bugün

ture sendromu belirtileri gösteren yazar.
türk edebiyatının nobel almasıyla gurur duyduğum lakin saçmalıklarına dayanamadığım büyük türk düşünürü ve tarihcisi o.pamuk...
Banu avarın sınırlar arasında programında değindiği yazar. program için link..
lütfen izleyin...
(bkz: http://www.heddam.com/Haber.asp?HaberKimlik=3643)
(bkz: anladın sen anladın)
(#1357921)
(bkz: osman pamukoğlu)
kendisi "bana neden nobel vermediklerini biliyorum ve onu almak için ne gerektiğini de biliyorum" cümlesinin sahibidir.
yaşayan en iyi üç türk yazardan birisidir. aldığı nobel'i sırf aşağıdaki kitabı yüzünden sonuna kadar hak edendir.

(bkz: kara kitap)

yaşayan diğer türk yazarlar için;

(bkz: hakan günday)
(bkz: ihsan oktay anar)
edebiyat bir okuma biçiminin ürünüdür kaçınılmaz olarak. örneğin orhan pamuk'un romanları. ben onları değerli ve iyi yazılmış romanlar olarak okuyorum. başkaları başka türkü okuyorlar aynı romanları. metin aynı, okuma biçimleri farklı. her kitaptan yalnızca anlamak istediklerimizi anlıyoruz. doğaldır bu ama öte yandan "tinsel cahilliğin o ürkütücü kendini beğenmişliği", o muazzam bilgiçlik!
kendini yazar ve aydın sanan şahsiyet. halk kabul etmedi ki ne sanıyor kendini. sadece kendi çevresi onun görüşlerini, kitaplarını gerçekten anlayabiliyor. gerçekten türk olsaydı şu durumda bu ülkeyi terk etmezdi. kendine can yücel'i örnek alırdı.
iyi bir edebiyatçı oluşu tartışılmaz post-modernist yazardır.
kendisine açılmı$ olan iki sitenin ikisi de ingilizce olan sözde yazar.
http://www.orhanpamuk.net
(bkz: orhan pamuk un orhan yamuk olması/@derberker)
(bkz: komünist yazar)
cannes film festivalinde jüri üyeliği yapacak olan türk yazar.
şimdiye değin;

01 Cevdet Bey ve Oğulları, roman 1982
02 Sessiz Ev, roman, 1983
03 Beyaz Kale, roman, 1985
04 Kara Kitap, roman, 1990
05 Gizli Yüz, senaryo, 1992
06 Yeni Hayat, roman, 1995
07 Benim Adım Kırmızı, roman, 1998
08 Öteki Renkler, yazılarından ve söyleşilerinden seçmeler, 1999
09 Kar, roman, 2002
10 istanbul: Hatıralar ve Şehir, anı, 2003
11 Babamın Bavulu, konuşma, 2006

eserlerine imza atmış olan türk edebiyatçı.
türkiye'nin gelmiş geçmiş en usta kalemlerinden biri, ne başardığı belli olmayan muhtemelen bir şey de başaramamış insanlar tarafından bu kadar basit bir şekilde eleştirlmesi, gerçek hayatta görseler önlerinde dizlerinin titreyeceği bir insana,monitorun arkasından aklına geleni sallayan insanlar tarafından (ki bu insanların çoğunun okuduğu kitaplar,anlamsız macera kitapları veya kolpa siyasi kitaplardır ve hatta bazılarının o bile değildir.)
haksız yere eleştiriliyor olması insanı üzüyor
yaşayan en büyük türk romancısı olduğuna inandığım yazar.ayrıca roman sanatına olan saygısı takdire şayandır.Kendisine verilen nobel ödülünü fazlasıyla hak ettmiştir.vatan hainliği suçlamaları haincedir.masumiyet müzesi isimli yeni kitabını beklemekteyiz.
bir sürü kitap yazan ve bunları satabilmek adınada ülkesini, vatandaşlarını yerden yere vuran bir şahsiyet.Yazardan daha çok iyi bir reklamcı ve ticaret adamı.Tüm sermayesi bu milleti aşşağılamak ve hakir görmektir.
fahri doktordur artik kendileri.

http://www.ntvmsnbc.com/news/408019.asp
ahmet taner kışlalı, bu adamın ipliğini 1999 yılında pazara çıkarmıştır.
(bkz: balo maskesiz olsun)
iyi yazar ve fakat hiç politik değil. bu denli gözönünde olan birinin daha başarılı olması lazım iletişim ve algı yönetiminde. bir başka bu alanda başarısızlık örneği için (bkz: elif şafak).
türkiyeyi avrupada karalayip isim yapanlardan herhangi biri.
105 yıllık nobel ödülü tarihinde bu ödülü almış tek Türk olmasından dolayı kendisine her zaman saygı ve kendisiyle gurur duyduğum edebiyatçıdır. Kanımca üstüne atılan çamurlar hep siyasi kimliğini ön plana çıkararak sanatçı kimliğini ötelemeye çalışan ali kıran baş kesen zihniyetindeki kişilerdir. Nobel'i aksi siyasal görüşte bir Türk alsaydı yer yerinden oynardı, kendimizi kandırmayalımdır. Türklüğü ise kime göre neye sorgulanıyordur? Bu kriterleri koyan hangi resmi merciidir? Şişli'nin ortasında ermeni gazeteci öldürenlere ''Türkiye seninle gurur duyuyor'' diye bağıran bir milletin Orhan Pamuk ve benzerlerine hamaset beslemek yerine onların başarılarını kabullenmek bir gömlek üstün gelmektedir.
babasının bavulu içinde boğulasıcı yazar.
insanlar tarafından takdir edilmek,yapıtlarının bir ödüle layık görülmesi ama her şeyden önce insanlar tarafından sevilmektir topluma bir şeyler kazandıranların amacı.orhan pamuk'ta son söylenen nispeten diğerlerine göre eksiktir.

nobel ödülü topluma bir şeyler sunanların ulaşabileceği en büyük hedef...işte orhan pamuk yapıtlarıyla bu noktadadır.bu başarının ta kendisi,herkesin takdir edeceği bir olgudur.en milliyetçisi bile bunu böyle kabul eder.eder ama...

evet ama...amayla başlayan cümleler içinde bazen sitem barındırır.benim de sitemlerim var bu noktada soylenecek.orhan pamuk büyük yazar,edebiyat ustası...nobel ödülüne layık görülen ilk türk edebiyatçı.sitemin başladığı nokta ise ağzından dökülenlerin kalemlerinden dökülenlerin önüne geçmesi.bir cümle değiştirmiş kendisine bakış açısını...

bu cümleyle başlanmıştır orhan pamuk sorgulanmaya.neden orhan pamuk?bu ödülü kazanabilecek daha büyük edebiyatçılarımız olmamış mıdır,neden hiç bir yazarımız bu ödüle layık görülmemişken orhan pamuk kazanabilmiştir bu ödülü?yoksa yoksa...

keşke de sitem barındırır içinde geçmişe dair.bir de keşke ile başlayan cümlelerim var.keşke orhan pamuk nobeli kazanırken ben de onunla sevinip,onunla övünebilseydim.nobeli kazanması benim gururum olabilseydi.türkiye'ye dönüşünde sadece özel üniversitelere gidip konferans vermeseydi.keşke oralara gidebildiği gibi benim de üniversiteme gelebilseydi ve de ben onu ayakta alkışlayabilseydim.

neden bütün bunları yapamıyorum ben.neden bütün bunları kabullenemiyorum.cevabım da sorularım gibi basit kalıyor bu noktada.o söz söylenmemeliydi.benim yanlış olduğunu bildiğim,toplumumuzun üzerinde hassas olduğu,üstünden büyük siyasi çıkarlar sağlanan,her politik-siyasi çıkar ilişkisinde olduğu gibi kendi bünyesinde pislikler barındıran tezi kabul etmemeliydi.belki de sonuna kadar hakettiği bu ödülü benim gibilerin gözünde küçültmemeliydi.

ve geriye kalan sade bir keşke.
keşke kadar ulaşılmaz,bir keşke kadar içten...
atatürk'e verilmeyen "nobel barış ödülünü", "nobel edebiyat ödülü" olarak orhan pamuğa vermişlerdir. çok büyük hizmetleri vardır muhakkak.

hakkında ödül üzerinden yorum yapılan şahsın ne aldığını öğrenmek için;
(bkz: nobel/#1640722)
(bkz: alfred nobel)
(bkz: 1934 nobel barış ödülü ve atatürk)
(bkz: international writing program)
(bkz: beyaz kale/#1648740)

ayrıca yazarın adı tam olarak ferit orhan pamuk'tur.