halkevleri

Halkevi'de faşist bir kurumdur!!!

Halkevleri, 1932 yılında kuruldu. ittihat ve Terakki döneminden, 1912 yılından miras kalan Türk Ocakları kapatıldılar ve onlara katıldılar. O kadar ki, Halkevleri Türkocağı binalarına yerleştiler.

Çünkü artık Turancılık yapılamazdı (Stalin kızdırılamazdı) ve amaç yeni bir kültür hayatını CHP denetimi ve gözetimi altında oluşturmak ve geliştirmekti... Sinema hariç.

Kuruluş amacı şöyle açıklanmıştı: Aynı ülküye bağlı bir kütle halinde örgütlenmek, kültür ve düşünce birliğini sağlamak!... imtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir kitleyiz ya, herkes aynı şeyi düşünecek, aynı şeyden zevk alacak, bunun adına devrim denecek. Herkes aynı ülküde buluşacak. Ülkü mü? Bu sizde bir zil çaldırıyor mu? Alo?

Bu halkevlerinde elbette folklora, tiyatroya falan ağırlık verilmiştir... Sonranın birçok sanatçısı da Halkevleri'nden yetişmiştir, bunlar orta kırat sanatçılar olsalar da... Başarısına gösterilen kanıt hep bu olmuştur, bu kadar sanatçı yetiştirdi, demek ki iyi bir şeydir...

Elbette! Yeltsin'in de, Putin'in de, hatta Jirinovski'nin de SSCB Komünist Partisi saflarında yetişmeleri, oradan çıkmaları gibi! Liberal lideri de, otoriter lideri de, faşist lideri de yetiştirmiştir, demek ki bu parti iyi bir şeydir!...

Halkevleri'nde, şehirli gençlik, tek partinin sımsıkı denetimine alındı. Daha sonra Köy Enstitüleri'yle köylü gençlik de aynı tornaya sokulmak istendi ama elde edilen sonuç tam tersi oldu, enstitülerden solcular falan çıkmaya başladılar, iş yattı. (1980 cuntası da Halkevleri'ni aynı nedenlerle kapattı, orada solcular vardı.)

Otuzlu ve kırklı yıllarda devletle parti içiçe geçmişti, vali aynı zamanda hem belediye başkanı hem de parti il başkanıydı bu dönemde, kültür ve sanat da tek partinin bir kol çalışması olmuştu, okulların tiyatro kolu, folklor kolu, Kızılay kolu faaliyetleri gibi...

Tek parti dönemi bitince, ne Halkevi'nin bir anlamı kaldı, ne Köy Enstitüsü'nün.

Tek parti diktasının tasarruflarına övgü düzme yarışında, hadi bozkır çemişlerini anladık da, aristokrat lezzetinde bir istanbul çocuğuna girip çıkan nedir?

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=76130,10,2