bugün

Eski Rus mercek fabrikası Lomo tarafından üretilen ve halen çok ilgi çeken LC-A modeli, 1991 yılında Çek Cumhuriyeti gezileri sırasında bir grup Viyana'lı öğrenci tarafından özel merceği ve ilginç etkilerle şekillendirdiği farklı fotoğraf dokusu üreten bir makina olarak keşfedilince, doğu bloğu ülkelerinde uzun zamandır bilinen bu fotoğraf makinası batı ülkelerinde de bir moda halinde tanınmaya başladı.

1994 yılında New York ve Moskova'da açılan ilk Lomo sergilerinin ardından kendine has bir doku üreterek çalışan bu makinanın kullanıcıları Lomografi akımını tanımladılar. Vizörden bakmadan, belli bir konum ve çerçeveye bağlı olmadan çekilen, netlik, doğru kadraj gibi teknik sınırlamaların reddedildiği bu anlayışla çekilen fotoğrafların yayımlandığı özel sergiler ve daha sonra internet siteleri açıldı. Alanda en çok tanınan sitenin yürütücüsü Avusturya'lı Lomographische AG, Lomography markasını ticari anlamda saklı tutmaktadır.

Eastman Kodak tarafından ortaya atılan Kodak anı kavramına benzer biçimde, Lomografi de düşünme, çek deyişini temel alan bir fotoğraf anlayışı yaratmıştır. Rastgele, yakın-plan, her tür bozulma etkisine açık, net olmayan ve genellikle doğal olmayan renklerden oluşan lomoğraflar kendi içinde, bu yaklaşıma bağlı bir estetik içinde değerlendirilmektedir.

Lomographische AG tarafından, Lomo LC-A dışında Holga, Holga 35mm, Actionsampler, Frogeye, Pop-9, Oktomat, Fisheye, Fisheye2, Colorsplash, Colorsplash Flash, F-stop Bang, SuperSampler, Horizon 202, Seagull, TLR ve Smena 8M modellerinin satışını sürdürmektedir.

kaynak: wikipedia.org

(bkz: Lomography nin 10 Altın Kuralı)
ünlü olana kadar alt kültür kalacak kültür. makina hakikaten çok sağlam fotolar çekmekte. hani dersiniz nikonla çekilmiş. fotoğrafın kenarlarına hafif bir karartı ve renkler gözü yormayacak derecede fazla açılmış bir fotoğraf elde etmeniz ne çekseniz süper olacak anlamına gelmekte.

bu da sitesi;
http://www.lomography.com/
yıllar önce kalitesizlikten yüzüne bakılmayan hatta bozuk diye çöpe atılan makinelerin sonradan sonraya o hatalı fotoğraflarının kıymetinin bilinmesi ile hortlatılan akım. fotoğrafı çekersiniz her şey bulanır renkler kayar sonra millet bunu sever.
bir de abuk subuk kuralları vardı vizörden bakma falan diye, zaten baksan da olaya müdahale edemediğin için pek önemli şeyler değil. saçma sapan şeyler çıkar. kullanana laf etmiyim benin de var da öyle peşinden koşulcak iş değil.
hatta gövdeleri pek sevimli olanları da var renk renk oyuncak gibi, kızlar falan boynuna takıp gezer şeker şeker. öyle bir hoş hobidir.
fujichrome velvia 100f + actionsampler ile tadından yenmez.
http://analograf.com/ adlı site, lomography ile ilgili olan arkadaşların bir hayli işine yarar diye düşünüyorum. site tamamen türkçe ve format olarak lomography.com a benziyor ve aynı ürünler satılıyor. bir de online banyo denen bir olay var, filmlerinizi verilen adrese gönderip, bir hafta içerisinde banyo edilmiş halde teslim alabiliyorsunuz, onu da en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum.
lomo nun rastlantısal ve bilinmedik sonuçları eğlencenin ötesine geçerek bazı kesimlerden yeni bir tarz olarak kabul görse de kimine göre pahallı bir oyuncak olmaktan öteye gidemiyor. ancak bir gerçek var ki lomo nun kendine has dokusu birçok moda fotoğrafçısına ilham kaynağı olmuş ve kullanılmıştır. kendini fotoğraf literatürüne yazdıran lomo efekti, bir pop tüketimi olarak milenyumdaki yerini almış ve hevesi alınmış oyuncak misali yerini almayı beklemektedir her pop ürünü gibi.
Aynı zamanda lomography, Orhan Veli Kanık'ın şekilciliğe karşı başlattığı garip akımına benzer.
Felsefesinden ziyade biraz da teknik açıdan bakarsak, "lomo efekti" ecnebice Cross Process sonucunda elde ediliyor. Örneğin C41 kimyasalla tab edilen 35mm'lik filmlerin, lomo efekti elde edilmesi adına E6 ya da başka kimyasallarla çapraz işleme maruz tutulması sonucu bilmem ne falan filan... Yok ben dijitalciyim diyorsanız, bu konudaki en başarılı uygulamalardan birisi Hipstamatic. Çeşitli lens ve filmler satın alıp birbiriyle kombine edebiliyorsunuz. iPhone kullanıcıları için revaçta olan bir uygulama zaten, orası başka. Bir de Swanko Lab adlı uygulama var, onda da mevcut olarak çektiğiniz fotoğrafları kimyasalları birleştirerek banyo ettirebiliyorsunuz.

Türkiye'de de Analograf adlı bir oluşum mevcut. Burada kullanıcılar çalışmalarını paylaşıyorlar, birbirleriyle şakalaşıyorlar.* Analograf aynı zamanda ekipman satışı da yapıyor.* Dilerseniz oluşumun düzenlediği organizasyonlara da katılabilirsiniz. Facebook sayfası ve Web adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. Link vermeye kasmayayım dedim, umarım kızmazsınız.
istanbul şubesinin düzenlediği lomomatrix etkinlği gayet eğlenceliydi.ama ortaya çıkan sonuç biraz acemice olduğunu da söylemek zorundayım.
Almak icin pek heveslendigimdir.
müptelası olunası akım. bir kaç ay önce küçücük pembe bir makina edindim. müthiş sonuçlar aldım. dijitaller uykuda.
Kullanımı kolay, renkli fotoğraf makineleri. ilgilenen varsa detaylı bilgi verilir.
çok şirin modelleri olan fotoğraf makinesi.
DSLR veya SLR makinelerle çekim yapmaktan sıkılanlar için, ideal bir alternatif. Her zaman muhteşem sonuçlar vermese de çektiğiniz fotoğrafları elinizdeki minicik kağıdı sallaya sallaya görmek ciddi anlamda keyif veriyor.

Şöyle de bir inceleme videosu var:

http://www.youtube.com/watch?v=q0kb1uniymc
plastik ve renkli ve eğlenceli marka.

lomo instant automat glass magellan aldım.
ismi de amma uzun lan.
800 tl bayıldım sadece close up ve splitzer dahil olan makineye. insan kutuya 10 tane deneme çekimlik kağıt koyar lan tüm fotoğraflar bulanık çıkıyor, tanesine neredeyse 3 tl verdiğim ufacık kağıtları da boşa harcamak istemiyorum.

yine de fotoğraf makinesi mükemmel havalı ve müthiş bir şey!
siz daha flaşı bile kapanmayan kıçı kıytırık fujifilm instax mini 8 lerle hello kitty kıvamında dolaşın peey...
mükemmel tasarımları var, bayılıyorum.
yaratıcı kullan-at makineleri, kendin boyayabildiğin 35mm fotoğraf makineleri, şipşaklara yeni bir vizyon getiren sevgili marka.

fakat ya ben beceriksizim ya da şipşakların ciddi odak sorunu var çünkü 5 fotoğrafın 4ü istediğim gibi çıkmıyor. e bu da para yani, kağıtları kaç para haberiniz var mı?!
lomo diye diye kendini yırtan hipster kılıklı dallamaları saymaysa güzel akım ve ürünler...