bugün

tipi estj'ye benzeyen kişi.

görsel

edit: ve biraz intj'ye de benziyor.
mbti'ın mucitlerinden biri galiba.
'' bizi kızdıran her şey bize kişiliğimiz hakkında bilgi verir '' sözünün sahibi olan önemli düşünür.
"bir insan, aydınlığı hayal ederek değil, karanlığın bilincine vararak aydınlanır." Demiş kendisi.
Kendime not olsun diye buraya bırakıyorum.
Analitik psikolojinin kurucusu isviçreli psikiyatr.

görsel
görsel

Bir süredir elimde olan 'feminen: dişilliğin farklı yüzleri' kitabına sonunda başlıyorum. Kitap, jung' un dişilik üzerine görüşlerini ortaya koyan makale ve yazılarından oluşan bir derleme; Evlilik, bekaret, anne, Eros ve anima/animus kavramlarının incelemelerinin yanında şiirde kadının yüceltilmesi konusuna ayırdığı psikolojide tipler kitabından da yazılar içeriyor.
ilişkiler, evlilik ve eş seçimi hakkında şunları yazmıştır:

"carl gustav jung insanları dışadönük ve içedönük olarak ikiye ayırır.

her iki tip birbirini yanlış anlar. bir tip diğerinin yalnızca zayıf yanını görme eğilimindedir. bu yüzden dışadönük için içedönük tip, bencil ve sıkıcıdır. öte yandan içedönük ise dışadönük tipin gösterişçi ve yapmacık olduğunu düşünür.

açıktır ki bu davranış farklılıkları evlilikte de yanlış anlamalara ve sorunlara yol açabilir. ancak garip olsa bile, her tip için de karşıt tipten biriyle evlenme yönünde belirgin bir eğilim vardır. her biri, yaşamın kendisi için hoş olmayan yönlerinin öteki tarafından ortadan kaldırılacağını umut eder. sessiz, düşünceli adam kendisine işinde ya da mesleğinde ilerlemesini sağlayacak olan sosyal etkinlikleri düzenleyecek hareketli, pratik bir eş seçer. çekingen ve içine kapanık kadın, dış dünyaya dalıp gittiğinde karısını güven içinde evinde bırakıp gitmekten mutluluk duyan bir kocayı kendine çeker. her şey; çiftlerin kendilerine, yaşamın birçok gereksinimine uyum sağlamak, bir iş kurmak, bir aile kurmak ve güvenli bir parasal duruma ulaşmak gibi sorunları temek sorunlar olarak aldıkları sürece iyi gitmektedir. eğer bu düzeyde kalmaktan hoşnutsalar onlarınki (en azından yüzeysel olarak) ideal bir evlilik sayılabilir. fakat gerçek anlamda anlayış ya da eksiksiz bir hayat arkadaşlığı aradıklarında zorluklarla karşılaşacaklardır. 'her biri ayrı bir dil konuşur. biri için değerli olan şey öteki için değerliliğin yadsınması demektir.'

birbirlerinin ilgi duydukları (ya da sözde yeterince ilgi göstermedikleri) şeyleri ve arkadaşlarını eleştirmeye başlarlar. biri ötekini hareketlendirmeye çalışır, diğeri eşinin yerinde durmazlığından yakınmaya başlar. ikisi de yanlış anlaşıldıkları duygusuna kapılır, kendilerine acımaya ya da gerekli sevgi ve anlayışa sahip -en azından öye görünen- başka birini aramaya başlayabilirler. ne olduğunu anlamadan çatlak genişler ve iki tip birbirlerine karşıt bir durumda uzaklaşmaya başlar.

bazen hoşgörü ve diğerinin değerlerini kabul etme çabası -en azından bir süre için- aradaki uçurumu kapatacaktır. ancak jung'un belirttiği gibi çok büyük bir içtenlik görüntüsü altında yürütülse bile sonuçta genellikle şiddetli ve zehirli bir savaş çıkmaktadır. bu sorunun gerçek çözümü her ikisinin de kişiliklerinin büyük ölçüde geliştirilmesine bağlıdır. birçok olayda bu ancak psikolojik yardımla(tedavi) mümkün olabilmektedir."

kaynak: jung psikolojisinin ana hatları
afedersiniz siker, siker.

zorunlu tanım: isviçreli psikanalist. arketip kavramının marketing'den edebiyat teorisine, psikolojiden mitolojiye kadar geniş alanlarda kullanılmasının sebebi. cinyıs.
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
Hiç kimse bir hastalık sonucu ölemez, çünkü aynı hastalıktan iyileşen veya o hastalığa hiç yakalanmayan insanlar vardır.
Carl Gustav Jung
Nankör herifin tekidir. Ewed.
Evrensel ortak bilinc kavraminin mucidi.
“Eğer dünyada bir şeyler yanlış gidiyorsa bende de bir şeyler yanlış demektir.”
Kişisel olarak tam bir haysiyet fakiridir.

Mentor'una ihanet eden psikolojinin behlül'üdür. Yazıklar olsun.
isviçreli psikiyatrist. Uluslararası psikanaliz derneğinin ilk başkanı.
"Gerçeklik, benmerkezci fikirlerin sakin döngüsünün, güçlü bir duygu tonuna sahip fikirlerden, yani duygulanımdan dolayı, sürekli olarak kesintiye uğradığını görür. Durumu tehdit eden bir tehlike, sakince dolaşan fikirleri bir kenara iter ve yerine çok güçlü bir duygu tonu taşıyan diğer fikirlerden oluşan bir karmaşık yapıyı koyar. Yeni karmaşık yapı, daha sonra geri kalan her şeyi arka plana taşır. Bu zaman sürecinde en belirgin olanıdır çünkü tüm diğer fikirleri tamamen engeller; yalnızca durumuna uyan benmerkezci fikirlerin varolmasına izin verir ve belirli koşullar altında tam (anlık) bilinçsizliğin karşısında kendisine karşı gelen tüm fikirleri bastırabilir, ancak bu fikirleri güçlü olabilir. Artık en güçlü ilgi tonuna sahiptir”
“Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.”
fizik kitabı için paul davies- son üç dakika kitabını önerebilirim.
Kendini en iyi anlayacak kişinin yine kendisi olduğunu düşündüğünden yıllarca tahtadan oyduğu 5 santimetrelik bir insan figürüyle konuşan hatta ona şifreli mektuplar yazan psikoterapisttir. Daha sonraları kendisinin aslında bir başkası olduğu fikrine inanmıştır.

Kanımca psikoloji aleminde kendisinden daha gizemli ve üretken bir kuramcı yoktur.
"Yaşamım, ortaya koyabildiğim bilimsel yapıtlardır. ikisi de aynı şey demek. Yapıtlarım, içsel gelişmemi ifade ettikleri için yaşam yolumdaki belli durak noktaları olarak değerlendirilebilirler... Yazdığım her şey, içsel bir zorunluluğun sonucuydu. Kaynakları da kaderimde olan bir zorlama. Yazdıklarım bana içimden saldıran şeylerdi... Beni harekete geçiren ruhun konuşmasına izin verdim..."

(bkz: dört arketip)
carl jung ile 1957 yılında yapılan bir söyleşi, türkçe altyazılı, gerçekten bu konuyla ilgilenen arkadaşlar için ufuk açıcı. izlemenizi öneririm.

https://www.youtube.com/watch?v=8CXHlEeMMEw
Nat geo nun genius adlı 1.sezon dizisi Einstein'ı konu almıştır.ve o dönemlerde Einstein'in oğlunu tedavi etmeye çalışan genç bir psikiyatrist olarak karşımıza çıktığında çok şaşırmıştım.
Evet Albert'ın oğlu şizofrenidir.bunun babası yüzünden olduğunu düşünüyordu.
üşüyoruz reyiz, arketipliler yalnız :(

t: üçlünün en değerli üyesidir.
insanlar arasındaki benzerlik ve farklılıkları tanımlamak için kullandığı sekiz farklı kişilik kategorisiyle dikkat çekmiş, Freud ve Breuer ile birlikte psikanalizin öğretisinde önemli rol oynayan psikanalist.
"Yalnızlık, insanın çevresinde insan olmaması demek değildir. insan kendisinin önemsediği şeyleri başkalarına ulaştıramadığı ya da başkalarının olanaksız bulduğu bazı görüşlere sahip olduğu zaman kendisini yalnız hisseder."
8 tane kişilik tipi ortaya çıkarmış çalış babam çalış.

Allahın yok mu senin insaf.