bugün

parker solar probe

hergün bakire türbanlı kız, başkasının altında inlemiş izmirli laik kız, sözlük kızıyla seks yapmamış yazarlar gibi yığınla başlığa bir ton entry giren uludağ sözlük yazarlarının hepi topu 4 entry girdiği başlık.
buradan beri sırası gelince vatan kurtarıyoruz ama vatan oçluk yaparak değil; bilimle, eğitimle, çalışmayla kurtarılır.

proje için öncelikle nasa'yı ve abd'yi tebrik etmek gerekir. projenin detaylarına gelecek olursak...

güneşi daha iyi anlayabilmek, tanıyabilmek için hazırlammıştır. güneşin iç katmanlarında milyonlarca derecelik sıcaklık var, dış görünen kürede ise 6 bin derece. bununla beraber güneşin atmosferi olarak görülen taç kürede 5-6 milyon santigradlık bir ısı var. neden?

bilim dünyası bunun cevabını bilmiyor ve epey öğrenmeye hevesli. psp güneşin birkaç milyon kilometre yakınına kadar gelecek ve taç küreyi araştıracak.

güneş fırtınalarının çıkış noktası da yine bu taç küredir. güneşten yayılan radyoaktif yüklü parçacıkların yine burayla ilişkili olduğunu biliyoruz. dünyaya ulaşan yüklü parçacıkların mevsimler üstünde de etkisi var. taç küreyi anlarsak, mevsimlerim oluşumu hakkında daha fazla veri olacak elimizde ve daha doğru tahminler ortaya çıkacak.

sondanın fırlatılışı hakkında da bir kaç bilgi paylaşalım. güneşe sonda göndermek, aya veya diğer gezegenlere sonda göndermeye nazaran çok çok zor. dünya hareket halinde güneşin yörüngesinde olduğu için, dünyaya nazaran statik olan güneşe araç göndermek; lunaparktaki hız treninden atlayıp trambolini tutturmaya benzer. bu kadar ince hesaplar yapıp trambolini ıskalamazsanız bile daha büyük bir sorununuz var, dünyanın güneş etrafındaki merkez kaç kuvvetiyle yaptığı ivme.

dünya güneşin etrafında saatte 110 bim kilometreye yakın bir hızda hareket eder. insanlığın yaptığı roketlerin hızı ise saatte 40-50 bin maks hızdır. bu sebeple hızı düşürmek içim psp'yin önce merkürün yörüngesine oturtup, 7 spin atıp, daha sonra güneşin yörüngesine oturtacaklar.

bir diğer sorun ise 1500 dereceye varan güneşten gelen ısıdır. değişik ısı kalkanları, ısı sensörleri kullanılması bir kenara 1500 derecede normal şartlarda insan yapımı bir cihazın sağlam kalamayacağını az çok tahmin edebilirsiniz. haklısınız da, bu ısıya ulaşmış ateş fırınına girse anında eriyebilir. ancak uzayda işler böyle değil. olmayan bir atmosfer olduğunda ısı taşınımı da pek olmuyor. bunun en güzel anlatımı 200 derece olan bir sıvıya elinizi soksanız mı daha fazla canınız yanar, yoksa 1000 derecelik bir ateş fırınına mı? uzayda daha az atom ve parçacık olmasından dolayı yüksrk oranda hasar almayacak. elbette tek çözüm bunlar değil, kendi iç soğutma sistemleri, ısı kalkanları ve maruz kalınan güneş fırtınalarını algılayan ısı sensörleri sayesinde gerekli manevraları yapabilme özelliğine sahip. tüm bunları da insan etkileşimi olmadan, kendi bilgisayarları sayesinde yapacak.

ve son olarak da görevi bitince güneşe düşürülecek. onca şeyden sonra güneşe kurban vermek de şart değil mi?

dipnot: yazım yanlışı, yanlış ve hatalı bilgi, eksik detay varsa affola. neticede burası uludağ sözlük ve hiçbir copy/paste olmadan, akılda olanlarla yazılmış bir yazı. sözlük için fazla bile.