bugün

yaninda yogurtlu meze ve limon ile aksamustu denize karsi yenmesi makbul olan babakalede yapilana bayildigim deniz mahsulu
balık pazarında bulunan, fasıllı balık restoranı. en üst katındaki havadar teras kaçmaz.
Çoğu kişi (nedense) ahtapottan yapıldığını sanmaktadır.Lezzet abidesi bir yiyecektir.Bazı kişiler ise mürekkep balığından yapıldığını düşünür,bu akla daaha yakındır çünkü kalamar adlı hayvan mürekkep balığının bir başka çeşidididr.
makarnanin icinde de karidesle beraber cok guzel giden deniz mahsulu. ayrica yuvalarinda deniz kabugu bulunur bol miktarda. yerinde gormuslugum kabuklarini toplayip kalamarini vurmuslugum vardir.
yemesi keyifli, deniz cıtırı.
ayrıca o marketlerde satılan donmus kalamarlar berbat. almayın, sakın.
hiç yemeyenlerin adını ilk duyduklarında "ıyyy, iğrenç. o yenir mi lan" dedikleri, ama yedikten sonra hakkındaki fikirlerinin %100 değiştiği deniz ürünü..
cok lezzetli * bir hayvandir. kizartmasi harikadir. *

yeteri kadar kalamar bir kap icerisinde 2 saat sodada bekletilir (soda yoksa karbonatli su da olabilir). daha sonra yumurta+un ya da yumurta+pane karisimlarindan birine bulanir, yeteri kadar kizartilir. sosu icinse doritos dippas alinip bir guzel ezilir, sarimsakli yogurt ile karistirilir. afiyet bal zikkim super mukemmel bir sey olur.
kelime yunanca calamari(kalamari)2den dilimize geçmiştir...
Kalamar (Mastigoteuthis flammea), uzunca, ovalimsi bedenli (Avrupa denizlerinde uzunluğu 8 - 50 cm'ye ulaşır) orta sularda yaşayan kafadan bacaklı.

Boynuzsu bir iç kavkısı vardır. On ayağından ikisi öbürkülerden bir kat uzundur. Kalamar (Loligo ve Ommastrephes cinsi; onayaklılar takımı), ağlara ya da dipte gezinirken zokaya takılır. Karadeniz dışında Türkiye çevresindeki bütün denizlerde bulunur. Türkiye sularındaki tek türü Loligo Vulgaris'tir. Akdeniz ülkeleri mutfağına giren eti, balık avı için mükemmel bir olta yemidir. Kalamar, iyi bilinmeyen derin deniz biçimlerine ve ikinci Zaman'da yaşamış belemnitlere benzer.

Kalamarın tavası, haşlaması ve yahnisi yapılır. Tavası yapılırken küçük parçalara ayrılmış kalamarlar un ve yumurtayla hazırlanan bulamaca batırılır ve kızgın yağda kızartılır. Haşlaması, kaynama suyuna kalamarla birlikte havuç, kereviz yaprağı, maydanoz ve tuz atılarak yapılır. Üzerine zeytinyağı, limon ve maydanozla hazırlanmış sos dökülür. Halka halka doğranmış bol soğanla yapılan yahnisine kırmızı şarap da katılır. Üzerine karabiber, tahin, çam fıstığı ve kuş üzümüyle yapılan sos dökülüp tekrar bir süre pişirilir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kalamar
hiç deniz ürünü yemem diyen bir insanın bile yiyince çok seveceği,eskiden kurduğu cümleyi "bi tek kalamarı severim" diye değiştimesine neden olan * deniz ürünü,leziz şey
birada bekletilip kızartıldığında harika olur.
marketlerde satılanlar lastik gibidir, tazesi makbuldur..
valla doya doya yemeğe fırsatımın olmadığı çünkü bir porsyonun nevizadede 8 ytl olduğu ve bir porsyonda 5 tane bulunduğu hayatımda yediğim en güzel deniz mahsulu.
mürekkep balığını ince ince dilimledikten sonra una batırılarak çıtır çıtır kızartılan, mutlaka özel sosuyla beraber, buz gibi bira eşliğinde tüketilmesi gereken muhteşem lezzet. denizler aleminin cipsidir bir nevi, patetes kızartması mahiyetinde mezesidir.
piyango çıksın diye dualar ettiren deniz mahsulü. oturacaksın bir balık restoranına, "ne kadar varsa getir" diyeceksin. sözlük yazarlarına da, "kalamarlar benden zirvesi" düzenleyeceksin. *
her formda leziz olan bir deniz ürünü. tavsiye edilesidir.
(bkz: gece gece bana bu yapılmaz ki ama)
(bkz: olsa da yesek)
eğer hassas bir mideye sahipseniz, kızartmasını sadece meze olarak ve tarator sosuyla , ya da salatasını yemeniz gereken bir deniz ürünü. çünkü kızartması epey ağırdır, ana yemek olarak yenmemesi tavsiye edilir.
beyaz şarapla yenebilcek en güzel aperatiflerden biridir.
(bkz: denizden babam çıksa yerim)
çeşme'de ilk defa ve de bedavaya yeme fırsatını bulduğum, yoğurtlu mayonezli dereotlu meze ile harika olan, ama yerken doymaya başlayınca (en az 35 tane getirmişlerdi) "lan bu aslında ahtapot gibi bişi amuagoing, vantuzları var kolları var, boya salgılıyor bide lan iğrenç" diyerek bıraktığım, açken süper, tokken yenmeyen yiyecek.

tavası makbüldür.
sistematik adlandırmada ismi "mastigoteuthis flammea" olan deniz canlısı.
dünyalar güzeli.
gece gece canımın çekmesiyle hayalini kurduğum, yoğurdumsu sosla pek bir güzel giden deniz şahanesi.
taratorla beraber rakı masalarının en iyi ikilisini oluşturan deniz ürünü.
besin zincirinde önemli rol oynayan canlılardır.

boyları 5 cm den başlıyor ve tam tamına efsane olarak 18 metreye kadar ulaşabiliyor.

denizin derinlerinde ışıldayan organları ile iletişim kuruyorlar. bu ışıldama düşmanları kaçırmaya ve yiyecek bulmaya da yarıyor.

yumurtalarını bıraktıktan sonra ölüyorlar, yumurtalarını da yapışkan ipliklerle zemine iliştiriyorlar.

her türlü zemine renk olarak çabucak uyum sağlayabiliyorlar.
güncel Önemli Başlıklar