bugün

ea games'in çıkardığı, uzayda ve uzay gemisinde geçen oyun. half-life'a benziyor, fakat bu oyun sıfır yer çekimi mantığıyla yapılmış. bu yönden ilk olma özelliği taşıyor.
http://www.deadspacegame.com
kan ve vahşetin boy gezdiği, her tarafı kalite kokan, ekim 2008 releaseli korku oyunu.

tarzı resident evil ve doom karışımı. grafikler ve sesler muazzam...

bir kaç saat oynadım ve söyleyebilirim ki, olmuş!..
gamestar dergisinde oyun yapimcilarin psikyatri uzmanlari ile calistiklari ve insanlari en iyi sekilde nasil gerebileceklerini ögrendikleri oyun. bu konuda basarili olmuslardir, donuma ettim oyunu oynarken. korku filmi etkisi birakti bende. basarili oyun.

ayrica youtube'da 2 girls 1 cup reaksiyonlarini cekme modasi artik eskidi. artik dead space oynayanlarin reaksiyonlari bol bol var...
hudun olmadığı oyun. incelemelerinden öğrendiğimiz kadarıyla oyuncuyu korkutmayı da bu sayede zorlanmadan başarmıştır.
trailerde ve oyunda çalan "twinkle little star" melodisi bile insanın psikolojisini bozmaya yeterlidir.
ilk başlarda kontrolu biraz tuhaf geliyor. bilindiği üzere aksiyon oyunlarda temelde iki açı vardır, birincil görüş ve üçüncül görüş. birincil görüş, eskilerin quake gibi, yenilerin counter gibi dediği, sanki ana karakterin içindeymişcesine görmemiz, üçüncü kişi ise eskilerin tomb raider tarzı dediği karakteri başka birinin gözünden gördüğümüz açıdır.
bu oyunun açısına ikisini de yakıştıramadım ve ikincil görüş uydurma tanımlamasını yaptım.
ortam da müsait zaten, korkmuş da yanımıza sokulmuş, hacı bence kaçalım burdan diyen kankanın görüş açısından görüyoruz kendimizi.
first review:

bioshock - quake 4/doom3 karşımı bir oyun. 12 chapterdan oluşmakta ve geneli uzay gemisinin dar alanlarında geçmekte. bu özelliği kendisini, orta düzey bilgisayarlarda bile maksimum ayarlarda oynanabilecek bir oyun yapıyor.

chapterlar arası load olayını çok güzel kotarmışlar, siz bölümü ilerledikçe karşınıza çıkan interaktif kapılar sırasında, chapter in dalmak üzere oldugunuz bölümü load ediliyor. bu sayede, oyunun hiç bir yerinde 5-10 saniyeden fazla beklemiyorsunuz. korku ögeleri olmasına rağmen ilk 2 chapter ı atlattıktan sonra korkmanızı gerektirecek bir şey çıkmıyor karşınıza, hem düşman tiplerine alışıyor; hem de neyin nereden nasıl ve ne zaman geleceğini kestirebiliyorusunuz.

oyunda ctrl ile gitmeniz gereken yolun ayağınızı dibine opsiyonel olarak geliyor olması, başta oyuncuyu cezbetmiyor, hile gibi görüyorsunuz ancak giderek zorlaşan oyun göz önüne alındığında en büyük can simidi olduğu hissedilebiliyor.

oyundaki silahlar dışında oyuncuya verilen 2 tip özel mühimmat var. birisi kinesis module denen telekinesis e benzer olay, bir diğeri de hareket eden objeleri belli bir süre yavaşlatan stasis module. kinesis module istenildiği kadar kullanılabilirken, stasis module'ü etraftaki nodlardan doldurmak gerekiyor, kullandıkça azalıyor.

oyunda 6 tip silah var ve bunlar toplanan power nodelarla, benchlerde upgrade edilebiliyorlar. yalnız ben, chapter 6 ya kadar geldim ve yapabildiğim upgradeler, plasma cutter'ın hasarını 2, cephane kapasitesini 1; line gun'ın kapasitesini ise 1 kademe arttırabilmekle sınırlı kaldı. power nodeların az olması ve upgrade sisteminin belli bir yola göre takip edilmesi zorunluluğu yüzünden toplanılan power nodeların düzgün kullanılmasını öneririm. ayrıca bu power nodeları kilitli bazı kapılarda kullanıp, bu odaların içersindeki mühimmat veya değerli bazı parçalara ulaşmak da mümkün. karar size bırakılmış.

oyunda isaac isimli karakterin giydiği özel donanımın ismi rig. oyun boyunca bunun da benchte tekme-yumruk hasarını ve armor seviyesini yükseltmek mümkün. toplamda 5 farklı seviyede rig var, oyun boyunca yeni silahlar ve cephanelerin de satın alınabilmesini mümkün kılan schematicler sayesinde, storelardan daha üst seviyede rigler almak mümkün.

storelar, alışveriş aparatları olduğu gibi isimlerine binayen fazla nesneleri saklama amacıyla da kullanılabiliyor. her seviye rig'in farklı miktarda obje taşıma kapasitesine sahip olduğunu belirtmekte fayda var, burada store devreye giriyor.

oyunda farklı animasyonlar eşliğinde ölmeniz mümkün. ilk başlarda sinir bozucu olsa da yavaş yavaş alışılıyor. vay amk, herife bak ne çaktı be, diyebiliyorsunuz.

oyundaki save sistemi de oyun boyunca karşınıza çıkan nodelar sayesinde mümkün. checkpointler bu noktaların dışında var, ancak oyundan çıkıp tekrar girdiğinizde checkpointten başlayamıyorsunuz, save noktanız önemli burada. bu nedenle save noktalarından sonra oyunu terketmeye bakın.

oyundaki zero gravity jump olayı da şu şekilde işliyor. oyunda karakterimiz giydiği ağır uzay kıyafeti yüzünden zıplayamıyor. karakter ve diğer elemanlar uzayda olduğundan ve bir süredir cevap alınamayan hayalet bir gemide takıldıklarından, haliyle belli noktalarda geminin hasar almış, uzay havasıyla bütünleşik ortamlardan geçmeden olmuyor. burada silah moduna geçerek silahın doğrultulduğu noktayı ayarladıktan sonra ctrl ye basıyoruz ve karakter o noktaya süzülüyor. eğer uzak bir nokta belirlemişsek, silahın cursoru kırmızı bir hal alıyor ve işlem onaylanmıyor.

havanın olmadığı, yukarda bahsedilen bu tip bölümlerde; oyuncunun sahip olduğu rig seviyesine göre belli bir kapasitede hava deposu bulunuyor. bu sayede 70 sn den başlamak üzere uzay ortamında dolaşabiliyoruz. ayrıca oyun boyunca karşımıza çıkacak itemlerdan biri de small-medium... olmak üzere oksijen tüpleri. bunları da süre azaldıkça kullanıyor ve kalan süreyi arttırıyoruz.
ea'in tam on ikiden vurduğu oyundur. kusursuz ve dehşet dolu.
son bir bakış:

12 chapter boyunca karşılaşılan bosslarının sayısı çok az. bunlardan leviathan ve chapter 12 deki hive mind aklımda kalanlar ki, bu da sayıya vurunca 2 demek.

medium zorluk seviyesinde oynarsanız boss kapımalarının çok da zor olmadığına tanık olacaksınız. kimi bölümlerde karşınıza çıkan rejenere olma özelliğine sahip ve silahlarla öldürülemeyen the hunter, bu boss kapışmalarından çok daha zorlu geçecektir. kendisi zarar görüyor ancak yere yıkıldıktan 3-5 saniye sonra gene eski haline dönüyor. öldürmenin tek yolu, statis atıp yavaşlattıktan sonra çevre ögeleri de kullanarak işini halletmek. oyunda yanlış hatırlamıyorsam 3 kez karşımıza çıkıyor. bu bölümlerin birinde kendisini dondurup geminin bir başka kısmına gönderiyor, bir başka bölümde jet motorunun önünde dondurarak motorları zamanında çalıştırıp eritiyor, bir başka bölümde de, kendisinden etraftaki yatakları kinesisle önüne set çekerek kaçıyoruz.

chapter 12 den önce red marker ı hive mind'ın yaşadığı gezegene götürürken hiç bir videonun olmaması beni şaşırttı. load ekranından önce uzay gemisindeyken, load sonrası gezegene iniş yapmış olduğumuzu görmek son derece kötüydü.

oyundaki 6 adet silahtan flamethrower belki de en sevimsiz olanı. upgradesiz hali sadece kafanıza atlamaya hazır sürüyle gelen ufak yaratıklarda işe yarıyor. eğer fazla hasar veren bir silah istiyorsanız, power nodeları plasma cuttera adayın. line gun, cephanesi pahalı, fazla lüks bir silah. ancak verdiği hasar gayet iyi. alternatif fire özelliği de, kafanıza atlamaya hazır minik örümcek sürüsünü yok etmek büyük kolaylık sağlıyor. pulse rifle da, line gun ve ripper gibi upgrade edilmeden kullanılabilen vasat bir silah. ancak cephanesi ucuz ve bol bulunuyor. ripper ise, oyunun atmosferini arttıran en iyi seçim. normal kullanım belli bir süre kontrol edilebilir bir testereyi emrinize amade ederken, alternatif modu direkt atışlar sağlıyor.

tabii ki sadece upgrade demek, hasar arttırmak değil. örneğin line cutter ın attığı elektrik bandınını genişliğini arttırmak da mümkün, gene aynı silahın alternatif modundaki bombanın splash damageını da ... ripper ın kontrol edilebilir testeresinin elinizde daha uzun süre kalmasını sağlamak da bir upgrade, stasis module un enerji çekimini düşürmek de... kinesis in etki alanını arttırmak da bunlardan birisi, rig in hava kapasitesini arttırmak da... neyse bu kadar yeter, tüm bunların yanısıra tüm silahların reload sürelerini ve atış hızlarını arttırmak da standart birer upgrade özelliği.

tabii tüm bunları oyunu bir kere oynadığınızda yapmanız mümkün değil. yarısına bile gelemiyorsunuz. bu nedenle kendinize bir yol seçmeniz gerekli. bir kaç önerim şunlar:

- rig seviyesi arttıkça health point artıyor, ancak hit pointi arttırmak için upgrade yapmak gerekiyor. buna kasmayın, oyun boyunca yumrukla tek hamlede yere yıkabileceğiniz bir yaratık karşınıza çıkmayacak. son seviyede de olsa hit point, yaratıkları kolları ve bacaklarından kesmeniz gerektiğinden cüneyt arkın gücü düşmanlara yemiyor. aynı şekilde hava kapasitesini de arttırmanıza gerek yok.

- kinesis e power nodeları harcamayın. zaten yaratıkları tutup çekemiyorsunuz, sadece uzaktaki objeleri elinize almanız gereken yerlerde az mesafe katedersiniz.

- stasis bazı yaratıkları yok ederken kolaylık sağladığı için durability sini arttırın. bu sayede yaratıklar veya nesneler daha uzun süre donacaktır. enerji çekimini düşünmeyin. oyunun çoğu yerinde recharger var ve ayrıca bunu manuel olarak replenish eden itemlerde bol bol elinize geçiyor.

- kendi silah upgrade olayıma az buçuk yukarda değindim. plasma cutter'ı demode bulanlar ilerki bölümlerde ele geçen contact beami deneyebilirler.

oyundaki 6. seviye military suite kesinlikle bir kez denenmeli. en azından store dan edinip bir kendinize dışardan bakın öyle silin oyunu, bir daha oynamayacaksınız. şahsen öyle yaptım ve ek olarak baştan oynadığım 25 dakika buna değdi. level 5 suit bile bunun yanında demir adamın mark 1 suiti gibi kalıyor, o derece.

oyuna creditten sonra 2. kez başlarken verilen 50.000 kredi, 10 power node ve level 6 suit şematiği oyunu yeniden oynamam için yeterli olmadı. sonuçta oyun bir half life sadeliği ihtiva etmiyor. bir 12 saat daha oynamaya değecek bir epik yapım değil.

son söz: level 6 suite in fiyatı 99.000 kredi. almak zor olmayacaktır.

8,8/10
wii ye gelmesiyle ripper ın etkisinin bir hayli artacağı oyun.
(bkz: dead space downfall)
belki gelmiş geçmiş en korkutucu oyun değildir ama ölü taklidi yapan yaratıklarıyla ve ses efektleriyle korkutmayı başaran oyundur.
insanı oyun oynamaktan soğutan oyun.

en fazla bir seferde 1 saat oynanabiliyor en zor seviyede. oyuna alıştım diyorsunuz bir ara önüne geleni çatara çutara kesmeye başlıyorsunuz ama oyun tekrardan zorlaşıyor ve geriyor.

Oynarken bu kadar zevk almama rağmen bitince de bayram edeceğim anlaşılan gerile gerile oynarken dişlerimi sıkmaktan çenem ağrıdı.

kesinlikle ve kesinlikle en zor seviyede oynanması gereken oyundsur.
ea'dan çıkan belki de tek kaliteli oyun. üst düzey grafikleri olmasına rağmen ortalama pc'lerde bile rahatça çalışabilmesi oyun için büyük bir artı. daha önceden birde anime filmi çıkmıştı bildiğim kadarıyla.
yeni bitirdiğim ve kesinlikle olmuş dediğim korku-action oyunu. korku oyunu olarak görüp ışığı kapatıp sennheiser kulakları takarsanız düşen ingiliz anahtarı sesinden bile g.tünüz uçuklar. gelin ülen kolunuzu bacağınızı dismember ederim diye düşünürseniz hem daha hızlı ilerlersiniz hem de ventriküler taşikardi olasılığınız azalır. oynadıktan sonra animesini izlemeseniz çok şey kaybetmezsiniz ama amazondan comic book'unu sipariş etmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Ayrıca 2011 de dead space 2'nin çıkması ve multiplayer ihtimali içermesi yüksek.
bugüne değin yapılmış en iyi korku fps oyunu olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğim visceral games yapımı ürün. Terkedilmiş bir uzay gemisi içinde oyuncuya yalnızlık hissini veren ve afedersiniz oynarken yanınızda bolca tuvalet kağıdı ve bez barındırmanızı gereken bu sürümün ikincisi yolda. çıkış tarihi kesin olarak bilinmese de üretici firma tarafından dead space 2 nin yapım aşamasında olduğu bildirilmiştir. yeni bölümün ishimura isimli uzaygemisinin içinde değil de satürn ün aylarından birinde geçecek olması ve özellikle çoklu oyun desteği sağlayacağı bilgisi bekleyenlerin heyecanını bir nebze daha arttırmıştır.
ses konusunda aşmış hayvani oyundur, hardda götüm yemedi oynamaya, aşırı gerici havası vardır.
muhteşem bir şey. gerilim, korku ve tam 12'den vuran bir oyun.
(bkz: dead space 2)
kamera sistemiyle kendine has bir stil ortaya koyabilmiştir. mass effect 2 kamerasının daha fazla görüş sağlamasının sebebi; oyunun farklı farklı gezegenlerde, fov'un fazla olduğu yerlerde de geçmesinden kaynaklıdır. dar koridorlarda bir gerilim oyunu oynuyorsunuz, adam oraya koymuş +18 ibaresini, 10 yıllık doom 3 tarzı fps görüşüyle mi oynatsın, nedir yani ? ha bu arada, multiplayerı olmayan bir oyuna pc platformunda para vermenin gerekliliği de tartışılır.
ea games'in çıkardığı, uzayda ve uzay gemisinde geçen oyun. half-life'a benziyor, fakat bu oyun sıfır yer çekimi mantığıyla yapılmış. bu yönden ilk olma özelliği taşıyor.
http://www.deadspacegame.com
bir türlü pc'ye yüklenemediğim oyun. Üç defa dvd'sini aldığım birisinde sürekli dosya eksik hatası ötekinde ise belirli bir yere kadar yüklenip sonra durma gibi saçma bir hata ile karşılaştığım oyundur.

Üçüncüsünde ise yüklemeyi başardım fakat bu sefer new game ve medium seçenekleri seçildikten sonra tam oyun başlayacakken oyun donmaktadır.

Kısacası şahsımı çıldırtmış oyundur.
karanlık ortamları ve şekilsiz yaratıkları sayesinde insanı korkutan bilgisayar oyunu. devamı olarak dead space 2 yoldadır. yeni oyunun demosu da internete verilmiştir. denemek isteyenler oyunun resmi sitesinden indirebilir.
(bkz: dead space aftermath)
iphone için oyunu çıkmıştır efenim.
pek de güzel yapmışlar lan.