bugün

selçuk yakınlarındaki her çeşit meyvenin şarabının yapıldığı köydür. köydeki evlerin ön kısımlarında insanlar üçretsiz bardak bardak şarap dağıtırlar sadece bunlar bile çakır olmanıza yeter. köyün ayrıca zeytini ve zeytin yağıda ünlüdür. köye ulaşım izmirden trenle yapıldığından güzel gününüze birde trende yakın arkadaşlarınızla yaptığınız yolculuğu eklersiniz. yalnızda gitseniz üniversite öğrencilerinin yoğun ilgisi ve ortamdaki çakır havasından dolayı eylenirsiniz.
sanıldığının aksine o satılan şaraplar şirince de yapılmaz, yapılamaz çünkü köyde üzüm bağı yoktur. şaraplar trakyadan gelir şirince köyündeki imalathane görünümü verilmiş evlerde etiketlenir. o tattığınız hoşunuza giden şaraplar müşteriyi kandırmak içindir gerçektende ev yapımıdır, tadı, aroması güzeldir alıyorum dersiniz, o sırada raftan elinize tutuşturulmuş olan şarap trakyadan gelmiş şirince etiketi basılmış şaraptır.
isimini sonuna kadar hak eden şirin mi şirin bir köy,
güler yüzlü ve misafirperver insanları,
müthiş gözlemeleri,
ve envayi çeşit şarabın bulunduğu arnavut kaldırımlı tepe yerleşkesi.
tekel bayilerde satılan "şirince" marka köpek öldürenler şirince'nin asıl tadını yansıtmıyordur diye tahmin ediyorum. eğer o köpek öldürenler de tescilli şirince markasıysa bi an önce piyasaya sürmekten vazgeçmelidir.

tamam içtiğimiz üç beş liralık şaraplar ama yine de kaliteden ödün vermemek lazım. şirince varsa tekelden çıkıp, küp veya bağcı bulasıya kadar yoluma devam edilmelidir.

köyüne gelince... bir el öpmeye gitmek lazım.
bu köyde yapılan şarapların tek markası vardır. (bkz: cirkince)
şaraplarıyla ünlü ege kenti.
izmir'in selçuk ilçesinden 8 km yukarıdadır şirince. diğer adları kırkınca ve çirkincedir.köylülerden biri vermiştir çirkince adını. sebebi ise bizden başkası bu köye gelmesindir.dönem sonra adı şirince olarak değiştirilir.hala diğer adlarıyla da anılır. eski bir rum köyüdür. envai çeşit meyvenin şarabı yapılır bu köyde. oldukça ucuz piyasaya göre. geçen hafta şişesini 10 liradan aldım. zeytinyağlı defneli sabun severler de şirince'ye buyrun. şekilli de yapmışlar sabunları, isteyenler duvara assın diye boncuklarla süslemişler. şirince esnafı ve tezgah sahibi köylüler öyle samimi ve tok gözlüler ki insanın her şeyi alası geliyor. havası temiz ayrıca buranın. tezgahlarda papatyadan taçlar 1 liraya satılmakta. hemen hemen bütün hatun kişiler başında taçlarla dolaşmakta. hal böyle olunca sanki melekler basmış gibi şirince'yi. konaklamak için şirin mi şirin şirince evlerinin bir kısmı pansiyon olarak hizmet vermekte.
1 gece konaklamak için çok ideal bir yer. insan adeta 1 haftalık tatil yapmış kadar dinleniyor. Yukarıdaki bir çok entry de belirtildiği gibi gözlemeleri ile ünlüdür. Ama her yerde olduğu gibi burada da yenilecek her gözlemenin bir yeri içilecek her şarabın bir evi vardır.

Eğer bi gün yolunuz bu şirin köye düşerse,

Gözleme için köyün en tepesinde bunun ve 19 yıldır burada bu işle uğraşan pervin teyzeye gidin size mis gibi ayran ve yanında gözlemesini sunsun, yok eğer ben mis gibi ege yemekleri yemek istiyorum hamur işi benim için uygun değil derseniz size kesinlikle Ödüllü bir sofra olan ibrahim beyin yeri "Ege'nin sofrasını" tavsiye ederim.

Şirince'de içilecek en güzel ve fabrikasyon olmayan şarabı kaplankaya markası ile bulabilirsiniz. Eh bu kadar şaraptan sonra da ben araba kullanamam burada kalırım derseniz de size ismail Beyin işletmeciliğini yaptığı dionysos pansiyon'u tavsiye ederim. Pansiyon tipik bir köy evi ve odalarında şöminesi var.
köyün bir tarafından normal bir şekilde girip diğer tarafından gayen zoom bir şekilde çıkabilirsiniz.
şarap almasanıza bile gerek yoktur girdiğiniz her dükkanda en az 10 - 15 çeşit şarap tattırlar size köyün en ilginç yanı ise maydanda bulanan aile çay bahçesidir güzel türkiyemin başka hangi yerinde aile çay bahçesinin tabelasında efes pilsen ve tuborg arması olur içinde çay kahhve yerine şarap içilir bilemiyorum.
ps: en güzeli böğürtlen aromalıdır.
ps2: evet o çay bahçesi... görsel
izmir'in Efes harabeleriyle ünlü Selçuk ilçesinin 8 km. doğusunda üzüm bağları, şeftali bahçeleri ve zeytinliklerle çevrili tarihi bir Rum köyüdür Şirince. Burada yapılan Şirince evleri 19. yüzyıl Anadolu mimarisini yansıtmaktadır.
kendi güzel, sanılanın aksine şarapları kötü olan şirin bir köy. haftasonu sevgiliyle geçirilebilecek güzel, otantik, tarihi bir yer.

burada hemen hemen her evin altında şarapevleri vardır. genel olarak hemen hemen hepsinin şarapları kötüdür. özellikle meyve şarapları meyve aromalarıyla yapılmaktadır. yüzde 12 alkole çünkü hiç bir aroma dayanamaz. istisna olan yerlerin başında kıvırcığın yeri geliyor. şarapevi olarak kötünün iyisi bir yer. üzüm şarapları güzeldir. ama meyve şarapları her zamanki aromatik ticari şaraplardandır. üzüm şarapları ne bulursanız alabilirsiniz.

bir de burada tandıra benzeyen bir ekmek yapıyorlar köy kadınları. ekşimtrak damağa hoş gelen bir tadı var.

izmir selçuk ilçesinden 8 km olan bu şirin köyde konaklamak isteyenler pansiyonlarda kalabilir. fiyatlar 2008-2009 da 60 ile 100 arası değişmekte idi.
herkesin mutlaka gidip görmesi gereken şirin köydür. şarabıyla meşhurdur. damla sakızlı türk kahvesini mükemmel yapan bir yeri bulunmaktadır. insanlar küçük yazılarla hatıralar bırakırlar. yıllar sonra geldiklerinde o yazıyı orda bulabilirler. insanları çok sıcak ve mükemmel manzaralara sahiptir.
ilkbahar döneminde papatyaların açmasıyla oraya gelen yerli yabancı turistlerin başlarında papatya taçlarıyla dolaştıkları köydür.
Kavun şarabına bayıldığım şirin ilçe.
gerçekten adı gibi çok ama çok şirin olan köydür. şarapları gayet hoştur. özellikle karadut şarabının denenmesi şiddetle tavsiye edilir.
izmir'e gidin. izmir'den trene binin. selçuk'ta trenden inin. garın hemen yanındaki belediyeye ait carpousa parkında sabah kahvaltınızı yapın. sonra 200 metre ilerdeki garajdan şirince minibüslerine binin. her yarım saatte bir vardır. şirince merkezde inince yukarı doğru çıkın ve kıvırcık şarap evini bulun. orada zevkinize göre bir şişe şarap açtırın ve keyfinize bakın. mustafa abiyle muhabbet etmeyi ve sokaklarında fotoğraf çekilmeyi de unutmayın. özel arabanızla gitmekten daha eğlencelidir.
bir hayalim vardır o da şudur sevdiğim kızla şirince bi ağaç altına oturup gölgede şarap içmek.bu derece etkiler seni şirince.
içtiğiniz şaraplardan sarhoş olduğunuz mükemmel köy.
orada bulunanlara bir şarap bir de damla sakızlı kahve ikram ederler. burada bulunan fabrikanın kurucu ve ortaklarından biride alman. başka hiçbir yerde bulamayacağınız çeşitte meyve şarapları burada, hemde piyasaya dağıttıkları ürünlerin satış fiyatının yüzde 34,4 daha ucuz bir fiyatına... gitme imkanınız yoksa arıyorsunuz onlar kargoyla yolluyorlar çok da ucuza geliyor. *
Sokağın başından başlarsınız tadımlık güzel meyve şaraplarına, dükkanlara gire çıka ellerinizdeki şarap şişeleri çoğalmaya başlar, sonrasında soğuk havanın etkisiyle atarsınız kendinizi son dükkana, sıcak şarap içinizi ısıtır. Yüzünüze hatırladıkça yerleşeceği hoş bir gülümseme ile ayrılırsınız.
her türlü meyveden şarap yapılabilen ilçe...*
Giderseniz eğer köy meydanında ufak bir kahve vardır ,
orda oturun bir çay söyleyin kendinize,
hatta yaşlı bir amcanın yanına oturun,
sonra birden çoğaldıklarını görüceksiniz köy insanlarının
bir gidin dertlerini dinleyin ,
çayınızıda bedava için ,
evet ödetmiyolar misafirlere çay parası ,
nede olsa onlar bizim topraklarımızın ağası...
eskiden daha kaliteli ama daha ucuz olan şarap markası. özellikle de üzüm şarabında... şimdi üzüm şarapları hem sirke kıvamında hem de daha pahalı. hoş ülkemizde vergiler nedeniyle her türlü alkol karaciğerinizden önce elinizi yakıyor ama neyse.
bedava sarhoş olunacak tek yer.
izmir'in selçuk ilçesine bağlı ege köylerinden biridir. tarihi mimarisini günümüze kadar korumayı başarabilmiştir. ev tipolojisi olarak tipik bir tarzı vardır. köyün meydanından tepeye doğru baktığınızda göz göz ahşap pencereleri görürsünüz.
şirince köyü tarihin tozlu sayfalarına bir mübadele köyü olarak geçmiştir. birçok insan evlerini, topraklarını, komşularını terk etmek zorunda kalmıştır. mübadele psikolojik etkilerinin yanısıra, kasabayı geçim kaynağı olan bağcılık ve şarap üretimi açısından da olumsuz yönde etkilemiştir. köye getirilen insanların bu işlere yabancı olması şarap ticaretini de bir süre durdurmuştur. fakat son yıllarda turizme de bağlı olarak yeniden canlanmıştır. şimdi daracık taş zeminli sokaklarında dolaşırken çeşit çeşit şarap ikram edilmektedir cana yakın insanları tarafından.
güncel Önemli Başlıklar