bugün

osym tarafindan basvurulari kabul edilen ve kimlere verilecegi oncelikli olarak ales sonucuna gore belirlenen burs icin kullanilan kisaltma.

ylsy: Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme
tpao adına bi kontejana yerleştiğim burstur. ama gelgeleim toefl sınavı düşündürmekte insanı. ya veremezsem ulen.
meb bursu olarak da bilinir. en onemli iki sarti 70 ustu ales puanina ve 2.75 ustu akademik ortalamaya sahip olmaktir.

2.75 ustu dendigi icin bu bursu almaya hak kazanan ogrencilerin buyuk bir kismi 3 un altinda ortalamaya sahiptir. sorun da burda baslar, yurtdisinda ozellikle de amerika'daki okullar en az 3 ortalama ister. bu sebeple ya ogrenciler acikta kalirlar, ya uyduruk kiytirik universitelere giderler ya da tezsiz yuksek lisans yapabilecekleri okul ararlar. bazisi da toefl veya gre puanini baya yuksek tutarak basvurduklari okullardaki hocalarin insiyatifini kullanirlar. iste bu donem buyuk sıkıntı yaratir ogrencilere. hatta magdur eder.

bursu kazananlarin bir magduriyeti daha vardir ki, o da para konusu. kurum burslularinda sorun olmaz ama milli egitim genelde burslari gec yatirir. ogrencileri ailesine ya da arkadaslarina el acmaya zorlar. ayrica 15 seneye yakin 1100 dolar olarak verdikleri bursu, 2008 de 1235 dolara cikarmislardir. bu sene gene bir iyilestirme soz konusu olacakmis. umarim 125 dolar gibi gulunc bir rakamla bu iyilestirmeyi yapmazlar. cunku gitilen sehre gore degisir ama 1400 dolarin yetmedigi bile gorulmustur.
son gün son saatlerde duyup nasrettin hoca misali ya tutarsa diye başvurup kabul aldığım mebın yurtdışına öğrencileri eğitim alsın gelsin yeni açılan veya açığı olan universitelere hoca olsun diye gönderdiği eğitim programı.

süreç şöyle gelişmekte.
-ales puanı 75 den ne kadar yüksekse o kadar iyi
-ortalama 2,75 ve üstü
-dönünce çalışacağınız okulu seçiyorsunuz.
internetten başvuru yapıyorsunuz. (kısmetse nasip oluyor veee esas işlemler başlıyor.)

-bildirdiğiniz puanlarınızın aslını mebe yolluyorsunuz. (yanlış beyan oluyo illaki 2,74 ortalamalı arkadaşlar alırlar beni deyip başvurur, daha mezun olmayan gençler de başvurabiliyor. iptal ediliyor başvuruları)
evraklarınız doğruysa senet sepet aşamasına geliniyor.

-tercih ettiğiniz ülkeye uygun olarak noterde kefillerinizle (bulması çok zor bu devirde herkez 65.000$ ın altına imza atmak istemeyebilir.) gidip kefaletnamenizi düzenletip imzalayırsunuz.

-kefaletbameleride teslim ederken dil okuluna turkiyede katılmak istiyorsanız onuda seçiyorsunuz, yok benim dilim dişim iyi diyorsanız toefl veya ıelt puanınızı almaya koyuluyorsunuz.

- dil okulunu turkiyede alanlara ankara istanbul izmir antalya imkanları sunuyorlar büyük üniversitelerde 6 ay süreli dil eğitimi veriliyor.

-turkiyedeki dil eğitimi bitmeye yakın tekrar soruyorlar 'efenim sizi yurtdışındada dil eğitimine gönderelim diyoruz ne dersiniz' diye. evet derseniz anlaşmalı yerlerden birini tercih ediyorsunuz hayır derseniz kabul alın gidin dolaşmayın ayak altında tez elden yuksek lisans yada doktora için başvurduysanız gidin derslerinize başlayın. *

-kendi kabulunuzu kendiniz alıyorsunuz.
-meb 4 başvuru ücreti ile 4 sınavı (toefl, ielts, gre, gmat hangisine gireceksiniz) parasını ödüyor sonrası sizin cebinize kalmış.

-kabul aldıktan sonra meb e bildiriyorsunuz bi seferliğine mahsus sizin uçak biletinizi alıyor. ve macera başlıyor.

süreç böyle efenim. başvuranlara şimdiden kolay gelsın.
dün itibariyle açıklanan öyp'nin yurtdışı deneyimli ve bürokrasisi bol olanından... ama dil meselesini aşıp da okuyup geldiğinizde dil meselesi bırkamadığından, daha önce bizim yurtdışındaki sefaretlerimizi görmeyip o ilgili(!) ve harika(!) tavırlarıyla tanışmayan dolayısıyla sabır potansiyeli yerinde olanlara tavsiye olunabilir...
25 yıllık hayatımda aldığım en büyük risk. gerçi olumsuz görüşler ve eleştiriler çoğunlukta fakat, eğer benim gibi y.lisansı burada yapıp doktora için gidilme planı varsa ve işler yolunda gidip hem dili hem de doktorayı halledip dönülürse çok da güzel olacak hadise. tabi toefl, bürokrasi, maddi durumlar vs. zorluklar olacak ama yine de güzel bir program en azından mantalite olarak.
bu aralar yoğun olarak düşündğüm, hakkında bilinen kadar bilinmeyenin de olduğuna inandığım. hem cezbeden hem ürküten burs.
an itibariyle ösym'ye başvurusu gerçekleşmeyen meb bursudur.
başvuruları 2013'te de alınacak mı devam edecekmi diye merakta bırakan burs çeşidi..
gitmeyecek olan gerizekalıların tercih yaparak diğerlerinin hakkına tecavüz ettiği program.
saçlarımdaki beyaz sayısını arttıran burs. ilk kazandığımdan buraya yazalı 1 seneden fazla geçmiş. ingiltere'de başlayalı da 7 ay oldu. dildi, sınavdı okuldaki derslerdi, ortamdı alışma süreciydi hepsi geçti gitti de, öylesine rezil kepaze bir bürokratik sistem vardı ki, hala devam ediyor, adamın ömür törpüsü olur. her şeyden önce bunu kazananın sabırı olacak, öyle ay başında burs yok ayın başını geçtim bazen direk al başını diyor devletümüz, 38 gün parasız kaldığımı bilirim. dilekçe yazarsın öğrenim planı gönderirsin ilgilenmezler. yurtdışındaki eğitim müşavirlikleri allaha emanet öğrenciler gidip yürütüyor işleri. ve bütün bunlar kimsenin de zerre umrunda değil.
yaklaşık bir yıl önce kazanıp tpao adına yerleştiğim program.
2013 yılındaki durumla ilgili meb açıklaması:
http://ogm.meb.gov.tr/www...akkinda-duyuru/icerik/113
bu sene kazandığım burs.
seneye kazanmayı istediğim burs.
2012 yılında araştırma merkezi daire başkanlığı, tpao kurumu adına yerleştiğim devlet "bursu".

gün geçmiyor ki bu "burs" daha kötüye gitmesin. benim kazandığım yıl olan 2012 den bu güne geçen 3 senede sorunlar düzeltilmek yerine daha da berbat bir hale getirildi. insanlar tazminat kelimesiyle her daim korkutuldu, hevesleri kırıldı. bursu kazanan bile gidemiyor korkudan. yazsak roman olur.

belli başlı sorunları başlıklar halinde toplamak gerekirse;

1) evli bursiyerlerin durumu
2) bu programda verilen paranın "burs" adı altında verilmesine rağmen hiç de burs olmaması.
3) tazminat sorunu ve bu kelime ile "bursiyerlerin" her daim korkutulması.
4) özellikle ingiltere'deki bursiyerler için "bursun" yetersiz olması.
5) "bursiyerlerden" hiçbir koşulda geri bildirim alınmaması.
6) "bursiyerlerden" geri bildirim alınmamasına rağmen her sene keyfi yapılan yönetmelik değişiklikleri.
7) bu yıl gelen yeni yönetmelikle yurt içi dil kursunun uzatılması, yurt dışı dil kursunun 6 aya düşürülmesi.
8) devletin bu "bursu" babasının hayrına veriyormuş gibi davranması ve bundan mütevellit her daim "ahmetin mehmetin parasıyla okuyorsunuz" algısı yaratılması.
9) yurt dışı eğitimimiz esnasında hiçbir özlük hakkımızın olmaması.
10) ocak ayında tpao bursiyerleri hariç bursların her daim 20 küsür gün gecikmeli yatması.
11) bu yıl çıkacak olan yeni yönetmelikle, yurtdışına ilk çıkılırken verilen 2 aylık bursun artık verilmeyecek olması.

sorunlar daha da çoğaltılabilir, benim aklıma gelen belli başlıları bunlar.
tanim: yuksek lisans ve doktora duzeyinde yurt disina \\\"burslu\\\" ogrenci gonderen devlet programi.

not: degerli arkadaslarim, yaziyi ingilizce klavyeden yazdigimdan turkce karakter eksikligi elbette gozunuze carpacaktir. lakin bu kadar karakter eksikligi tek tek duzeltmem haliyle zor oldugundan anlayisiniza siginmaktayim. burdaki asil amac, ylsy programini konusmaktir elbet.

birkac gun once sayin abbas guclu ylsy bursu ile ilgili bir kose yazisi yazdi. bu yazida kendi fikirleriyle birlikte iki kisinin mailine yer verdi. bu yaziya suradan ulasabilirsiniz.

bu yaziya karsilik olarak kim oldugunu bilmedigim bir isguzar, eski bursiyer, abbas gucluye bir mail yollamis. bundan nasil arkadasimin haberi oldu bilemem ama arkadasima guvendigimden dogru oldugunu kabul ediyor ve o'nun facebook duvarinda paylastigi bu yaziyi sizle paylasiyorum.

--spoiler--
MEB Haklı!
Daha once de size yazmistim. 5 yilda 5 bin ogrenci projesi hakkinda yazdiklarinizi okudum. Izin verirseniz MEB'i suclayan arkadasin e-maili hakkinda bir seyler soylemek istiyorum:
Ben bu projenin ilk ogrencilerindenim. 2006 yilinda Ankara-Merkez'de sinif ogretmenligi, yuksek lisans yaparken hatta esim de is guc sahibiyken ciktim ABD'ye geldim. Oncelikle sunu belirtiyim. Bize basta soylenenden farkli hicbir durumla karsilasmadim. Bursun az oldugunu yetmeyecegini biliyordum. Is buldum. Hem okudum hem calistim. Esimin saglik guvencesinin olmayacagini biliyordum. Sartlari arastirdim. Esim Medicare ile iki kiz cocugu dogurdu. Kit kanaat geciniyorum ve su an da doktora teziyle ugrasiyorum. Hem calisip, hem okuyorum.
Bu surecte burslar artirildi. Yetiyor mu? Hayir! Hala yetmiyor. Ama kimse bize siz gidin bursu $5.000 yapacaz diye gondermedi. Son cikan yonetmelikle hem okuldan maas, hem MEB'den burs alma imkani dogdu ki buyuk sans yeni gelecek arkadaslar icin. Ozetle maddi acidan isler zor ama kimse kandirilmis gibi davranmasin.
Gelelim tazminat meselesine:
1461 sayili kanunda daha onceden de bulunan basarisiz olma durumunda tazminatli duruma dusurulup devletin o zamana kadar yaptigi masrafin devlete tekrar odenmesi olayi yeni bir olay degil. Daha onceden MEB in uygulamadigi bu durum simdi kesinlesmis oldu. Kimse kusura bakmasin siz Sirnakli Ayse'nin babasinin devlete odedigi vergi ile okuyorsunuz. Buyuk heyecanlarla bursa basvurup sonra kazaninca da MEB hakkinda atip tutmaya da gerek yok. Bunlari zaten biliyordunuz ve o senetleri tam da bunun icin imzaladiniz. Ozel durumu olan arkadaslar olabilir ki bu durumda MEB oldukca yardimci oluyor. Ama zaten devlet kisiye ozel kanun cikartmaz. Ayrica ben gece sabahlara kadar ders calisiyim basarili oluyum baskasi calismasin, doktora, mastir bitiremesin bir de gelsin kadro istesin. Yok oyle birsey. Bu bana haksizlik olur.
Anlayacaginiz durum o kadar da kotu degil. Burslar zamaninda yatiyor. Bir cok genc okuyor. Ozellikle son yapilan akademisyen zammindan sonra biraz daha rahatladik. Donunce en azindan Yard. Doc. kadromuz direkt verilse fena olmaz ama o da yine abartilmayacak bir problem.
Saygilar
--spoiler--

bu noktada elestirdigim seyler sunlar;

1) insanlarin hak aramasi baska birine neden batar?
2) devlet yasak kostugu halde bu bursu alirken calismak normal midir?
3) nedir bu aldigimiz para icin surekli birilerinin "ahmetin mehmeti parasi edebiyati?"
Madem çok başarılı birisi amerika istiyor fullbright'tan yararlansaymış, başkalarının parası edebiyatını yapmak zorunda kalmazmış.
her gün türkiye saati ile akşam 9 ile 11 arasında #ylsysorunları hastagi ile bursiyerlerinin twitter'da sorunlarını paylaştığı, yüksek faizli eğitim kredisi programı.

şimdi efendim ben her gün buraya bu burs ile ilgili eleştirel şeyler yazmaktayım fakat buna mecburum. mecburum derken değilim ama beni buna itiyorlar. üstte bahsettiğim sorunlara gün be gün değinmek, çözüm önerileriyle birlikte bir şeyler yazmak isterim.

bu bursun en temel sorunlarından biri evli bursiyerlerinin eşlerine ve çocuklarına devlet tarafından hiçbir sağlık güvencesi veyahut ekstra maaş sağlanmaması. şimdi içinizde bazı yarım akıllı yazarlar, "imzö atörkön bölmöyö möydunöz bönö" gibi, türkçe çevirisi "imza atarken bilmiyor muydunuz bunu" şeklinde olan, akılsızca ve acımasızca yorumlar yapabilirler. yapmayın, bi dinleyin.

bu bursla yurtdışına gidip doktorasını geri yapıp türkiyeye dönecek insanların yaşı 32 yi bulmakta. hepimizin de bildiği üzre, aile kavramının giderek içinin boşaldığı, devlet eliyle bu kurumun ayakta tutulmaya çalışıldığı bir ülkede yaşıyoruz. ama her nasılsa aynı devlet, yurt dışına yolladığı 1000 "bursiyerin", aileleri ve çocukları olması durumunda aile fertlerine hiçbir yardım yapmıyor. şimdi düşünün ki babanız memur olarak bir yerde çalışıyor ve anneniz ev hanımı. devlet ne yapıyor? annenize ve size de sağlık güvencesi veriyor. aynı durum "bursiyerlere" gelince nedense farklı yorumlanıyor ve toplantılarda şurda burda özellikle üstüne basılan, vurgulanan "devlet sizi oraya evlenin diye mi yolluyor", "oraya ailenizle giderseniz devlet "kesinlikle" ailenizin sağlık sigortasını ödemeyecektir" gibi söylemlere sebep oluyor.

bir de beğenmediğimiz suudi arabistana bakalım onlar ne yapıyor. daha bugün suudi arabistanlı bir arkadaşım kültürleriyle ilgili bir sunum yaptı. nasıl amerikaya geldiğiyle ilgili kısmı anlatırken, suudi arabistan'ın liseden sonra herkese yurt dışında eğitim imkanı sunduğunu söyledi ki geçen yıl dil okulunda bulunduğum Austin, Texas'da bizzat benim de gözlemlediğim bir durumdu. ben merak ettim sordum, devletinizin amerika'da kaç tane bursiyeri var diye? bana dedi ki 120 bin. yanlış duymadınız 120 bin. bu 120 bin sayısı sadece amerika'da yaşayan "bursiyer" arkadaşlar, aileleri hariç. dünya genelinde "400 bin" bursiyerleri varmış. ne kadar enteresan değil mi? bu 120 bin bursiyer ve aileleri sayıldığında 250 bin kişilik nüfus çıkıyor. inanmayacaksınız ama beğenmediğimiz suudi arabistan bunların hepsine maaş ödüyor. ailedeki her bir bireye bursun yanında fazladan maaş verdiği gibi sağlık masraflarını da karşılıyor. yetmiyor, bu adamlar dil okulundan sonra bir üniversiteye başlamadan dönerlerse "tazminat" ödemiyorlar, çünkü devlet "burs" veriyor.

şimdi bana diyeceksiniz ki suudi arabistanla bizim devletimiz bir mi? değil tabi ki. onların petrolü var! adamların 400 bin bursiyeri yurt dışında yahu. bizde bu sayı 2 bini geçmez, mümkün değil. hadi geçtim suudi arabistanı, elin ıraklı bursiyerlerinin bile şartları bizden iyi.

neyse bugünlük bu kadar. konu bütünlüğü açısından harika bir yazı olmasa da vermek istediğim mesaj açık.
Mülakata gireceklerin ne zaman belli olacagini merak ettigim, devletin yurt disinda burslu yuksek lisans doktora yaptirdigi program.
facebook hesabını bir süredir takip ediyorum ve gördüğüm kadarıyla herkes birilerinden komisyonun gözüne nasıl girileceğine dair bilgi almaya çalışıyor. mülakata girmeye hak kazananlar geri zekalıya benziyor. hemen tazminatı düşünüyorlar çünkü hepsi birer geri zekalı ve bilimsel çalışma yapmaya niyetleri yok.
Mülakat sonuçları bir turlu aciklanmayan sinav.
yuva yıkan programdır.
bir ylsy bir de börek yapamayan kadın zaten.
Daha önce tecrübesi olan yazarların tecrübelerinden faydalanmak istediğim yurtdışı yüksek lisans bursu.

Burs, erasmus gibi geç mi gönderiliriyor, öğrenim süresi boyunca taban ortalama sınırı var mı? Ve yurtiçi görevlerine dileklerde belirtilen süre dolunca devam olanağı var mı malüm burası Türkiye her türlü soru cevapsız kalmamalı.
gördüğüm rüya sonrası bi' şansımı deneyeceğim eğitim programı.