bugün
- yakıştırdığım çiftler serisi 149
- silvermist sözlükten gitmesin kampanyası6
- whatsapp telegram discord grupları sözlüğü bitirdi16
- yazarların kulaklığında şu an çalan şarkı20
- sözlük çiftleştirme servisi11
- ya bi siktirin gidin15
- nick vermeden bir yazara seslen13
- ulu sözlük telegram grubu12
- sözlükte sevgili yazar eksikliği9
- sözlük yazarlarının eski sevgiliyi unutma süresi11
- erkeklerin sohbet muhabbet edememesi5
- şapka takar mısınız13
- hangi yazarla çift olursunuz6
- arkadaşlar ben de hesabımı siliyorum11
- fon skandalı önergesini akp ve mhp'nin reddetmesi3
- berna laçin'in gözaltına alınması41
- 2026 lisans kpss sonuçları8
- istanbul12
- hesabı siliyorum sözlük bir şey diyor musun19
- bakalım erkeğim beni kıskanacak mı ergensiliği3
- sümüklü böcek çiftleşmesi6
- sözlükte bile yalnız olmak2
- sarapci koala hatayi12
- karton toblayan cocuga arkadan sımsıkı sarılmak5
- amerikan demokrasisi3
- bir erkeğe ilk adım nasıl atılır18
- sezen taş7
- uludağ sözlük sertleşme veritabanı4
- sinek as5
- 2200 yılında nasıl görünürdüm3
- bahamalar2
- izmirin bok bulutlarının dağılması2
- al şu 1 milyonu usd'yi bankaya yatır diyen patron2
- sözlükte eleştiri kaldıramayan küçük krallık19
- ne sağcıyım sen solcu kartoncuyum kartoncu3
- rüzgarlı havaları seven tip4
- bakıp bakıp adım atmayan erkek17
- diğer sözlük4
- roman karakteri olsaydınız hangisi olurdunuz16
- arkadaşlar sizce neyimi düşüreyim14
- kartoncunun halil güneşli olması3
- aslan burcu erkeği aslan burcu kadını ilişkisi9
- ucan tekme atan hipopotam43
- yemek yedikten sonra kusmak9
- bir kadına hatunum demek3
- 9 ekim 2026 galatasaray kasımpaşa maçı7
- nervionun beni engellemesi10
- 8 ekim 2026 afyon vali yardımcısının vurulması2
- bipolar bozukluk3
- cemal paşa'nın bölücü torunu2
DEDEMiN ON YAŞINDA OLDUĞU SENEDiR YILDIR.
Genel olarak Orta Doğu, özel olarak da Filistin halkı açısından 1948 açıkça böyle bir yıldı.
Bu yıl, Filistin üzerindeki ingiliz Mandası'nın sona erdiği, israil adında bir Yahudi devletinin kurulduğu, binlerce Filistinli Arap'ın mülteci hâline geldiği ve Ürdün, Mısır, Suriye ile diğer Arap ülkelerinin düzenli silahlı kuvvetlerinin Filistin-israil topraklarına girerek israil kuvvetleriyle çatıştığı yıldı.
Böylece, kendisinden önce gelen iç savaş gibi, merkezinde toprak meselesinin bulunduğu ilk kapsamlı Arap-israil savaşı başlamış oldu.
Filistin'in kadim toprakları, yaklaşık 10.000 mil karelik küçük bir alanı kaplıyor ve Levant boyunca uzanan dar bir şerit oluşturuyordu. Güneyde Sina Çölü'nün kumullarıyla Mısır'dan ayrılıyor, doğuda Suriye-Arap Çölü ile çevreleniyor, kuzeyde ise Dan kentiyle belirleniyordu.
incil'de “süt ve bal akan bir diyar” olarak tanımlanmasına rağmen,¹ 1947-49 savaşı öncesindeki Filistin gerçekte çorak, kayalık, ihmal edilmiş ve sıtma taşıyan bataklıklarla dolu, yaşaması güç bir topraktı.
Bununla birlikte stratejik önemi muazzamdı. Çünkü Asya ile Afrika arasında bir köprü oluşturuyor; güneyden, yani Mısır'dan kuzeye, Hitit Anadolu'sunun yüksek kesimlerine; doğuya, Mezopotamya Anadolu'suna ve batıya, Kıbrıs'a doğru hareket eden trafiğin kesişme noktası niteliğini taşıyordu.
Bu yıl, Filistin üzerindeki ingiliz Mandası'nın sona erdiği, israil adında bir Yahudi devletinin kurulduğu, binlerce Filistinli Arap'ın mülteci hâline geldiği ve Ürdün, Mısır, Suriye ile diğer Arap ülkelerinin düzenli silahlı kuvvetlerinin Filistin-israil topraklarına girerek israil kuvvetleriyle çatıştığı yıldı.
Böylece, kendisinden önce gelen iç savaş gibi, merkezinde toprak meselesinin bulunduğu ilk kapsamlı Arap-israil savaşı başlamış oldu.
Filistin'in kadim toprakları, yaklaşık 10.000 mil karelik küçük bir alanı kaplıyor ve Levant boyunca uzanan dar bir şerit oluşturuyordu. Güneyde Sina Çölü'nün kumullarıyla Mısır'dan ayrılıyor, doğuda Suriye-Arap Çölü ile çevreleniyor, kuzeyde ise Dan kentiyle belirleniyordu.
incil'de “süt ve bal akan bir diyar” olarak tanımlanmasına rağmen,¹ 1947-49 savaşı öncesindeki Filistin gerçekte çorak, kayalık, ihmal edilmiş ve sıtma taşıyan bataklıklarla dolu, yaşaması güç bir topraktı.
Bununla birlikte stratejik önemi muazzamdı. Çünkü Asya ile Afrika arasında bir köprü oluşturuyor; güneyden, yani Mısır'dan kuzeye, Hitit Anadolu'sunun yüksek kesimlerine; doğuya, Mezopotamya Anadolu'suna ve batıya, Kıbrıs'a doğru hareket eden trafiğin kesişme noktası niteliğini taşıyordu.
türkiye' nin insan hakları evrensel beyannamesini kabul ettiği yıl.
(bkz: 69 yıldır yerinde saymak)
edit: Milli Kütüphanenin Ankara' da açıldığı yıl.
(bkz: 69 yıldır yerinde saymak)
edit: Milli Kütüphanenin Ankara' da açıldığı yıl.
yüce israil devletiin kurulduğu yıl.
değerli yahudi canlar için önemi büyüktür bu yılın.
değerli yahudi canlar için önemi büyüktür bu yılın.
ilginçtir, kemal kılıçdaroğlu, Devlet bahçeli ve Melih Gökçek'in doğum yılıdır. (Elbette daha fazlasının) Böylece burçların saçma oluşunu ispatlayabilir.
1984'ün (George Orwell) yazımının tamamlandığı yıldır.
pek çok ülkenin de jure bağımsız olduğu bir yıl.
Her gordugumde online, cok ilginc.
Dünyaya gelmeme 30 yıl var, evet.
bir çeşit yazardır 10 nesil sanırım.
Ne zaman online listesine baksam bu adamı görüyorum. Ama hiç entirisine rastlamadım. Genel izleyici sanırım.
sabahattin ali'nin bulgaristan'a ilticası esnasında faili meçhul bir şekilde öldürüldüğü yıldır.
mükemmel yazar.
seviyorum onu. dünyayı yakarım onun için.
evet dese bide...
seviyorum onu. dünyayı yakarım onun için.
evet dese bide...
#30633929 yarmistir. kostursun.
Bir çok önemli olayın gerçekleştiği yıldır. Fena sikişler dönmüş o yıl. Vay amk!
adam 1611 oylama yapmış ya la.
bu nasıl bi işsizliktir aga.
bu nasıl bi işsizliktir aga.
uzak doğu uluslararası askeri ceza mahkemesi'nin yargılamalarını tamamladığı yıldır. bu yılda mahkemenin verdiği idam cezaları uygulanmıştır; hapis cezalarının infazına da devam edilmiştir.
(bkz: japon savaş suçları)
(bkz: japon savaş suçları)
dünya sağlık örgütü ve hürriyet gazetesi'nin kurulduğu, kore'nin kuzey ve güney olmak üzere 2'ye bölündüğü yıldır.
ilk arap israil savaşı'nın bittiği yıldır. batı şeria, doğu kudüs ve gazze şeridi'ni ele geçirememekle birlikte, genel anlamda, bu savaşla birlikte yeni kurulan israil devleti'nin savaşı üstün konumda bitirdiği söylenebilir.
1 ocak'ında devlet bahçeli'nin doğduğu, (21 Ekim 1947 başlayan) 31 aralık'ında birinci hindistan-pakistan savaşı'nın sona erdiği tarihlerin yer aldığı yıldır. *
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar