bugün

isveç' li usta polisiye yazarı. edebi dili, inandırıcı karakterleri ve isveç suç dünyasını çok stilize anlatan kurgusuyla sayısız ödül almıştır. yarattığı unutulmaz polis dedektifi kurt wallander , bugün avrupa polisiyesinin en prestijli tiplemesidir.
(bkz: yanlış yol)
(bkz: beşinci kadın)
(bkz: dans öğretmeninin dönüşü)
Henning Mankell isveç'in tam kuzeyinde bir zamanlar Norveç'e ait olan Harzedalen bölgesinde büyümüş. "Çocukluğum Noel çamlarının ve köknar ağaçlarınan oluşan bir ormanın ortasında geçti. Aklınıza hayalinize gelmeyecek kadar her şeyden uzak ıssız bir yerdi," diyor eski günleri anlatırken. Açık düzlükleri seviyor. Bu nedenle isveç'in güneyine Wallander romanlarının geçtiği Skane bölgesine yerleşmiş. Onu bu bölgeye çeken nedeni şöyle açıklıyor: "Hiç ağaç yok. isveç topraklarının sona erdiği, sanki Doğu Baltık kıyılarında bir tür Rip Grande gibi bir yer. Dünyanın geri kalan kısmı diğer tarafta..."

ilk yazı yazmaya başladığı o büyülü dakikayı asla unutamıyor. "Bir kelimenin ardında diğer kelimeyi ve bir diğerini koyup bir cümle yaptım; bir cümlenin ardından bir cümle daha ve ortaya bir öykü çıktı. Yazdığım ilk öyküyü asla unutmuyorum: Robinson Curusoe'nun bir taklidiydi. Bütün öykü tek sayfadan ibaretti. Onu kaybettiğime hala üzülüyorum. Karanlık ormandaki bu küçük çocuk Afrika'ya kaçmayı düşlüyordu. Yaşadığı yerin yakınındaki nehirde yüzen tomurcukların birer timsah olduğunu hayal ediyordu. Her çocuk dünyanın sonunu bulmak ister. Benim için dünyanın sonu Afrika'ydı. Düşünebildiğim en heyecan verici şeydi. Bu düşümü hiç yitirmedim, aklımda hep Afrika vardı. Hayal gücü sadece yaratıcılık değil, yaşantımızı düzene sokan bir eylemdir ve yaşamımızdaki krizleri aşmamıza yardımcı olur..." diyor Mankell. Yirmi yaşında Stockholm'de tiyatroda ayak işleri yaparak hayatını kazanya başlayan yazar, para biriktirip Guinea-Bissau'ya gitmiş: "Uçaktan indiğim anı asla unutmuyorum, sanki yuvama dönmüş gibi bir duyguya kapılmıştım. Tabii çok komik bir duyguydu. Orada tek akrabam bile yoktu. Ayrıca dünyanın sonu diye bir şeyin olmadığını anladım ve o an çocukluk yolculuğumun sona erip, erişkin yaşamımım başladığını farkettim..." Mankell yirmi yıldan fazla bir süredir Afrika'da yaşıyor. Afrika'da yaşamasını, Avrupa'nın dışından bakarak dünyayı iki ayrı görüş açısından görmek isteği olarak açıklıyor.

Oyunları isveç'te en çok sahnelenen yazarlardan biri olan Mankell'in, Afrika'yı konu alan sosyal içerikli dört romanı da var. Birkaç yıldan beri isveç ve Mozambik'de yaşayan yazar Maputo'da Avenida Tiyatrosu'nu yönetiyor. Çocuklar için de yazan Mankell'in ingilizceye çevrilmiş iki kısa romanı da var. "Secrest in The Fire" ve "Playing With Fire" adını taşıyan romanların kahramanı Mozambikli Sofia adında gerçekten yaşamış bir genç kız.*
yaşamını hem avrupa hem afrika kıtalarında geçirmiş, kenneth branagh' ın canlandırdığı tatlı sert, iyi polis kurt wallander' i yaratmış isveçli edebiyatçı.