bugün

jan böhmermann

kendisi 23 subat 1981 bremen dogumlu alman hicivci, kabare tiyatrosu sanatcisi, televizyon ve radyo moderatörü, yazar, film yapımcısı, müzisen ve gazeteci.

görsel

Annesi Polonya´daki alman azinliklardan birisiydi ve 1970´li yillarda almanya´ya göc etti. Bir polis babanin oglu. jan 17 yasindayken babasi kankanserinden dolayi vefat etti. özel hayatini genelde sakli tutar.

ilk gazetecilik deneyimlerini 1997 yilinda bremen gazetesi´nde topladi. 1999 da radyo bremen´de spikerlik yapti. Üc tane oyunculuk okuluna basvuruda bulundu fakat; ücü de kendisini kabul etmedi. Daha sonra hannover oyunculuk okuluna basvurdu ve kabul edildi fakat; bu sefer de kendisi gitmedi.
Köln üniversitesi tarih, sosyoloji ve tiyatro, film ve televizyon bilimleri fakültesini birakti.
2004 yilinda almanya´nin en büyük radyosu olan 1live´de komedyen olarak ise basladi. Burada Lukas Podolski´hakkinda "lukas´in günlügü" adli bir parodi yapmaya basladi. Lukas Podolski kendisini mahkemeye verdi ve 2006 dünya sampiyonasinda devlet televizyonu ard ile röportaj yapmadi.
2008 yilinda avrupa sampiyonasinda "pod-olski" adinda bir podcast baslatti ve bu da itunes-podcast listesinde ilk siralarda yer almaya basladi.
2007 yilinda yine devlet televizyonu olan wdr´de komedi gösterisi yapmaya basladi.
2009 yilinin ocak ayinda özel bir televizyona karsi baslattigi komedi aksiyonu olay oldu. "1. almanya´nin türk karnaval dernegi" Isin ilginc tarafi dortmundlu türk karnavalcilar grubu bu durumdan cok memnun kaldilar ve gercekten de böyle bir birlik dernek kurma karari aldilar.
Cesitli radyo ve televizyonlarda farkli programlar yapti.

2016 yilinda erdogan hakkinda yazidigi bir siirden dolayi recep tayyip erdoğan tarafindan dava edildi.
Bu esnada kendisini biraz geri cekmistir ve programi artik yapmayacagini dile getirmistir.

Zamaninda Harald Schmidt´in yaninda da calismistir. 2019 yilinda harald schmidt jan böhmermann´in hakkinda "en basindan moderatör olarak bu isi basaramayacagini ama bir isyan kutusu olarak olabildigince ileri tasiyacagini coktan biliyordum." demistir.

genelde nasyonalizme karsi tavirlariyla taninir.
özel televizyonlarda dönen dolaplara cok deginir.
büyük sirketlerin arkasinda dönen pisliklerden söz eder.
eski yunan ekonomi bakani Yanis Varufakis´in orta parmagini gösterdigi bir görselin jan böhmermann tarafindan manupile edildigi ortaya cikti ve bunun icin grimm ödülü almistir.
2016 yilinda erdogan hakkinda yazdigi siirden dolayi hakkinda dava acilmistir. bunun üzerine 2018 yilinda federal almanya hükümeti tarafindan da "siirin bilerek rencide edici" oldugu hakkinda dava acilmistir ve dava dosyasi 2019 yilinda berlin idare mahkemesi tarafindan reddilmistir.

en son volkswagen hakkinda yaptigi programda cok fazla begeni toplamistir ve volkswagen´in arkasinda dönen pislikler hakkinda kamuoyunu bilgilendirmistir. volkswagen bu program hakkinda bir aciklama gerceklestirmemistir fakat; jan böhmermann´i dava edecekleri konusunda beklentiler bulunmaktadir.
© copyright 2005 - 2026