bugün

sigaram ve ben

mahkemeye verilmesi yüzünden sözlükçülerin gündemine oturmuş bir ekşi sözlük yazarı.

kardeşim öncelikle şunun altını çizmek lazımdır ki, henüz daha dava başlamamıştır. sanmıyorum ama belki de davayı kazanır. o yüzden daha erken böyle sanki adam idam edilecekmiş gibi yakınmalar, şeyler.

ayrıca "g.tümüze girebilir" diye o tür din karşıtı yazıları sözlükten silmeyen ekşi sözlük moderasyonu da aynen suçludur. onlar sol, militant yazılar yazanlara son derece müsamahakar davranırken sağ içerikli yazılar yazanları mütemadiyen "çaylak" yapma konusunda ünlü olmuşlardı zaten, hatta o konu hakkında bir entry girmiştim uludagsözlük´te bir zamanlar.

ama bak, o entry´i silmemişler. ve entry mahkeme konusu olmuş. bu aslen çok enterasan bir durumdur. çünkü ekşi sözlüğün, moderasyonu var. çünkü ekşi sözlükte birçokları "fikir özgürlüğü adı altında" insanların dini motiflerine dille saldırı da bulunuyor, moderasyonun alkışları arasında...ihale "sigaram ve ben" e çıkmış. aslen ben bi sürü entry biliyorum dine inanan adama "gerizekalı" "afyonlu" şunlu bunlu diye sataşan. o sigaram ve ben, diğer ekşi sözlük entry´lerini "kıyas" göstersin, onlara niye ceza vermiyorsunuz, desin. ya hepsini içeri alırlar, ya da sigaram ve ben olaydan yırtar.

ben savcının yerinde olsam, ekşi sözlük moderasyonunun ideolojik durumunu da mercek altına alırım. bu moderasyonların bir görevi de çıkan yazıların, yasalara uyup uymadığı durumudur. bilindiği üzre bu sözlükler liseli, ilkokullu resmen "çocuk" kaynamaktadır, o yaşta adam söylediği yazdığı şeyin ne anlamlara gelebileceğinin pek bi farkında değildir. moderasyon o yazıyı silmeliydi, neden silmemiş?...moderasyon da mı indirekt destek veriyor din´e dille saldırı yapılmasına?...savcılık işin bu boyutunu mutlaka mercek altına alacaktır. almalıdır.

hukuk´a intikal etmiş konular hakkında yorum yapmak yanlış olur. ancak bu sözlükte lanse edildiği gibi değildir o. her insan kendi inandığı şeyi söyleyebilme hakkına sahiptir. ama başka inançlara saygı göstermek zorundadır. devletler eğer her inanca sahip insanın inanç özgürlüğünü güvence altına aldığı sözünü vatandaşına vermişse, bunun arkasında durmalıdır. şahıs müslümanların "gerizekalı" olduğunu söyleyemez mesela. birisi bunu işte bu örnekte olduğu gibi mahkemeye taşıyabilir. ve devlet nasıl o ateistin ateizmine saygı gösteriyorsa, o müslümanın inancına da saygı göstermek zorundadır. ama o ateist o müslümana gayet genel olarak "gerizekalı" derse, orada hukuksal bir problem oluşmuş olur. e bu bir de yazılı birşey. yani adam istese silebilir, o yazdığını..ama silmiyorsa, demek ki o ifadesinde ısrar ediyor demektir. eğer böyle bir konu mahkemeye intikal ederse, o konu mahkeme edilir, şahıs mahkumiyet alır, ayrıca da mahkeme nin bütün ücretlerini avukat ve salon masraflarını ödetirler ona. ve bu öyle birilerinin iddia ettiği gibi "fikir özgürlüğüne darbe" falan da değildir. fikir özgürlüğü "ben allah´a inanmıyorum" dediğin zamandır. ama "allah´a inananlar gerizekalıdır" dediğin zaman başkasının özgürlük alanını ihlal etmiş olursun. aihm bir sürü böyle davalarla dolu.