küçük ve orta büyüklükteki işletmeler in kısaltılmış halidir.
daha kısaltılmışları;
ki ve obi
türkiye'deki istahdamın büyük kısmını sağlayan işletmeler.
ab normlarına göre 250 den az çalışanı ve 50 milyon avro civarında sermayesi olan kuruluşardır.
(bkz: akbank kral kobi reklami)
ülke gelişimine katkıda bulunan küçük-orta işletmelere verilen adın kısaltması. (bkz: kobe bryant)
(bkz: fobidir o fobi)
(bkz: sme)
türkiye'deki işletmelerin yüzde 98.8'idir. tabi kobilerin de çoğunluğunu aile şirketleri oluşturmaktadır. ne yazık ki diğer ülkelerde sanayinin lokomotifi iken türkiye'de olması gereken etkinlikleri yoktur.
nedir, nerededir diye yıllardır merak ettiğim işletmeler. bunu biri bana açıklasın yahu! vallahi gözüm açık gidicem kobi'nin ne olduğunu somut olarak öğrenemezsem...

zaten içimde bir coşku var şu anda; son yıllarda kürtlerin dilinin uzaması şeklinde başlıklar açabilen faşistler barındıran bir sözlükte yazmış olmanın haklı gururunu yaşıyorum, mutluluğuma ket vurmayın(ket vurmak ne demek acep, yanlış kullandıysak affola...)...

her neyse işte, her şeye rağmen hayat güzel be sözlük. şükretmek lazım di mi? en azından şimdilik böyle düşünüyorum, hayırlısı...

edit: hobaaa, ket vurmak olayını doğru kullanmışım!!! ekşi sözlükten bakıp geldim hemen, o dereceyim yani.
edit2: secret1907 ve dydyma'ya sonsuz teşekkürler, aydınlandım. bilmemek değil öğrenmemek ayıptır zaten.

iyi geceler sözlük...
kobi yi kobi yapan sey isletmenin buyuklugu veya kucuklugu degildir,
sahibinin devlet icerisindeki yakinlarinin makamlari ve sayisidir.
eger devletin belirli kuruluslarinda odaci dahi olsa herhangi bir yakin akraban yoksa
kobilere saglanan olanaklardan ucun birini alirsin.
sonra da ben kobi degilsem bu kobi ne sikimki diye dusunur durusun.
ha illaki akraba olmasi gerekmez. geri odememek uzere aldigin kredi ve benzeri seyleri
kirisabileceginizi teklif edebilecegin birileri varsa o da olur.
iste bu vasiflari tutturabiliyorsan kobi olmussundur.
(bkz: kombisi bozulan öğrenci)

(bkz: kombi)
"mühendis ne anlar, ustalar yıllardır bu işin içinde her şeyini biliyorlar" mantığına sahip ve bu nedenle mühendis çalıştırmaktan yasalar elverdiğince kaçınan kimselerin sahibi olduğu işletmeler. bu nedenlerle gerçek bir arge çalışması görmek mümkün olmaz. ve yine aynı nedenle türkiye'de cumhuriyet tarihi boyunca alınan uluslararası patent sayısına günümüz abd'sinde bir hafta içerisinde ulaşılmaktadır.
(bkz: büyümek istiyorum)
(bkz: iğrenç reklam sloganları)
girişimcilerin büyük bir kısmının sonu. hayalleri törpülemek lazım. ama (bkz: yapma demiyorum kobi olarak yine yap)
sıcak para akışının, müşteri çeklerinin hayli önemli olduğu işletmeler. küçük ve orta ölçekli işletmelerin bir çoğu ülkemizde hala kara kaplı defter ve hiçbir hükmü olmayan alacak usulüne göre çalıştığı için, nakit para akışı daha da önemli oluyor elbet. örneğin, hatrı sayılır bir çek kesilmiş işletme tarafından. o zamana birkaç alacaklıdan söz alınmış. malum çek zamanı gelir sözler tutulmaz. fakat senin karşında banka olduğu için muhatabın resmidir. üstelik kredi alımı mühimdir ayakta durabilmek için bankanın karşıya alınmaması icap eder. çek koçanı almışsındır bankaya ödeme yapman mecburidir, alacaklı binbir bahane bulur da sen bulamazsın işte. çatır çutur ödeyeceksin çekin karşılığını.
bu tip işletmeler kısa vadeli senetler ve müşteri çekleri almalı 1-1,5 yıllık veresiyeleri bir kalıba/ ödeme düzenine sokmalıdır. en azından işin içerisine resmiyet girdiğinden paranın geleceği tarih bilinir. ve kendini ona göre ayarlarsın.
yoksa 2 trilyonluk iş yaparsın yeri gelir 500 tllik dükkan kirasını ödeyemezsin, eşeği sağlam kazığa bağlamak en iyisidir kobiler için.
(bkz: sıcak para)
ekonomik krizlerden en çok etkilenen işletmelerdir.
"k"üçük "o"lamam "b"üyümek "i"stiyorum ifadesi akıllarda yer etmiştir.
ülke ekonomilerine katkıları ile ilgili bir çalışmaya göre aslında onlar yoğlarmış.

http://www.mudefin.com/mudefin-blog/bir-kobi-masalı
nedense her banka reklamında gazlanan ufak tefek işletmeler. aslansın kaplansın gazına hemen geliyor olmalılar.
yanlış anlaşılan kavramdır.

bakkal dükkanı açan ben kobiyim diyor. kredi, teşvik diye dolanıyor hepten. oldu, gel yamacıma şöyle.
ölçeklerini büyütmeleri teşvik edilmelidir. çünkü küçük ve orta ölçekli firmalarda profesyonelleşme ve işbölümü düşük düzeydedir. düşünün bir, 50 kişinin çalıştığı bir firmada en fazla muhasebe departımanı olur. ancak ölçek büyüdükçe yeni departmanlar da açılacak bu durum da insan kaynağı ve bilgi birikimi açısından da topluma bir katma değer katacaktır.
3'e ayrılırlar;

Mikro işletme: On kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri bir milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.

Küçük işletme: Elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri sekiz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.

Orta büyüklükteki işletme: ikiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.
kobi destek danışmanlığı yapan özel danışmanlık firmalarının hergün arayıp " devlet destekli kobi kredilerinden faydalanmak istermisiniz" diye sorması.
ve bu işten bana gına gelmesi sonucu bıktırmaları durumunu hatırlatan bir isim.
(bkz: obi wan kenobi) *
entry burda.