bugün

hackerlığın yanında yasadışı yollardan en büyük kar ise spamcilikten geliyor. yıllar katlana katlana ilerlediğinde görüyoruz ki, spam kutumuza bir günde dolan spam sayısı da katlanıyor.penis büyütücü satan mı ararsınız yoksa viagra mı? ben zaten o konudan ümidimi kestim spam kutuma bakamıyorum bile artık. vahşi bi ormana dönmüş durumda. bunun yanında bir de internet sitelerine spam yapma durumu var. yazı olarak,reklam olarak istediğini siteye yığınla doldurma durumu. bunu önlemek için captcha (completely automated public turing test to tell computers and humans apart) diye bir kelime doğrulama sistemi çıkarıldı. bu sistem sayesinde sitenize kaydolan, ya da yazı yazan birinin gerçekten insan olduğunu anlayabiliyorsunuz ve spamcileri uzak tutabiliyorsunuz.
internet sitelerine üyelik esnasında "resimdeki metni yazın" şeklindeki doldurulması zorunlu kodlardır.
(bkz: güvenlik kodu)
türkçe karşılığını kepçe diye okumak istediğim güvenlik şeysi.
(bkz: kopça)
web ile uğraşan kişilerin çokca karşılaştığı güvenlik doğrulama sistemi. uygulama sebebi ise botların sistemlere kayıt girmesini engellemek ve giriş yapmaya çalışan kişinin gerçek insan olup olmadığını anlamaktır.

ancak bu sistemler belli bir noktadan sonra gerçek insanın aşamayacağı seviyeye de gelebilir.

google herkesin kendi sitesinde kullanabileceği recaptcha'yı üreterek bu sorunu belli oranda azaltmıştır.
aha da böyle bir şeydir. görsel
data validation sınıfına girmekle birlikte form alanlarından kaynaklı denial of service gibi saldırıları da engeller.
Bazı sitelerin bokunu çıkardığı güvenlik kodlu doğrulama sistemidir. Lan arkadaş, insan-makine ayrımı yapmak için koyuyorsun anlıyorum da, neden insan gözünün seçebileceği şekilde yazmıyorsun kodu? neden beni "cyborg muyum lan acaba?" düşüncesine sürüklüyorsun? bazı siteler var ne güzel 1+1=? diye soruyor, olaysız hallediyoruz. bazılarının diferansiyel denklem çözdürme merakı nedir peki? hiç anlamıyorum sözlük.
bir ismi de güvenlik kodudur. hatta uludağsözlükte de yanlış şifre girdiğinizde karşınıza çıkar.
download'dan vazgeçiren güvenlik uygulamasıdır.

bu kibar tanımı yapana kadar kıçım terledi.

çok doluyum lan. geçen gün en az 20 kere deneyip amına kodumun hotfile.com'undan bir dosyayı indiremedim. sonra da dedim öööeeh skerim dosyanı, kapattım siteyi.

lan tamam makine ile insan ayrımı yapıyorsun anladık ama hangi insanlar dosya indiriyor senden. optik zoom, değiştirilebilir lens özellikleri falan mı var bunların?
üyelik formunun tamamlanması için bu kısmı 17 kez yenilemem gerektiği için durduk yere insanın küfür etmesine sebep olan, şu zamanlarda suyu çıkartılmış güvenlik uygulamasıdır.
Resimdeki kodu girinizdeki resim onayı. Entel birşey değil yani.
görsel
bazı kodları vardır ki insan olanın okuyamaması için yazılmıştır. matrix evreninde olsam dahi çözemem o kodu. kafa mı buluyorsun benimle birader?
açılımı "completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" olan bilgi girişlerinde kötü amaçlı yazılımların önüne geçmek için kullanınlan ve işe yarayan şifre uygulaması.

alan turing'in yazdığı bir makalede bir makinenin "akıllı" sayılabilmesi için bir testten geçmesi gerekiyor.
işte alan turing o zamanlar bir test yapıyor.

işte bu captcha'nın temeli turing test'ine dayanıyor.

bu uygulama internetteki kullanıcıların insan mı yoksa makine mi olduğunu anlamakta kullanılıyor.

edit: bu uygulama ananı mı sikti anlamadım adamım yani bilgi veriyorum sana amın oğlu puu anasını siktimin evlatları...
biri yamuk biri düzgün iki kelimeden yada karışık harf ve sayılardan oluşan güvenlik kodu. bir de seslileri vardır ama seslileri dandik cızırtılı ve boğuktur. dinleyemezsiniz. sikik sikik konuşur biri arkada. görme engellilerin internette karşılaşacağı en büyük sorundur. bir sitede çok fazla yanlış şifre girince ve kaydolunca da çıkar. insanların robot olmadığını kanıtlamak için yapılmış gereksiz şey.

bir de şöyle bir versiyonu bulunur: tüm pizza resimlerini işaretleyin
sesli olanlarına pıtıpıtı cız aa cızzzz yazmak istediğim insan mıyız kontrol eden sistem.
Sesli olanlarını hiç dinlemediğim robot musunuz seysi.
bazen öyle kodlar girmenizi ister ki sübhanekeyi tersten oku deseler daha kolay.

Öyle de acayip bir sistem.
görsel
hacker'ları veya kötü amaçlı kişileri engellemek için konmuş kod. sanki hacker o kodu yanlış girecek. saçma.
Hackerlerı değil robotları ve botları engellemek için koyulan kodlardır.Genellikle işe yaramaz sadece normal insanları uğraştırır.
hackerları engellemek için konulan güvenlik kodu, ya da tabela içeren tüm kareleri işaretleyin gibi bulmacalar. sanki hacker olsak ya da başkasının hesabına girsek kodu yanlış mı gireceğiz de capça denen şeyi soruyorsunuz?
hackerları değil, botların eposta göndermesini engellemek için tasarlanmıştır.
görsel
görsel
görsel
görsel