bugün

kafkasya kökenli bir türk boyu. rus katliamına ve sürgünlere maruz kalmışlardır. halen rusya'ya bağlı karaçay-çerkes cumhuriyeti mevcudiyetini sürdürmekte olup, türkiye'deki karaçaylar konya, tokat ve eskişehir illerinde yaşamaktadırlar.
kafkas dağlarının en yüksek zirvesi "elbruz" ve çevresindeki yüksek dağlık arazide yaşayan karaçay-malkarlılar, tarih boyunca kafkasya'da hakimiyet kuran kimmer, iskit, hun, bulgar, alan, hazar, kıpçak gibi proto-türk ve eski türk kavimleri ile çeşitli kafkas haklarının etnik ve sosyo-kültürel bütünleşmesinden ortaya çıkmış bir kafkasya halkıdır.
bunlar türk kökenli olup, rusyada türklere genelde tatar dendiği için çoğu kaynakta dağ tatarı denir.konuştujları karaçayca aslında tatarcanın bir lehçesidir.bir çok öz türkçe kelime bulundurur.

"konşu tavugu kaz körünür" karaçay atasözüdür.
kafkas kökenli olmalarından dolayı, türkiye'de yanlış biçimde çerkez olarak bilinirler. öz be öz türktürler.

türkçe'nin kıpçak lehçesini konuşurlar. tip olarak diğer kafkas milletlerinden pek bir farkları yoktur.

ilginçtir ki, karaçaylar'da kölelik kültürü vardır. kazak veya karavaş isimli köle sınıfı olur. öyle ki, 19. yüzyıl sonlarında anadolu'ya göç eden karaçaylar kölelerini de yanlarında getirmişlerdir. (rahmetli anneannem, çocukluğunda kendilerine ait köleleri olduğunu söylerdi.)

dünya üzerinde 300000 kadar karaçay kalmıştır. çoğunluğu karaçay çerkes cumhuriyeti'nde yaşamaktadır. türkiye'de tokat, adapazarı, eskişehir, kayseri, konya ve ankara'ya dağılmış olarak 12 karaçay köyü vardır. amerika'da new jersey'de yoğun olarak yaşarlar. suriye'de de bir grup karaçay'ın yaşadığı bilinmektedir. ayrıca stalin döneminde kazakistan'a sürgüne gönderilip, geri dönmeyen ve hala kazakistan'da yaşayan bir grup karaçay bulunmaktadır.

milli mücadele yıllarında kayseri'de uzunyaylalı çerkezlerin organize edilip çeteler kurulması ve 3. kolordunun iaşe ihtiyacının karşılanması, bizzat eğrisöğüt köyünden karaçay canakayıt yusuf bey tarafından organize edilmiştir.

yemekleri arasında ilk akla gelenler hıçın, tımbıl, bışlak bişirgen, bilamuk ve bişlaklı'dır.
sinan çetin'in çektiği kafkas dizisinde anlatacağı halktır. umarım yüzüne gözüne bulaştırmaz da bizi de * zor duruma sokmaz.
özbe öz türktürler.

http://www.youtube.com/watch?v=zvmvQQ5SykM
çorum ilinin Osmancık ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: Osmancık)
çorum ilinin Sungurlu ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: Sungurlu)
Denizli ilinin Honaz ilçesine bağlı bir belde.
Erzincan ilinin Tercan ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: tercan/#5120591)
osmanlı imparatorluğu'nun kafkasya'da egemen olmasından sonra, kafkasyayı türkleştirmek için uyguladığı iskan sistemi sonucunda kafkasyaya göç ettirilen türklerdir. karaçay denen bölgede yaşayan türkler bölgenin özelliklerini almışlardır. dilleri türkçedir. osmanlı'nın bölgedeki etkiliğinin bitmesinden sonra rusya tarafından sürgün edilmişlerdir. bir kısmı türkiye'de eskişehir, afyon, kayseri şehirlerine bir kısmı ise amerikanın new jersey eyaletine göç etmişlerdir.
eskişehir'in merkez ilçesine bağlı bir köy.

· eskişehir merkez ilçe nerede?

kaynak:

· tarımziraat.com

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: eskişehir/#8997458)
yıllar önce hasbelkader bağlanmış olduğum irc serverlarından beni karaçaylı olmadığım gerekçesiyle kovmalarından itibaren kendileriyle aramın soğuk olduğu kafkas halkı. ulan siz de türksünüz, ben de türküm diyorum; nuh diyorlar peygamber demiyorlar. basit bir olay da olsa aklıma geldikçe burukluk hissederim.
içinde bulunduğum, eskişehirde bolca bulabileceğiniz kafkas kökenli ırk. düşünüldüğünün aksine tatarlarla akrabalıkları yoktur. Malkar/balkar ırkıyla akrabalardır.
Karaçay Mahallesi Aydın ilinde yer almakta olup, Sümer semtinde bulunan Karaçay Mahallesi Nazilli ilçesine bağlıdır.Karaçay Mahallesi haritası konumu ise 37° 54' 26.8812'' Kuzey ve 28° 19' 16.8816'' Doğu gps koordinatlarıdır. Karaçay Mahallesi bağlı olduğu Nazilli ilçe merkezine 0 kilometre mesafe uzaklıktadır. Karaçay Mahallesi Aydın şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 42 kilometredir.