bugün

Tevrat'ta, Kur'an'da ve dünyanın birçok bölgesinde yerel efsanelerde bahsi geçen, Tanrı'ya ulaşmak için inşa edilen kule.

Tanrıdağı dedikleri kuleyi zamanımızdan 5.000 yıl kadar önce yapmışlardır.

Kule temelde 90 metre genişlikte ve 90 metre yüksekliğe sahip 7 katlı bir bina idi. Kulenin çevresinde rahip sarayları, ambarlar, konuk odaları, Tanrı Marduk adına yapılmış bir diğer tapınak olan Esagila'ya giden aslanlı geçit ve dini tören yolu vardı.

Babil'i işgal eden Tikulti-Ninurta, Sargon, Sanherip ve Asurbanipal kuleyi yıkmışlardı.
görsel
Tevrat'ta, Kur'an'da ve dünyanın birçok bölgesinde yerel efsanelerde bahsi geçen, Tanrı'ya ulaşmak için inşa edilen kule.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Babil_Kulesi
babil deyince serbest çağrışımdan olsa gerek hep asma bahçeleri geliyor. babil asma bahçelerinin aşkın dünyada en kuvvetli his olduğu. sırf sevdiğin özlüyor memleketini diye asma bahçeleri inşa etmek gerçek muhteşem.
esenyurtta devlet hastanesinin yolunda bundan 10 sene önce başlayan hala bitirilemeyen inşaattır. ismi ak partili birine peşkeş çekilmesinden sonra ak towers olarak değiştirildi.
Tevrat'ta ve Kuran'da bahsi geçen Tanrı'ya ulaşmak için inşa edilen kuledir.
Tevratta geçen muhteşem yapı. Babilliler mö 500de yahudileri tokatlayp babile getirince bunlar hayran olur yazar tevrata.
tasarımı vasatı geçememiştir.
sanki bulutların üstüne çıkmışlar, lan burada tanrı manrı yok demişler ve inşaatı yarım bırakmışlar.

görsel
öyküsünün, antik mezopotamyada suriye bölgesinde geçtiği bilinir. üzerlerinde tanrının evlerini bulundurduğuna inanılan zigguratlar ile aynı dönemde yapıldığı kabul edilir. onlarda olduğu gibi babil kulesinde de, güneşte pişmiş kil tuğlalar kullanılmıştır. bu teknolojinin kullanımı, yaradılış kitabının onbirinci bölümünün üçüncü kelamında geçer.

bir tuğla, 800 santigrat derecede, 24 saat pişmeye bırakıldı. bunu, inşaada kullanılacak kil tanelerinin birbirlerine tutunmaları için yaptılar. böylece malzeme bayağı kaliteli oluyordu. hesaplamalara göre, cennete kadar uzanan bu yapının, 3 km'den uzun olma ihtimali hayli zor. bu bile onu, modern dünyamızın en uzun yapılarından bile 5 kat daha uzun kılıyor. yani, mezopotamyalıların en alpinist kısmına vardıklarında, kendilerini cennette sanmalarına sebep olabilecek rakım düzeyinde bulunan yapıda baş dönmesi yaşamaları olasıydı.
sümerler , nippur'da başlıca tanrıları enlil onuruna tuğladan büyük bir kule kurmuşlardı. tarihte babil kulesi hikayesinin kökeninin bu kule olduğu kabul edilir.
çeviribilim alanının sembolüdür.

Her şeyi başladığı yerdir, mesleğimin başladığı yer, dillerin başladığı yer...
Pieter Brueghel tasviriyle bilinir daha çok:
görsel
tanrıya ulaşmak için yapıp da kendilerini bile anlamlandırmayacak noktaya gelmeleri sonucunda tanrının bu "tanrılaşma hevesi güden" insancıklarla taşak geçmesini sağlayan kuledir.
bildiğim kadarıyla insanın kendini beğenmişliğini temsil eder.
(bkz: babel)
prince of persia the two trones oyununda da görülen ünlü babil kulesidir.
ilhan irem saykosu. hansu irem şiiri okuyor. seni seviyorum albümünden

Babil'in asma bahçelerinde
iki kız yürüyordu
Biri yeşile çehrelenmiş
Diğeri yok
Orman senfonilerinde geceleyip
Olmayana aşık oldu
Diğeri ben o'yum diyordu
Sessizliği dinledim
Mutluluk ağaçları çizdiler
Kökleri meyvaları görünmeyen
"onların sözlerini karıştırın
Birbirlerini anlamasınlar diye..."
Öteki beni bilemediler bendeki
Babil kulesi yükselirken sırların ardında
Yabanıl uğultular gökler yarıldı çatırtılarla
Sabaha karşı salıncaklarında kutsal atlılar
Ve aynalarda tanıştığım başkaları
Beni sonsuzluğa karıştıran en eski ezgiyi söylüyorlar
Soyun üzerindekilerden tenine yapışmış
Islak boğucu giysiden uyan!
"aynı şeylerden sözediyoruz" diyor biri
Küflü gülümsemeli kuşgagalı
Söküp atabildiğim
Tek tek koparırcasına haykırışlarla
Bulanık mırıltılar
Ne arıyorum burada?
Boşluğu arar gibi?
Bir soru:
Sonun başlangıcında mıyım?
Babil'in asma bahçelerinde
iki kız yürüyordu
Biri yeşile cehrelenmiş
Diğeri yok
pazar günleri saat 14.00 de ntv radyo'da yayınlanan, ahmet yeşiltepe'nin hazırlayıp sunduğu, tadından yenmez belgeselvari program. nikola tesla'nın anlatıldığı bölüm kaydedilip tekrar tekrar dinlenesidir.
insanların birleşerek yapmaya çalıştıkları, dünyanın en büyük yapısı olacak ve göğe tanrıya ulaşacak olduğunu düşündükleri yapıdır. tanrı yapmalarına izin vermemiş ve o ana kadar aynı dili konuşan insanları dünyanın dört bir yanına dağıtarak farklı dilleri konuşmalarıyla cezalandırmıştır.
insanların tanrıya daha çabuk ulaşıp dileklerini hemen bildirmeleri için inşa ettikleri kuledir.Tamamlayıp tanrı huzuruna çıktıklarında ise tanrı buna çok kızar ve onlara ceza verir.Kulede yaşayan her insan farklı bi dil konuşmaya başlar,böylece kimse birbirini anlamaz.Ayrıca insanoğlu iki defa tanrı huzurunda bulunmuştur bu ikincisidir.
Eski çağların yedi harikasından biri sayılan Babil'in Asma Bahçeleri içinde bulunan Babil Kulesi, Tanrı Marduk adına yapılmıştır. Tevrat'a göre babil kulesini hz. nuh'un torunları gökyüzüne ulaşmak, tanrı'nın ulaştığı yere varmak için yapmışlardır. insanlar toplanmış ve bulutlara kadar yükselen bir kule inşa etmişlerdi.
Tanrı kullarının bunu yaptığını görünce çok üzülmüştü. Zira tanrı katına insanlar ulaşamazdı. Tanrı katının bir kutsallığı vardı.
o zamanda kadar bütün insanlık aynı dili konuşuyordu ve bir arada yaşıyorlardı. insanlar birbirlerini anladıklarından dolayı bu kuleyi inşa ettilerse tanrı babil halkını dünyanın dört bi köşesine dağıtmak ve dillerini ayırmak zorunda kalacaktı. ve Tanrı insanların dillerini ayırdı ve onları dünyanın dört bir köşesine dağıttı.