bugün

iran

türkiye'deki solcuların ibret alması gereken bir ülke. solcular iran tarihini çok iyi bir şekilde araştırmalıdır.

iran'da islam devriminden önce şah rıza pehlevi büyük bir reform hareketine başlamıştı. yaptıkları çoğu yönden atatürk'ün yaptıklarına benziyordu. kadın haklarını geliştirmeye çalışıyor, dini kamusal ve toplumsal hayatta azaltmaya çalışıyordu. amerika birleşik devletleri ile de çok iyi ilişkileri vardı. ama kendisi çok otoriter bir liderdi ve lükse meraklıydı. adı bir çok yolsuzluk olayına karışmıştı. laiklik duruşu islami kesimin, otoriter kişiliği de solcu kesimin tepkisini çekiyordu. o dönemde iran gençliği şaha tamamen karşıydı ve onu indirmek istiyordu. bu nedenle solcular ve islamcılar aralarında şaha karşı ittifak yaptılar.

sonunda şah sağlık sorunları nedeniyle iran'dan ayrıldığı bir zamanda devrim başladı. humeyni iran'a geri döndü ve devlet başkanı ilan edildi. humeyni'nin taraftarları hemen yeni bir anayasa hazırlamaya başladılar. devrime katkı sağlamış olan solcular, yeni anayasaya itiraz ettiler. bu itiraz humeyni taraftarları tarafından dinlenmedi ve bütün solcular anayasanın hazırlanması sürecinde bertaraf edildiler. solcuların partisi olan "ulusal demokratik cephe", humeyni tarafından kapatıldı. partinin üyelerinin çoğu sürgün edildi ya da hapse atıldı. humeyni bir konuşmasında "demokrasi kelimesini sevmiyorum. demokrasi batılıların tarzıdır" dedi ve amaçlarının demokrasi olmadığını açık bir şekilde ifade etti. günümüz iran'ını da hepimiz görüyoruz.

şimdi bazı solcu olduklarını söyleyen insanlar ve köşe yazarları var. yine bir otorite karşıtlığı ile islamcılar ile ittifaklar yapıyorlar. genel olarak karşı çıktıkları da türk silahlı kuvvetlerinin siyasetteki rolü. otoriteye elbette karşı çıkabilirsiniz. ben de otoriter yönetimlere karşıyım. ama islamcılar ile ittifak yaparsanız, onlar amaçlarına ulaştıklarında sizi tamamen unutacaklar. amacı gerçekten demokrasi olmayan hiçbir görüş ile ittifak yapılmamalı. eğer türkiye'de bir kabus senaryosu yaşanırsa, fethullah gülen türkiye'ye döndüğü gün solcuları hiç ama hiç hatırlamayacak.
güncel Önemli Başlıklar