket olarak delta iv heavy kullanilacak.

görsel

Parker Solar Probe sondasi cok fazla sicakliga ve isinmaya maruz kalacagi icin 12 cm kalinligina sahip karbon zirh ile kaplandi.
buradan elde edilen bilgiler ile hava raporlarini daha dogru bir sekilde tahmin etmek mümkün olacak. ayni zamanda da yildizlarin özellikleri hakkinda da bilgi elde edilmis olacak. sondanin görevi 2025 yilinda günese düsürelerek bitecek (bir nevi günese yakit olacak).
1371 derecelik sıcaklığa dayanabilecek zırha sahip araç. şimdiye dek hiçbir uzay aracı bu sıcaklığa maruz kalmadı.
Temmuz ayında fırlatılacak olan güneş sondası.
Ayrıca Nasa uzaya isim gönderme geleneğini parker güneş sonrasıyla devam ettiriyor.

Güneşe ismini yazmak isteyenler için:
http://parkersolarprobe.j.../The-Mission/Name-to-Sun/
Bu sabah Türkiye saatiyle 10:31'de fırlatılmış Güneş sondası.
hergün bakire türbanlı kız, başkasının altında inlemiş izmirli laik kız, sözlük kızıyla seks yapmamış yazarlar gibi yığınla başlığa bir ton entry giren uludağ sözlük yazarlarının hepi topu 4 entry girdiği başlık.
buradan beri sırası gelince vatan kurtarıyoruz ama vatan oçluk yaparak değil; bilimle, eğitimle, çalışmayla kurtarılır.

proje için öncelikle nasa'yı ve abd'yi tebrik etmek gerekir. projenin detaylarına gelecek olursak...

güneşi daha iyi anlayabilmek, tanıyabilmek için hazırlammıştır. güneşin iç katmanlarında milyonlarca derecelik sıcaklık var, dış görünen kürede ise 6 bin derece. bununla beraber güneşin atmosferi olarak görülen taç kürede 5-6 milyon santigradlık bir ısı var. neden?

bilim dünyası bunun cevabını bilmiyor ve epey öğrenmeye hevesli. psp güneşin birkaç milyon kilometre yakınına kadar gelecek ve taç küreyi araştıracak.

güneş fırtınalarının çıkış noktası da yine bu taç küredir. güneşten yayılan radyoaktif yüklü parçacıkların yine burayla ilişkili olduğunu biliyoruz. dünyaya ulaşan yüklü parçacıkların mevsimler üstünde de etkisi var. taç küreyi anlarsak, mevsimlerim oluşumu hakkında daha fazla veri olacak elimizde ve daha doğru tahminler ortaya çıkacak.

sondanın fırlatılışı hakkında da bir kaç bilgi paylaşalım. güneşe sonda göndermek, aya veya diğer gezegenlere sonda göndermeye nazaran çok çok zor. dünya hareket halinde güneşin yörüngesinde olduğu için, dünyaya nazaran statik olan güneşe araç göndermek; lunaparktaki hız treninden atlayıp trambolini tutturmaya benzer. bu kadar ince hesaplar yapıp trambolini ıskalamazsanız bile daha büyük bir sorununuz var, dünyanın güneş etrafındaki merkez kaç kuvvetiyle yaptığı ivme.

dünya güneşin etrafında saatte 110 bim kilometreye yakın bir hızda hareket eder. insanlığın yaptığı roketlerin hızı ise saatte 40-50 bin maks hızdır. bu sebeple hızı düşürmek içim psp'yin önce merkürün yörüngesine oturtup, 7 spin atıp, daha sonra güneşin yörüngesine oturtacaklar.

bir diğer sorun ise 1500 dereceye varan güneşten gelen ısıdır. değişik ısı kalkanları, ısı sensörleri kullanılması bir kenara 1500 derecede normal şartlarda insan yapımı bir cihazın sağlam kalamayacağını az çok tahmin edebilirsiniz. haklısınız da, bu ısıya ulaşmış ateş fırınına girse anında eriyebilir. ancak uzayda işler böyle değil. olmayan bir atmosfer olduğunda ısı taşınımı da pek olmuyor. bunun en güzel anlatımı 200 derece olan bir sıvıya elinizi soksanız mı daha fazla canınız yanar, yoksa 1000 derecelik bir ateş fırınına mı? uzayda daha az atom ve parçacık olmasından dolayı yüksrk oranda hasar almayacak. elbette tek çözüm bunlar değil, kendi iç soğutma sistemleri, ısı kalkanları ve maruz kalınan güneş fırtınalarını algılayan ısı sensörleri sayesinde gerekli manevraları yapabilme özelliğine sahip. tüm bunları da insan etkileşimi olmadan, kendi bilgisayarları sayesinde yapacak.

ve son olarak da görevi bitince güneşe düşürülecek. onca şeyden sonra güneşe kurban vermek de şart değil mi?

dipnot: yazım yanlışı, yanlış ve hatalı bilgi, eksik detay varsa affola. neticede burası uludağ sözlük ve hiçbir copy/paste olmadan, akılda olanlarla yazılmış bir yazı. sözlük için fazla bile.
Yukaridaki entrylerden hakkinda detayli bilgi toplanabilinir.

Görevine baslamasina fazla zaman kalmadi. Gectigimiz günlerde günesin dis atmosferine giris yapmis olan bir uzay sondasidir.

Simdiye kadar günesin dis atmosferinin (sinirinin) tam olarak nerede oldugu hakkinda bir bilgi bulunmuyordu.

Günesin tacina yani günes koronasina dokunusu gerceklestirmis durumda. Nisan ayindan beridir bir kac kez günesin sinirina dokunuslar gerceklestirdi. Defalarca günes atmosferine girisler gerceklestirerek veriler topladi. Toplanilan verilere göre günesin yüzeyinden 13 milyon kilometre uzaklikta bulunuyor.

Gectigimiz günlerde 163 km/saniye (586000 km/saat) hiza ulasti. 2025 yilinda 6,2 milyon kilometre yaklasacak.
Güneş'in dış koronasını gözlemleme göreviyle 2018'de başlatılan bir NASA Uzay Sondasıdır. Proje 2009 yılında açıklandı. Projenin maliyeti 1,5 milyar ABD dolarıdır. Parker Solar Probe’u, Güneş’in üst atmosferinden geçen ilk uzay aracı olmuş oldu.