bugün

türk yurdu. 3 kişiden biri türktür.
her konuda eleştirdiğimiz iran'ın en güzel yanlarından biri adalet sistemidir türkiye ile kıyaslarsak. daha doğrusu adalet sisteminin belirli kısımları. misal türkiye topraklarında bir kişi başka bir kişiyi kesip biçtiğinde, tecavüz ettiğinde ortalama 10 yıl ceza alır, büyük ihtimalle 5 yıl veya daha az yatar ardından topluma karışır bir başka tecavüz veya cinayet haberinde tekrar gözükmek üzere. oysa iran bu gibi durumları olabildiğince ağır cezalandırmış, halkına insan öldürme ve tecavüz gibi konularda olabildiğince korku salmıştır. * bu bakımdan amerikanın bazı eyaletleriyle ortak yönleri de* vardır.

(bkz: türkiye ye idamın geri gelmesi)
eyalet valilerine verilecek rüşvetle, istediğiniz silahı topraklarından geçirebileceğiniz ülkedir aynı zamanda...
5 sene önce iranlı bir çocuk vardı.
o zaman üniversiteye yeni gelmişiz, çocuk ta tahran'lıyım diyince ufaktan çekinme oldu bizde, ama bir kaç ay sonra muhabbeti kurduk.
çocuk genel olarak bizdeki insanlardaki iran çekincesini farketmiş ama çok garipsemiş.
şöyle diyordu, bana hep garip garip sorular soruyorlar. saçın uzun diye iran'a gidemiyor musun diyorlar, hatta birisi iran'da araba var mı diye sormuş.
şöyle diyordu çocuk, biz orada siz burada nasıl eğleniyorsanız öyle eğleniriz. ha içkimizi alıp sokağa çıkamayız ama evde içeriz. herkes içtiğimizi bilir ve kimse bir şey demez. sonra arkadaşın arabası ile çıkar gezeriz, kızlarla tanışır, eve davet ederiz. bunların hepsi daha üstü kapalı olarak yapılır ama kimse karışmaz.
ya çocuk sallıyordu ya da bize bazı şeyler farklı yansıtılıyor.
yurt dışında türklere, deven var mı, kaç karın var, niye bıyığın yok diye soru soran tiplere sinirlenişimiz aklıma geliyor da.
umarım çocuğa aynı etkiyi vermemişizdir.
türkiye'deki solcuların ibret alması gereken bir ülke. solcular iran tarihini çok iyi bir şekilde araştırmalıdır.

iran'da islam devriminden önce şah rıza pehlevi büyük bir reform hareketine başlamıştı. yaptıkları çoğu yönden atatürk'ün yaptıklarına benziyordu. kadın haklarını geliştirmeye çalışıyor, dini kamusal ve toplumsal hayatta azaltmaya çalışıyordu. amerika birleşik devletleri ile de çok iyi ilişkileri vardı. ama kendisi çok otoriter bir liderdi ve lükse meraklıydı. adı bir çok yolsuzluk olayına karışmıştı. laiklik duruşu islami kesimin, otoriter kişiliği de solcu kesimin tepkisini çekiyordu. o dönemde iran gençliği şaha tamamen karşıydı ve onu indirmek istiyordu. bu nedenle solcular ve islamcılar aralarında şaha karşı ittifak yaptılar.

sonunda şah sağlık sorunları nedeniyle iran'dan ayrıldığı bir zamanda devrim başladı. humeyni iran'a geri döndü ve devlet başkanı ilan edildi. humeyni'nin taraftarları hemen yeni bir anayasa hazırlamaya başladılar. devrime katkı sağlamış olan solcular, yeni anayasaya itiraz ettiler. bu itiraz humeyni taraftarları tarafından dinlenmedi ve bütün solcular anayasanın hazırlanması sürecinde bertaraf edildiler. solcuların partisi olan "ulusal demokratik cephe", humeyni tarafından kapatıldı. partinin üyelerinin çoğu sürgün edildi ya da hapse atıldı. humeyni bir konuşmasında "demokrasi kelimesini sevmiyorum. demokrasi batılıların tarzıdır" dedi ve amaçlarının demokrasi olmadığını açık bir şekilde ifade etti. günümüz iran'ını da hepimiz görüyoruz.

şimdi bazı solcu olduklarını söyleyen insanlar ve köşe yazarları var. yine bir otorite karşıtlığı ile islamcılar ile ittifaklar yapıyorlar. genel olarak karşı çıktıkları da türk silahlı kuvvetlerinin siyasetteki rolü. otoriteye elbette karşı çıkabilirsiniz. ben de otoriter yönetimlere karşıyım. ama islamcılar ile ittifak yaparsanız, onlar amaçlarına ulaştıklarında sizi tamamen unutacaklar. amacı gerçekten demokrasi olmayan hiçbir görüş ile ittifak yapılmamalı. eğer türkiye'de bir kabus senaryosu yaşanırsa, fethullah gülen türkiye'ye döndüğü gün solcuları hiç ama hiç hatırlamayacak.
kız çocuklarını 9, erkek çocuklarını 15 yaşından itibaren idam edebildiğini ögrendiğimde dehşete düştüğüm devlet.
* * *
türkiye'de 'bazı'larının korkulu rüyası olan ülke.yanlışları olan, saçma sapan kuralları olan bir ülke ama türkiye'de bu kadar korku uyandırmasına da anlam veremediğim ülke...
üç kağıtçı bir devlettir, sınırımızın uzun zamandır değişmediği söylerler ama kotor geçidi ve civardaki birçok köylerin van vilayetimize ait olduğuna dair mevcut vesikalardan ve eski hudut taşlarından bahsetmezler...
terorist vurcam diye terör dağlarını ıskalayıp füzelerini türklere isabet ettiren ülke.
Stratejistlere göre bu yüzyılın yarısından (2050) sonra ortadoğu ve avrasyayı hakimiyeti altına alarak batının ve asyanın baba güçlerini (bkz: G-8) prostat edecek, dünyanın merkezindeki islam (şia) markalı ülkedir.
(bkz: korkudan işemek ve prostat)

Amerika'nın çöküşü,
israil'in yokoluşu,
Türkiye'nin bir AB ülkesi olması, Ortadoğu'ya pışşşık demesi,
Arap petrol rezervlerinin dibini görmesi,
Rusya'nın politika değiştirmesi,
ortadoğu'ya yakin, kuzey afrika ülkelerinin islami rejimlere ulaşması,
ve son olarak iran milli takımının dünya kupasını kazanması.
iran'da, hava durumu tahminleri verilmemektedir, çünkü inançlarına göre Bilimsel olarak ruh, maddesel koşullardan yansıyan bir faaliyettir.
özel televizyon ve radyo kanallarının yasak olduğu ülke. bu nedenle uyduda bir sürü farsça amerikan kanalı açılmıştır. işte yasakçı zihniyetin düştüğü komik durum. kendi insanına kanal açmayı yasaklarsan elin amerikalısı voice of america ile gençlerine propaganda yapar.
gaznelilerden 1925 e değin türk egemenliğinde olan iran pers imparatorluğunun varisi değillerdir.

pers imparatorluğunun varisi olmaları mental masturbasyonlarından başka bir şey değildir. türk milletinin bölge coğrafyasında kesintisiz 1000 yıllık hakimiyeti ve bugün hala var olan nufussal çoğunluğuyla iran başındaki farsi zırtapozları defettikten sonra eski ihtişamlı günlerine dönecektir.

1925 e kadar egemenliklerini en son 651 yılında ellerine almışlar ve aradaki 1276 yıl boyunca önce türklere göre çok kısa süre arapların sonra da türklerin egemenliği altında kalmışlardır 1276 yıl boyunca dillerini korumaları ve kimi zaman baskın bir şekilde tutmaları takdirle karşılansa da 1276 yıl boyunca hiç dil harici medeniyet çapında hiçbir etkinlik gösterememeleri bugünkü farsilerin tarihi farsilerle olan bağını tamamen koparmıştır.
iranın yaşadığı islam rönesansı da tamamen bölgede egemenliğini koruyan abbasiler ve sonrası türklerin eseridir.

gazneliler, timur, safeviler ve son olarak modernleşme yönünde atılım yapmaya çalışan kaçarlar.

yobazların ülkesi midir?

değildir tamamen akılsızların ve 1276 yıl boyunca diğer ortadoğulu halklar gibi birilerinin egemenliği altında kala kala aklını yitirmişlerin ülkesidir. bu akıllarını yitirmeyle bölgedeki türk egemenliğini kırmak için önce emperyalistlerle işbirliğine gitmişler pehleviler başa geçmiş
türk hanedanı olan kaçarlarla başlayan çağcıllaşmayı emperyalistlerin yönüne çevirerek göstermelik bir çağcıllaşma yaşamışlar, kırsal ve altkesimin akılsızları ise emperyalistler ebemizi belliyor egemenliği kendi elimize alalım derken şehirlilerden ve burjuvalarından daha da mallık yapmışlar ve islam devrimi bile olamayan bir devrimle iyice mallaşmışlardır.

günümüzdeki konumlarını ise azerilerin kimin yanında yer alacağı belli edecektir.

iran içerisindeki kürtler abdnin yanında yer almışlardır.
nufusun kürtlerden sonra en kalabalık kısmı olan farsiler zaten islam devrimi uşağıdırlar.
nufusun çoğunluğu azeriler ise arafta kalmış, abdnin fazla yüz vermemesiyle arafta bırakılmış, türkiyenin etkisiz haliyle tamamen yitik kalmışlardır.

kanımca abd azerilere büyük destek vermeyecektir çünkü olası bir türk devriminde veya da bölünmede ortadoğunun ve hazarın göbeğinde azerbaycan, iran, türkiye gibi 3 tane türk devletini kısa vadede kontrol etseler bile uzun vadede kontrol edemezler.

iran bölünse büyük azerbaycan ve türkiye yine zor iş.

düzenleme ek: 1276 yıl ne lan 1274 yıl.
Savunma sanayisi atmasyonlarla dolu olan ülke.
(bkz: şahap 3)
(bkz: scud)
amerika eskiden kuklası olan iran elinden gidince ne yapacagını sasirmis vaziyettedir. bir zamanlar ruslara karsı kullandıgı iran varken iran devriminden sonra turkiye'yi desteklemek zorunda kalmistir. 1900 lü yıllarda ingiltere şimdi ise amerika hazar petrol bolgelerinde hakimiyet kurmak istiyor. bunu iran ve azerbaycan ile yapamaz.mecburen ermenileri destekleyip iran'ı zayıflatmak icin onu öcü gosterecek, içindeki kürtlere destek verecek. bu noktada biz ne yapacagiz diye dusunmek lazim. iran bizim dogal muttefigimizdir. iran ve turkiye ermenistan ile kuzey ırak arasında bir kurt devletine karşidir. amerika ise iran'ı kusatmak icin bizim dogu topraklarımızda bir kürt yada ermeni devletine ihtiyac duyuyor. muttefiklerimiz iran, azerbaycan, suriye ve rusya'dır. dusmanlarımız ise ab, amerika, ermenistan, gurcistan. amerika ermenistan'a durup dururken saldirip kendi kuvvetlerini hazar cevresinde bir ülkeye yerlestiremeyecegine gore ermenistanı desteklemek geliştirmek zorundadır. yeni bir israil devleti gibi. bu yuz yıldır suren bir oyun. kafkas seddi baslıgını okursanız daha iyi anlasılır.
uygulanan sistemi ve yaşam tarzını beğenenlerin gidip yerleşmelerini ve bir daha dönmemelerini can-ı gönülden arzu ettiğim ülke. (bkz: beyin göçünün böylesine can kurban)
Rusya'nın canon fodder olarak kullandığı ülke.

(bkz: cannon fodder)

Ortadoğu'nun Kuzey koresi.
turkiye ile ayni kaderi paylasan yalniz ulke. orada iran seriati var, burada ise ataturk ile ozdeslesen laiklik seriati. biri acmaya oteki kapamaya calisiyor farkli yollari izleyerek. halbuki ikiside cagdisiliga, yobazliga, suca, carpikliga hizmet ediyor, itiyor.
iran coğrafyası ve şehirleri ile gerçekten güzel bir ülkedir. tabi rejimini beğenmeyenler olabilir. *
her felaket senaryosunda dönüşeceğimiz ülkedir. evet iran dini baskılar uygulayan bir ülke. bunun ötesinde iran dünyaya kafa tutabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. cumartesi günü çalışmayınca israil gibi güçlü olmayacağız millet uyanın. götü başı açınca da birinci dünya ülkesi olamayacağız. etiketlemeler yapıp hala yersiz korkular barındıranlar olduğu sürece türkiye olma sürecinin ötesine gidemeyiz.
(bkz: üçüncü dünya markası)
hiç böbrek hastası olmayan ülke.
dün sandığa giden ülkedir. benim şahsi görüşüm Musavi'nin kazanmasıydı. çünkü iranlı kadınların bu esaretten kurtulmasını çok istiyodum. ama baktım ki ahmedinecad önde gidiyor. bunlara herşey müstehak dedim.
teokrasi ile demokrasi karışımı ilginç bir yönetim biçimine sahip olan ülke. bu ülkede cumhurbaşkanından bile daha üst bir mevkide dini lider vardır (bkz: ali hamaney). kendisi din işlerini idare etmesinin yanı sıra, yargı sisteminin, ordunun ve polisin de başıdır. dini lider, 8 yıl için halk oylaması ile seçilen 86 din aliminden oluşan danışmanlar konseyi tarafından seçilir. bu konseyin aynı zamanda dini lider'i görevinden alma yetkisi de vardır, bazı konularda dini lider'e danışmanlık yapmakla yükümlüdür.

cumhurbaşkanı ise dini lider'den sonraki en üst mevkide yer alır. başkanlık sisteminde olduğu gibi cumhurbaşkanı ile meclis halk tarafından ayrı ayrı seçilir. cumhurbaşkanı 4 yıl için seçilir ve bir kişi sadece iki kere cumhurbaşkanı seçilebilir. her konuda son sözü söyleme yetkisine sahip olan dini lider'i bağlayan konular dışında yönetimin çalışmasından sorumludur. bakanlar kurulu'nu oluşturur ve bakanlar kurulu'nun göreve başlaması için iran meclisi'nden güvenoyu alması gerekir.

iran meclisi ise 4 yıl için halk tarafından seçilen 290 milletvekilinden oluşur. yasama yetkisi vardır.

bir de "anayasayı koruma konseyi" adıyla önemli bir siyasi organ vardır. 6'sı dini lider tarafından, 6'sı yargı tarafından aday gösterilen din alimleri arasından iran meclisi tarafından seçilmek üzere toplam 12 kişiden oluşur. en önemli yetkisi, danışmanlar konseyi, cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinde adayların islam devrimi'ne bağlılıklarını onaylamasıdır, aksi takdirde adayları reddedebilir de. aynı zamanda konsey, anayasayı düzeltme, iran meclisi'nden çıkan yasaları iran anayasası'na veya şeriat'a uygun olmadığı halde veto etme yetkisine sahiptir.

özetle görüldüğü gibi iran'daki siyasette meclisin ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gibi demokrasi ile ilgili unsurlar varken, aynı zamanda bu demokrasi devletin en üst makamına sahip olan dini lider ve din alimleri tarafından kontrol edilebiliyor. böylece demokrasiye rağmen yönetimde şeriata bağlı kalınabiliyor.
bugün 7 kişinin protestolarda hayatını kaybettiği, fokur fokur kaynayan bir ülke. yıllardır iran'da böyle bir hareket görmemiştik. sanırım bu rejimin işi artık bitti. savaşa, işgale bile gerek kalmayacak. belki rejim yıkılmayacak ama artık bazı taşlar yerinden oynadı. iran'da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. sanırım yakında güzel günler göreceğiz iran'da.
demokratik bir iran tahayyülü ile hareket eden muhalefetin sokak gösterileri ile oyların yeniden sayılmasını sağlayabildiği ülke.

ancak bunun yok edilen oylar konusunda ne kadar yardımcı olabileceği konusu oldukça tartışmalı.