bugün

1969 da isviçre de doğan eserleri on dile çevrilen ve yaşamını londra da sürdüren yazardır. Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir ve statü endişesi kitapları okunasadır.
prost'un hayatınızı nasıl değiştirebileceğini gayet eğlenceli bir üslupla anlatmış olan yazardır.
felsefenin tesellisi adlı eseriyle, felsefenin derinliğini eğlenceli bir üslup ve ünlü filozofların yaşamları vasıtasıyla gözler önüne seren isviçreli yazar.
kitaplarını oldukça kolay okunan bir dille yazan çağımızın modern filozofu.*
isviçreli yazar. Romanları tüm dünyada büyük ilgi görmüş, best-seller olmuş ve 20 dile çevrilmiştir. Felsefeyi güler yüzlü ve anlaşılır bir hale dönüştüren kitaplarında yazar, hem kendi deneyimlerine, hem de büyük sanatçıların ve filozofların düşüncelerine yer vermiştir. Günlük yaşamın filozofu olarak nitelendirilen yazarın yayınlanmış olan 8 kitabı, kitaplarıyla ilgili olarak hazırladığı 5 belgesel çalışması bulunmaktadır.
Felsefenin tesellisi ve statü endişesi en iyi kitaplarındandır.
(bkz: çalışmanın mutluluğu ve sıkıntısı)
görmek ve fark etmek kitabının yazarı.
genc yasta kafadaki saclarini dokmus abimiz. acaba daha cok satmak icin mi bu kadar basit yaziyor diye dusundurtur, gercekten eserleri cok basit bir dil ile yazilmistir, felsefenin tesellisi'nde bu acikca gorulmektedir.
proust yaşamınızı nasıl değiştirebilir adlı kitabında anlatım tarzının açıklığı ve duruluğu yanında bir yazarı, üstelik proust gibi karmaşık bir yazarı olağanüstü çözümleyebilmiş ve inat edip kayıp zamanın izinde yi okumaya özendirmiş saygı duyulan yazar.
(bkz: http://www.ted.com/talks/...hilosophy_of_success.html)

Daha nazik ve daha kibar bir başarı felsefesi.
21. yüzyılın etkili yazarlarından kitaplarında güzel ve doğru tespitleri göze çarpar. şöyle hoş bir söz yazar kitaplarının birinde:
kişinin karakter olabilmesi için bir diğerinden farklı özellikler sergilemesi gerekir.
son kitabını (bkz: Ateistler için Din) tanıtırken etmiş olduğu söz tek cümlelik bir özet gibidir: "Laik toplumun yetersiz/eksik olduğuna inanıyorum, çok fazla boşluk var ve siz hiç inanmıyor olsanız da, inanmaya niyetiniz olmasa da, dini tamamıyla sıkıcı, aptalca bulsanız da dinin bu boşluklar için etkileyici cevapları var."
felsefeye ve dolayısıyla hayata karamsarlıktan uzak, realist ve olasının uzak olmayacak kadar yakında olduğu bilgisini sezdiren yazar. eserlerinde duru araştırmalarından damıtılmış bilgiler ve bu bilgilere minimalist ve pratik yapılmış yorumları barındırmaktadır. özellikle statü endişesi adlı kitabıyla tarihsel sosyolojik dönüşümleri basit ve kilit olayların ışığında bir güzel anlatmış ve takdir toplamıştır. eli öpülesi bir din sorgulayacısıdır da aynı zamanda.
"Felsefenin Tesellisi" adlı kitabı ile ilgili inceleme yazısı için:

http://www.eskimeyenkitap...felsefenin-tesellisi.html
"ateistler için din" adlı kitabında, bir ateist olarak dine farklı yaklaşan yazar.
felsefenin tesellisi başucu kitabı olmaya adaydır.Aşk üzerine ise kişinin benliğini sorgulatır.Mutluluğun mimarisine hazırlanıyorum şu sıralar.Kısaca düşündüren içine alan bir yazı tarzıyla sevilen yazarlar arasındadır.
the school of life kapsamında dün türkiye'deydi.
ve beni hayal kırıklığına uğrattı.
okulunu pazarlamaktan başka bir şey yapmadığını (en azından dün) gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
üniversitelerde verilmeyen eğitimi verdiğin söyleyen botton, cevaplanamayan sorular üzerinden kişileri kandırıyor. Aslında yalancı olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü en başında bilgiyi eğlenceli hale getirdiklerini ve cazip paketler halinde kişiye sunduğunu söylüyor. Ama bence bu da mutsuz insanları kandırmak için süper bir söylem. Mutsuz ve umutsuz insanlar üzerine oynuyor da denebilir.
kitapları ile çok da alakalı değil bu proje. Bu noktada akıllara gelen soru bilgiyi markalaştırması ve paha biçmesi ile ilgili oluyor.
her cümlenin altında kuzu gibi yatan fikir 'okuluma gelin' idi.

Konuşmasında herkes sonu olan ama kendi içinde sonsuz gibi görünen bir döngü içinde. Hepimiz neden burada olduğumuzu ve neden yaşadığımızı bilmiyoruz. Modern yaşamla birlikte daha fazla sorgulamaya başladık. Dert etmeyin. Herkes sizin gibi! Hepimiz hiçbir şeyin içindeyiz. en azından yalnız değilsiniz. burada çözümünüz toplum olmak...
kısaca hepimiz ölümlüyüz ve birlik olmanın keyfini çıkarına getiriyor lafı... Hayata katlanabilmenin en güçlü silahı olarak da kültürü görüyor. kültür olmasa hayatın katlanılacak yanı yok diyor. Aslında biraz düşününce haklı bu konuda. sırf bu konu da haklı diye 2 saatlik bir derse 50 avro verecek değildim. madem öyle kültür ve sanat ile ilgili alanlara para yatırırdım daha iyi.
neyse...
bence kitapları çok verimli. okulu çok da mühim değil. zaten okulda sadece bir ders verecek botton gerisini türkiye'den popüler ve bilgili isimler verecek. işinde iyi isimler mi bilmiyorum ama popüler olduğunu biliyorum.
Yahudi asıllı isviçreli ve ingilterede yaşıyor. Kendisine Güvenmemek için yeterli bir sebep.
"iki insan ayrılırken, şefkatli konuşan taraf aşık olmayan taraftır" demiştir, doğru mu demiştir bilemem.
"...Dışarıdaki gürültü patırtı hiç bitmeyebilir, yeter ki içimizden yükselen sesler bize rahatsızlık vermesin..."

(Felsefenin Tesellisi - Alain de Botton, s.131)
güncel Önemli Başlıklar