Çerkesler'de töre, adab-ı muaşeret kuralları arası bir takıp toplum içi yazısız kurallardır.
bir görünüp bir kaybolan yazar. sankim bir ufo, sankim bir supernaturel bir paranormal şeysi.. gerçekliğini kaybetmeye başladın bilesin. evren bile son seferinde seni sormadı. iyice varlığından şüpheye düştüm.
arkadaşlar ben çok takılmıyorum burda son zamanlarda. ama şu arkadaşla ilgili bi uyarayım sizi dedim belki takip edeni vardır, kendini ona adayanı vardır bağlananı vardır her neyse... arada sıkıntı hayal kırıklığı neyin olmasın.

bu adam mütemadiyen başkalarının yazılarını kopyalayıp kendine aitmiş gibi yayınlıyor. yazının altına bi "alıntıdır, şu şu yazardan alınmış bir yazıdır" gibi ibare de koymuyor. bir kere benim yazıyı almış yayınlamışken gördüm tesadüfen yemin olsun. mesaj attım, yazının bana ait olduğunu söyledim. direkt sildi saolsun. cevap neyin vermedi. bişey demedim geçtim. şimdi de baktım itü sözlükte "guzelcekaybetmek" nickli, buralarda "sirkecidentrengider" nickiyle bilinen birinin yazısını almış kopyalamış. başlığı da "hoşlanılan kızın evinde sıçmak"

zannetmiyorum ki bu adam sirkecidentrengider olsun. onun, benim ya da başkalarının yazısını kopyalamaya ihtiyacı olduğunu sanmam. besbelli bu başka bir hazret. onun bunun yazılarını kopyalayıp duruyor. artık, sosyal deney mi yapıyor tepki mi ölçüyor neyin peşindedir bilemem. uyarayım istedim.

yazının resmini aldım. bunu okursa silme ihtimali yüksek çünkü yazıyı. aslında çok da önemli değil. neticede çok var bu tip yazarlar. ama ilgilenen falan olursa atarım tam bilmiyorum da... öğretirsiniz artık. napiim abi bi tek painte yapıştırmayı biliyorum. teknoloji özürlüyüm allah beni kahretmesin. maksat iftira attı demesinler.

çalan çırpan bir yazar. saygılar sevgiler kendisine.
Çerkes kızlarının bir meclisten veya büyüğünün bulunduğu odadan ayrılırken götünü dönmeden, geri geri basarak ayrılması kuralını da içerdiğini sandığım, Arapçadaki " ha" harfinin okunuşu ile başlayan bir kelime ve onun içerdiği kurallar bütünü.

(bkz: ğhabze)
Her seferinde gebze diye okuma ihtiyacı uyandıran yazar adı.
Yazılı olmayan davranış kuralları gibi bişey. Türklerdeki töre benzeri.

Edit: yazarı da varmış. Bu da bizim oralardan heralde.
Bazı entryleri tebessüm ettiren çerkes yazardır. Umarım Kabardeydir.
adige töresi.

not: çok pis phaçiç çalarım*
Derdime derman olmaya çalışan yazar. Eksik olmasın.
sözlükte az bulunan komik ve değerli yazarlardan biri. kendisine selam olsun.
Zamanında akıl danıştığım,değerli biri olduğunu düşündüğüm kişi.
Direktifleri pek olumlu olmadı ama sağolsun.
Üç değil otuz üç paragraf yazı yazsa umrumda olmayan yazar.
nickini sebze diye okudugum yazar. #26065792 bu entry de ise guldurmustur.
bu adam bir şeyler yapmaya çalışıyor hani iyi anlamda. böyle devam etsin yazarı. saygılar şampiyon.
Soydaşım, kardeşim.
Adigelerin "Work Xabze", Abhazların "Amısta Xabze" olarak adlandırdığı, yazıya geçirilmeyen kanunlardır. Xabze üzerine yazılan en açıklayıcı ve güzel eserler benim için şunlardır:

Lorena McKennit'ın Abhazları ve Çerkesleri araştırmasına, "night ride across the caucasus" adlı şarkıyı bestelemesine sebep olmuş, 26.12.2013'te hayatını kaybetmiş değerli büyüğümüz Murat Yağan'nın yazdığı "Kaf Dağının Ardından Geliyorum" ve "Kebze Toplumu".

Bu kitaplar insana Xabze'nin sadece saygıdan ibaret olmadığını, bir yaşam tarzı, dünya bakışı olduğunu oldukça başarılı bir şekilde sunuyor.
çerkesleri toplumlarına bağlayan yazısız örfler bütünü.
bireyi toplum içinde tanımlayan, yazılı olmayan normlar bütünü. var olduğu ve tanımladığı toplumda '' hapishane '' mevhumunu hiçbir zaman gerekli kılmamış derin bir öğreti, bir disiplindir esasında.

kendini yeniden üreterek günümüze kadar ulaşmış bu doktrin, insanın neden melekten öte, en yüce yaratılan olduğunun kanıtıdır.
yazılı olmayan çerkes kurallarıdır. düğünlerin nasıl yapılacağı, büyüklerin yanında nasıl davranılacağı, sofra adabı gibi genel kuralların tümüne verilen addır.
çerkezlerin çocuklarına isim vermede, yemek masasında, düğünlerde, misafir ağırlamada, vb. olaylarda yani yaşantının tüm aşamasında, birlikte yaşamayı kolaylaştırmak ve düzene sokmak için koyulan yazısız kurallar bütünüdür. diaspora nedeniyle bu kurallar git gide hafiflemiştir ve yerine getiren kişiler azalmıştır.
(bkz: hasan xabze)