bugün

normal dişe göre daha çok organik madde içerdiği için çürümeye daha yakındır... hızlı çürür...
azı diş yukarıdan itmediği takdirde düşmeyen ve dişlerinizi günde 2 kere fırçaladığınız takdirde çürümeyen diş.
iki haneli yaşlara geçtiğiniz dönemlerde hepsini döküp yenisiyle değiştiren normal insan bünyesine rağmen halen dökemediğim birkaçına sahip olduğum, ilk döktüklerimi de çokomilk almak için kantin sırasında beklerken yediğim bir yumruk sayesinde kaybettiğim, bir hafta travma yaşamama neden olmuş diş grubu.
toplamda 20 tane olan, en geç 13 yaşına kadar düşmesi gereken dişlerdir. alttan gelen daimi dişin süt dişlerinin kökünü eriterek gelmesinden dolayı, köksüz zannedilirler. değildir. çene gelişiminin normal olması için düşme zamanından önce çekilmemeli, tedavi edilmelidir.
ilk döküldüğünde paraya veya şekere dönüşmesi için saf ve temiz duygularla geceden yastığın altına konan diştir.
ilerleyen yaşlarda * düşürürseniz başınıza büyük işler açan ufacık tefecik diştir. küçük yaşta düşmesi gerekirken düzenli diş hekimne gitmeme sonucunda fark edilmeyen bu diş ilerleyen yaşlarda sararmaya başlar ve kişi asrın hatasını yaparak dişçiye gider. çekilen röntgen sonucunda bunun bi süt dişi olduğu ve bir diş hekiminin diğer dişler için dolgu yapmaktan başka hiç bişey yapamayacağı anlaşılır ve ortodontiste yönlendirilir. bu ortodontiste ara ki bulasın. tabi bununlada bitmez önceden çıkması gereken diş mesela damakta gömülüyse onun için birde ağız cerrahı bulmanız gerekir.
düştüğü zaman yastığın altına konulursa diş perisi tarafından para ile değiştirilir.

(bkz: çocukluk dönemi sanrıları)
tuttuğun dileğin kabul olması için ineğin altına altılması gereken diştir. öyle demişlerdir vakti zamanında.
kalsifikasyonu daimi dişlere göre daha farklı olan dişlerdir. ayrıca alttan daimi diş germleri geldiğinden kökleri daha ayrıktır. dolgu yapılırken süt dişleri daha uzun süreli asitlenir. köklerin rezorbsiyonuyla dişler sallanmaya başlar. alttan gelen daimi dişler bu dişlerinizin çekimini kolaylaştırır. hatta doktora gerek kalmayabilir. ama bazı durumlarda sürmede anormallikler görülebilir. son bir önemli noktaysa, sür dişler daimi dişlerin sürmesinde rehberlik görevi yaptığı için erken kaybı daimi dişlerde çapraşıklığa neden olur. bu yüzden çocukların ağız diş sağlığını en kısa sürede öğrenmesi ileride ortodonti tedavisine harcanacak milyarların önüne geçer.
düştüğünde, bir dama atılarak dilek tutulan diş.
süt gibi kız anlamına gelen söylem.
Normal şartlar altinda alt çenede 10, üst çenede 10 olmak üzere toplam 20 tanedir.
17 yaşındayım hala düşmemiş olan süt dişim var..
görsel
doğduklarında insanların çeneleri kalıcı dişler için yeterli alana sahip olmayacak kadar dardır. bu nedenle çene yapısı gelişene kadar geçici süt dişleriyle idare ederiz. belli bir yaşa geldiğimizde çenede yeterli alan olur ve süt dişleri dökülerek yerine kalıcı dişler çıkar.
bizi ilk terkedenlerdir.