bugün
- yoran insanların ortak özellikleri6
- üstteki yazar hakkında fikrini söyle17
- coca cola zero gerçekten zararlı mı10
- en çaresiz hissettiğinde kime gidersin8
- basit bir insan olmak4
- film izlerken sevişmek2
- biz olduğumuz sürece manifest çorum'a giremez21
- arkadaşlar uyudunuz mu7
- özel hayat2
- 30 temmuz 20262
- gece denize girmek20
- erkeklerin evlenmek istememe nedenleri17
- almanya7
- nükleer santralin süper bir şey olduğu gerçeği18
- yeni parti51
- manifest grubu vs tarkan16
- hikayeyi devam ettir52
- mehdiye inanıyor musunuz10
- danimarka5
- içi ve dışı farklı olan insan7
- yazarların 3 dilek hakkı olsa dileyecekleri 3 şey3
- duygusal olarak var olan bir babaya sahip olmak4
- sibel can3
- z kuşağı3
- islam düşmanlarına bir soru9
- luks araba almak6
- bir insanın arkasından konuşmak6
- japon arabaları iyi arabalar mıdır sorunsalı8
- bik bik'in mutfağına konuk olmak15
- nickten isim tahmini yapmak72
- bugün farklı bi gün değil aslında4
- ekmeleddin ihsanoğluna oy vermiş olmak18
- sözlük kızlarının bugünkü kombinleri13
- eren kaşıkçı6
- sözlük kızlarının kekleri11
- kızların sürekli laf sokmaya çalışması3
- everest e çıkıp leğenle aşağı kaymak11
- liyakat nedir ve liyakatsızlık sonuçları nelerdir8
- cennetten düşerken canın yandı mı6
- kılıçdaroğlu'nun rozet töreni figüran iddiası39
- sözlük kızlarıyla tekne turuna çıkmak20
- dolunayı seyretmek4
- ismet gurbuz'u tek yumrukla bayıltmak9
- trakya'nın çok süper bir yer olması3
- zaman baba11
- sözlük uygulamasında gizli hesapların görünmesi5
- 29 temmuz 2026 gornik zarbze fenerbahçe maçı5
- gelecek partisi4
- cherry tiggo4
- çorumda konser için müzik grubu öner7
kürtçe'de yaşamak direnmektir manasına gelir.
özellikle halay çekerken söylenen coşkulu "şivan perwer" ezgisi.
nakaratı;
Serhildan, berxwedan,
Serhildan jiyan e hêy hêy
Berxwedan jiyan e...
nakaratı;
Serhildan, berxwedan,
Serhildan jiyan e hêy hêy
Berxwedan jiyan e...
türkçe ya da dünya üzerinde konuşulan milli dillerden biri ile yazılmamış bir şey. tanım mı, bilmiyorum ne anlama geldiğini. belki de küfür ediyodur *
hiç bir resmi dilde karşılığı olmayan bir cümle.
---------------------------------------------------------
(bkz: lazca)
(bkz: çerkesçe)
(bkz: abazhaca)
yukarıda geçen ve daha aklıma gelmeyip memleketimde konuşulan yerel şivelerde de başlıklar açılsın, entiriler girilsin fena mı olur, hepsini öğrenmiş oluruz işte. uludağ sözlük'e de farklı bir hava katarız.
daha 5-10 sene öncesine kadar, * alfabesi bile olmayan türkçe-arapça-farsça kırması "kürtçe" bir dil değil , yerel bir şivedir. hatta bölgelere göre de büyük farklılıklar gösterir (zaza, kırmançi v.s.) ki bunlar birbirlerini bile anlamazlar.
virgülden sonra boşluk bırakmayınca türkçe'yi bile anlayamazken * şimdi kürtçenin olmayan dilbilgisini mi öğrenicez.
türkiye'de yaşayan belki de milyonlarca kürtten sadece %1'i bilsin bu alfabe ile okuma yazmayı ben t.c. vatandaşlığından çıkarım.
kim ne dilde konuşursa konuşsun , kimsenin sesi çıkmaz. ama bu sözlük gibi ya da ülkemizin geri kalan heryeri gibi ortak dil türkçe olan yerlerde kürtçe konuşmanın anlamı ne?
ben kendi adıma sözlükte kürtçe ya da diğer yerel şivelerde entry girilmesine de başlık açılmasına da sonuna kadar karşıyım. bu da benim vatandaşlık hakkım.
bir de türkiye cumhuriyetinin resmi dili türkçe'ydi di mi?
---------------------------------------------------------
(bkz: lazca)
(bkz: çerkesçe)
(bkz: abazhaca)
yukarıda geçen ve daha aklıma gelmeyip memleketimde konuşulan yerel şivelerde de başlıklar açılsın, entiriler girilsin fena mı olur, hepsini öğrenmiş oluruz işte. uludağ sözlük'e de farklı bir hava katarız.
daha 5-10 sene öncesine kadar, * alfabesi bile olmayan türkçe-arapça-farsça kırması "kürtçe" bir dil değil , yerel bir şivedir. hatta bölgelere göre de büyük farklılıklar gösterir (zaza, kırmançi v.s.) ki bunlar birbirlerini bile anlamazlar.
virgülden sonra boşluk bırakmayınca türkçe'yi bile anlayamazken * şimdi kürtçenin olmayan dilbilgisini mi öğrenicez.
türkiye'de yaşayan belki de milyonlarca kürtten sadece %1'i bilsin bu alfabe ile okuma yazmayı ben t.c. vatandaşlığından çıkarım.
kim ne dilde konuşursa konuşsun , kimsenin sesi çıkmaz. ama bu sözlük gibi ya da ülkemizin geri kalan heryeri gibi ortak dil türkçe olan yerlerde kürtçe konuşmanın anlamı ne?
ben kendi adıma sözlükte kürtçe ya da diğer yerel şivelerde entry girilmesine de başlık açılmasına da sonuna kadar karşıyım. bu da benim vatandaşlık hakkım.
bir de türkiye cumhuriyetinin resmi dili türkçe'ydi di mi?
mottolarımdan biridir.
ama niye buraya yazmışlar ki ya, ayıp oldu şimdi. bilmiyorlar mı bu ülkede yaşayan insanlar kürt hakkında hiçbir şey duymak istemiyorlar, hiçbir şeylerini merak etmiyorlar, sağda solda bunca duyulan birşeyi merak eden bir insan, girince sözlüğe ve bulamayınca;
-aferin bu yazarlara, bunca duyulan bir lafı almadıklarına göre kürt nedir bilmezlerdir bile, ben gibi...
diye uzun bir saçmalık mevzusuna girecek onca insanı mutlu etmek varken niye açtınız ki şimdi böyle bir başlık...
adam girecek;
-tüh la şu yazarlara, bakın nasıl da dizmişler cümleleri, ama dur dur, iğrenenler de var mış, bak bak görüyon mu ne demişler, aaa demek berxwedan jiyan e bu anlama geliyor, şimdi gösteririm ben size jiyane miyane...
vesaire, vesaire ve vesaire...
ama niye buraya yazmışlar ki ya, ayıp oldu şimdi. bilmiyorlar mı bu ülkede yaşayan insanlar kürt hakkında hiçbir şey duymak istemiyorlar, hiçbir şeylerini merak etmiyorlar, sağda solda bunca duyulan birşeyi merak eden bir insan, girince sözlüğe ve bulamayınca;
-aferin bu yazarlara, bunca duyulan bir lafı almadıklarına göre kürt nedir bilmezlerdir bile, ben gibi...
diye uzun bir saçmalık mevzusuna girecek onca insanı mutlu etmek varken niye açtınız ki şimdi böyle bir başlık...
adam girecek;
-tüh la şu yazarlara, bakın nasıl da dizmişler cümleleri, ama dur dur, iğrenenler de var mış, bak bak görüyon mu ne demişler, aaa demek berxwedan jiyan e bu anlama geliyor, şimdi gösteririm ben size jiyane miyane...
vesaire, vesaire ve vesaire...
ne anlama geldiğini bir çok yazarın sözlükte öğrendiği kelimedir. e şimdi bu benim hayatıma ne katar? hiçbir şey. evet dolsun sözlüğün veri bankası; haydin!!!
fenerbahce ve galatasaray arasindaki farklar kadar olmasa da hayatımıza bir şeyler katar.
yaşamak direnmektir anlamı da doğrudur ama tam olarak bu değildir.
aslı, orjinali, en kesin hali;
direnmek yaşamdır. biliyorsunuz zaten de bir kez daha söyleyivereyim;
kürtçedir!
aslı, orjinali, en kesin hali;
direnmek yaşamdır. biliyorsunuz zaten de bir kez daha söyleyivereyim;
kürtçedir!
(bkz: #2747066)
aşağı mezopotamya dolaylarında, "direnme kendini serbest bırak" anlamında kullanılan cümledir.
bigbangden beri direniyorlar efenim. durduramıyoruz.
Kürtçe anlamlı ve güzel bir söz.
teröristlerin ağzında sakız olan iğrenç bir motto.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar