bugün

freud, ahkamı bol, aykırı konular üzerinde çalıştığından, yanındakilerden tam sadakat bekliyordu. işi zordu zira.. jung da, onun büyükbabasının yanında çalışan, tek yahudi olmayan adamdı. zamanla, "oğlum" dediği adam jung'la, freud'un arasına kara kedi girdi. "organ yetersizliği üzerine tez" isimli kitabında öğrenci jung, hocası freud ile ters düştü. freud artık onu görmeye dayanamıyordu ve onu öldürmek istediğine dair birkaç kez duyduğu isteği açık etmişti. birkaç kez de, onunla birlikteyken düşüp bayılmıştı. en sonunda, çok pis kavga edip ayrıldılar. bir daha da, hiç bir birbirlerini görmediler.
jung'un aforoz edildiği grup ise, freud için gizlibir ekipti ve ona olan sadakatlerini simgelemek adına, bir yüzük dahi takıyorlardı.
kolektif bilinçaltı ve arketip dediği şeyler daha önce de farklı olarak dile getirildi. john locke bana göre çürütmüştür bunu.
insanlar içinde bulunduğu koşulların kendisinden beklediği rollere uygun davranma ihtiyacı duyarlar. hatta bir süre sonra kişi kendisini bu beklentilere öylesine uydurur ki asıl kimliğinin bu olduğunu sanır. jung bu durumu persona kavramı ile açıklar.
türkiye'de hala belli başlı kitaplarının çevrilmediği psikiyatrdır. Bunların başında da " Aion ya da Ben'in Fenomenolojisi üzerine Araştırmalar" gelir. Gene bunun kadar önemli çevrilmeyen kitapları ise "Psikoloji ve Simya", "Civilisation in Transition" ve "Psikolojik Tipler"dir. Bunun dışındaki Arketipler ve Kollektif Bilinçaltı kitabının büyük bir kısmı Dört Arketip adı altında çıkmıştır. Fakat işin ilginç tarafı Jung düşüncesinin en önemli noktalarından biri de bu kitabın çevrilmeyen kısmındadır.
(bkz: insan ruhuna yöneliş)
Ölümsüzlük ve Pilgrim adlı kitapta Pilgrim'in doktorudur.
okuduğumda bayağı etkilenmiştim.

ayrıca Sigmund Freud ile toplumsal bilinçaltı diye bir çalışmaları vardır.

"Anılar, Düşler, Düşünceler" adlı kitabında da freud ile ilgili bir anıları ve düşünceleri bulunmaktadır.
''mars gezegenine ulaşmak, kendi kendine ulaşmaktan daha kolaydır.'' sözlerinin sahibi.
--spoiler--
Tüm akıl hastalıklarının temelinde meşru acıları yaşamayı reddetmek yatar.
--spoiler--
Anılar, Düşler, düşünceler isimli kitabının önsözünde coleridge ait olan

Kendi ruhuna bir teleskopla baktı. Düzensiz gibi görülenleri gördü ve güzel yıldız kümeleri gibi gösterdi; ve bilincine dünyaların içinde gizli dünyalar kattı.

Sözleri yer almaktadır.

Jung iyidir. Okunur. Şimdi ağır geliyor ise sizde gelecekte okuyun jung amcayı.
Egitimci olmak icin simdiden analiz etmeye, haddim olmadan sorgulamaya ve dersler çıkarmaya başladığım bilincdisi olayini pek de guzel anlatmış, beyinlere şenlik, freud un toplumda konusulabilir hali oldugunu düşündüğüm buyuk düşünür ve egitimcidir.
Bir sözünü bacağıma dövme olarak yaptığım kişi. Yalnızlık ile ilgili güzel şeyler söylemiş. Keşke azcık daha kısa açıklasaymış. Bacağımda destan yazıyor. Herkes de merak edip soruyor anlamını o kadar çok ne yazdın diye.
the red book. liber novus adlı kitabı türkiye de kırmızı kitap olarak yayımlanmış psikanalist.

kırmızı kitap c.g.jung un 1914 ile 1930 yılları arasında üzerinde çalıştığı mahrem notlardan oluşmaktadır.
kitabın jung un notlarının tıpkı basımı 2009 yılında w.w.norton yayınevi tarafından yayımlanmıştı. türkçe ye
de çevrilen kırmızı kitap ise orjinal eserin metin ağırlıklı bir çevirisidir, kitabın sonunda 20-25 sayfa resim vardır.

sana konuştuğum yıllar, bu deruni hayalleri izlediğim yıllar, hayatımın en önemli dönemleriydi. diğer her şey buradan
yola çıktı. o zamanlar başladı, daha sonraki teferruatın önemi yok. tüm hayatım, bilinçdışından patlak veren gizemli
bir çağlayan gibi, bazen beni yıkabilecek kadar güçlü olan bu akıntıyı anlamaya çalışmakla geçti. burada elde ettiğim
veriler, (işlemeye) sanki bir hayat yetmeyecek kadar derin muhtevalıydı. sonrası sadece sınıflandırma, bilimsel değerlendirme
ve hayata tatbik etme. fakat tüm anlattıklarımı içeren ilahi (numinous) başlangıç, o tarihlerden kaynaklanır.
kırmızı kitap - girişinden

kitap kaknüs yayınları 2015 1. baskı.
"Diğerinin sevmediğimiz özellikleri, kendi kendimizi bulmaya yardım edebilir." diyen analitik psikanaliz üstadı.
Eğitim derslerinde başıma bela olan adam. Adamın suçu yok gerçi. Cidden feyizli bi abimiz. Ama hoca gıcık abi.
Sigmund freud'u çılgınlar gibi kıskandığı ayan beyan ortada olan vasat psikolog..

Freud siqer aga.. Çekemeyenler anten taksın..
dostum jung demişsin ama burası uludağ sözlük. ömlsdmcklsdmklcsd

mevzuya geleyim;

arketip kavramını St. Augustinus’un “ideae principales”'inden almıştır buradan yola çıkılarak platon'un idea'sı ile bir bağ da kurulabilir ki "günümüz felsefesi platon'a düşülmüş dipnotlardır" sözü bi daha suratımıza suratımıza çarpar.

anne arketipi, baba arketipi, yeniden doğuş arketipi, gölge arketipi, aile arketipi gibi zibille arketip ortaya atmıştır ki bu arketiplerle birlikte anima ve animus da jung'un ortaya attığı kavramlardandır. anima erkek psişesindeki kadın öğe, animus ise kadın psişesindeki erkek öğedir.

self ve gölge arketiplerine bakarsak da; self merkez konumda olup kişilikteki dengeleyici unsuru oluşturan arketiptir ve kişinin aşırıklar karşısındaki "fren mekanizması" gibidir freudyen psikanalitikteki karşılığı ego'dur denilebilir. gölge ise psişenin dibindeki kısımdır ve ortaya çıkarılması ya da belirmesi için özel koşullar gereklidir (örneğin kolektif bilinçdışı etkisiyle ortaya çıkan davranışlar) aynı şekilde freudyen psikanalitikteki karşılığı bilinçaltı olabilir (bilinç-dışı değil aman karışmasın bilinç-dışı ve bilinç-dışı arasında fark vardır.
Psche kavramıyla personality anlatan adam. Freudun ilk takipçisi ve ilk eleştirendir. Psikolojiye çok şey katmıştır vesselam
freud'a ayar sov yapmis adam.

simdi biliyonuz freud ruyalarla cok ilgileniyo serbest cagrisim falam. jung da benzer seylerle ilgileniyo kelime cagrisim testi uyguluyo ve ortak noktalari oldugunu dusunerek calismalarini freud'a gonderiyo. freud onu viyana'ya cagiriyo. gidiyo iste bunlar kanki oluyo birbirlerinin ruyalarini yorumluyolar beraber isler yapiyolar. sonra jung, freud'un kendi goruslerine sorgulamadan baglancak biri aradigini fark edince biraz aralari bozuluyo. cunku jung diyo ki ben kendi kisiligimi kaybedip freudcu olacagima oleyim daha iyi. freud benim freudcu olmami istiyo diyo. bunlar ayriliyolar sonra. aralari bozuluyo.

jung da otobiyografisi olan kitapta sunu yaziyo.

görsel

resmen ayar sov.
ha bi de jung iste arketipler kolektif bilincalti falam.
Çocukluğunda gördüğü bir rüyada tanrının kilisenin üstünde azametli bir şekilde otururken sıçarak kiliseyi yıktığını görmüştür. Bu rüyadan sonra hristiyanlığın hak din olmadığına karar verir ve kendine belli noktalarda mistizmle iç içe geçmiş ibrani dinler benzeri bir din icat etmiştir.
kendisi halkbilimi alaninda da cesitli calismalar yapmistir. freudun cinsellik korku gibi gudulerinin yerini onda iyi kotu tanri seytan gibi ikili catismalar almaktadir.
Freud ile en büyük ayrılma noktalarından biri de ensesttir. Jung evrim teorisini daha çok benimsediğinden freud'un psikanalizden yola çıkarak aslında ensesti faydalı görmesine karşı çıkarak kendi ekolünde bunun insanı iç çelişkilere sürükleyeceğini anlatmıştır.
insanların büyük çoğunluğunun sürekli bir şizofreni içinde olduğunu düşünen bilimadamı.

Freud bir ara yav Carl biz hep delilerle çalışığ bazı kuramlar üretiyoz, bunları da fazla normal insanlara uygulamadan yayınlıyoz, bu makaleler normal insanlara uymazsa bizim makaleler göte girmesin minvalinden ibrşeyler söyediğinde bahse konu olan adam salla gitsin Sigmound zaten diğerlerinin de büyük kısmı şizofren de uyum sağlamak için belli etmiyorlar kendilerini maske takıyorlar demişti.
analitik psikolojinin kurucularından.
kollektif bilinçaltı
arketip
persona denince akla gelendir.
freud la yolları libido kavramı yüzünden ayrılmıştır.
freud sapık libido kavramını sadece cinsellik ile açıklar fakat jung abimiz öyle düşünmez.
fikirleri freud kadar kesin ve radikal olmadığı içün analitik psikoloji freud un tekelinde gibidir.
sen yok musun freud.
Sigmund Freud'un öğrencisi olan psikanalizci. Eserleri dünya çapında tutulur.

Psikoloji ve din kitabını okudum biraz. Ööö geldi. Aşırı sıkıcı. Rüyalara, imgelere kafayı takmış. Her şeyi cinselliğe bağlayan Freud'un aksine ruhçu bir psikoloji uzmanı.
https://m.uludagsozluk.com/e/34861879/