bugün

Uğruna nice canlara kıyılmıştır.
görsel
Keşke babanız da bu kanuna uysaydı da şu saçmalaıkları dinlemiyor olsaydık.
2. mahmut sarığı çıkardı fesi giydirdi. gavur mahmut dediler
cumhuriyet fesi çıkarttı şapkayı giydirdi. zamanında fese gavur fesi diyenleri astı.
şimdi ortada ne şapka kaldı ne fes.
ama kanun hala duruyor.
kılık kıyafet kanunudur.

küçük prens romanından;

--spoiler--
Küçük Prens’in geldiği gezegenin “Asteroid B-612″ olduğu konusunda yabana atılamayacak kanıtlarım var. Bu gezegeni bir zamanlar teleskopla ilk kez gören biri olmuş: 1909’da bir Türk gökbilimcisi. Bu konuda hazırladığı raporu Uluslararası Gökbilimciler Kurultayı’na sunmuş. Ama başında fes, ayağında şalvar var diye sözüne kulak asan olmamış. Büyükler böyledir işte. Bereket versin, Astereid B-612’nin onurunu kurtarmak için dediği dedik bir Türk önderi tutmuş, bir yasa koymuş: Herkes bundan böyle Avrupalılar gibi giyinecek, uymayanlar ölüm cezasına çarptırılacak. 1920 yılında aynı gökbilimci bu kez çok şık giysiler içinde Kurultay’a gelmiş. Tabi bütün üyeler görüşüne katılmışlar.


--spoiler--
kravat takmak kadar saçma bir eylem.
köktendincileri baskı altına alacak her şey iyidir. bu gibi kanunların önemini bugün daha çok anlıyoruz.
bu uygulamaya şaşıranlar ; bugun diger ulkelerın ürettiği cep telefonunu yada iyi bir marka otomobili hiç şikayet etmeden kullanıyorsan o günün şartlarında da böyle bir uygulamanın gelmiş olmasına şaşırmamalısın. sonuç olarak bu durum geri kalmış ülkelerin etkisinden kurtulmak, dünyaya ayak uydurmak için yapılan gerekli olan ciddi bir olaydır kanımca...
hala içlerine sindiremiyorlar ,genlerinden zaar.
kanuna göre sokağa çıkan herkes şapka takmak zorunda değil ama eğer bir şey takacaksan bu şapka olmalıdır.

ayrıca hala yürürlüktedir.
Başlık 2 adet beyinsiz içeriyor.

Ilki donuzluk aktroll belli de, ya ikincisi.. ulan o kadar şeyin boş olduğuna inandın da kadınların secme seçilme hakkinda mi tereddüt ettin? Ölün ikinizde.

T: paşamın, devri bitmiş osmanlının fesinden cubbesinden sarigindan öte bunların temsil ettigi zihniyetten kurtulmak adına getirdiği minik bir kanun.
halen yürürlükte olan kanundur. ülke açlıktan ölürken yapılabilecek en önemli işlerden biriydi ve çıkardılar, çıktığı gün norveçe döndük.

edit: şapka giymek memurlara özel çıkmıştır diye caps paylaşanlar olmuş, iskilipli devlet memuru muydu? burada bir haksız olan taraf var o zaman acaba hangisi?
En sevdiğim kanunlardan birisi. Yiyosa giymeyin.
fes veya kavuk takmayan kimsenin eleştirmeye hakkı olmayan kanundur.

lan bırakın lagalugayı da kavuk takıyor musunuz onu söyleyin. nasıl olsa polis artık karışmıyor o işlere; isteyen mücevveze kavuk taksa "ne yapıyorsun?" diyen yok.

madem kanuna karşısın, önce kavukla dolaşacaksın, sonra diyeceksin ne diyeceksen...

ne o yoksa atamızın devrimine uygun kılıkta dolaşmayı mı tercih ediyorsun? bak sen.... sebep?
Şapka yasağaaa.
Sanılanın aksine memur ve millet vekilleri hariç kimseye şapka takmak mecburi değildir, fes ve sarık ise sıradan vatandaşa yasak sarık sadece din görevlilerine mahsustur. Gerekli midir evet gereklidir. Eğer batılı olacaksan batılı gibi giyineceksin osmanlıya bakın takım elbise üstü fes komikliği ile hiç bir batılı seni ciddiye almaz. 2. Mahmut devrimlerinin devamıdır şapka devrimi.
Gereksiz bir kanundur, hala mevcuttur.
MADDE 1- 25/11/ 1925 tarihli ve 671 sayılı Şapka iktisası Hakkında Kanunyürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 2- 26/09/ 2004 tarihli ve 5237 sayılı ve Türk Ceza Kanunu'nun özel hükümler kısmında yer alan 222'inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Alıntı.

2004'den beri geçerliliği kalmamış kanun.
taaaa 2004'te kaldırılmış kanun-muş.
bilen birileri şapka kanunu çıkarmanın tek bir mantıklı gerekçesini söyleyebilir mi acaba?
kanun gerekcesi vatandasi gunesin zararli ultraviole isinlarindan korumak olabilir.
Atatürk’ün o yıllar bir güneş gibi doğmasından mütevellit dünyada iki güneş olmaz sen mustafa güneş ol demişler ve güneş ışınlarından korunmak için şapka kanunu çıkarılmış.
bugün polisler şapka takmadığı için kanuna riayet etmediği gerekçesiyle çalıştığım resmi kurumdaki 15 memuru gözaltına aldı.

hala kanunlar için çalışan polisleri görmek güzel ya. vay beee. kanun hala geçerli arkadaşlar.
görsel

19 yüzyılın ilk önemli reformcularından Sultan Mahmud, Arapçada “tarbış” adı verilen yeni bir şapka türünü, fesi getirmişti. Önceleri kabul görmeyen ve kafir icadı olarak görülen fes zamanla kabul edilerek Müslümanlığın bir simgesi haline geldi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1925’te fesin kaldırılması da tıpkı kabul edilirken olduğu kadar sert tepkilere yol açtı.

Toplumsal sembolizmin uzmanı olan Atatürk, fesin ve geleneksel erkek şapkalarının yerine Avrupa şapka ve kasketlerin giyilmesi yasasını koyarken, yaptığı şey kesinlikle bir otoritenin yersiz kaprisi değildi. Kendisi de, yanında olanlar da, ona karşı çıkanlar da verdiği bu önemli toplumsal kararın anlamını çok iyi biliyorlardı.

'Ortadoğu' kitabından alıntı, bernard lewis.
Bir insana;

Hem kasket,
Hem kalpak,
Hem fötr,
Hem lengerli fötr yakışır mı?

Yakışıyor işte.
Cehape zihniyetinin halka dayattığı bir zulümdür neyse ki o günlerden eser yok şimdi.
güncel Önemli Başlıklar