bugün
- sarı şeker yargılanmalıdır16
- atatürk ü sevme zorunluluğu9
- sözlüğün en masum yazarları16
- arkadaşlar larissa kim12
- hoşçakal uludağ sözlük7
- yeni gelen trolleri bik bik'e havale etmek4
- atatürk ün türk olmadığı gerçeği7
- hesabın yüzde 10 undan daha az bahşiş veren tip10
- en iyi dizi film karakterleri4
- pandela 34
- mekanda patronu tanıdığını belli etme hevesi3
- atatürk 12 adayı ve musulu neden bıraktı sorunsalı4
- fusya semsiyeli yabanci28
- sözlüğün deli kaynaması4
- sözlükteki gammazlar lobi si12
- karton toplayan çingene6
- atatürk ü sevmediğini belirtme gereği4
- koca sözlüğün fusya'ya yenilmesi9
- uludağ sözlük size ne kattı18
- uludağ sözlüğün ikiye bölünmesi4
- başka kırbaç yemek isteyen var mı6
- recep tayyip erdoğan10
- may parker4
- arnavut mehmet akif in şiirinin milli marş olması3
- türklerin soykırımdaki ustalığı4
- bir kadını taşımanın zorluğu3
- sürekli gelen trollerle uğraşmamız2
- larisalisa8
- fetöcülerin sızmadıkları alanlar4
- nervio23
- şarapçının birden tayyipçi olması10
- hemşehri dayanışması4
- bir sözlük kızıyla edebiyat hakkında konuşmak8
- sözlükteki lobicilik faaliyetleri5
- uber eats2
- sözlüğün en normal yazarları2
- sözlükte kendini sibel can diye tanıtan nineler9
- mika raun ile sevişir misiniz2
- akşam serinliği2
- doğukan xd anonim hesap pandela2
- kırbacı ile adalet dağıtan yakışıklı4
- yağmur yağınca açılmayan orospu çocuğu şemsiye3
- ilk hedef akdenizdir emri gelip karadenize fıymak2
- atam izindeyiz2
- serhat kılıç21
- en son ne yediniz4
- erdoğan ı sevmeyip onun ülkesinde yaşamak5
- sözlükte yazan ünlüler8
- sözlüğü bıraksam üzülür müsün sözlük5
- insanlık kıyamete yakın dönemde azgınlaşacak3
Eseri amaç dilde tekrar yaratan, kıymeti yazar kadar bilinmeyen insandır.
"You know you are a translator when you no longer distinguish weekends from the other days of the week, since weekends are no longer equated to leisure time, relaxation, happiness and glory."
evet arkadaşım, haftasonlarını haftaiçlerinden ayırmak güçleştiğinde ve artık boş zaman kavramın dengesizleştiğinde... çevirmen olduğunu daha iyi anlıyorsun.
evet arkadaşım, haftasonlarını haftaiçlerinden ayırmak güçleştiğinde ve artık boş zaman kavramın dengesizleştiğinde... çevirmen olduğunu daha iyi anlıyorsun.
kitap çeviriyorlarsa, çoğu kez görmezden gelinen kimselerdir. ancaaak çeviri çok kötü olacak ki eleştirmenler bir çevirmenin varlığının farkına varsın. eğer çeviri iyiyse *, sözde eleştirmenler "yazarın üslubunu" göklere çıkarıyor.
ben de kendilerine "ulan yavşak, o kitabın yazarı çevirmen" demek istiyorum. çeviri eleştirisi öyle her "edebiyat bildiğini iddia eden" tarafından yapılamaz arkadaş...
durumun vehameti hakkındaki bir karikatür de uğur gürsoy'dan geliyor, harbiden yazık mesut'a, bana, bize...
görsel
ben de kendilerine "ulan yavşak, o kitabın yazarı çevirmen" demek istiyorum. çeviri eleştirisi öyle her "edebiyat bildiğini iddia eden" tarafından yapılamaz arkadaş...
durumun vehameti hakkındaki bir karikatür de uğur gürsoy'dan geliyor, harbiden yazık mesut'a, bana, bize...
görsel
amacı, bir dilde o dilin susmayı yeğlediğini dile getirmek olan emekçi.
Babil kulesi efsanesinden yola çıkacak olursak yaptıkları iş tanrının insanlığa verdiği cezaya karşı bir misilleme olduğundan dolayı öbür tarafta yatacak yeri olmayan kişi veya kişilerdir. Allah affetsin.swh.
Abartısız söylüyorum hiçbir zaman hakları ödenmeyecek kişilerdir. Ohh mis gibi kendimizi üzmeden, keyif ala ala, kahvemizi yudumluyarak yabancı literatürü okuyabiliyorsak kendilerine şükran duymamız gerekiyor.
Yok kitaplar çok pahalı zaten emeklerinin karşılığını alıyor zaten falan filan boş laflar. Benim bitirmeye zorlandığım kitabı geceli gündüzlü cümle cümle çevirmiş adam. işini kötü yapma şansı da pek yok, kabak gibi meydanda cümleler.
Açın bellu bir süre anladığımız yabancı bir metini okumaya çalışın. Beynimizin s-o-s verdiğini göreceksiniz. Ki onlar bu ızdırabı hep yaşıyorlar..
Not: alalade bir okuyucu.
Yok kitaplar çok pahalı zaten emeklerinin karşılığını alıyor zaten falan filan boş laflar. Benim bitirmeye zorlandığım kitabı geceli gündüzlü cümle cümle çevirmiş adam. işini kötü yapma şansı da pek yok, kabak gibi meydanda cümleler.
Açın bellu bir süre anladığımız yabancı bir metini okumaya çalışın. Beynimizin s-o-s verdiğini göreceksiniz. Ki onlar bu ızdırabı hep yaşıyorlar..
Not: alalade bir okuyucu.
sülalede ingilizcesi iyi olan bir ben olduğumdan bütün ingilizce metinleri bana çevirtirler. ilerde de yapmayı düşündüğüm meslektir.
Bölümden mezun oldukta ne oldu?
Özellikle kitap çevirmenleri sürünür; koca bir kitabı iki ayda gece gündüz yemeden içmeden çevirirler; aldıkları para 500 600 hadi bilemediniz 1000 1500 liradır. O da bölük pörçük gelir. Tek çareleri kitabın satmasını beklemektir. Yeni baskı yaptıkça para gelecektir ama Türkiye'de durum malum.
Bu işten gerçekten tam anlamıyla para kazanıp ev alabilen tek bir çevirmen var: Harry Potter serisinin çevirmeni Sevin Okyay. O kadın bile ev aldıktan sonra elinde hiçbir şeyi kalmadığını söylüyor.
Bu nedenle de piyasadaki kitap çevirileri son derece özensiz, yanlış ve kötü. Çünkü çoğunlukla iyice düşmüşler ve öğrenciler var artık sektörde.
Bu işten gerçekten tam anlamıyla para kazanıp ev alabilen tek bir çevirmen var: Harry Potter serisinin çevirmeni Sevin Okyay. O kadın bile ev aldıktan sonra elinde hiçbir şeyi kalmadığını söylüyor.
Bu nedenle de piyasadaki kitap çevirileri son derece özensiz, yanlış ve kötü. Çünkü çoğunlukla iyice düşmüşler ve öğrenciler var artık sektörde.
Bir süre yaptığım meslek. Türkiye'ye giren dizi/filmleri televizyon için çevirdim. Yorucu. Bayağı.
Mütercim.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar