bugün

hag hanuka sameah

Küçük bir çocukken tanışıldığında daha çok iz bırakır gelenekler. tıpkı karşı apartmanınızda oturan yahudi ailenin, 8 gün boyunca pencerenin kenarında yaktığı mumları hayranlıkla izlediğiniz zaman olduğu gibi. mumların ışıltısından etkilenmek, hanuka’nın etkisine ve büyüsüne ortak olmak demek aslında.
8 gün boyunca kutlanan ve “ışık bayramı” olarak da adlandırılan hanuka, ibrani takvimine göre kislev’in 25’inde başlar ve bu genelde aralık ayına denk gelir. “ışık bayramı” olarak adlandırılmasının sebebi ise, 8 gün boyunca yanan mumlar ve onların etraflarına saçtığı aydınlıktır. hannukiya adı verilen 9 kollu bir şamdanın en ortasındaki mum hariç, diğerleri 8 akşam boyunca tek tek yakılır. ortadaki mum yani şamaş ise her akşam yanan tek mumdur. o, diğer mumları yakmak için kullanılır. ilk geceden itibaren teker teker mumlar aydınlatılır. ve hannukiya, evin içlerinde bir yere değil de, özellikle pencere kenarına konur ki, dışarıyı da aydınlatsın, dışarıdan geçenleri de etkisi altına alsın. bu bayramın güzel yanlarından bir diğeri ise, birçok ailenin ufak tefek hediyeler alıp birbirlerine armağan etmeleri ve çocuklara harçlık vermeleridir.
özel yemeklerin pişirileceği, hediyelerin alıp-verileceği, ilahiler okunarak ışıklar içinde kutlanacak bu hafta boyunca, herkese mutlu bir hanuka diliyoruz! beste ateşpare

*hanuka kutlu olsun!
kaynak: timeoutistanbul.com