bugün

bir kac nesli yetistirmiş, sosyallesmesini saglamıs kurumlar
eski anlamını kaybetmeye baslamıs olan simdilerde ortam yapmak isteyen kisilerin yuvası konumuna gelen ici bos genclerin takıldıgı yer.
cumhuriyet sonrası dönemde özellikle 30lar ile kapatıldıgı demokrat parti dönemine kadar* cok güzel işler yapmış kurum..
(bkz: köy enstitüleri)
tiyatro onemli faaliyet alanlarindandir. zevk icin tiyatroya baslayan genclerin buyuk bir kismini ileride orgut dergileri satip propaganda yaparken, daha da ileride eylemlerde slogan atarken gorursunuz. bilinc yerine heyecan kazandirilmis gencler universite hayatina da bu sekilde baslayip bitirirler. degisen hayat sartlariyla eski heyecanlari yittiginde apolitik ebeveynlere donusurler. yaslaninca dine sarilan gruba dahil olmalari pek muhtemeldir.
Son dönemde işçi filmleri festivali ve parasız eğitim parasız sağlık kampanyaları ile adını sıkça duyduğumuz dernek.Özellikle yoksul mahallelerde çalışma yapar.
Kısaca insanca yaşam mücadelesi verirler..
toplumu bilinçlendirmek amacıyla kurulmuş ama komunist yuvasi diyerek kapatılan evler.
babamın kapatılmadan önceki dönemleri anlatmasıyla özendiğim oluşum. ne güzel her isteyen tiyatroda görev alabiliyormuş ister başrol olsun isterse perdeci.
http://www.egealperen.com...sp?islem=goster&id=47
(bkz: HALKIN MUHALEFET EVLERi)
Üç çeyrek yüzyılı geride bıraktık. 75 inci yılımızda işte hala ayaktayız, ülkenin dört bir yanında onlarca şubemiz ve binlerce üyemizle, halkın örgütü olarak, yolumuza devam ediyoruz. Ve 75 inci yılımızda bir kez daha ilan ediyoruz ki, başı dik, alnı ak, onurlu insanların ülkesini kuracağız !
abdullah aydın
he genel başkanı
http://www.halkevleri.org...1173791487-dolmabahce.jpg
Halk evleri 75. kuruluş yıldönümünü kalabalık bir sanatçı grubunun sahneye çıkacağı konserle kutlamaya hazırlanıyor. 29 Nisan Pazar saat 13.00'te istanbul Gösteri ve Kongre Merkezi'nde (eski Myshowland) düzenlenecek konsere:
Bülent Ortaçgil, Arif Sağ, Şevval Sam, Kardeş Türküler,
Bayar Şahin, Hilmi Yarayıcı ve Haluk Levent katılacak.
Konserde ayrıca Halkevleri Halkoyunu Topluluğu ve Halkevleri Çocuk Korosu
birer gösteri sunacak. Konser için istanbul'un birçok noktasından
ücretsiz otobüs kaldırılacak. biletler 12 ytl.
75 yıllık onurlu tarihini bir etkinlikle kutlayacak demokratik kitle örgütü. * 75 yıl boyunca söylediklerinin arkasında durmuş halkevciler; yoksul halkın yaşamını kendi dinamiği ile dönüştürmek için mahallelerde oldular.

Arnavutköy Halkevi
Bahçelievler Halkevi
Beykoz Halkevi
Birlik Halkevi
Esenyalı Halkevi
Gültepe Halkevi
istanbul Halkevi
Kartal Halkevi
Okmeydanı Halkevi
Oruçreis Halkevi
Sarıyer Halkevi
Sefaköy Halkevi
Babaeski Halkevi
Lüleburgaz Halkevi
Tekirdağ Halkevi
Bekirpaşa Halkevi
Çenedağ Halkevi
Darıca Halkevi
Hereke Halkevi
Körfez Halkevi
Saraybahçe Halkevi
Bursa Halkevi
Eskişehir Halkevi
Gültepe Halkevi
inegöl Halkevi
Yıldırım Halkevi
Bolu Halkevi
Devrek Halkevi
Kilimli Halkevi
Çorum Halkevi
Erfelek Halkevi
Gerze Halkevi
Samsun Halkevi
Ünye Halkevi
Vezirköprü Halkevi
Artvin Halkevi
Giresun Halkevi
Hopa Halkevi
Kemalpaşa Halkevi
Trabzon Halkevi
Argıthanı Halkevi
Batıkent Halkevi
Battalgazi Halkevi
Çayırhan Halkevi
Dikmen Halkevi
Hacıbektaş Halkevi
Ilgın Halkevi
ilker Halkevi
Keçiören Halkevi
Mamak Halkevi
Mutlu Halkevi
Saimekadın Halkevi
Sincan Halkevi
Umut Halkevi
Yeniyol Halkevi
sivas halkevi
Adana Halkevi
Demirtaş Halkevi
Hatay Halkevi
iskenderun Halkevi
Mersin Halkevi
Samandağ Halkevi
Şakirpaşa Halkevi
Ulukışla Halkevi
antalya halkevi
Ayvalık Halkevi
Balikesir Halkevi
Çiğli Halkevi
Eski izmir Halkevi
Gültepe Halkevi
Konak Halkevi
Sarıgöl Halkevi
aşık edebiyatına ait sözel edebi eserlerin toplanması/yaşatılmasında önemli rol oynamıştır "bir dönem". (bkz: aşık veysel)
Bir kez daha ilan ediyoruz;

--spoiler--

Halkevciler, yaşanan acılara kayıtsız kalmayacaktır. Tıpkı 1 Mart tezkeresine karşı aldığımız tavır gibi, ABD emperyalizmine ve ABD yi stratejik ortağımız ilan edenlere karşı duracağız !

Halkımızı gelecek güvencesinden yoksun bırakanların, yeraltı yerüstü kaynaklarımızı emperyalist sermaye kuruluşlarına yedirenlerin, ormanlarımızı altın şirketlerine yağmalatanların, ilkokul çocuklarından yakıt parası, temizlik parası esirgeyenlerin, hastanelerimizi doktorsuz hemşiresiz bırakanların ve bunları seyredenlerin ülke ve halk sevgisinden kuşku duymaya devam edeceğiz.

Diktatörlük yöntemleriyle sol muhalefeti susturup, faşist çetelerin linç girişimleri ile halkı sindirip Ülkemizi emperyalist tezgâhların içerisinde kanlı maceralara sürüklemek isteyenlere izin vermeyeceğiz.
--spoiler--
Halkevi'de faşist bir kurumdur!!!

Halkevleri, 1932 yılında kuruldu. ittihat ve Terakki döneminden, 1912 yılından miras kalan Türk Ocakları kapatıldılar ve onlara katıldılar. O kadar ki, Halkevleri Türkocağı binalarına yerleştiler.

Çünkü artık Turancılık yapılamazdı (Stalin kızdırılamazdı) ve amaç yeni bir kültür hayatını CHP denetimi ve gözetimi altında oluşturmak ve geliştirmekti... Sinema hariç.

Kuruluş amacı şöyle açıklanmıştı: Aynı ülküye bağlı bir kütle halinde örgütlenmek, kültür ve düşünce birliğini sağlamak!... imtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir kitleyiz ya, herkes aynı şeyi düşünecek, aynı şeyden zevk alacak, bunun adına devrim denecek. Herkes aynı ülküde buluşacak. Ülkü mü? Bu sizde bir zil çaldırıyor mu? Alo?

Bu halkevlerinde elbette folklora, tiyatroya falan ağırlık verilmiştir... Sonranın birçok sanatçısı da Halkevleri'nden yetişmiştir, bunlar orta kırat sanatçılar olsalar da... Başarısına gösterilen kanıt hep bu olmuştur, bu kadar sanatçı yetiştirdi, demek ki iyi bir şeydir...

Elbette! Yeltsin'in de, Putin'in de, hatta Jirinovski'nin de SSCB Komünist Partisi saflarında yetişmeleri, oradan çıkmaları gibi! Liberal lideri de, otoriter lideri de, faşist lideri de yetiştirmiştir, demek ki bu parti iyi bir şeydir!...

Halkevleri'nde, şehirli gençlik, tek partinin sımsıkı denetimine alındı. Daha sonra Köy Enstitüleri'yle köylü gençlik de aynı tornaya sokulmak istendi ama elde edilen sonuç tam tersi oldu, enstitülerden solcular falan çıkmaya başladılar, iş yattı. (1980 cuntası da Halkevleri'ni aynı nedenlerle kapattı, orada solcular vardı.)

Otuzlu ve kırklı yıllarda devletle parti içiçe geçmişti, vali aynı zamanda hem belediye başkanı hem de parti il başkanıydı bu dönemde, kültür ve sanat da tek partinin bir kol çalışması olmuştu, okulların tiyatro kolu, folklor kolu, Kızılay kolu faaliyetleri gibi...

Tek parti dönemi bitince, ne Halkevi'nin bir anlamı kaldı, ne Köy Enstitüsü'nün.

Tek parti diktasının tasarruflarına övgü düzme yarışında, hadi bozkır çemişlerini anladık da, aristokrat lezzetinde bir istanbul çocuğuna girip çıkan nedir?

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=76130,10,2
kuruluş yıldönümünü, 24 Şubat Pazar günü istiklal Caddesinde yapılacak olan bir yürüyüşle kutlayacak olan demokratik kitle örgütü.

http://www.halkevleri.org...im/1203413738-kurulus.jpg
24 şubat kuruluş etkinlikleri kapsamında sarıyer halkevleri temsilciliği konser etkinliği ile kutlayacak mücadele evleridir.

ha ben haz etmem ayrı bir şey.
(bkz: kadikoy halk egitim merkezi)
(bkz: halkın şenliği var)
(bkz: Yoksul Çocuklar Sahne Alırsa Tarih Yazacaktır Bunu)

http://www.halkevleri.org.tr/yenisayfa.php?no=3678
komunist dusunce gelistirme ve yasatma dernekleri olarak belli bir sure varliklarini surdurmus olsalar da sonunda sukur kapatilmislardir.
mücadelesine devam eden yoksul halk örgütü.
çok esnek bir örgütlenme modeli olan, parti anlayışını reddeden örgüttür.