bugün
- asılacak olsanız son sözünüz ne olurdu6
- motorine 8 24 tl zam gelmesi9
- sözlük yazarlarının kudurtan kombinleri28
- devlet bahçeli6
- filenin sultanları yarı finalde5
- süper yapay zeka üretildi ve aramızda dolaşıyor3
- habire1221
- sarapci koala'nın radikalkemalist'e aktroll demesi3
- 11 aydır yazmayan flört ne yapıyordur sorunsalı9
- ellerim bos gonlum hos31
- uçan adam sabri'ye ne oldu4
- bir bela geliyor8
- suşiyi sadece kadınların çok sevmesi5
- halkın umudu kılıçdaroğlu3
- kedilerin ruh hastası olması4
- arif kocabıyık16
- masklavi ile yeni parti mitingine gitmek38
- sözlükte en çok kıskandığınız yazar12
- sarapci koala64
- dürüst olun sözlükte kaç hesabınız var2
- lahmacun9
- seri katilin tarziyla cinayet isleyen dedektif3
- 3 eylül 2026 türkiye almanya voleybol maçı5
- trakyalı yazarlar6
- hoşlandığın kızın komünist çıkması9
- zeynep sude oktay2
- kolları façalı bir kıza aşık olmak2
- istanbul ve bütün türkiye ev kiraları ne olacak4
- boşnak olmak ister miydiniz5
- kaan sezyum7
- ay diyen erkek9
- endonezyalı kızlar2
- basmane tren garı7
- müdavimi olunan bir barın ölmesi2
- turiste dondurmayı 7 sterline satan esnaf2
- mazota zam geldi3
- hz isa'nın fiziksel annesi ve babası yoktu11
- silvermist9
- kamos3
- duran adama ne oldu2
- tuzlu kahve dizisi10
- memduh bashgan4
- ismet gürbüz9
- seri eksiciyi tenhada yakalamak5
- hiç kimse fikirleri yüzünden hapis yatmasın8
- ben sizin anonim11
- sobadan kurtulmak5
- hayatında hiç deri ceket giymemiş kız3
- apo yu eleştirmek vs apo'ya küfretmek4
- ahlak duygunuzu nerden alıyorsunuz24
isveç' li usta polisiye yazarı. edebi dili, inandırıcı karakterleri ve isveç suç dünyasını çok stilize anlatan kurgusuyla sayısız ödül almıştır. yarattığı unutulmaz polis dedektifi kurt wallander , bugün avrupa polisiyesinin en prestijli tiplemesidir.
(bkz: yanlış yol)
(bkz: beşinci kadın)
(bkz: dans öğretmeninin dönüşü)
(bkz: yanlış yol)
(bkz: beşinci kadın)
(bkz: dans öğretmeninin dönüşü)
Henning Mankell isveç'in tam kuzeyinde bir zamanlar Norveç'e ait olan Harzedalen bölgesinde büyümüş. "Çocukluğum Noel çamlarının ve köknar ağaçlarınan oluşan bir ormanın ortasında geçti. Aklınıza hayalinize gelmeyecek kadar her şeyden uzak ıssız bir yerdi," diyor eski günleri anlatırken. Açık düzlükleri seviyor. Bu nedenle isveç'in güneyine Wallander romanlarının geçtiği Skane bölgesine yerleşmiş. Onu bu bölgeye çeken nedeni şöyle açıklıyor: "Hiç ağaç yok. isveç topraklarının sona erdiği, sanki Doğu Baltık kıyılarında bir tür Rip Grande gibi bir yer. Dünyanın geri kalan kısmı diğer tarafta..."
ilk yazı yazmaya başladığı o büyülü dakikayı asla unutamıyor. "Bir kelimenin ardında diğer kelimeyi ve bir diğerini koyup bir cümle yaptım; bir cümlenin ardından bir cümle daha ve ortaya bir öykü çıktı. Yazdığım ilk öyküyü asla unutmuyorum: Robinson Curusoe'nun bir taklidiydi. Bütün öykü tek sayfadan ibaretti. Onu kaybettiğime hala üzülüyorum. Karanlık ormandaki bu küçük çocuk Afrika'ya kaçmayı düşlüyordu. Yaşadığı yerin yakınındaki nehirde yüzen tomurcukların birer timsah olduğunu hayal ediyordu. Her çocuk dünyanın sonunu bulmak ister. Benim için dünyanın sonu Afrika'ydı. Düşünebildiğim en heyecan verici şeydi. Bu düşümü hiç yitirmedim, aklımda hep Afrika vardı. Hayal gücü sadece yaratıcılık değil, yaşantımızı düzene sokan bir eylemdir ve yaşamımızdaki krizleri aşmamıza yardımcı olur..." diyor Mankell. Yirmi yaşında Stockholm'de tiyatroda ayak işleri yaparak hayatını kazanya başlayan yazar, para biriktirip Guinea-Bissau'ya gitmiş: "Uçaktan indiğim anı asla unutmuyorum, sanki yuvama dönmüş gibi bir duyguya kapılmıştım. Tabii çok komik bir duyguydu. Orada tek akrabam bile yoktu. Ayrıca dünyanın sonu diye bir şeyin olmadığını anladım ve o an çocukluk yolculuğumun sona erip, erişkin yaşamımım başladığını farkettim..." Mankell yirmi yıldan fazla bir süredir Afrika'da yaşıyor. Afrika'da yaşamasını, Avrupa'nın dışından bakarak dünyayı iki ayrı görüş açısından görmek isteği olarak açıklıyor.
Oyunları isveç'te en çok sahnelenen yazarlardan biri olan Mankell'in, Afrika'yı konu alan sosyal içerikli dört romanı da var. Birkaç yıldan beri isveç ve Mozambik'de yaşayan yazar Maputo'da Avenida Tiyatrosu'nu yönetiyor. Çocuklar için de yazan Mankell'in ingilizceye çevrilmiş iki kısa romanı da var. "Secrest in The Fire" ve "Playing With Fire" adını taşıyan romanların kahramanı Mozambikli Sofia adında gerçekten yaşamış bir genç kız.*
ilk yazı yazmaya başladığı o büyülü dakikayı asla unutamıyor. "Bir kelimenin ardında diğer kelimeyi ve bir diğerini koyup bir cümle yaptım; bir cümlenin ardından bir cümle daha ve ortaya bir öykü çıktı. Yazdığım ilk öyküyü asla unutmuyorum: Robinson Curusoe'nun bir taklidiydi. Bütün öykü tek sayfadan ibaretti. Onu kaybettiğime hala üzülüyorum. Karanlık ormandaki bu küçük çocuk Afrika'ya kaçmayı düşlüyordu. Yaşadığı yerin yakınındaki nehirde yüzen tomurcukların birer timsah olduğunu hayal ediyordu. Her çocuk dünyanın sonunu bulmak ister. Benim için dünyanın sonu Afrika'ydı. Düşünebildiğim en heyecan verici şeydi. Bu düşümü hiç yitirmedim, aklımda hep Afrika vardı. Hayal gücü sadece yaratıcılık değil, yaşantımızı düzene sokan bir eylemdir ve yaşamımızdaki krizleri aşmamıza yardımcı olur..." diyor Mankell. Yirmi yaşında Stockholm'de tiyatroda ayak işleri yaparak hayatını kazanya başlayan yazar, para biriktirip Guinea-Bissau'ya gitmiş: "Uçaktan indiğim anı asla unutmuyorum, sanki yuvama dönmüş gibi bir duyguya kapılmıştım. Tabii çok komik bir duyguydu. Orada tek akrabam bile yoktu. Ayrıca dünyanın sonu diye bir şeyin olmadığını anladım ve o an çocukluk yolculuğumun sona erip, erişkin yaşamımım başladığını farkettim..." Mankell yirmi yıldan fazla bir süredir Afrika'da yaşıyor. Afrika'da yaşamasını, Avrupa'nın dışından bakarak dünyayı iki ayrı görüş açısından görmek isteği olarak açıklıyor.
Oyunları isveç'te en çok sahnelenen yazarlardan biri olan Mankell'in, Afrika'yı konu alan sosyal içerikli dört romanı da var. Birkaç yıldan beri isveç ve Mozambik'de yaşayan yazar Maputo'da Avenida Tiyatrosu'nu yönetiyor. Çocuklar için de yazan Mankell'in ingilizceye çevrilmiş iki kısa romanı da var. "Secrest in The Fire" ve "Playing With Fire" adını taşıyan romanların kahramanı Mozambikli Sofia adında gerçekten yaşamış bir genç kız.*
yaşamını hem avrupa hem afrika kıtalarında geçirmiş, kenneth branagh' ın canlandırdığı tatlı sert, iyi polis kurt wallander' i yaratmış isveçli edebiyatçı.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar