bugün

(bkz: ritalin)
(bkz: concerta)
-çok canım sıkılıyor kuş vuralım istersen.
herşeyden çok çabuk sıkılma ve ne yapacağını bilememe durumları görülür. her işe çok büyük heveslerle başlanır ama sadece bir kaç saat sürer. örneğin ben teorik fizik üstadı olacağım diyerek çalışmaya başlanılır, bir heves bir motivasyon. aradan bir saat geçtikten sonra bir daha fizikle ilgilenilmez.
dağınık daldan dala konuşmalar görülebilir. akla aynı anda çok şeyin gelmesindendir. ilaç tedavisiyle fayda görülür. başka da yapacak birşey yoktur. sürekli olarak gerginlik ve huzursuzluk hakimdir. diken üzerinde gibi dururlar. aynı anda bir çok işi yapma isteği vardır. otoriteye karşı tepkilidirler. belki de tepki vermeye yer arandığındandır hiç düşünmedim. aniden parlar aniden durulurlar. zeka pırıltıları dikkat çekicidir. arkadaş ortamlarının aranan elemanlarındandır. onların olduğu ortamlarda neşe hakimdir. zeki oldukları iddia edilir. ama çalışamadıkları için bi boka yaramaz. zeki oldukları iddia edildiği için bir çok nevrotik "la ben hiperaktifim kesin haa" der. "yok la sende hiperaktivite ne alakası var?" derseniz, " sen bana aptal mı demek istiyorsun?" şeklinde sıkıcı bir diyalog başlar. çevrelerindeki insanlarla uyumsuzdurlar. aynı şeyin iki kere söylenmesinden hoşlanmazlar. acelecidirler. hatta yeni tanıştığı ( 2 saat önce ) bir kıza zart diye ciddi ciddi evlenme teklif edenleri vardır. yani en az bi tane var. uzun soluklu işlere girişemezler. hayatları boyunca eş ve iş değiştirme durumları sıklıkla görülür.
ülkemde bi kaç yıl* öncesine kadar sadece çocuklarda görüldüğü sanılan ama aslında yetişkinlik döneminde de baş gösterebilen rahatsızlıktır. sanılanın aksine zeka muabbeti efsanedir. genelde hastaların zeki olması bal durumudur, ama nedendir bilinmez ülkemde zeki olmak ile aynı anlama gelmektedir. uzaktan hoş görünsede aslında sıkıntılı bir durumdur.
kendilerine tavsiyem üniversite hayatında "tuğla gibi kitap okumalı" ve "saatlerce amfide ders dinlemeli" bölümlerden uzak durmalarıdır. ayrıca bol fikir uçuşmalı ve aşırı spontan hayatları vardır.
Dehb'li olmak zor iş. Allah kimseye vermesin dedirten hadise. Fakat güzel kafası vardır bazen.

`DEHB’nin kişinin yaşantısını zorlaştıran olumsuz tarafları olduğu gibi DEHB olanların iyi bir yönlendirmeyle yararlanabilecekleri veya ortaya çıkarabilecekleri olumlu yanları da vardır. DEHB oldukları kabul edilen Thomas Edison, Benjamin Franklin, Albert Einstein, Ernest Hemingway ve Dustin Hoffman gibi başarılı ünlüler bu görüşü desteklemektedir. Aşağıda DEHB’nin olumlu olabilecek yönleri sıralanmıştır:
· Enerjik olma
· Yaratıcılık
· Sıcak kanlı, cana yakın olma
· Hoşgörülü olma (bazen gerekenden fazla, zarar verici oranda)
· Esneklik
· iyi bir espri yeteneğine sahip olma
· Risk alabilme (bazen gerekenden fazla, zarar verici oranda)
· insanlara kolaylıkla güvenebilme (bazen gerekenden fazla, zarar verici oranda)`
arastırmalarım sonucunda '' acaba bende mi '' sorusunu aklıma getiren dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğudur. sonradan yaşımın el vermediğini düsünerek bu düsünceden vazgeçmişimdir.
görsel
DEHB li bireylerin öğrencilik hayatları ile ilgili bir çalışma.

kaynak: http://aburaksahin.com
https://www.change.org/p/...ayim-hayat-dehb-ile-güzel
Bu hastalıktan muzdarip biri olarak, ders çalışmak zulüm kitap okumak yalan oluyor. Çok akıcı kitaplar bulmak gerekiyor. Dikkat eksikliği bol hiperaktivitesi az olanından bir dertle karşı karşıyayım. Bolca kullandığım ritalin ve concertanın bir çözüm olduğunu da düşünmüyorum. Dikkat seviyesini arttırabilmiş arkadaşlar varsa lütfen bir aydınlatsınlar.
6yaşından büyük cocuklara verilen ritalin,concerta gibi ilaclarin etki olarak kokaine ne kadar benzediğini anlatmama gerek yok sanırım. Inanmayan kokainman birilerini bulsun, ritalin'i toz haline getirtip burundan çektirsin. Yaşadıkları etkiyi size anlatsınlar.. concerta içinde deneyebilinir ama genelde concerta'nın etkisi 8 saat civarı zamana yayarak olur. ilacı kazırsanız iki renk ortaya çıkar beyaz (zaman) kısmı çöpe atılır. kalanı burundan çekilir. uçuşa geçersiniz. ve bu uçuş tıpkı kokain gibi..

(Metaanaliz çoklu araştırmaların, bütün araştırmaların değerlendirilip sonuca ulaşılması yöntemi) buyrun size bazi metaanaliz sonuçları; gerçeklere dayanan,bilimde yayınlanmış, bilime uygun araştırmalar;

uyarıcı verilen / verilmeyen dikkat,hiparektivite vs çocuklardaki en büyük takip araştırmaları..

20 yıl takip araştırması. harvard öğretim üyelerinin öncü olarak yaptığı çalışma

20 yıl sonra çocukken dikkat eksikliği hiperaktivitesi olan 400 kişi bulunuyor ve ilaç kullananların sonucu; kullanmayanlara kıyasla 2 misli olarak ''madde bağımlısı'' (dolayısıyla kötü durum, madde bağımlılarının durumlarını anlatmaya gerek yok)

buna karşıt olarak yapılan bir diğer çalışma:
tek bir klinikten bir klinikten 68 kişinin ilaç kesiminden kısa sure sonra karşılaştırılması sonuç? bağımlı değiller.. (56-12)
ee daha yeni kestiler ilacı , bu nasıl çalışma ??
bu sonra yapılan çalışmayı yapan kişiler ise 4.2 milyon dolar adam başı 1.4 milyon ilaç firmalarından açıktan para alma gibi haklarında soruşturma açılmış ve halada sürmektedir. (bu arada bunlar da harvard'lıdır)

''anti psikotik ilaç almayan şizofreniklerin iyileşmesinde etki eden faktörler: 15 yıllık çoklu takip çalışması.''

15 yıl sonunda ''psikotik'' belirtiler göstermeye devam eden şizofreniklerin oranı
ilaç alanlar %64 , almayanlar %28

15 yıl sonra ''şizofreniden'' kurtulma oranı

ilaç alanlar %5 , almayanlar %40

(bunlar tanılar konulup ilaç kullanan veya kullanmayan kişilerin oranı)

//antidepresanlarla ilgili olarak onay alabilinmesi için plasebo gibi durumlar gösterilebilmiş olmadığı, ama nasıl onay aldığı?
onay almış çünkü anidepresan üreten ve pazarlayan ilaç şirketleri o bilgileri saklayarak, sadece olumlu bilgileri ileterek diğer bilgileri gizli tutarak yaptılar.

bunu ortaya çıkaran bazı cesur insanlar kim?
biri david healy (diğerinin ismini hatırlayamıyorum biri daha vardı)

''bilgi edinme yasasına dayanarak'' ortaya çıkardılar bunu. (bilimsel verileride ortaya çıkararak) ilaçlara onay veren kuruluş önüne gelene onay veriyor, ilaç firmaları olumsuz bilgileri saklıyor. olumlu bilgileri sunuyor. bunun denetimi var mı? denetimini anca bu yolla, dolaylı yolla david healy gibileri ortaya çıkarıyor.'' //

bütün araştırmaların ortaya konulduğu değerlendirildiği metaanaliz yöntemi olarak Moncrieff'in ortaya koyduğu açıklamalardan bazılarıda şunlar;

psikoz ya da sizofreninin temelinde biyokimyasal patalojik bir mekanızma var mıdır ?

cevap: yıllardır yapılan araştırmalar şizofreni veya psikozun herhang bir DOPAMiN bozukluğuna bağlı olduğunu gösterememiştir

moncrieff sayfa123

antipsikotik ilaçlardan sonra şizofreni süresi kısalmış veya vaka sayısı azalmış mıdır ?

cevap: izleme çalışmaları bu ilaçlarla birlikte şizofreninin seyrinin iyiye gittiğini gösterememiştir. tam tersine hasar verici etkiler ve bırakma sendromu nedeniyle dahada kötüleştiğini göstermektedir.

sayfa 127

antidepresanlar ile birlikte depresyonun yaygınlığında bir azalma söz konusu mudur?

cevap: antidepresanların depresyona etkili olduğunu gösteren pek az delil vardır; var olan deliller bilakis olumsuz bir etkiye işaret etmektedir. (bu ilaçların uyuşturucu maddeler gibi beyni bozarak geçici bir süre iyi hissettirip genel olarak sonra dahada kötü semptomlar oluşması gibi) bu ilaçların yeniden hastalanma riskini arttırıyor olması mümkündür.
sayfa 195

finlandiyadan gelen bir örnek;
jaakko seikkula ve ekibi (BiLiM insanlarına Yayınlar ve Makaleler ile duyurulmuş müthiş bir çalışma)

bu çalışmada ''şizofreni'' durumdakilerin 5 yıl sonunda %80 oranda semptomlar ortadan kalkmış ya çalışıyor,eğitim görüyor
veya iş arıyorlar.
3 te 2 si ''hiç ilaç kullanmamış,

tamamen sadece psikolojik yardım yapılmış, ilaç kullanmamış kişiler. akut durumun ortaya çıkmasından bitene kadar bu uygulanmış
şizofreni sayısı yılda 2ye 3 e düşmüş
maliyet %33 düşük
ilaç tedavisi şizofrenide nasıl olduğunu biliyoruz? 5 yıl sonunda bu veri ortaya çıkıyor. 5 yıl sonunda ilaç kullanmadan %80inin tüm belirtilerin ortadan kalkması.

''kıyıda köşede bulunan bir çalışma değil, BiLiM dünyasında yayınlanmış çalışmadan bahsediyoruz.''

ayrıca her yıl antidepresan ilaçlar kaç milyon satışları artıyor bakabilirsiniz..

ne oluyor salgın mı var ? salgın varsa bunun virüsü, mikrobu nerde ? ya ortam bozuluyo millette depresyona giriyo filan diyorlar. ne alakası var arkadaşım. her yıl o kadar bozulmuyo ortam, burda milyonlarca ilaçtan bahsediyorum 3-5 senede kaç katına çıkıyor ilaç satışları. hem nufüs o kadar artmıyor, hem ortam o kadar bozulmuyor burda kaç milyon (doktor reçetesiyle verilmiş) ilaç satışının ne oranda arttığından bahsediyoruz.

beyindeki zihin aktivitesinin içeriği henüz ölçülemiyorken iddia ettikleri durumları bu hormonlara bu derece bağlamaları ve beyinde nasıl işlediği bilinmeyen ilaçlarla bu hormonlara ayar çekmeye çalışmaları psikiyatriyi 50 yıldan aşkın süredir ele geçirmiş ilaç şirketlerinin pompası değil mi?

(PSIKIYATRIK ILACLARIN GECICI BIR SURE IYI HISSETTIRMESI VB DURUMLARI DOGRU AMA BUNU TIPKI narkotik UYUSTURUCULAR/ UYARICILAR GIBI BEYNI BOZARAK KISA SURELIGINE YAPIYOR,SONRASI ISE VAHIM.

Zaten soyledikleri beyin goruntuleme sistemi BAHSETTIKLERI bilimsel kanitlariyla - uyguladiklari medikal ilac tedavisine uyussaydi teshis ve sonuc araligindada dahil o kullanilirdi)

not: kullanan kişilerin aniden bırakmasi risklidir. doz azaltarak bırakılmalı genel olarak.. yoksa kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.
Sürekli sıkılma halidir, sıkılmaktan bile sıkılırsınız.

ilaçla ders çalışırsınız. Dersi geçtim, kitap okumak, film izlemek gündemle ilgili merak ettiginiz videoları izlemek bunları bile yapamazsınız çünkü 10-15 dakikadan fazla tek bir şeye odaklanamazsınız.

Hicbir şey yapamamak sizi öldürür sıkıntıdan. eksik, boşa yaşıyor hissedersiniz.

Sınavlar bitse ilaçlarımı ders için degil de şunu izlemek, şunu okumak icin kullansam diye beklersiniz.
Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocuklarda olduğu gibi sevimli gözükmüyor ne yazık ki. Belli bir yaşa gelmiş, kimi zaman yalnız başına bir bok beceremeyen, aklı hep karışık olmak gibi gözüküyor. Basit bir karar vermek, çok küçük planları hayata geçirmek (örn: bugün aynadaki tozları sileceğim) dünya yüküyle ağır işmiş gibi hissettirirken anlık enerji patlamaları yahut doğaçlama gelişen durumlar sayesinde hareket sağlanabiliyor. Bana hissettirdiği, gün boyunca kendimle savaştığım.
şu yaşımda(34) aldığım teşhistir. Vücudum sinyaller vermeye başladığında, panik içerisinde oradan oraya koşup hiçbir şeye yetişemediğimi farkettiğimde durumun artık basit bir motivasyonsuzluk olmadığına nihayet ikna oldum. şimdi dönüp geçmişe baktığımda aslında belirli dönemlerde bundan şüphelendiğimi ve hep başka bir gerekçe bularak kendimce çözümler bulmaya çalıştığımı ama hep yarıda bıraktığımı farkediyorum. ek olarak bir de "bu işi sevmiyorum, sevsem yapardım", "istersem yaparım, demek ki yeterince istemiyorum" , "hayatım çok kalabalık, sadeleştirmem lazım" vb gibi söylemlerle durumu maskelemişim meğerse.

boyumdan büyük hayallerim var diye kendimle dalga geçerdim. neler neler yapmak isterdim de bir türlü enerji bulamazdım, doğru zamana denk getiremezdim. anahtar kelime; "odaklanamazdım." çünkü çok şey isterdim. tüm boş vakitlerimi doldururdum. sonra da her şeye üşenip evde otururdum. bazen de enerji patlaması yaşardım. aynı güne 5 farklı aktivite sokuştururdum. ben tüm bunların sebebini basit bir mutluluk/mutsuzluk durumu sanıyordum, değilmiş. ne tuhaf...

En azından şimdi adını koyabiliyorum. bunla yaşamaya çalışmak zor ama daha farkındayım artık. hayırlısı diyorum artık.
DEHB ile merak edilen çok konu var.
DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) ile ilgili en çok merak ettiğiniz sorulara yanıtlar bulabileceğiniz özet bir videoyu çevrenizdekilerle paylaşınız.

https://www.instagram.com...yAWqX/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Video çiçeği :

, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan aileler uzmana danışmadan öncesinde derslerdeki  başarısızlığı göze çarpan çocuklarının sınıflarını değiştirirler öğretmenlerini değiştirirler hatta okulunu değiştirirler.
Tüm bunlar işe yaramadığında ne ne yapmalıyız sorusuna yanıt arayışları devam eder.
Terapiye mi gidelim ilaç mı kullanalım ilaçlar zararlı mı ilaçlar bağımlılık yapar mı bitkiselleri mi deneyelim  mi vb. arayışlar sürer
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çoğunlukla çocuklarda görülür
Dopaminin etkin olduğu frontal loplar en son gelişimini tamamlar ve birey ergenliğini tamamlayıp yetişkin olana kadar beynin geri kalanıyla tam bağlantı kuramaz
Kontrol devresinin görevlerinden biri arzu devresine denetlemektir.
Bundan dolayı dürtü kontrolü problemi dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuyla ilişkilidir. Kontrol dopamini zayıf olduğunda insanlar uzun vadedeki sonuçlarını düşünmeden bir şeyler peşinden koşarlar.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar oyuncakları kapıp kaçarlar, kuyruktakilerin önüne geçerler, sıra beklemeler. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan yetişkinler anlık ve plansız alışverişler yaparlar.
Sık sık insanların sözünü keserler.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu en yaygın tedavi yöntemleri beyindeki dopamine arttıran uyarıcıların ritalin ve amfetamin kullanımı dır.
Bu ilaçlar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişilere tedavisinde kullanıldığında tolerans  eşiği bu maddeleri zayıflamak kafa bulmak ve performanslarını arttırmak için kullananlarda olduğu gibi yükselmez.
dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan insanlar özellikle pek iyi çalışmayan frontal loplarından dolayı ergenler en yüksek bağımlılık riskine sahip kişilerdir.
Yıllar önce hastalık çok daha az anlaşıldığında doktorlar ve ebeveynler bu hassas çocuklara ritalin ve amfetamin gibi bağımlılık yapacak ilaçlar vermekte çekindiler.
mantıklıydı
Bağımlılık riski olan kişilere bağımlılık yapıcı maddeler vermeyin.
Ancak titizce yapılmış testler uyarıcı ilaçlarla tedavi edilen ergenlerin bağımlı hale gelme ihtimalinin daha düşük olduğunu açık bir şekilde gösterdi.
Hatta erken yaşta en yüksek dozda ilacı kullanmaya başlayanlar zararlı madde bağımlısı olma ihtimali en düşük olanlardır.
Bunun sebebi nedir
Çünkü dopamin kontrol devresini güçlendirirseniz akıllıca kararlar vermek daha kolay olur.
Eğer etkili tedavi uygulanmazsa kontrol devresinin güçsüzlüğü düzeltilmez ve hiçbir irade bağımlılık ve arzu devresi karşısında duramaz bu durumda yüksek riskli haz arayışı bağımlılık yapan madde arayışı  ortaya çıkma ihtimali artar.
Sevmediğiniz şeylere asla odaklanamazsınız. Beyniniz sürekli daldan dala konar. Normalde sevdiğiniz şeylere aşırı odaklanma gibi bir durumunuz olur ama eğer benim gibi depresyondaysanız onu da yapamazsınız.
Ritalin vb. kullanarak düşüncelerinizi sakinleştirebilirsiniz.
dehp bir çocuk kolayca kaybolur.kontağı üzerinde olan arabaya biner.yük indiren bir market tırına biner. şaşırtıcı derecede başına bir şey gelmez ne düşer ne araba çarpar. hayret ediyorum.
geri de bulunur.
arkadaşın oğlu 5 yaşında müstakil bir evin 2.katına balkon demirinden tırmanır. çok hızlı bunu nasıl olduğunu anlamadan yapar.
ışınlanıyor gibi bir bak orada bir bak yok bir bakıyorsun arabaya binmiş gidiyor. normal bir insana göre çok hızlı.
dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu.

DEHB aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) belirtileriyle giden bir psikiyatrik hastalıktır. DEHB'nin temel belirtileri, aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüselliktir.

Dürtüsel eylem, bir yanıt vermeye engel olamamak.
beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek kan tatlili yaptırıp eksik vitaminleri alın. faydası olur ama geçmez.
Bazen acaba bende var mı dediğim rahatsızlık çünkü her dakika dans etmekten yoruldum artık ya.
ciddi bir problemdir.beyin düzgün çalışmaz. kalıcı tedavi edilemez sadece ilaçlarla baskılanır.
%16 engellilik durumu vardır.dehble birlikte disleksi vs seyrediyorsa %36 engellilik durumu olan nörolojik bir hastalıktır.
dehb çoğu zaman tek başına değildir otizm disleksi okb gibi birçok rahatsızlıkla birlikte seyreder.
ingilizce kısaltması ADHD olan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), dopamin kimyasalının düşüklüğü ve beyin metabolizmasının beynin dikkati ve sosyal muhakemeyi kontrol eden bölgelerinde daha zayıf olması nedeniyle dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik ile karakterize nörogelişimsel bozukluklarından biridir. Çocukluk çağının en yaygın sorunlarından biri olan ve bir tür davranış bozukluğu olan DEHB, çocuklarda 7 yaşına kadar ortaya çıkabilir.
görsel
4 Yıl önce buraya Concerta hakkında entry girmiştim. Şimdi bundan şüphe ederek psikiyatriye gideceğim.
benim de hastalığım galiba.
güncel Önemli Başlıklar