bugün

osmanlı da eşcinsellik

az veya çok değildir.hastalık gözüyle bakılmamalı.yeniçeriler, fatihle ilgili malum muhabbetler dahildir aslında buraya.birde dönemine göre değerlendirilmelidir.yani normal kabul ediliyorsa günah keçisi aramak saçma olur.

lezbiyenlik

"Ey sevgili... Bugunlerde, yeni bir kadin turu ortaya cikti... Bunlara sevici (lezbiyen) diyorlar.

Eskiden boyle bir sey yoktu, hic isitmedik. Sevicilik, kadin milleti icin sanki kotu bir hediye... Birbirlerine gonul verip asik oluyorlar. Cimayi(cinsel iliskiyi ) taklit edip, hileye baglamislar. Zibik isimli bir alet kullaniyorlar.

Isin garibi, bu yola girenlerin hepsi temiz huylu, nazik, okuyup ilim-irfan sahibi olmus kadinlar. Kendi aralarinda gecinip gider, sevgilileri icin canlarini verir, birbirlerin ustune cikarlar. Baslarini cevirip bir baskasina hic bakmazlar."

(bkz: Enderunlu Fazıl)
(bkz: Zenanname)

oğlancılık
M. Zeki Pakal "Osmanlı Tarih Deyimleri" nden.

"Buna ek olarak yenicerilerin bugünkü anlamda escinsel olmadigi aslinda tam manisiyla heteroseksüell olup opportunist yani oportünizm, fırsatçılıga veya eyyamcılıga bagli olarak escinsel iliskileri tercih etmek zorunda kalmis olmalari söylenebilir. Bu yüzden yeniceriler günümüz zamanda serbest yasanan escinsell birlikteliginden farkli olarak sadece cok kadinimsi, bir kadini cok andiran genc erkekleri tercih etmislerdir. Özellikle devsirme yönteminin kaldirilmasindan sonra yeniceri ocagina yeni oğlanlar alinmadigi icin bundan sonra Yeniceriler bunun icin "civelek" adini verdikleri kiz gibi genc ve güzel olan gencleri disaridan secmeye baslar."

padişahlardan bir örnek daha:

"II.Beyazıd (Sofu Beyazıd diye de anılır.),1482 yılında oğlu Şehzade Şehişah'a 5 oğlan,5 cariye,iki yıl sonra da 10 oğlan 10 cariye gönderir.

Şehzade Mahmud'a da 6 oğlan,5 cariye gönderir."

(Harem,Ç.Uluçay,TTK Yayınları,sy:22)

minyatür örneği:

görsel

ayrıca aynı zaman diliminde yazılmış kaynaklar:

(bkz: hübanname)
(bkz: kabusname)