bugün

izmitlilerin günlük konuşmalarında ''ada'' şeklindeki kısaltılmış haliyle cümle içinde kullandıkları yerleşim merkezi.

kullanımına örnek vermek gerekirse,

ada'ya gidiyorum akşama gelirim.
abi, afedersiniz ada treni kaçta geliyor acaba?
Sakaryanın en büyük ilçesidir. Fakat genellikle insanlar adapazarını il sanmaktadırlar. Bu durumda sakaryayı ne sanıyorlar bunu ben bilemiyorum tabi.
sakaryaspor , çark caddesi , bulvar ve ada ekspresinin bileşke noktasıdır.
17 Ağustos depreminde tüm bileşenlerini kaybedip 0 noktasını bulmuş olup hala evrimini tamamlayamamıştır
(bkz: ıslama köfte)
içinde sakarya üniversitesi ni barındırır..

(bkz: saü)
(#873322)
sakarya nın merkez ilçesidir. ayrıca tek güzelliği bedava olmasına rağmen tertemiz olan umumi tuvaletidir, başka güzel bir şeye rastlanamamıştır...
atpazarı
görenlerin gezenlerin sadece bedava tuvaletiyle hatırlayabildiği bahtsız şehir.
(bkz: adapazarı çık aradan) diye bir laf vardır ve hala neyin kastedildiğini bilmemekteyim.*
narlıca atan kardeşler firması otobüsleri ile sayesinde bursadan ulaşabileceğimiz bursaya sopuk diyen insanların bşrde gidip orayı gormeleri gerektiğini düşündüğüm,bursa ve istanbuldan oraya gidenlerin nefret ettikleri bir il.
acımasızca eleştirelere maruz kalmış,türkiyede birçok ilin merkezinden daha çok gelişmiş,17 ağustos depreminden en çok etkilenmiş bir merkezdir.
(bkz: tatanga)
Kesinlikle doğulmaması, doğulduysa en kısa zamanda kaçılması, kesinlikle üniversitesi tercih edilmemesi gereken bi şehir. Çok sıkıcıdır, hayat yoktur. Ayrıca linçleriyle ünlüdür. Çok sayıda yobaz ve faşist vardır.
sapanca gölü eskisi kadar olmasada(her güzelliğin canına okunduğu gibi gölünde içine.........) güzeldir ve sapanca ilçesi harikadır, sapancalıdan çok istanbullu vardır.
kimsenin zincirle bağlanmadığı zorla tutulmadığı şehirdir. doğal olarak kendi gibi düşünmeyen insanlar var diye hakareti hak etmeyen şehirdir. adapazarında kalmak istemeyen hakaret edeceğine defolup gitsindir kimsenin canını sıkmasındır.
ahmet kaya tşörtünün giyilmesinin yasak olduğu şehirdir.(sakın denemeyin en az 1000 kişi linç eder.)
yaşanılması imkansız olan şehir. tiskindirici insanları çok vardır. *
canınızın sıkıldığında, çark caddesinde turlayabileceğiniz akabinde çark caddesinde ikinci tur atabileceğiniz sonrasında yine çark caddesinde gezebileceğiniz yer... yapacak o kadar çok şey var ki(!), insan karar veremiyor ne yapsam ne yapsam diye kara kara düşünüyor...
geyiği bırakacak olursak;
tutuculuk yani dine bağlılıklarıyla övünen bir halk, nedense; üst katınızdaki daireyi aileye 350 ytl kiraya verip sizden yani öğrenciden 550 ytl almakta bir sakınca görmez... işin garip tarafı hani tutucu ya bu halk hani çok dindarlar, namazlarını kaçırmazlar, allah'ın adını ağızlarından düşürmezler ya, bir kız görünce 'allah allah kaseye bak' demekten de kendilerini alamazlar... tamam sessizdir sakindir, kafa dinlemek için birebirdir ama sadece kafa dinlemek için... uzun süreli yaşamda dinlendirecek olduğunuz kafayı yersiniz...
defolup gideceğim de, bırakmıyor işte rektörlük, illa diplomayı vereceğiz sana diyor, yoksa meraklı değilim kalmaya...
bu şehirde kurulan şirket ve benzeri kuruluş isimlerinin başına hep ada getirilir. ada kıraathanesi, adatıp, adamarket vs.
sakarya ilinin merkezi olup bol miktarda yobaz içeren bir şehirdir. Öyle ki bu insanlar(!) geleneklerine çok bağlı olup çok dürüsttürler. Hotelde, Kirada, çarşıda, bakkalda şehir dışından gelenlere kazık atmaları dürüstlüklerinin en güzel göstergesidir. aynı zamanda bunlar ahlaklı insanlardır. sokakta gördüğü her kadını potansiyel yatak arkadaşı olarak görüp laf atmaktan çekinmezler. biraz açıkça kadın gördüklerinde allah-peygamber-sakarya nidalarıyla ağız salyalarını akıtarak kadının üstüne yürürler. yeterince gaz almışlarsa linçte edebilirler.

uzun lafın kısası: üstü cami altı kerane olan bir şehir.
o kadar yobazın, gericinin, faşistin, sağcının yanında, 2000 küsür kişinin sosyalist partilere oy verdiği şehirdir.
uzun yillar yasadiktan sonra ayrilmasi cok zor olan, ayrildiktan sonra da donmesi mumkun olmayan ilce.
birbirinden bağımsız yaşamların iç içe yşadığı şehir. Bir yanda cemaatlerin ve çeşitli dini temelli oluşumların kalesi sayılabilecek bir yer, bir yanda esrar kullanımında ve üretiminde türkiye' de önemli pay sahibi olan bir il, bir yanda futbolla yatıp kalkan gençler diğer yanda onları destekleyen peşlerinden koşan tatanga abileri, göçmenlerin yoğunlukta olmsından kaynaklı kozmopolit bir yapı derken oluşan allak bullak alışması zor hatta en başta imkansız gibi görünen nefret edilen ama alışınca vazgeçileneyen ayrılmak istenmeyen nadide bir ilimizin nadide merkez ilçesi.
Sakarya ve Çark suyu arasında yer alan şehir, tıpkı bir adayı andırır. ada sözcüğü buradan gelmektedir. onyedinci yüzyılda yörenin Pazar yerinin bu şehir olması nedeniyle de pazar sözcüğü kullanılmaktadır. işte Adapazarı bu iki sözcüğün birleşmesinden oluşur.