bugün

/27
hayat iksiri.
sultan, suzan gibi isimli kızların sırf daha hoş olsun diye kendilerine taktıkları isim.
her rengi alır. her şekle girer. buz olup üzer, buhar olup gider...
vucutta %2 azalması ile konsantrasyon bozukluğu ve kısa süreli hafıza kaybına neden olan hayati sıvı.
donma eğrisi bile farklı olan süper madde.
Hayatımızın kaynağı. insanların doğumdan ölüme kadar ihtiyaç duyup hiç vazgeçemediği tek şey.
Sadece insan mı; ağaçlara,çiçeklere,hayvanlara,toprağa kısacası tüm doğaya hükmeder sonsuz gücüyle su.Ama yinede cömerttir,sakınmaz boyunu eğmiş ve ölüme yüz tutmuş bir varlıktan benliğini.iç beni der,kana kana içine çek.Çek ki yaşamın özüne ulaş,sağlığın doruklarında bul beni.Ama bir şeyi unutma.Bir gün umursamadan yok edersen beni işte o zaman silinirsin yeryüzünden.
Benim tadım yoktur. Ama yerimi ne sırma yağlar tutar nede taze ballar. Ben tadımla değil gücümle hayat veririm size.Hadi tarif et beni. Acı mıyım yoksa ekşi mi?Tatlı mıyım yoksa tuzlu mu? Belki de yakıcıyım. Yada nefes açıcıyım. Bana sorarsanız hepsinden bir çeşit barındırırım içimde. Bulunmaz benden daha nefisi bu alemde. Yinede kıymetim bilinmez hiçbir zaman. Çünkü çok cömertim her an.
Beni tadarsa eğer bir papatya. taçlarını açar bir sevdalının elinde ve hep seviyor çıkar yaprakları. Benden içerse bir pisicik; ancak o zaman kaçabilir koca kulaklı havhavdan. Düşerse toprağa tek bir damlam. Güzelleşir yeryüzü kurtulur kuraklıktan.
Bir gün sordular bana. Dediler ki neden doğa için didinir durursun. Yatmazsın keyfince küçük kuyunda. Kıskandırmazsın bin bir türlü güzelliği?
Dedim ki bende doğa dediğin zaten benim .O olmazsa bende aştan kesilirim. Hem kalırsam küçük kuyumda,ölürse ebruli renkte zerzevat ,ne anlamı kalır yüceliğimin;gücümü kullanamadıktan sonra. Kıskanırsa kara toprak beni,yüz çevirirse benim berrak yüzüme. Ben nerde yaşarım o zaman. Unutma ki o kuyunun dibi topraktır. işte o yüzden suda toprağa muhtaçtır.
Böyle anlatmış doğanın prensi su,mütevaziliğini.. işte o gün bu gündür toprak ana hep yol açmış,suda hep topraktan fışkırıp sunmuş büyüsünü tüm doğaya....
dunyanin bircok sehrinde musluklardan temiz akmayan sivi.
birkaç ton çeken otobüsleri, kamyonları, arabaları bile kaldırıp götürmesine rağmen tuvaletin içine yapışan bok parçalarını alıp götüremeyen sıvıdır. bu ne yaman bir çelişkidir.
gecenin bir vakti bitmesiyle evden çıkılıp bulunan bir tekel bayiinden alınan kutsal içecek.
insanın bir misalidir.
Su içmek için uygun zamanlama suyun insan vücudundaki etkinliğini azamiye çıkartır. Uyanır uyanmaz 2 bardak su iç organları aktive eder. Her yemekten 30 dakika önce 1 bardak su Hazmetmeye yardım eder. Banyodan önce 1 bardak su Tansiyonun düşmesine yardım eder. Uykudan önce 1 bardak su Kalp krizini ve felci önler. Beynimizin % 75' i sudur. Vücut ısısını düzenler. Hücrelere gıda ve oksijen taşır. Solunum için oksijeni nemlendirir. Yediklerimizi enerjiye çevirir. Kanımızın % 83' üdür. Atıkları (oksitleri) yok eder. Hayati organlarımızı korur ve rahatlatır. Kemiklerin % 22' sidir. Gıdaları absorbe etmesinde vücuda yardım eder. Adalelerin % 75' idir. Eklem yerlerini rahatlatır (eklemlerde yastık vazifesi görür).
yoğunluğu katı halinden daha büyük olan * tek maddedir.
kendisi aslında var olmayan, sucuk moleküllerinin oluşturduğu bir bütündür.
dünya üzerindeki canlıların hayat kaynağı olan sıvı.
arınmadır.
beni tanrı'ya inandıran en büyük olay.
guzel bir kiz ismi. ama isimlerin sonuna gelmesin!
(#7421855)
(bkz: bade-su)
(bkz: gül-su)
(bkz: çiçek-su)
(bkz: canan-su)
(bkz: fatma-su)
(bkz: ayşe-su)
(bkz: toprak-su)
(bkz: ağaç-su)
(bkz: yeter-su)
haşikio'dur.
hayat kaynağı.
yaşam kaynağı madde.
istanbul'un nemli sıcağında içildiği an vücudu terk etmektedir, stabil değildir, kaçak dövüşmektedir.
rakıyı rakı yapan madde.
günde bilmem kaç litre su için olayı kapsamında içildiğinde zevk vermeyen, ancak yaz sıcağında 90 dakikalık halısaha maçı yaptıktan sonra içildiğinde bir anda dünyanın en güzel içeceği haline gelen madde.
su

su duadır, yakarış, ayna, berraklık, saffet;
onu madeni gökte altınlar gibi sarfet!

(1980)

necip fazıl kısakürek.
© copyright 2005 - 2026