bugün

"Çin ordusundaki Karluklar muharebe sırasında taraf değiştirerek Arapların tarafına geçmiş ve Çinlilere arkadan saldırmışlardır. Akabinde yüzyıllar sonra kendi inanışlarını da terk etmişlerdir."

kaynaklarda bu şekilde aktarılmış bir savaştır.

din değiştirme konusunda bir parantez açalım burada, türkler ile savaşmış ve mağlubiyeti tatmış nice balkan kavimleri (sırp, hırvat, bulgar, slovak) ile mağlup olmuş diğer doğu kavimleri (ermeniler) kendi dinlerinde hayata devam etmişlerdir.

bakıldığında fars halklarından olan acem (iran) , kürt ve ermeniler arasında dininde kalan bu kesim içerisinde sadece ermeniler olmuştur, halbuki önceden bu üç kavimin dini de aynıydı, aynı kökten ve topraktan gelmeydi.

parantezi kapayalım ve karluklar' a bakalım, bu topluluk savaştan çok sonra karahanlılar' ın oluşumu içerisinde yer almışlardır.

savaşa gelelim türkler ve araplar çinlilerin batı yayılmasına beraber dur demişler ve çin bir daha batıya doğru genişleyememiştir. çin barutu, kağıdı, arap topraklarına gitmiş oradan da haçlı seferleriyle avrupa' ya taşınmıştır. 751' deki savaştan gelen barutu, kağıdı araplar koruyamamış, değeri bilinememiş, bu ürünler avrupa' nın eline geçtikten çok sonra avrupa çin barutu ve kağıdını geliştirmiş yıllar önce aldığı bu ürünleri onlara karşı öyle bir kullanmıştır ki yy.lar sonra bütün arap toprakları ve çin avrupa sömürüsü altında inim inim inlemişlerdir.

işte savaş kazancı budur dedirtmiştir bizlere.

özeleştiri yaparsak bir ; öz inancımızı bıraktık, iki ; düşmanımın düşmanı dostumdur diyerek orta asyayı satıp araplara peşkeş çektik, yy.lar sonra osmanlı ile aldığımız balkanlardaki ulusların bize karşı direnip, dik durması bile bizi uyandırmaya o zaman yetmedi, ancak bugün anlayabildik ön türklerin tarihi hatalarını.
savaştan 1254 sene sonra, savaşın yapıldığı yeri kazakistan sınırında, yüksek bir mevkiden bir akşam üstü seyrettim. zaman ne garip... o savaştan 300 sene sonra anadolu'ya, 700 sene sonra istanbul'a hakim olduk. orada durup gözünde canlandırması bile heyecan verici...
(bkz: emre kongar) bu savaşla ilgili (bkz: tarihimizle yüzleşmek) kitabında şöyle der: ''Türkler her iki tarafın ordularında da vardır. sonunda savaşı, tabii kendilerine destek veren türklerinde yardımıyla araplar kazanır ve aralarında, araplara karşı savaşan türkler de bulunan çinlilerin batıya ilerlemeleri durdurulur. ''resmi tarih'' görüşü bu olaydan sonra türklerle arapların arasının düzeldiğini ve türklerin gönüllü olarak müslümanlığı kabul ettiğini iddia ederse de gerçek pek böyle değildir. Türklerle araplar arasındaki çatışmalar, çekişmeler, savaşlar daha sonra da devam etmiştir.

aynı şekilde emre kongar yazısının sonunda okuyucuyu (bkz: Erdoğan Aydın)ın (bkz: Nasıl Müslüman Olduk)kitabına yöneltir.
talas savaşı hakkında ikinci notum :
abbasiler (abbasgiller, araplarda hz. muhammed soyu olarak bilinen hanedanlık)
ve emeviler (ümeyye oğulları)

abbasi öncesi emeviler döneminde türk katliamları bilinmektedir hepimizce, emevi döneminde bütün cephelerde Türklerle yapılan mücadeleler vakaadır. özellikle Mâverâünnehr'de Türk-Arap mücadeleleri çok çetindi.

Ancak abbasi dönemi ılımlı ve ağırbaşlı politikaları türkler' e karşı yürütülen emevi politikasını siyasetin hemen hemen her sahasında bıçak gibi kesmiş, türkler bu yeni hanedana sevgi beslemişlerdir. (türkiye' de abbasilere saygı hala vardır, sade peygamber soyu olmasından değil, politikalarından dolayı sevilir, saygı duyulur, emevileri pek sevmedik)

746, 750 yıllarında artık iber yarımadası değil ama arap yarımadası için emevi son dönemleri * , 2. mervan dönemi. Mervan yine Mâverâünnehr'e sefer düzenler, buna karşı bazı Türk beyleri Çin'den yardım isterler.

Türkistan'da hakimiyet kurmak için bu daveti fırsat bilen Çin, 747 yılında büyük bir ordu ile Batı'ya doğru ilerlemeye başlar. Ancak Çin'i sert tutumu ve özellikle Taşkent beyi Bagatur Tudun'u öldürtmesi bu seferde Türkleri Abbâsîlerin Horasan vâlisi Ebû Müslim'den yardım istemeğe sevketti. Ebu müslim yardıma gelir ve savaş şekil değiştirir.

Çin' in fırsatçılığı da göz ardı edilmemelidir burada. Aslında bu durum çin ile alakalı değildi ta ki çin türkler tarafından yardıma çağrılınca duruma dahil olmuş oldu, çinliler de yardım yerine yardım dileyen türkler' i fırsattan istifade yok etme amacı belirince her şey kaosa sürüklendi.

uzun lafın kısası bu savaş çin galibiyeti ile sonuçlansaydı tarihçilerin öngörüsü şudur ki bugün bağımsızlığını alan türk devletleri dahi olmayacaktı ama arapların da galibiyeti türkler için pek hayırlı olmadı denmektedir.
(bkz: aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık durumu)

savaş sonrası zaten yıkılmak üzere olan köhnemiş yapıya sahip emeviler yıkıldı onu yıkan abbasilerin yumuşak tutumuyla türkler araplara ısındılar. abbasilerin özellikle bünyesinde bulunan türkler' e askeri komutanlık yanında, saray muhafızlığı ve bürokraside ve yönetimde mevkii vermesi sonucu türk-arap düşmanlığı bıçak gibi kesilmiş, ta ki abbasi yıkılana kadar hatta osmanlı' nın sonuna kadar türk-arap kardeşliği devam etmiştir, türk-arap düşmanlığının temelini atmış, kardeşliği dinamitlemiş olan emeviler karşısında arap-türk kardeşliğini temelini gerçekten atan abbasiler her daim emevilerin önüne geçmiştir saygınlık anlamında.
Türklerin islam ile tanıştığı savaştır.
türklerin başına bela açan savaştır.
Türklere islamın kapılarını açan savaştır zira bu savaşta Türkler, ezeli düşmanları Çine karşı dönemin güçlü müslüman devletlerinden Abbasi devletiyle birlik olarak orta asya' yı çinlilere yar etmemiştir. Bu savaşın uygarlığa getirileri ise matbaa, barut ve pusula nın Çin dışına çıkarak yayılmasıdır. Bu arada ilk islamiyeti kabul eden Türk boyu korluk türkleridir. Türklerin islamiyeti kabul etmesinde bu dinin gök tanrı inancıyla ortak yanlarının olması önemli bir etkendir.
çinlilerle araplar arasında 751 de meydana gelen savaştır. araplar türklerin yardımıyla bu savaşı kazanmıştır. türklerin islamiyete giriş sürecini hızlandırmıştır.
Turklerin araplarin yardimina kosarak cinlilerin yenilmesine neden olan savastir. Turklerin islama gecisini hizlandirmistir.
tarih kitaplarının anlattigina göre bu savastan sonra sonra Türkler olm islam super lann! ayni bizim goktanrı.. hadi buna gecelim demiştir..
anlamı büyük savaşlardandır. sövmeyin övmeyin ama bilindir.
gün gelecek yaşanmışlıkları her beyaz türk bireyi için yaşama ve düşman belirleme motivasyonu olarak denkleme vurulacak savaştır. türklerin arap müslümanlar tarafından uğradıkları katliamlardan sadece biridir. her türk iyi bilmelidir bu savaşı ve unutmamalıdır.
bu savaşla türkler islamiyete geçmiş, araplar ise çın'deki teknolojik gelişmeleri , buluşları falan ele geçirmişler.
bizim sayemizde savaşı mı kazanmışlar. yoksa türkler çin baskısından aşırı derecede korkup arapların yanında savaşa mı girmişler?
islamiyete geçmişiz. ilginç bir savaş. her anlamda ilginç. sanki şimdi bu kadar arap ülkelerine yamanmamızla aynı gibi. güçlenmek, kendimize dost edinmek içın müslümanlığı seçmişiz resmen.
bugünün anlayışıyla dönüp baktığımızda türklerin stratejik hata yaptıkları savaş olarak tarihe geçtiğini söyleyebiliriz. tabii o zamanki atalarımız kendilerine göre doğru yaptıklarını düşünüyorlardı şüphesiz.

sonuç olarak çinlilere karşı yanlarında savaştıkları araplar bu savaş sayesinde güçlenmiş, orta asyaya arap kültürü egemen olmuş, sonrasında da araplar ve yaşam tarzları hiçbir zaman türklerin peşini bırakmamıştır -destek olarak değil arkadan vurma ve geriye çekme babında-
bizim müslüman olmamıza neden olduğu söylenen bu savaşta sadece arapların değil, çinlilerin saflarında da savaşmışızdır. herhalde savaşı çinliler kazansa toplu şekilde taocu seksi öğrenecektik. kısmet işte, namaz kılmayı öğrendik!
türklerin hâk ile karşılaştığı batıldan kurtulduğu savaş.
Türkler islamiyetle sadece karşılaşmışlardır. Islamiyeti kılıç zoruyla benimsemişler derdi bir üniversite hocamız. Zaten bu amaçla türklere bir katliam da yapmışlardır.
islam barış dinidir lakin savaş ile gelir.
her üniversite bitireni alıp hoca yaparsalar sana kılıç zoru ile benimsemişler dedirtir tabii.

talas savaşından öncedir o bahsedilen curcan-talkan katliamı ve emeviler döneminde olmuştur. bu savaş ise abbasiler döneminde olmuştur, bu savaşla birlikte türklerle iyi münasebetler kuran abbasi ricali ve reayasıyla beraber türkler kitleler halinde "kılıç zoru olmadan" müslüman olmuştur.

savaşla birlikte değil savaştan sonra oluşan barışla müslüman olmuştur topluluklar.
ALLAHIMA ÇOK SUKUR BU SAVAŞ OLDU VE TÜRKLER-ARAPLAR KAZANDI!
görsel
Türklerin Müslümanlığı kabul etmesi konusunda, başlangıç noktasını oluşturur.
Karluk türkleri en başta çinli kardeşlerimiz ile birlik iken taraf değiştirerek müslüman arapların tarafına geçmiştir

Kalsaydınız keşke çinlilerin yanında.
Bunun bir diğer adı vardı ama neydi atlı bir şeydi.
Kardeşim müslüman ve türk olmak için illa araplara yardım etmeye gerek yok çinli kazansaydı bu sefer türkistan a çinliler hakim olacaktı.