görsel
Muazzam bir yermiş.
ne zaman gitsem harem kısmının ziyaretçilere kapalı olduğu mekan. zannedersin hala cariyeler içinde dolanıyo anasını satiim.

bi arkadaşa bakıp çıkıcaktık halbuki.
topkapı sarayı gerçekten çok harika bir yer. fatih sultan mehmet han tarafından yaptırılmıştır. dünyanın en görkemli bir yeri içinde ki hazineler, ve gün yüzüne çıkmamış bir çok eser var.

yavuz sultan selim in mısır seferinde özellikle halifeliği alıp gelmesi ve kutsal emanetler odası olağan üstü bir yer. padişah halifeliği alırken araplar bu emanetlere sahip çıkamaz bunları istanbul a, götürüyorum diyerek topkapı sarayına getirmiştir. hz musa nın asasından peygamberimizin sakalı şerifi mührü elbiseleri dişi kadar, aklınıza he gelirse o dönemde bulunan tüm kutsal emanetler, topkapı sarayında.

hatta sakılı şeriflerden biri eski kültür bakanı atilla koç bir arap şeyhine göstermek amacıyla saraydan alıp hava alanına göstermek istemiştir lakin bu sakalı şerif arap şeyhine verileceği son anda anlaşılmış türk halkının çok tepkisini çekmişti sakalı serifi zor turtarmış ve tültür bakanı su olaydan bir süre sonra istifa etmişti.

bugün suudi arabistanda peygamberimizin sadece mezarı vardır. tüm özel dini eşyaların hepsi topkapı sarayında dır. araplar bu yüzden sinir oluyor. yavuz sultan selim türk halkını bu yaptığı işle çok duygulandırmıştır. sarayda kutsal emanetler bölümünde 24 saat kuran ı kerim canlı olarak okunulmak tadır.

ve görülmesi gereken yerlerin başında 1 numaralı bir yerdir. avrupa insanı saraya geldiği anda böyle bir ihtişamı gördüğü anda ağzının suyu akmakta ve adeta başları dönmektedir. kaşıkçı elması ve meşhur topkapı hançerine hala günümüzde değeri biçilmemiştir. hastalığı veya çok büyük bir, sakatlığı olmayan bir insanın kesinlikle görüp ve gezmesi gereken bir yer. topkapı sarayı.
koca bir imparatorluğun yıllarca yönetildiği, kutsal emanetlerin olduğu, binlerce eserin yer aldığı, dünyanın sayılı büyülü saraylarından biri olan topkapı sarayı'nı parayla gezmek kadar saçma bir fikir olamaz.
tamam para almak normal, orada çalışan insanlar var ama bu kadar pahalı olmamalı.

çoğu insan gezip görmek için yanıp tutuşuyor ama biletler çok pahalı.

kendi adıma konuşmuyorum genel bir kanı bu.

giriş için ayrı veriyorsun, sarayın bazı kısımlarına geçmek için ayrı bir para istiyorlar.

o kapıdan gireyim diyorsun yine para istiyorlar.

böyle böyle, insanımız kendi değerlerini göremeden geçip gidiyor.
http://www.360tr.com/topkapi/index.htm
avlusunda 40 yıldır aynı şekilde** hizmet veren konyalı lokantası hakkında bir vatandaşın şikayeti üzerine içki yasağı gündeme gelen tarihi,turistik,güzeller güzeli sarayımız.

--alıntı--
istanbul Büyükşehir Belediyesi, Topkapı Sarayı'nın avlusunda 40 yıldır hizmet veren Konyalı Lokantası'nda içki servisi yapılmasıyla ilgili bir şikayet dilekçesini işleme koydu. "Peygamberin dişi dahil bulunan alanda küfredercesine içki sunuluyor" ifadeli dilekçeyi, belediye değerlendirmeye aldı.

Hürriyet in haberine göre; istanbul Büyükşehir Belediyesi, Necat Selimoğlu adlı vatandaşın, restoranda içki servisi yapmasıyla ilgili bir şikayet dilekçesini işleme koydu. Selimoğlu dilekçesinde, "islam dünyasının peygamberinin dişi dahil bulunduğu alana küfredercesine verilen içki ruhsatının Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde değerlendirmesini ve gerekli işlemin yapılmasını arz ederim" dedi.

Yasal işlem başlattık

Belediye Koruma Uygulama ve Denetim (KUDEP) Müdürü Şimşek Deniz, Selimoğlu& nun dilekçesiyle birlikte hazırladığı yazıyı, Koruma Kurulu nun yanı sıra Fatih ilçe Emniyet Müdürlüğü, istanbul Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü ve Sağlık Daire Başkanlığı na gönderdi. Sarayın islam dünyasının ortak alanı olduğunu belirten belediye, lokantanın, Mukaddes Emanetler Dairesi nin 50 metre yakınında olduğunu vurguladı. KUDEP Müdürü Deniz, dilekçeyi yorumsuz olarak ilgili yerlere gönderdiklerini söyledi.

40 yıldır Saray dayız

Konyalı Lokantası işletme sahibi Savaş Bulut, 40 yıldır Saray da restoran hizmeti verdiklerini ve beş yıldır da içki ruhsatlarının olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Biz, Saray içerisinde özellikle turistlere hizmet eden bir yeriz. Burada Niye içki satıyorlar gibi sıkıntılardan haberimiz var. Ama devletin bize vermiş olduğu içki ve turizm ruhsatımız var. Bugüne kadar içki içilmesinden dolayı restoranımızda hiçbir olay ve sorun yaşanmadı.
--alıntı--

kaynak: radikal.com.tr
bilinenin aksine fatih sultan mehmet'ten osmanlı yıkılana kadar devlet oradan yönetilmemiştir.

son 6 padişah dolmabahçe sarayında ikamet etmişlerdir ve sarayın giriş katında bulunan katiphane kısımlarında devlet işleri yönetilmiştir.
4 kişilik aile görmeye gitse 160 tl vermesi gereken saray. yabancı turist tamamda yerliyi niye sikmeye çalışıyorsunuz arkadaş. evet.
400 yıl boyunca padişah ve çevresinin yaşadığı über güzellikteki saray.Şu anda müzedir.Adım başı 5 turist görebilirsiniz.Bir anım var küçüktüm 8-9 yaşındaydım.Bir tane Japon turiste yardım etmiştim o zamanda ki kıt ingilizcemle lokum verip fotoğrafımı çekmişti.Çok tatlıydı o amca hala unutamam.
görsel
manzarası şahanedir,. kutsal emanetlere ev sahipliği yapar.

ayrıca; mutfak bölümünde içine zehir konulduğunda renk değiştiren seladon tabağını görebilirsiniz.
Geçenlerde yıllar sonra bir kez daha gittiğim ve gezdiğim saray. Ancak açıkçası benim için hayal kırıklığı oldu. Çok iyi diyebileceğim sadece 2-3 yeri var. Biri hünkar sofası, diğeri kutsal emanetler, üçüncüsü de silahların bulunduğu kısım.

Haremin bir çok bölümü boş. Eşya yok. Dolayısıyla sadece süslü duvarlar tek görebildiğiniz. Oysaki o zamanı gerçek anlamda yaşayabilmek için aslına uygun olarak döşenmiş olmalı. Tüm mekanlarda mutlaka ama mutlaka uygun bir arkaplan müziği çalmalı. Bunlar çok düşük maliyetle yapılabilecek ama gezenin gezme zevkini kat kat artıracak ayrıntılar. Birçok bölümü tadilatta zaten. Etrafta tahtalar falan... birçok bölüm de kapalı.

Topkapı sarayı ülkemize gelen bir turistin gezeceği ilk birkaç mekandan biri. 300 yıl boyunca dünyanın yönetildiği yer bu saraydı. Bu kadar ihmal edilmiş olması beni hem çok şaşırttı, hem de çok hayal kırıklığına uğrattı.
Topkapı Sarayı’nın gezi güzergahında bulunan çoğu zaman ziyaretçiler tarafından fark edilmeyen detaylar

görsel
görsel
görsel
dönem itibariyle müze müdürlüğünü prof. dr. ilber ortaylı yapmaktadır.