bugün

Geçende büyük şehir ekonomi aforizmaları yapmıştım.Malesef,Tayinini istanbul dışına almalıdır.aksi takdirde mesele açlıksa pide salonunun yolunu tutmalıdır.
kiradan kurtulmak için ev almaya kalkmış memurdur.
ya da reis denenlere inanıp 3 çocuk yapmış memur.
gene o meşhur "saygın-ülkenin sahibi" memur ayakları bu başlığa da dadanmış.
memurluk öyle bu ülkede millete itelendiği gibi üst düzey bir iş değildir.
memur dediğin, elinde başka imkanı olmadığı için devletten maaş alıp halkın işlerini görmekle yükümlü bir "hizmetli"dir alt tarafı.
başka deyişle, ülkenin/halkın sahibi falan değil; tam tersine "hizmetkar"ıdır, öyle olmalıdır.
aynen bir markette (memur maaşına kıyasla 3 kuruşa çalışan) bir kasiyer gibi, bir beyaz eşya servisindeki teknisyen gibi.

devlet memurunun farkı/avantajı, konumu nedeniyle bahşiş neyin almaması gerektiği (aslı böyledir) için iş güvenliği/izin durumları gibi şeylerin diğer çalışanlardan daha sağlam olması.
hepsi bu kadar.
80 küsur senedir sürdürülen memur despotluğu/krallığı, milletin işini tıkayıp haraçla beslenmesi devri kapanıyor artık.
geçelim bunları.
genel müdürdür. siktirsin ordan villacı pezos. memurların 2500 aldığı nerede görülmüş amk. işçi gibi ikramiyesi falan da yok memurun. evi kendinin olsa taşak kebabı yapıp asgariye talim eder, anlarım da niye memur olmuş bu adam?
Gözü aç demektir.
ulan peki bu asgari ücretle geçinenler napsın amk.
çoluk çocuk, ev kirası, faturalar derken yetmeyeceği aşikar olan maaş miktarıdır.
ama evlenmese, evi de kira olmasa fena sayılmaz evet.
açlık sınırının 1190,04 tl, yoksulluk sınırının 3876,37 tl olduğu memlekette çok da ayıplanmaması gereken memurdur. aç olmasa bile yoksuldur.
haklı memurdur. hayat çok paalı olm hiç bişey göründüğü gibi değil.
öğlen yemeklerinde lüks restorasyount arayan memurdur.

bakın ne kadar fakirim amk.
ismini bile bilmediğim yerler.
(bkz: tüm memurlar ölmeli)
doymazlar amk. bunların bi de tikıtlarıda var. ikramiyeleri cartı curtu her bişeyi var.
Windows un butun oyunlarına hakim insanlarardır. Bu donanıma sahip olan bir insana bu maaş tabiki az işini doğru durust yapan memur sen sus.
istanbul'un en boktan semtlerinde en boktan ev kiraları bile 1000 lirayı bulmuşken çok haklı memurdur. bu insanın daha işe gidiş gelişi var, mutfak masrafları var, telefon-elektrik-su masrafları var, evli-çocuklu ise onların bakım masrafları var... var oğlu var!

haaa, göt kıllarına göre insanın karnı doysa yeter zaten. üç öğün makarna-pilav... böyle böyle beyin gıdasızlıktan çalışmaz oluyor ve yeni yeni göt kılları doğuyor.

oysa memur bir ülkenin saygınlık göstergesidir. kurumlar memurlarının yeterliliğine, onlara sağladıkları olanaklar ve yaşam koşullarıyla tanınır, sevilir, sayılırlar. niye tsk'nın mensuplarına sağladığı olanaklar kıskanılıyor da en az o kadar bütçesi olan ibb'nin kıskanılmıyor? yok da o yüzden! ibb'nin memur profiline bakın; bir ton tabela üniversitesinin bordan boktan bölümlerinden mezun bir yığın yalaka. oysa kara harp okulu, deniz harp okulu ya da hava harp okulu'ndan mezun adamlar öyle mi? geneli pırıl pırıl, gencecik delikanlılar. türkiye'de istedikleri hemen her üniversitenin hemen her bölümüne girebilecek yeterlilikte adamlar. eh, siz bu adamları tabii ki ibb'ye alamazsınız. olanakları, saygınlığı, yaşam koşulları çok daha yüksek bir kurum varken kim gider elin ağdasız götünün kıllarıyla uğşarmak için?

kaldı ki ekonominin can damarı memurlardır. sizin memurlara verdiğiniz bir lira bakkalın cebine para bırakır. toptancının cebine para bırakır. nakliyatçının cebine para bırakır. üreticinin cebine para bırakır... bunların her biri de vergilerini öderler (tabii hükümetin adamı değillerse, öylelerse elektrik parası bile ödemezler zaten) ve devlet kazanmış olur. tabii bunun için bir de yerli üretim gerek. hani artık türkiye'de olmayan şey!
öğle yemeği saatine yakın olan memurdur.
yine şükürcüler ortaya çıkmış ve güldürmüştür. bu ülkede asgari ücretle çalışıp her gününü ölüm tehlikesiyle geçiren, ailesine bu kadar düşük ücretle bakmaya çalışan insanlar varken, taşaklarını serip oturan memurların böyle bir serzenişte bulunması yanlıştır.
evi kira olan, iki çocuğunu üniversitede okutan eeee neticede elinde avucunda para kalmayan memurdur.
Herkesin kendisinden fazla aldığını sanan memur böyle düşünür sadece.
memur olup "aç kalmak" için götünü yırtanlara bakıp haline şükretmesi gereken memurdur. yetmiyordur maaşı olabilir. ama açım diyerek ağlamak kimse kusura bakmasın ama şımarıklıktır. ay sonunu zor getirmesi, çocuklarına özel okulda okutamaması veyahut evinde interneti olmamasını açlık olarak gören "müzmin muhalif"lere göre açtır elbet.

hepimiz vergi dairelerine gidiyoruz öyle değil mi? çalışanlarının telefonlarına dikkat edin hepsi akıllı telefon.

2500 lira alan bir insanın bu ülkede "açlıktan ölüyorum" demesi bana komik geliyor. 900 lirayla ev geçindirip çocuk okutanların evlerini geçindirirken verdikleri mücadeleyi keşke görse bu "aç" memurlar. iş garantisi ve her türlü devlet imkanına rağmen böyle bir söylemde bulunanlara, kpss'ye girenlere bakmalarını öneririm. insanlar eşek gibi ders çalışıyor, para verip kurslara gidiyor "aç" kalmak için.

hepsini geçtim, sabah akşam inşaatlarda köpek gibi çalışanlara haksızlık bu.
acımadığım memurdur. olayı dünya standartlarına göre değil türkiye standartlarına göre değerlendireceğim. zira dünyanın bir hayli gerisindeyiz ona hiç şüphe yok.

dayım, halam, eniştem, birçok akrabam memur. dayım bir ara milli eğitim müdürü yardımcısıydı hatta. günlük 30 lira yemek parasını beğenmez kendisi. halam yalnız yaşıyor. 15 senelik öğretmen. param yetmiyor diye de ağlar hep. ben bugüne kadar sızlanmayan ağlamayan memur görmedim arkadaş. birkaç memuriyet hariç %90ı tüm gün oturuyor.

benim babam annem çalışamadığı zamanlarda 10 sene asgari ücretle geçindirdi evi. 3 çocuk okutuyor hala. bir kere sızlandığını görmedim. şimdi annemin kendi işi var, babam emekli, evlerimiz, arabamız var şükür. ama biz hala dayım ya da halam kadar lüks yaşamıyoruz arkadaş. eniştem gibi her hafta ailece lüks lokantalarda yemeğe gitme gibi alışkanlıklarımız yok. onun memur maaşıyla yapamadığını asgari ücretle, dişiyle tırnağıyla yaptı babam.

kimse kusura bakmasın da çalışmadan ancak bu kadar arkadaşım. haklısın dünya standartlarında az senin paran. ama bu ülkede senin aldığının 3te biriyle geçinen aileler var. doğru daha fazlasını hakediyorsun ama sadece sen değil herkes fazlasını hakediyor. bu ülkede durum bu.
bu ülkede karnını doyurup bir çatı altında yaşayabiliyorsan fazlasını beklemeyeceksin demek ki.

arkadaşların yorumlarından bunu anladım ben.

eşini çocuklarını alıp haftanın bir günü sinemaya gitmek sana lüks mesela, yahut yılda bir hafta bir yerlerde ailen ile birlikte tatil yapmak.

sizin kotalı zihinlerinizi sikeyim. az alanın neden az aldığını sorgulayacağına çok alanın paçalarından tutup çekmeye çalış anca. sonra da 2500 liraya bile salyaların aksın. haktır sana amına koduğumun malı.
Ağlayarak maaşının artacağını bilen memurdur. Çünkü en çok zammı en çok ağlayıp sesini yukarı duyurabilen alır.
Gerçek şu ki memur 5 bin almalı, işçi de 4 bin tl. Ama açgözlü üst gelir grubu varken hayal olarak kalacak.
1.500 lira ev kirası ödediği için haklıdır.
Kesin maaşının yarısını karıya kıza harcıyor, olmadı kumara, olmadı iddia ya, olmadı lüks alışverişe.