tevrat

gerçek tevrat 1 milyon ayetten oluşuyordu. ezberlenmesi çok zor bir kitaptı. hz. musa efendimizin çok az sayıda müridi tarafından ezberlenebilmişti. bu müritlerden biri de hz. üzeyirdi. babil krallığı, yahudilerle yaptıkları savaşta orjinal tevrat sayfalarını içeren sandığı ele geçirip sakladılar. yahudiler bu duruma çok üzüldüler. çünkü gerçek tevratı ezbere bilen kimse de kalmamıştı. uzun bir süre sonra içlerinden biri "üzeyir a.s. tevratın bir milyon ayetini ezbere bilir. ama şu an dağlarda inzivaya çekildi onu bulup tevrat orjinal haliyle tekrar yazılmasını sağlayalım" diye dağlara çıkıp üzeyir a.s'ı arar bulur. ikna eder. üzeyir a.s. yahudilerin arasına geri döner ve tevratı orjinal haliyle tekrar yazdırır. bu olay sebebiyle yahudi alimlerinden bazıları "tevrat'ı bize tekrar getirdi" diye üzeyir a.s'ın hz. allah'ın oğlu olduğunu söyler. tabi üzeyir a.s'ın canını çok sıkar ve bu konuda yahudileri uyarır.

tevrat orjinal haliyle tekrar yazılmıştır ama çok önemli sorunları da beraberinde getirmiştir. babil esaretinde uzun süre kalan yahudiler hz. allah'ın bir çok emrini unutmuşlardı. tevrat tekrar yazılınca bazı ayetlerin kendilerine çok ağır geldiğini görürler. bunlardan en önemlisi, gerçek tevratta faiz ve tefecilik kesinlikle yasaktı. üstelik zina eden evli erkek ya da kadın recm edilerek öldürülmesi gerekiyordu. hırsızlık yapan kim olursa olsun zengin soylu fakir fukara olmasına bakılmaksızın elinin kesilmesi açık ve seçik bir şekilde emrediliyordu. her gün belli bir vakitte namaz kılınması farzdı.

üstelik orjinal tevratta peygamberlik konusunda çok sıkıntı verecek bir durum vardı. o da kendi soylarından gelmeyen ahmet isimli bir peygamberin son peygamber olacağı ve tüm yahudi şeriatını ortadan kaldıracağından bahsediliyordu. özellikle bu durum yahudi alimlerinin çok canını sıkmıştı.

babil yurdunda zenginleşip, mal mülk edinen ve soylu sınıfına yükselen bir çok yahudi ailesi tevrat alimlerine gelip bu ayetlerin kendilerine çok ağır geldiğini ve değiştirilmesi gerektiğini söylediler. tevrat alimlerinden bazıları bunun mümkün olmayacağını söylesede bazıları soylu yahudi ailelerinden para alarak bazı hükümleri değiştirmeye başladı. kısa bir süre sonra ortada bir çok tevrat nüshası peydah oldu. zaten gerçek tevrat tek bir kitap halinde değil cüzler halinde saklanıyordu. recm, faiz ve tefecilik, hırsızlıkla ilgili ayetler sebebiyle yahudi alimleri orjinal tevrat'ı iyice tahrif edip kendi tefsirlerini işin içine katarak büyük boy kağıtlarda talmud ismi altında yeni bir kitap meydana getirdiler. işte bugün zamanımıza ulaşan bozuk tevrat'ın gerçek hikayesi budur.