bugün

bursa 'nın bir ilçesi. izmir yoluna girildikten sonra sola sapılıyor. dogancı barajı gecildikten sonra varılıyor. tek gunluk piknikler icin harika bir yer. dag çilekleri ile meshurdur. oyleki mevsiminde her yerden çilek kokusu duymanız olasıdır.
dünyanın ilk bazilikasının bulunduğu yerdir. hala kazı çalışmaları devam etmektedir. tarihsel öneme sahip önemli mozaik örneklerine sahiptir.
bursa'nın eski ilçelerinden biridir. Atranos olan adı fetihten sonra beyce ve orhaneli olmuştur. küçüktür , mütavazidir, (bkz: adam gibi adam) bir ilçedir. insanları manevi köklerini unutmamış, bursanın fethine kapı açmış bir ilçedir.
orhan veli'nin çakması.
bu ilçemizin mevcudiyetinde linyit madeni ve doğal olarakta termik santral vardır.
bursaya bağlanan yolu ölümcül kazalara gebe, minibüs şöförleri ise ford transit ile bu berbat yollarda gösteri yapan ilçedir. ayrıca, zamanında bu ilçeye erzurum'dan birçok işçi madenlerde çalışmak üzere göç etmiştir. ilçede bir asker dersanesi, bir de garip bir dersane mevcuttur. bu dersanenin öğrencilere verdiği testlerin sorularının ise ortalama %40 ı yanlıştır.
ilçenin asıl adı Beyce'dir. Eski adı Rumca Adrianos' tur. Bursa'nın geri kalmış ilçelerinden biridir. Bu geri kalmışlığın en büyük nedenlerinden biri Bursa' yı Orhaneli'ye bağlayan yolun oldukça virajlı ve engebeli oluşudur. Bu sebepledir ki sanayi şirketleri bu bölgede fabrika kurmaktan ve çeşitli iş alanları kurmaktan imtina etmişlerdir. Fakat birkaç sene içinde yapılan ve halen devam etmekte olan yol çalışmaları sayesinde söz konusu yol şartlarında ciddi düzelmeler olmuştur. Şöyle ki, yol çalışmalarından önce Bursa - Orhaneli arası otomobil vasıtasıyla 1 saat 5 dakika sürerken şu anda bu süre 45 dakikaya kadar düşmüştür. Ayrıca yolculuk sırasında görülen doğa manzaraları da cabası.
ilçe kiraz ve çileğiyle ünlüdür. Her yaz, at yarışı ve yağlı güreş etkinliklerinin yapıldığı, ünlü şarkıcıların da katılımıyla düzenlenen Karagöz Festivali ilçenin en önemli sosyal etkinliği durumundadır.
aşağıdaki bağlantılardan, ilçe hakkında ayrıntılı ve güncel bilgi alınabilir...

http://www.orhaneli.gov.tr

http://www.orhaneli.bel.tr
krom yataklarıyla ünlü bursa ilçesi.
dalından, olmamış, yeşil elma yiye yiye cırcır dolaştığımız anların ilçesi.

ne güzeldi o ufak tefek elma ağaçları. ilçeye gidiş yolunu da en son yeşiller içerisinde bırakmıştım.

yine olsa yine dalarım o elma ağaçlarına*, hiç bakmam eşek kadar olmuş bünyeye. kısa süreli kaldığımız o baraka gibi ev de burnumda tüter. bursa'yı da hiç görmedim bu arada, ilginç!
AĞAÇHiSAR
AKALAN
AKÇABÜK
ALTINTAŞ
ARGIN
BALOĞLU
BAŞKÖY
BELENOLUK
CELEPLER
ÇEKi
ÇINARCIK
ÇiViLi
ÇÖRELER
DAĞGÜNEY
DELiBALLILAR
DEMiRCi
DEREKÖY
DÜNDARKÖY
EMiRKÖY
ERENLER
ESKiDANiŞMENT
FADILKÖY
FiRUZKÖY
GAZiOLUK
GiRENCiK
GÖKTEPE
GÜMÜŞPINAR
iKiZOLUK
KABAKLAR
KADIKÖY
KARAOĞLANLAR
KARASIKÖY
KOÇU
KUSUMLAR
KÜÇÜKORHAN
LETAFET
MAHALLER
NALINLAR
ORTAKÖY
OSMANiYE
SADAĞI
SEMERCi
SERÇELER
SIRIL
SÖĞÜT
SÜLEYMANBEY
ŞÜKRiYE
TEPECiK
TOPUK
YAKUPLAR
YENiDANiŞMENT
YEŞiLLER
YÜRÜCEKLER

adlı köylere sahip bir bursa ilçesi.
istiklal harbi döneminde, yokluk içindeki halkı kendi aralarında topladıkları karınca kararınca para ve ziynet eşyalarıyla aldıkları ve "orhan ili" adını verdikleri tayyareyi türk silahlı kuvvetlerine hibe ederek vefakarlığın ve fedakarlığın emsalsiz bir örneğini gösteren ilçemizdir.

şimdilerde kendisi gibi yokluk içinde olan kardeş 3 ilçesi (Keles-Büyükorhan-Harmancık) ile beraber hizmet bekleyen sosyo-ekonomik olarak geri bırakılmış vatansever ilçemizdir.
ilçeye bağlı beldeler:

-göynükbelen
-karıncalı
benim doğduğum topraklardır. büyük dedemin ısrarları sonucu karagöz'ün soyundan geldiğimize de artık inanıyorum.

orhaneli öyle bir memlekettir ki, sokaklarından aşk gezinir de size uğramaz. garip tılsımları vardır, bir gece ansızın bir çift göze hapsettiren.

yakın bir zamanda kazı çalışmaları vardı orhaneli'de. bir kralın mezarını buldular, ardından eşinin. sonra ahalisinin. sorduk, karbon testi uygulayan dayılara, 1300 yıl ve ötesi dediler yarım ağız. ipek yolu'nun tam ikiye böldüğü, hacivat ve karagöz'ün aynı kaba kaşık salladığı, bir kralın medeniyeti, aşk kokusuna bürünmüş yeşil bir memleket.
bursa nın küçük ilçesi. bursa nın bir diğer küçük ilçesi keles yolu üzerinde.
Türkan-Sait yılmaz anadolu lisesine orhaneli'den çok Bursa'dan insan gelir okul nüfüsu 300 kişiliktir ve en az 200 kişisi Bursa'dan taşımalı servisle he sabah akşam gelir gider
memleketimdir özlediğimdir en büyük aşkı yaşadığım kavuşamadığım yerdir. en büyük ihaneti gördüğüm yerdir. komşunun bahçesinden erik aşırdığım,köpekten kaçarken düşüp dizimi kanattığım delisini bile özlettiren yerdir. yazları kocasu da balık tuttuğum ,sonbaharları ormanlarında mantar topladığım,kışları mektep bayırında kızak kaydığım yerdir. osmançakırda kız kestiğim,eski okulda ilk kez seviştiğim,piknik sahasında alem yaptığım yerdir. gençliğimdir orhaneli.
Malesef buradaki termik santrali de diğer santralleri alan firma almış.bu bir tesadüf olabilir mi?
orhanelide anadolu lisesi kazanmıştım lan ben. hey gidi be.