bugün

OSMANLI'DAKi MUSTAFALARIN KADERiNi YAŞAYAN YiĞiT ŞEHZADE. ŞEHZADELERiN EN iYiSi HEP MUSTAFALAR OLDU AMA HiÇBiRi PADiŞAH OLMADI.
kanuni'nin öldürttüğü oğlu.

şehzade'nin,neden öldürüldüğüne dair ilber ortaylı'nın beyanatı;https://www.youtube.com/w...mbedded&v=Y-ZuXIEtqv0
Padişah olsaydı neler olurdu diye düşündüren şehzade.
Evet Osmanlının çöküşünü geciktirebilirdi ama asla mani olamazdı.
Ayrıca
Devrin italyan Elçisi 'nun yazmış olduğu mektuptan, Şehzade Mustafa Han hakkındaki görüşleri, şehzademizi anlatışı...Sırf bir avuç bağnaz(!) halk ya da cahil(??) yeniçeri değildi şehzademizin ne kadar alim, cesur ve adil bir hünkar olacağının bilincini yaşayan, şehzadeyi tahta uygun en aday olarak gören...

Spoiler içermektedir

"şehzâde mustafa, sultanın ilk oğlu. annesi de çerkes olan kadın. şu anda amasya'da ikamet ediyor. iranlılar'ın sınırında, istanbul'dan 26 gün uzaklıktaki bir mesafede. yıllık geliri 80 bin dükaya tekabül ediyor. annesi de onunla birlikte yaşıyor ve oğlunun zehirlenmesini engellemek için her türlü önlemi alıyor. onun için en tehlikeli şeyin zehir olduğunu, başka hiçbir şeyden korkmaması gerektiğini söylüyor. mustafa'nın annesini büyük ölçüde sevip saydığı söyleniyor.
 yeniçerilerin de onun hükümdar olmasını istedikleri çok açık. sultanın bütün kullarının arzusu da bu, çünkü ilk oğlu olmasından yanısıra ,  topraklarına gelen her yeniçeriye, sultanın kullarına, sadece çok iyi davranmakla, onları misafir etmekle kalmıyor, aynı zamanda çok güzel hediyeler de sunuyor. işte sahip olduğu nâmı da böyle kazanmış. 
 seve seve yaptığı çok belli.
 hem de başka bir kadından olan diğer kardeşlerinin babasına yakın olduklarını bildiği, hatta biri sarayda yaşadığı halde. bu konuda çok ılımlı.
söylediğim gibi herkes babasının ardından şehzâde mustafa'nın hükümdar olmasını bekliyor ve istiyor. ancak değişik olaylardan dolayı şans şehzâde selim tarafına da düşebilir (diğer ikisine çok fazla önem verilmemiş). sultanın çok sevdiği annesinin planları ve çok yetkili olan rüstem'in planları da bu doğrultuda. yani sultanın ölümünden sonra selim'in padişah olmasını desteklemek için şimdi planlar yapıyorlar. bu yüzden paşa en önemli mevkilere kendine yakın, onun emrinde olan kişileri yerleştiriyor. sancakların yanısıra, hem yeniçeri ağasını yerleştirdiği, hem de kardeşini kaptanıderya mevkilerine çıkardığı gibi. paşa kaptanıderya olan kardeşinin görevden alınmaması için büyük çaba gösteriyor. bu mevkiden kardeşini alsa bile yerine çok güvendiği başka birini koyacak. zira mustafa'nın tahta çıkmasını engellemek için bir donanma ile onun yolunu kesmekten daha iyi bir şey yok.
sultan selim, istanbul'a çok yakın. hayatta kalmayı başarırsa, annesi de ölmezse, paşa da hazinenin ve sultanın paralarının sahibi olarak, kaza eseri bir ölüm ile sultan selim'i tahta oturtmak onlar için pek de zor olmaz. herşeyi elde eden para aracılığı ile insanların kalbindeki sultan mustafa sevgisini kısa sürede silip atabilir. bu şekilde kendisi de tahtı elinde tutmaya devam etmiş olacaktır. ancak mustafa'nın öldürülememesi durumunda ise mustafa, hakettiği tahta çıkmak ve çıktıktan sonra da kaybetmemek için elinden geleni yapacaktır. sultandan sonra tahta çıkan kim olursa olsun, herkesin bir korkusu var. bunu türkler de söylüyor: bu taht meselesi oldukça kanlı olacağa benziyor ve bunun felaketlerin başı olduğunu düşünüyorlar. bu konu ile ilgili olarak sultanın taht için kimi tercih ettiğini anlamak kolay değil çünkü hepsi onun oğlu ama yanında her zaman rus karısı var ve bu kadın kendi oğullarını hep ön plana çıkarıp, sürekli mustafa'yı kötülüyor. ama mustafa'nın tahta çıkması konusunda pek bir şey değiştiremeyeceğini de biliyor. sultan da bu konuda bir şey yapamaz zira kendi ağzıyla mustafa'nın tahta çıkacağını söyledi.
annesi türkmen olan şehzade mustafa halkla ve yeniçerilerle çok iyi geçinmiştir, bunun başlıca sebeplerinden biri bektaşilik kültürünü ve aslını reddetmemesidir.
dizide barbaros'un kızı ile haşna fişne olaylarından sonra duş almaya fırsat bulamamıştır...

koskoca şehzade cünüp mü gitti len?
gerçekten öldüğü zaman bile hakkında bu kadar entry girilmemiş doğu kabilesi savaş lordu çocuğu.
Mehmet günsür oynamasaydı öldüğünde bu kadar üzülmemizin imkanı olmayan kişi. tek kelimeyle harika.
türbesi bizim sevmediğimiz sarı selim tarafından yapılmış.
tabi bir de şu var;

osmanlı'da kardeş, baba katli zaten ferman ile meşrulaştırılmıştı... süloya kadar hemen hepsi ya bir kardeşinin ya babasının kellesini almıştı... buna neden olarak devletin bekaası gösterilse de menfi hislerin de etkisi tartışılmaz. ancak sülo oğlunu da katletmiştir. neden?

çünkü ortalama ömrün çok uzun olmadığı bir devirde sülo çok uzun yaşamış, oğlu büyüyerek kendisi için bir tehdit unsuru haline gelmişti. osmanlı tarihinde mustafa'ya kadar bu kadar güçlenebilen ve o yaşlarda şehzade kalan bir başka isim daha yok. yani sülo'ya kadar hiçbir şehzade babası için tehdit oluşturamamış, dönemleri denk gelmemiş ekseriyetle padişahlar çok erken yaşlarda ölmüşler. bu bir güç savaşı, sülo babasına güvenerek bu savaşı kaybetmiştir.

yoksa kimse fatih'in (kardeşini katletti), yavuz (babasını katletti), osman bey'in (amcasını kardeşini katletti) veyahut herhangi bir padişahı temiz vicdanlı sanmasın yani...
tarihi anlatan dizilerde bile olaylara şaşırabilen bir milletiz. aferim lan.
yok amk, yaşıyordu aslında halen şehzade mustafa. eminönü nde oturuyor.
Osmanlı'nın gidişatını degistiren Şehzade
mng'de kurye olarak işe girmiş yeni gördüm.*
Şehzade Mustafa'nın tarihteki önemini artırmak için Mehmet Günsür oynamıştır bu rolü. Yoksa dizide kimler harcandı da hangisine bu kadar üzüldük.
Rivayet odur ki, Kanuni Şehzade Mustafa'nın katili olduktan sonra ağlamış, cenaze namazını kendisi kıldırmış, ağlamaktan helak olurken Damat Rüstem Paşa'nın "Hünkarım dirayetli olunuz" minvalindeki telkinine, "konuş Rüstem konuş; devlet de oğul da senin değil nasılsa" demiş.

Sonra bu müşfik (!) baba diğer oğullarının saltanat kavgasında ne yapmış? Liyakatı, seveni, tebaanın teveccühü Selim'den katbekat fazla olan Şehzade Bayezid'i abisiyle olan kavgasında ezmiş, ezmekle kalmamış Sarı Selim'in Bayezid'i ve kaçarken Amasya'da bıraktığı kundaktaki evladını bile boğmasına göz yummuştur.

Tüm bu olanları büyük devlet adamlığı martavalları ve " adam devletin, ümmetin geleceği için kendi oğlunu bile feda edebilmiş" zırvalarıyla yutturmaya çalışmak da olsa olsa riyakarlık ve yalakalık olur. Hepimiz biliyoruz, tarih kazananlar tarafından yazılır. Bu olaylarda da aynısı geçerlidir; Kanuni, Hürrem, Rüstem, Hatice ve Selim kazanmış, tarihi de istedikleri gibi yazmışlardır. Çok uzağa gitmeye gerek yok; Kanuni'nin babası Yavuz Sultan Selim kendi babası II.Bayezid'e isyan edip tahtı zorla ele geçirmese, o da Şehzade Mustafa gibi, asi Şehzade Selim olacaktı. Ama isyanı başarılı oldu yavuz sultan selim han oldu.

özellikle şehzade mustafa'nın ölümünün ardından tebaanın, sanatçıların nasıl bir üzüntüye düştüğünü göstermesi açısından tek bir örnek bence yeterli. 46 yıl osmanlı imparataorluğunu yönetmiş, lakabı muhteşem olan bir cihan padişahı için döneminde yazılan mersiye sayısına bakın, bir de veliaht şehzade olarak ömrünü tamamlayan, ömrü babasının saltanatından kısa sürmüş bir asi şehzade için yazılan mersiye sayısına bakın. sonuç uzak ara şehzade mustafa lehinedir. tabi 16.yy'da tweeter, sözlük, gazete falan yok. insanlar tepkilerini, hem de ölümleri bir faninin iki dudağı arasındayken bile bu denli net bir şekilde verebiliyorlarsa ortada gerçekten ziyan edilmiş bir hayat, kökü dinamitlenmiş bir devlet ve mazur görülemeyecek bir ihanet var demektir.
Tek suçu hürremden doğmamış olmasıdır.

Neyse iyi tarafından bakın, ölmeyeydi, belki osmanlı sarı selim ile iyice gerilemeyecekti, elbet yine de yıkılacak idi de belki 3, 5, 8, 10, 15, 35 sene gecikecekti, belki cumhuriyetiniz kurulamayacaktı ya da gecikecekti yahut atatürkünüz arada kaynayacaktı.

Püf...
1. süleyman'ın konya'da öldürttüğü büyük oğlu. ölümü çok acıdır, canımı ziyadesiyle yakar aklıma gelende. şu sıralar bir dizide katli konu alındı ve insanlar arkasından hatim dahi indirdiler.
türk insanı tarihini dizilerden öğrenmeye çalışmamalı. eğer kendisini gerçekten seviyorsanız açın farklı birkaç kitabı, okuyun ve iran şahıyla gerçekten ilişki kurmuş mu kurmamış mı, sakal bırakmış mı bırakmamış mı araştırın. yani katlinin sebebi olarak gösterilen delillerin doğruluğuna siz karar verin. senaristin verdiği karara uymayın...
helali var helali süleymana da yazıklar olsun..gafil.
osmanlızede.
şimdi mezarından kalksa " efendim devletin bekası için şehzade mustafa'nın öldürülmesi elzemdi" diyenlere ana avrat düz gideceği garanti olan kişi.
gece gece akla gelmiştir. kıydı dağ gibi adama hain sülo.
lan bildiğin moralimi bozdu. zaten dizi başlamadan önce de hikayesi beni çok etkilemişti. bi de böyle canlandırmasını izleyince çok kötü oldum.
süleyman'ın önünde babası sultan selim gibi kendi dedesini indirip öldürten bir örnek varken şehzadesinin babasına karşı olmamasına rağmen ondan sonrası için aldığı tedbirler süleyman'ın yaşadıkları yüzünden darbe hazırlığı olarak algılanmıştır. adam hani tahttan feragat etse adamın aklına dedesi bayezid geliyor ve ölüm korkusu baskın geliyor. bu hal ve vaziyet halinde de tek yapacağı şey siyasi iktidarını korumak için oğlunu öldürmek kalıyor.
Sanıldığı kadar masum değildir. Adına tura bastırması, ve şaha mektuplar yazması ve babasını devirme planı kanuninin dikkatini çekmiş ve astırmıştır. Dizide olduğu gibi babası boğulmasını izlememiştir Kuran-ı Kerim okumuştur oğlu boğulurken.
Öldürülmesi üzücü olan şehzade. Öldürülmesi trajik ama gerçek olanlar var. Tuğra bastırması hutbe okutması kanuni açısından tehlike olarak görülmüş. Babası oğlunu öldürmese oğlu babasını öldürecekti belki de ve tarihe babasını öldüren padişah olarak geçecekti. Hayat işte.
haklı gerekçelerle öldürülmüş şehzade. büyük bir isyan hazırlığı içerisindeydi ki; bu devlete müthiş bir zarar verecekti. kanuni'nin doğru karar verdiği durumlardan biridir katli.