bugün

Bir zamanların Türkiye'sinde insanların gitmek için uğraştıkları. Farklı bir kıta.
çocukların sigara satın alması yasak, fakat içmesi serbestmiş bu ülkede.
(bkz: australian future fund)
günümüzden yaklaşık 400 yıl öncesine kadar bilinmeyen avustralya'ya ilk ayak basan, hollandalı gemiciler olmuştur. 17. yüzyılda batı avustralya kıyılarına birkaç sefer yapan hollandalılar, toprakları kuru ve çorak buldukları için buraya yerleşmemişlerdir.
bir öğlen vakti... güneş yaşlı kıtayı cayır cayır yakıyor. 40 dereceyi aşan ısı yüzünden her ufkunu serapların kapladığı çorak topraklar üzerindeyim. seyrek ağaçlıkların arasındaki bir bungalovun önündeki gölgeliğe portatif sandalyeyi açıp oturmuş, hatta yayılmışım. üstümde canlı renklere sahip şortum, tişörtüm ve terliğim var. hasır şapkam, uyuklarken geriye düşmüş olan kafamın üstünden kayıp yüzümü kapatmış. elimde buz gibi bir içecek.

bulunduğum alanda bungalovum, üstü açık jipim ve tek şerit toprak yol haricinde hiçbir uygarlık izi yok. sosyal devletin sağladığı imkanlar da kafamı para için çok kasmaktan kurtarıyor beni. zaten zengin de sayılırım.

ortalıkta bugalovdan gelen düşük volümlü ve cızırtılı radyo sesi haricinde ses yok. tam derin uyku moduna geçerken duyduğum patırtıyla zıplayarak uyanıyorum. sesin elli metre ileride ağaçların arasında kaybolan bir kangurudan geldiğini farkediyorum.

"hay ebenin amı.." şeklinde mırıldanarak olaya bakış açımı dile getirirken bungalovun kapısından dışarıya eğilen nicole kidman ayarında bir hatun tebessüm ile "hellooo" diye seslenerek beni bungalova çağırıyor...

***

işte avustralya deyince aklıma gelen sahne...
adı geçtiğinde kanguru gibi zıpladığım, adı olmadığında koala gibi uyuduğum yer. ayrı bir ada değil ayrı bir ülke değil apayrı bir dünya.
http://www.google.com.au

avustralya'dan bağlantı kurulan google adresi.
ülkenin en büyük gelirlerinden biri olan yurtdışından ülkeye dil öğrenmeye gelen öğrencilerin büyük kısmı brisbane'i tercih eder. dil öğreniminde ortalama 17000 $ para çıkar cepten. *
ingilizce ve diğer yerel lisanlar konuşulmaktadır.
harry kewell'in memleketi.
Hiçbir ülkeyle kara sınırı bulunmayan nadir ülkelerdendir. Başkenti Canberra, en büyük şehri Sidney'dir.
dunyayi birkac sene geriden takip eden yer. gerek alisveris merkezlerinde calan sarkilar olsun gerek barlarda, yeni bir seyler pek duyamazsiniz. sayet kucuk sehirlerini gormedim ama, sidney'de oziler ve asyalilar neredeyse yari yariyadir.
aborjinlere karsi bir pozitif ayrimcilik vardir.
baz luhrmann'ın özgün adı 'australia' olan 2008 yapımı filminin türkiye vizyon adı.
para birimi avustralya doları' dır (aud).
Nicole Kidman, KEiTH URBAN, HUGH JACKMAN, CATE BLANCHETT, MEL GIBSON, RUSSELL CROWE, NAOMi WATTS, GUY PEARCE, GEOFFREY RUSH gibi önemli oyuncular yetiştirmiş bir memleket.bu isimlerin hepsi de birbirlerini destekleyen isimler. hani anadolu üniversitesi'nden mezun olanlar sinema sektöründe birbirlerini destekler ya onun gibi bir şey. bu başarının sırrı ise Avustralya'daki iki sinema okulunun çok iyi eğitim veren ve katı kurallara sahip olan okullar olması. ayrıca burada sinema sektörüne ayrılan bütçeler az dolayısıyla oyuncular oldukça ciddiyetle, zamana önem vererek çalışıyor velhasıl şimarmıyorlar. Hollywood'a gittiklerinde ise bütçelerdeki rahatlık ve ciddiyetleri onları başarılı kılıyor. bu da böyle biline.
bu filmde ilginç bir şey var, legends of the fall (ihtiras rüzgarları: brad pitt, anthony hopkins, aidan quinn, julia ormond) filmine feci atıf yapıyo. o değirmen, o ev, melez çocuk hikayesi, meyhanede bir yerliye içki verilmeyince olanlar, esas erkeğin esas kızı bırakıp kendini yollara vurması ve bekleyeceğim diyen kadın derken bu nasıl dejavu dedirtiyo.
film resim olarak çok güzel kareler içeriyo. konu diğer filmle aynı sayılmasa da yönetmenin ilk filmi çok sevdiği ortada.
8 subat 2009 itibariyle tarihinin en buyuk orman yanginlarindan birini yasamakta olan ve su ana kadar 96 kisinin oldugu soylenen ulke.
victoria eyaletindeki yangınla güzelim evler, ağaçlar, insanlar yanmaktadır. üstelik bu yangın yetmezmiş gibi bir de victoria'dan çok uzakta olan queensland'da aşırı yağmurlardan dolayı sel olmuştur.
avustralya halkı için felaket çok az duyulan bir sözlüktür. arada bir bazı suçlar işlenmektedir avustralya'da. mesela, hatırladığım kadarıyla 90'lı yıllarda tazmanya'da bir genç, kafede oturan halka-turistlere sebep yokken rastgele ateş açmış, birçok kişiyi öldürmüştü. 2000 ya da 2001'de tatile gelen bir turist kız kaçırılıp, boş bir arazide ölü bulunmuştu. yine de, avustralya halkı suç bilmez, savaş bilmez, açlık bilmez, zorluk bilmez. onlar için bu yangının ne kadar zor olduğunu anlamak çok ama çok güçtür.
topraklarının önemli bir kısmının çöl olduğu ülkedir.
oğlak dönencesi kıtanın neredeyse ortasından geçer. ülkenin kuzeyinde ve güneyinde yerleşimciler çoğunluktadır.
kuzeyde güney asya' ya benzer muson iklimi, güneyde ise akdeniz iklimi hakimdir.
bu nedenle topraklarının büyük kısmı kurak iklimlerin etkisi altındadır.
kıtada birey başına 7 küçükbaş hayvan düşer. bu yüzden dünyadaki en büyük ikinci damızlık hayvan kaynağıdır.

not: adamın kafasına düşen koyun esprileriyle gelmeyin! terlik hazır bak!
insani gelişim indeksinde dünyada dördüncü,
http://en.wikipedia.org/w...y_Human_Development_Index

kişi başına milli gelirde dünyada on üçüncü,
http://en.wikipedia.org/w...ountries_by_GDP_(nominal)_per_capita

demokrasi indeksinde dünyada onuncu olan ülkedir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

nüfusunun sadece % 1.71'i müslümandır.
http://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Australia

ama bazı insanların islam ile kurtarılacağını düşündüğü ülkedir. ben buna gülüyorum sadece. evet bütün avustralyalılar bekliyorlar müslümanlar tarafından kurtarılmak için.
kangurularin zip zip zipladiği memleket.. **
bize göre tamda dünyanin bir diger ucunda yer alan ada.baskenti canberra.hala devam ediyor mu biliyorum ama büyü törenlerinin bol olduğu kabileleri varmis.su kanatlarini acmis fosforik renkli böceklere benzeyen sidney opera binasi da orda bu arada.buzul caginda deniz alcalinca borneo ile celebes arasinda''wallace cizgisi'' diye de biyolojik bi cizgi olusturmuslar vakti zamanında.tazmanya canavari da ordan cıkmis herhalde.bi de yerlilerin tahtadan yontarak yaptıkları''bumerang'' denilen aletleri var.atiyosun sonra sana geri dönüyo.hayata dair biseyler anlatmak isteyen bi silah bence,geliyo ve seni buluyo...
aşmış bir eğitim sistemine sahip ülkedir. dünya'daki bilimsel araştırmalarımn yüzde 2.5 i bu ülke'den çıkmaktadır. ülke'nin nüfusu sadece 20 milyondur.

http://uluslararasiegitim.../avustralyada-egitim.html
güncel Önemli Başlıklar