bugün

Atom numarası 80,atom ağırlığı 200,5,yoğunluğu 13,59 olan,donma noktası -38,8 °C olduğundan,normal sıcaklıkta sıvı olarak bulunan,gümüş renginde bir element
(simgesi Hg).
kana karıştığında insanı bilmem kaç saniyede öldürdüğü söylendiğinden dolayı, lisedeki laboratuvar derslerinde yusuf yusuf yaparak ellediğimiz element.
elimi içine sokup çıkardıktan sonra hiç bulaşmadığını görünce çok şaşırdığım, yere düşürünce çok daha garip olduğunu gördüğüm element.
Herhangi bir yüzeye civa döküldüğü zaman üzerine toz kükürt dökülmelidir. Ve oluşan karışım temizlenirken dikkat edilmelidir.
Bilinen en önemli minerali zencefre (HgS) dir.
HgS mineralinin kavrulmasıyla ile HgO elde edilir. Bu oksit bileşiğinin ısıtılması ile de elementel civa elde edilir.
HgS bileşiğinin demir ile veya CaO ile indirgenmesi yolu ile de elde edilir.
Civa çok uçucu bir element olduğundan oda sıcaklığında kolayca buharlaşır. Zehirli bir element olduğu için sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı artacağı için tehlike boyutuda artar.
Periyodik cetvelde :Geçiş elementi
Kristal yapısı :Rhombohedral
Kaynama noktası:357°C(675°F)
zarar verdiği HEDEF ORGANLAR
1. Civa buharı:Beyin ve böbrekler
2. Metil civa :Beyin
3. Thimerasol:Beyin
4. Merkurik civa(civa klorid):Böbrek
DOĞADAKi CiVA KAYNAKLARI VE KULLANILDIĞI YERLER
Civa doğada özellikle metalik ve inorganik formda bulunmaktadır. Doğada bulunan civanın %80i insan aktiviteleri sonucu oluşur.(katı atıkların ,fosillerin yanması,madenlerin işlenmesinde, eritilmesinde ve diş dolgu malzemelerinin yapımında v.b.)% 20 si kullanılan gübreler,termometreler,fungisid ilaçlar ve pil bataryalarından gelir.Organik civa ise biyolojik prosesler sonucu mikroorganizmalarda oluşmaktadır.Oluşan metil civa daha sonra toprak veya suya geçebilir.Suda yaşayan canlılar metilcivayla kontamine yiyecekleri yediğinde civa canlıların çeşitli dokularında birikir.Özelikle kılıç balığı ,uskumru,tuna balığı ve köpek balığı gibi büyük balıklarda daha fazla civa depolanabilir.FDA; balıklardaki maksimum civa düzeyini 1 ppm olarak sınırlandırmıştır.
1. Civa yerkürede doğal olarak bulunan bir maddedir.Volkanik patlamalar esnasında civa buharı şeklinde dışarıya verilebilir.
2. Kömür veya katı yakıt yakarak elektrik üreten fabrikalardan gökyüzüne civa buharı salınabilir , rüzgar yolu ile atmosfere civa yayılabilir veya yağmur yolu ile tekrar yerküreye, denizlere dönebilir.1997de EPAnın (çevre koruma örgütü) yaptığı bir açıklamada atmosferdeki civa için en büyük kaynak olarak katı yakıt yakan fabrikalar suçlanmıştır.
3. Civa ;madencilikte altın ayırmak için kullanılmaktadır.
4. Tarım alanında tohumların korunması amacıyla antifungal bir ajan olarak metil mercury kullanılmaktadır.1972 yılında Irakta civa içeren antifungal bir ajanla kontamine olmuş unla yapılan ekmekten 6.500 kişi zehirlenmiş ve 459 kişi ölmüş.
5. 1990lı yıllarda antifungal özelliğinden dolayı duvar boyalarının yapısına ekleniyordu.
6. Floresans ampul , pil,termometre,diş dolgu malzemelerinin yapımında ve bazı aşıların içinde koruyucu madde olarak kullanılmaktadır.1990 yılında floresans lamba yapımında çalışan idrar civa düzeyleri ortalama 27.7mg/l olan işçiler arasında yapılan 9 yıllık bir çalışma sonucunda işçilerde kısa dönem hafızada ve karakter özelliklerinde defisitlerin geliştiği izlenmiştir.Thimerasol (mercurothiolat) ,1930lardan beri aşılarda (örneğin;DBT,hepatit B ve bazı Hemofilus influenza aşılarında ),göz damlalarında,kontakt lens solusyonlarında yaygın olarak kullanılan organik bir civa bileşiğidir.Antijen ve antikorları stabilize etmek,viral kültürlerde bakteri çoğalmasını engellemek için kullanılmaktadır.Amalgamlar ; gümüş,kalay ve bakır alaşımının civa ile karıştırılması ile elde edilir.%45-50 sini oluşturan civa metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi elde edilir.
7. Metalik civa ; sanayide klor gazı ve soda yapımında kullanılmaktadır.
8. inorganik civa tuzları antiseptik krem ,merhem ve güneş kremlerinin içinde kullanılmaktadır.inorganik bir civa tuzu olan merkuriknitrat; keçe şapka yapımında keçenin tuzlanması işleminde kullanılmaktadır.1860 yılında şapka yapımında çalışan işçilerde deli şapka işçisi sendromu olarak adlandırılan civanın SSS üzerine toksik etkisine bağlı davranış bozukluklarının izlendiği bir klinik tablo tanımlanmıştır.
9. 1950 yılında Minemata körfezine (Japonya) organik civa içeren çöpler boşaltılmış.Organik civa ile kontamine olmuş balıklardan yiyen 2.000 kişi zehirlenmiş.46 kişi civa zehirlenmesinden ölmüş.Organik civa ile kontamine olmuş balıklardan yiyen hamile kadınlardan doğan çoçukların %7inde nörolojik problemler ortaya çıkmış.(unkoordine hareketler,anormal refleksler,seizures ,konuşma problemleri v.b.)Yetişkinlerde de bazı nörolojik problemler ortaya çıkmış.(görme bozuklukları,tremor,halsizlik,bulantı,işitmekaybı,depresyon,konfüzyon,iştah kaybı,hafıza problemleri)
10. Gübrelerde,pestisidlerde,döşeme cilalarında,boru yapımında,laksatiflerde,deri sanayisinde,anti hemoradial suposutuarlarda ,klima filtrelerinde,yapıştırıcılarda bulunmaktadır.
ortaokul ve lise çocuklarının en çok sevdiği, parçalansa bile kolayca birleşen, büyülü maden.
terminatör'de her şekle girebilen esas kötü adam.
beyine etki etmesi çok kısa zaman süren,buharlaşabilen ele avuca sığmayan sıvımsı hede.
Besin zincirlerinde, özellikle tatlı su ve deniz organizmalarında yoğun olarak bulunabilen ve zararlı etkilere yol açan zehirli metalik eleman. Çok zehirli, gümüş rengi sıvı formunda bulunan bir ağır metal. Oda sıcaklığında sıvı halde olan tek metaldir. Buharları çok zehirlidir. Hafıza zayıflığına, baş ağrısında ve sinir hastalıklarına neden olur. Doğada cıva insana zarar vermeyen istikrarlı bileşikler içinde görülür. insanoğlu 3500 yıldan beri endüstriyel ve tarımsal amaçlarla cıvayı kullanmaya çalışmaktadır. Cıva mantar öldürmede de kullanılır. Cıva bileşikleri tarım ve kağıt endüstrisinde, plastik, pil, boya sanayiinde kullanılmaktadır. Kömür ve petrol gibi fosil yakıtlarının kullanımı, madencilik, metalürji, çelik ve çimento üretimi de cıvanın ortaya çıkmasına yol açar.
ele alınmaması gereken madde. zira elinizde herhangi bir yara varsa, ve civa bu yaranın içine girerse, zamanla vücuda yayılır ve zamanla şizofreniye sebep olur.

ayrıca gaz hali çok zehirlidir. bir kere solunması bile insanı hastanelik eder.
nasıl beceriyor bilmiyorum ama yuvarlanan sıvı.
hava kelimesiyle yan yana kullanıldığında önemsizlik ifade eder (bkz: hava civa)
altın üzerine döküldüğünde onu pul pul dökebilecek element.
ismini latince deki gümüş renkli su* anlamına gelen Hydrargyrum kelimesinden alır.
cahilliğime verilsin talebiyle, ilkokulda elimde oynadığım gümüş renkli tanımlanamaz süper bişeydi civa adında, terminatör 2deki robert patrickin canlandırdığı karaktere benziyordu, lakin termometrenin içindeki şey de civaysa, neden kırmızı dedirten bi acayip madde.
Yüksek Basınç Karşısında Ciddi Derecede Patlayıcı etkiye sahip ( Civa Fulminat tan bahsetmiyorum ) kımıl kımıl olan metal.
oda sıcaklığında sıvı hale geçen metaldir.
içinin görünüşü dışının aynasıdır. Benim yansımam, benim nick'imden esinlenilmiş elementtir.
lisede kimya laboratuarından edindiğimiz*, aynı gün içerisinde akşama kadar sıranın kah kalemlik bölümüne bir ucundan koyup diğer ucuna iteleyerek sonunda diğer ucundan başka bir şişeye doldurduğumuz kah kalemimizin ucuyla damlalarını bölüp bölüp birleştirdiğimiz, akşam eve gittiğimde ise içim dışıma çıkana kadar kusmama sebep olan***eğlenceli, oynak ama elle temas etmeseniz dahi farketmediğiniz ve soluduğunuz kısmı yeterince tehlikeli olan, ilgiç ama "metal".*
dokunulması, kana karışması durumunda öldürücü olan , aynı zamanda domuz gribi aşısının içeriğinde bulunan element. hem öldürücü olup, hem iyileştirmeyi nasıl beceriyor bilmiyorum...
dev teleskoplarda çanak içinde bulunarak ayna vazifesi görür.
güncel Önemli Başlıklar