bugün

atalarımın yaşayıp sonradan göçtükleri yüce şehir, trabzon'dan daha büyüktür ve artık türkiye'ye ait olmaması hüzün vericidir.
Misak-i milliden verilen ilk taviz.
(#1606293)
karadeniz in las vegas ı olacak kıbrıs a alternatif kumar merkezi. ayrıca karadeniz in en iyi koyuna sahiptir. bu arada misak i milli gerçekleşmiş oldu galiba? *
(bkz: 26 mayıs 2007 batum un türkiye ye katılması)
ruslarin ardahan ve kars la beraber isgal ettigi zamanin türk sehri. ilk ikisini alabilmis türkiye ama batum ruslara kalmis. simdiki gürcistan daki acaristan özerk cumhuriyetinin baskenti. bu arada belki teselli olur; acaristan in , haliylede batum un garantörüdür türkiye.
(bkz: süheyl batum)
(bkz: rüstem batum)
kuzey doğu anadolu'nun en uçtaki noktasıdır.bir rivayete göre türkiye-rusya sınırı çizilirken ibne bi yerel yöneticiden dolayı batum'la beraber iki tane yaylayla bir tane delta ovasını beleşten rusya'ya kaptırmışızdır.8 ay süren kış yüzünden tarladaki ürünü olgunlaşmadan kar altında kalan,yazın keçi otlatmaya mera bulamayan artvinliden başka bi allah kulu bilemez o yaylalarla ovanın acısını.
Gürcistan'ın Acara bölgesinde bir kent. Türkiye'deki Acara Gürcüleri'nin anavatanı sayılır.
memleketimdir, bir çok akrabamın yaşadığı şehirdir. gidemedim, göremedim. yemyeşilmiş. insanları bizden çok daha fazla misafirpervermiş, evleri bizimkiler gibi temizmiş. umarım karadenizin las vegas'ı olma yolunda ziyan olmaz.
(bkz: nicolas batum)
uzaktan çok uzaktan biraz kısık gözle bakınca istanbul diyor insan buraya. biraz zorlasanız galatayı da görebilirsiniz. hayal gücü şart azizim istanbul'u özleyince.
1918 yili nisaninda brest-litovsk baris antlasmasi sonucu önce türkiye nin bir parcasi olmus, ayni yilin aralik ayinda ayinda 19 aylik bir ingiliz isgali altina girmis, daha sonra ise 18 mart 1921 de sovyet rusya siyla yapilan antlasma sonucunda ruslara birakilmistir. burda dikkat edilmesi gereken iki nokta var:
birincisi ibne ingilizler, burayadami el attiniz?
ikincisi, bir türk sehri göz göre göre nasil elden gitmistir, neden ruslara birakilmistir? batum da ruslarmi yasiyordu acaba? bu sorularla icimiz yanmaya devam edecektir. eger ihmalle elden cikmissa bu güzel sehir, ihmal edenler utansin!
sahilde güzel bir parkı bulunan şehir.
büyüklerimizden dinlediğim kadarıyla tamamen yanlış anlaşılma bilgisizlik nedeniyle kaybettiğimiz bir şehirdir. ki olayın şöyle geliştiği söylenmektedir:

bilindiği üzere artvin'den çoruh nehri geçmekte ve hopadan karadenize dökülmektedir. ayrıca batum şehrinin hemen kuzeyinden de çoruhi(gürcüce) adında bir dere geçmektedir. ruslar sınır pazarlığını bu çoruhi deresi üzerinden yapmaktadırlar, derenin güneyini yani batumu vermeyi kabul etmektedirler, derenin kuzey kısmı ise ruslara kalacaktır. fakat bölge üzerinde hiç bir bilgisi olmayan zamanın bir iki yöneticisi ise bu dereyi çoruh nehri sanmışlardır. ve pazarlıklar sonunda bunu kabul etmişlerdir. olayı o sırada anlayan rus yetkilileri de bozuntuya vermeden bu durumu kabul edip batumu sınırlarına dahil etmişlerdir.

büyüklerimizden dinlediğim kadarıyla işte bu kadar kaybettiğimiz bir şehirdir batum.
yaz aylarında sokaklarında bikinili kızların kırıta kırıta yürüdükleri sahil kenti. sovyetlerden kalma ruhsuz blok apartmanların en eski örneklerine burada rastlanılabilir. zengin - fakir uçurumu hayli fazladır, küçücük dükkanlarda karın tokluğuna çalışan insanların ve lüks otomobil sahibi zengin tüccarların bir arada yaşadığı kenttir.
bu şehirde tabi ki de türk ermeni ve rumlar da yaşasa da, burası gürcülerin çoğunlukta olduğu bir şehirdir. türk şehri demek biraz saçmadır. (bunu yazan da türk) kerkük neyse batum da odur. diasporamızdır sadece. abartmanın alemi yok.
(bkz: pınar batum)
rusya ile yapılan moskova antlaşması ile gürcistana bırakılan ve misak-ı milli den taviz verilmiş ilk bölgedir. lakin günümüzde kimse bunu konuşmaz. kafatasçı internet videolarında bir gece ansızın 82 musul 83 kerkük diye o bölgelerin bizim olduğu konusu gündemde tutulurken, hiç bir doğal kaynağı olmayan, * sadece bir toprak parçası olan bu bölgenin adı anılmaz ve bu bölge akla şu soruyu getirir. "önemli olan bir karış vatan toprağı ise neden bu gün kimse batum'un adını anmıyor??"
2007'de yapılan yeni havalanı Türkiye tarafından iç hatlar limanı olarak kullanılan şehirdir. yani mesela hopa'dan istanbul'a uçak bileti alıyorsunuz, havaş otobüsleriyle hopa'dan yola çıkıp gürcistan sınırını geçip batum havalimanından kalkan uçakla hooop istanbul'a uçuyorsunuz. tersi (istanbul-hopa) için de durum aynı.

http://www.neredennereye....a-batum-havalimani-havas/
2001 model bmw 3.30'u 15bin$'a alabileceğiniz şehir. ayrıca dizel araba ve mazot pek bulunmazmış buralarda. gidenlerden duyduğumuza göre Karadeniz'in en düzlük yerine kurulmuş şehirmiş hatta şöyle der hopalı bir arkadaşım "dağları bize ovayı gürcüye bırakmışlar."
200 lira 3-4 gün tatil yapılabilen şarabı güzel memlekettir.
2000 yılından beri trabzon'un kardeş şehridir.
artık pasaportsuz sadece kimlikle gidilebilen şehir.
artık tamamen rusya'nın etkisinden çıkmıştır. tabi bunun bağımsızlıklarına kavuşma, kendi kültürlerini özgürce yaşama anlamına geldiği sanılmasın. kapitalizmin gelmesiyle birlikte gelir adaletsizliği de başgöstermiştir. şehrin her tarafında kumarhaneler ve fuhuş amaçlı oteller bulunmaktadır. önceleri kırgızistan, özbekistan, tacikistan'dan gelen kadınlar çalışırken bu yerlerde, gürcü kadınlar da kolay para kazanmanın yolunu bu kadınlardan öğrenip fahişelik yapmaya başlamışlardır.

batum'un güzel yanı yok da denemez tabiki. dağılan sovyetler birliği'nin en büyük botanik bahçesi bu şehirdedir. roma dönemi'nde inşa edilip, osmanlı tarafından fethedilen apsaros kalesi de görülecek yerlerdendir. sahilinden ve "bulvari" olarak anılan parktan bahsetmiyorum zaten.

hepsinden öte bir sokağa girdiğinizde sovyet rüzgarı yüzünüze çarparken üç ailenin bir mutfağı kullandığı lojman tipi bloklarla, başka bir sokağa girdiğinizde merdivenleri parlak mermerlerden yapılı, kırmızı halılarla misafirlerini karşılayan sheraton'ı görürsünüz. en güzel özelliği bir zaman makinesi olmasıdır batum'un. her köşeyi dönüşte farklı bir çağı yaşarsınız.
türklere envai çeşit tezgahlar düzenlenen gidildiginde gözümüzü dört açmamız gereken gürcistana baglı acara özerk bölgesi. rizeli bir vatandaşımıza düzenlene tezgah örnegi http://www.taraf53.com/Ha...Batum-dan-kacti-2315.html
trabzondan batuma feribot kalkıyor ücret 30 TL gürcistana günlük 1 tl ile geçiş yapılabiliyor gitmek isteyene tavsye edilir.