bugün
- kadınların piç erkek tercihi16
- karı kıza para yedirir misiniz16
- şişman kızların çok neşeli olması6
- bıcır bıcır sözlük kızı vs maymun sözlük erkeği12
- erkeklerin zayıf kız sevdiğini sanmak3
- seksli rüyalar görmek6
- osururken götten alev çıkması12
- izmir'de başörtülü kadını sahilden kovan seküler21
- uzun yol araba yolculuğunu çekilir yapacak şey14
- 6 temmuz 2026 portekiz ispanya maçı12
- ismet türkiyeye neyle geliyor sorunsalı4
- kurtuluş savaşı'nın müfredattan kaldırılması26
- bir kadınla bir erkeğin yakın arkadaş olması13
- drone uçurmanın neredeyse imkansız hale gelmesi4
- evlenilmeyecek kız tipi11
- en çok hoşa giden doğa olayı9
- elle yemek yemek4
- besle kargayı4
- iyi erkeklerin nerede olduğu sorunsalı7
- çöp yanında kitap bulma ilmi3
- 9 temmuz 2026 süper lig fikstür çekimi2
- türk ekonimisi harika5
- çocuksu barbarlığı dayakla düzeltmek5
- internetten kız düşürmenin kolaylaşması5
- femboy erkeklere yürüyen dayılar5
- yön duygusuna sahip olmamak10
- imamoğlu'nun 1 günde 3 davaya girmesi20
- bir kadın size hakaret ediyorsa7
- telefonun aşırı ısınması7
- aşure getiren yakışıklı kaslı komşu10
- şişman kız vardı yuzır ne oldu ona2
- güne azerbaycan türkçesi bir şarkı bırak3
- erkeklerin çok açık giyinmeye başlaması4
- yakışıklı olan ama sevgilisi olmayan erkek6
- zayıf erkeklerin agresif olması2
- hoşlanılan kızın evlilik düşünmüyorum demesi9
- bir insanın neden flört etmediği üzerine5
- sözlüğün embesillerle dolu olması5
- baş ağrısını geçiren ilginç tedaviler5
- otobüste yere oturan kızlara bağıran adam10
- karımın maaşına dokunmam diyen erkeğin kalmaması2
- cemaat evinde maklube yememiş insan4
- kötü bir insan olmak5
- sersem herif11
- 7 temmuz 20262
- zihni göktay13
- elle yiyip şişeden içenler2
- tadelle'yi kim yiyor sorunsalı3
- araplar bilimde ileriydi kanka2
- uysalyakoben kim yahu2
Bir istenç ürünüdür. Olasılıklarda dahi yeri yoktur. Tanrı, ruh, şeytan gibi kavramların deneyimlenemez, gözlemlenemez olduğu herkesçe kabul edilir fakat bu gibi kavramların kesinkes var olduğuna inanılır ve ilginçtir bu kavramlar bizlerle sürekli etkileşim halindedir diye düşünülür.
Tek bir ihtimal var, metafiziksel ihtilal.
amacı "şey"lerin gerçek doğasını "var olan"ın "var olmak" bakımından anlamını, yapısını ve ilkelerini belirlemek ve tahmin etmek olan felsefî araştırmadır.
benzetme yapılacak olursa, her ne kadar fiziksel izdüşümleri genel anlamda pek görülemese de, matematik gibi soyuttur denebilir. bazı önermeleri, olası gerçekliğe dahi kaba taslak tahminleri içerebilir. tabi ki mirim, bazı önermelerde fiziksel olmadığı veya en olmadı fiziksel bir şeyle sabit herhangi bir bağıntısı olmadığı için, yani, deneye tabi tutulamadığı ve herhangi bir gözlenen veriyi içermediği, ya da tekrarlanan bir olgu tespit edilemediği üzere de bilimsel olarak doğrulanamaz.
amma.... yine de gerçekle arasında kesin kez hiç bağıntı yoktur, metafizik yoktur demek değildir bu. hülasa i kelam; belki bilemediğimiz metapsişik öğeler en dolaylısıdan bilemediğimiz bir şekilde etkileşimler içine giremez mi? mümkün olabilir....
benzetme yapılacak olursa, her ne kadar fiziksel izdüşümleri genel anlamda pek görülemese de, matematik gibi soyuttur denebilir. bazı önermeleri, olası gerçekliğe dahi kaba taslak tahminleri içerebilir. tabi ki mirim, bazı önermelerde fiziksel olmadığı veya en olmadı fiziksel bir şeyle sabit herhangi bir bağıntısı olmadığı için, yani, deneye tabi tutulamadığı ve herhangi bir gözlenen veriyi içermediği, ya da tekrarlanan bir olgu tespit edilemediği üzere de bilimsel olarak doğrulanamaz.
amma.... yine de gerçekle arasında kesin kez hiç bağıntı yoktur, metafizik yoktur demek değildir bu. hülasa i kelam; belki bilemediğimiz metapsişik öğeler en dolaylısıdan bilemediğimiz bir şekilde etkileşimler içine giremez mi? mümkün olabilir....
Metafizik;varlığı, varlığın ilk ilkelerini ve nedenlerini konu alan en genel ve temel disiplindir.
Heideggere göre "metafizik, varolanı, varolan olarak ve bütünüyle kavramak üzere yeniden ele geçirmek için onun ötesi hakkında soru sormak demektir."
amacı; (i) Var olan veya var olabilen bütün şeyleri kategorilere ayırıp bunlar arasındaki temel ilişkileri ortaya koymak.
(ii) Bu kategorilerden hangilerine ait şeylerin var olduğunu hangilerinin var olmadığını
araştırmak.
(iii) Var olduğu gösterilmiş kategorilerin hangilerinin temel kategori olduğunu saptamak.
(iv) Var olduğu gösterilmiş ancak temel kategori olmayan kategorileri, temel kategorilere indirgemek.
(v) (i) ve (iv) maddelerinde dile getirilmiş amaçlara ulaşırken, karşılaşılan problemleri ortaya koymak ve onlara çözüm önerileri getirmek.
(vi) Yukarıdaki amaçları yerine getiren doğru metafizik önermelerden oluşan doyurucu bir metafizik kuram ortaya koymak.
(ii) Bu kategorilerden hangilerine ait şeylerin var olduğunu hangilerinin var olmadığını
araştırmak.
(iii) Var olduğu gösterilmiş kategorilerin hangilerinin temel kategori olduğunu saptamak.
(iv) Var olduğu gösterilmiş ancak temel kategori olmayan kategorileri, temel kategorilere indirgemek.
(v) (i) ve (iv) maddelerinde dile getirilmiş amaçlara ulaşırken, karşılaşılan problemleri ortaya koymak ve onlara çözüm önerileri getirmek.
(vi) Yukarıdaki amaçları yerine getiren doğru metafizik önermelerden oluşan doyurucu bir metafizik kuram ortaya koymak.
amacı şeylerin gerçek doğasını- var olanın var olmak bakımından anlamını, yapısını ve ilkelerini- belirlemek olan felsefi araştırmadır.
Metafiziği altetmek, imkânsız! O, basit bir felsefi eğitim yöntemi değildir. (bkz: martin heidegger)
Bizim ihtiyaçlarımıza cevap verecek şeyler Fizik dışı şeyler değildir.
Fizik üstü dediginizde hurafelerin dünyasına bilinmezliğin dünyasına dalmış olursunuz.
Faydasız uğraşıdır.
Fizik üstü dediginizde hurafelerin dünyasına bilinmezliğin dünyasına dalmış olursunuz.
Faydasız uğraşıdır.
metafizik diyalektigin tam tersidir.
Bilimden çok buna inanıyorum.
fizik ötesidir. fiziğin kanıtlayamayıp yok saydığı şeyler metafizik kavramlardır. her şey fizik yasalarına dayandığına göre metafizik bomboş bir alandır.
Araştırmalar karşısında bir aldırışsızlık yaratmaya kalkışma boşuna olur. insan doğası buna ilgisiz kalamıyor.
Küçüktüm. O zamanlar aile evinde yaşıyordum.
Bir gece, yatakta uzanıyordum. Gözlerim açıktı ama hareket edemiyordum. O an hissettim… Yanımda biri vardı.
Sonra oldu.
Çenem bir anda kapanmaya başladı. Ama bu benim yaptığım bir şey değildi. Dişlerim öyle bir kuvvetle sıkıldı ki sanki kırılacaklardı. Kontrol bende değildi. Sanki görünmeyen bir el, bütün gücüyle çenemi bastırıyordu.
Bağırmak istedim. Yapamadım.
Günler sonra, başka bir gece… yine aynı his. Bu sefer daha netti.
Alt dişlerimin üzerinde bir baskı hissettim. Soğuk, uzun parmaklar… insan gibi değildi. Parmaklar uzundu, doğaya aykırı şekilde ince ve sertti. O parmaklar dişlerimin arasına yerleşti ve çenemi tekrar sıkmaya başladı.
Bu sefer ne olduğunu biliyordum: Yalnız değildim.
Ama kimseye anlatamadım. Anlatsam da kimse inanmazdı.
Sonra o evden taşındık.
Ve her şey bitti.
Ya da ben öyle sandım.
Bir gece, yatakta uzanıyordum. Gözlerim açıktı ama hareket edemiyordum. O an hissettim… Yanımda biri vardı.
Sonra oldu.
Çenem bir anda kapanmaya başladı. Ama bu benim yaptığım bir şey değildi. Dişlerim öyle bir kuvvetle sıkıldı ki sanki kırılacaklardı. Kontrol bende değildi. Sanki görünmeyen bir el, bütün gücüyle çenemi bastırıyordu.
Bağırmak istedim. Yapamadım.
Günler sonra, başka bir gece… yine aynı his. Bu sefer daha netti.
Alt dişlerimin üzerinde bir baskı hissettim. Soğuk, uzun parmaklar… insan gibi değildi. Parmaklar uzundu, doğaya aykırı şekilde ince ve sertti. O parmaklar dişlerimin arasına yerleşti ve çenemi tekrar sıkmaya başladı.
Bu sefer ne olduğunu biliyordum: Yalnız değildim.
Ama kimseye anlatamadım. Anlatsam da kimse inanmazdı.
Sonra o evden taşındık.
Ve her şey bitti.
Ya da ben öyle sandım.
metafizik istihbaratı yapanlar var. youtube ta gördüm bazı şeyleri sorup yanıt alıyorlar.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar