açık alan korkusu. hadi kapalı alan korkusunu, panikatağı falan anladık ta bu da neyin nesi diye sordurtur insana...
en çok dalga geçilen sağlık problemlerindendir, PA vak'alarına sıkca eslik eder

(bkz: sosyal fobi)
açık yerlerde bulunmaktan doğan,
bilinmeyen şeyler karşısındaki ani zıçış duygusu..
kadınlarda daha çok beliren hastalıktır.
yardımsız kalınabileceği endişesi ile bir takım mekanlarda bulunmaktan korkma hastalığı. küçük yaşlarda yaşanan seperasyon anksiyetesiyle ilişkili olduğu ileri sürülür.
agorafobi

1 Mayıs'ta göstericileri kovalayan polis, Cihangir'de bir kahvede oturanların üzerine biber gazı sıktı. Kaçıştılar; acıyla gözleri yandı. Polisin göstericileri dövüşüne tanık oldular.
Yavuz Bingöl de oradaydı. Gazın etkisiyle öksürük nöbetindeyken cep telefonu çaldı.
Arayan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'dı.
Cannes Film Festivali'nde En iyi Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterilen Bingöl'ü kutluyordu.
Bingöl bir yandan biber gazıyla dolan gözlerini silerken bir yandan cevap verdi:Şuradan sağ kurtulabilirsem Cannes'a gideceğim Sayın Bakanım...
* * *
Cehennemle cennetin buluştuğu cehen-net burası... Bir ayakla sevdanın, öbürüyle nefretin toprağına basılabilen sıradışı hudut noktası...
Coşkuyla zulmün, cezayla ödülün, cenazeyle düğünün kol kola gezdiği diyar...
Bağrından sanatçılar doğuran, doğurduğu sanatçılara acımadan kıyan alacakaranlık bir kuyu...
Hiç umut kesmeden yattığımız müebbet...
Sevgimizin de şiddeti kadar orantısız olduğu memleket...
* * *
1 Mayıs'ta Selanik'teydim.
Orada meydanlara hâkim olan bayram havası ve hoşgörü ile Türkiye'den dünya TV'lerine yansıyan insafsızlığı kıyaslayınca üzülüyor insan...
Bu nihayetsiz anlayışsızlığa, gözü dönmüş saldırganlığa, orantısız hoyratlığa akıl sır erdiremiyor.
insanlar için yapılmış meydanların insansızlaştırılmasına anlam veremiyor.
* * *
Antik Batı kültüründe, şehir halkının buluştuğu meydanlara agora deniyor.
Şehir orada insancıllaşıyor. Kentlilik duygusu orada oluşuyor. Kitleler orada bir araya gelip tavırlarını, itirazlarını dillendiriyor.
Her şeyde olduğu gibi kentleşmede de Batılı anlayışı benimseyen cumhuriyet, büyük şehirleri büyük meydanlarla donatıyor. Ermeni mezarlığının bulunduğu Taksim, dev bir meydana dönüştürülüyor; Ankara'ya Kızılay kuruluyor; her ikisinin de ortasına yine Batılı tarzda heykeller konduruluyor.
* * *
Gel gör ki Batı'nın kentleşme kültürünü içselleştirmek, kentlerini kopyalamak kadar kolay olmuyor.
iktidarda agorafobi, yani açık alan, büyük meydan korkusu baş gösteriyor.
Hemşerilerin meydanlarda buluşması, bir araya gelip görüş alışverişinde bulunması tehdit sayılıyor.
Taksim yasaklanıyor. Ankara'nın bütün meydanları binalarla, kavşaklarla yok ediliyor. Yayalara zincirle kapatılan alanlar, otolara tahsis ediliyor.
Herkesi evinden tek tek toplamak kolay çünkü; oysa insanlar bir araya gelip büyük meydanları doldurabildiklerini fark edince kendilerine güvenleri artıyor; sorgulamaya, hesap sormaya, değişim istemeye başlıyorlar; iktidar için tehlikeye dönüşüyorlar.
Taksim'i yasaklayan, kentleri meydansızlaştıran zihniyetin ardında bu korkular yatıyor.
* * *
Ama tarihten biliyoruz ki, gün geliyor, insanoğlu bendinden taşıyor, meydanlara giden setleri yıkıyor.
Zorbalığa son verince nefretin sınırlarından hoşgörünün sularına geçiyor.
Dün dayak yiyenler, saraylarda karşılanıyor.
Biz de bayramlarımızı copla kutlayarak, biber gazlarıyla tebrik telefonlarını aynı anda alarak, bu ülkeyi hem alabildiğine sevip hem öfkeyle hınçlanarak, ama hiç umudu kesmeden bekliyoruz, meydanları kendimize açacağımız, tam bir bayram gibi kutlayacağımız 1 Mayıs'ları..

can dündar, ada
Agorafobi, panik atağı ya da panik atağında görülen belirtilerin ortaya çıkabileceği ve bu belirtiler ortaya çıkarsa kendisine gereken yardımın ulaşmayacağı korkusu nedeniyle bazı yerlerden ve durumlardan kaçınmadır. Tek başına evde kalamama, tek başına dışarı çıkamama, bir araçla yolculuğa çıkamama ve kalabalık yerlerde duramama agorafobiye örnek olarak verilebilir...
Yunancada pazar yeri anlamina gelen agora kelimesinden turetilmis, acik alan korkusu anlamina gelen hastaliga verilen isim.
alan korkusu.
(bkz: agorafili)
sosyalleşme konusunda eksiği olan ve panik atağa sahip olan insanlarda daha sık yaşanan olaydır.
bireyin kendisini zorda yada sıkıntıda hissetmesine neden olan bir rahatsızlığın gelişmesi durumunda gerekli olan yardımı alamama korkusudur. ailelerinde anksiyete, panik ve fobik öykü bulunur.
tam tersi için (bkz: klostrofobi)
Sıkıntı ve baş dönmesi eşliğinde kendini gösteren açık alan hastalğı; yabancı ve kalabalık yerlerden, boşluktan, yükseklikten korkma
sadece kapalı-açık alan korkusu değildir. sürekli suadiye-cadde-kozyatağı arasında yaşayan bünyemin, dün ortaköye gittiğimde ce-e demiş rahatsızlığıdır. Tedavi gerektirir. Aşama aşama ilerler.
içerik bulunamadı.
çoğu zaman paranoyaklaşmama sebep olan sorunsal ,duur gitme!
Bu hastalığa sahip insanlarda acık alan korkusu , dısarıya tek basına cıkamama gibi durumlar ortaya çıkıyor . Ve agorafobisi olan insanlarda panik atak geçirme riski taşıdıklarından dısarıya tek başlarına cıkmak istemezler .
hammaddesinde % 60-70 oranında panik atak vardır. sürekli kalp krizi geçirme, nefessiz kalma korkusuna bir de dışarı çıkınca ''kafama tuğla düşer mi, bir maganda kurşunu yer miyim, bilinçsiz bir sürücü tarafından ezilir miyim vs '' gibi korkular eklenince hayatınız iyice boka sarar.
Autoheart adlı grubun Agoraphobia şarkısının klibinde çok güzel anlatılan fobi.

insanlardan kaçmak, gizlenmek, korku.

https://www.youtube.com/watch?v=hEWnzBSwJyE
Agorafobi, kalabalık veya kapalı mekanlar gibi, kişinin ortamın kontrolünü elinde bulunduramadığı yerlerde paniklemesine verilen isimdir. alnız başına kalmaktan korkmak, yalnız sokağa çıkmaktan, kalabalık yerlere girmekten (sinema, tiyatro, tünel, köprü) ve asansör, otobüs, vapur, uçak gibi yerlerde bulunmaktan korkmak gibi durumlar da agorafobi başlığı altında incelenebilirler.

Genellikle agorafobinin sebebi bulunulan yerden çıkamama, tıkanıp kalma, hiç bir seçeneği olmama korkusudur. Yine bazı kaynaklarda agorafobinin sebebi, bu tip ortamlara çıkıldığı zaman panik atağı geçirerek insanlara rezil olma korkusu olarak gösterilmiştir.

Agorafobi, çoğunlukla kısıtlı bir bölgede veya durumda geçerlidir. Fakat bazı ağır vakalarda, kişiler agorafobi sebebiyle evlerinden bile çıkamamaktadırlar.
türkiye de suriyeliler yüZünden insanı derinden hissettiren hastalık.
Panik bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan piskolojik bir rahatsızlıktır.
Çaresizlik hissi ciddi boyutta yaşanır.
Agar io oynamaktan korkanların fobisidir.
Dis dunyadan korkup tam anlamiyla kendi kabuguna cekilme durumu, psikolojik hastalik.

(bkz: hepinizdentiksiniyorum)