bugün

fantazi türü kitapların atası olan kitap. ilk başları sıkıcı gelsede anlatım tarzı ile başlı başına bir konsept oluşturmuş ve son sayfalardaki sözlük ile ayrı bir hava katmıştır.

sayfa başına 5 karakter düşse de, ki bu isimlerin çoğu bir kişiye aittir, ilk 49 sayfadan sonrası gayet akıcıdır. anlatımı biraz yorsa da arkadaki sözlük ile birlikte okunduğunda gayet anlaşılırdır.

bir defada anladım ben diyenlerin kesinlikle yalan söylediği, her okunuşta başka bir yönünü anladığınız aşmış bir kitap.

tolkien amcamızın ellerine sağlık.
(bkz: eru)
Yazarın sıradışı bir hayalgücü ve uğrasla yarattığı , bilinen fanzin edebiyatının ilham kaynağı olma özelliğine sahip eser. tolkien edebiyatına ısınma amacında olan fanzin meraklılarının dört elle sarıldığı , bir solukta okuduğu başucu kitabı(m).
hakkinda sayfalarca yazi yazilabilecek, her okundugunda da bir öncekinden daha da cok sevilecek, aranilan her seyi fazlasiyla bulunacagi, tolkien'in bir kitabin nasil yazilacagini tüm dünyaya gösterdigi, okunan ya da okunacak olan en güzel kitap.
Tolkien'in orta dünya tarihinin başlangıcını anlatan kitaptır. Dünyanın yaradılışından başlayarak, birçok dönem hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Tabii bu dönemler, yüzüklerin efendisi 3lemesindeki hikayeler kadar ince ayrıntılı değildir.
Kitabın arkasında bir de sözlük vardır ki, o sözlüğe sadece tek bir sayfada onlarca kez baktığım olmuştur buna eminim. Hem de benim gibi biraz unutkan biri için pek de okunası bir kitap olmamasına rağmen okurken zevk aldığım ender kitaplardandır.
altı kırkbeş yayınları tarafından basılmıştır. Şiddetle tavsiye edilir. Lakin ilk kez Orta Dünya okuyacaksanız önereceğim kitap :
(bkz: hobbit)
(bkz: melkor)
tarih kitabını andırsa da okudukça sevilen,kendisini yazana hayran bırakan bir kitaptır.içinde onlarca romana kaynaklık edecek miktarda öykü vardır.kitapta bazı konularda çelişkiler vardır,bunun sebebi de kitabın tolkien'in oğlu tarafından babasının ölümünden sonra defter ve notlarından derlenmiş olmasıdır.Tolkien bazı bölümleri pek çok kere değişik şekillerde yazmış olduğundan oğlu kitabı yazarken çok zorlanmıştır ve önsözde de kitapta kesin bir tutarlılık aranmamasını önerir.
Yüzüklerin Efendisinden öncesini anlatan Tolkien'in başyapıtıdır. Yaratılışı ve genel olarak elfleri anlatır. Kitabın içindeki Beren ve Luthien, Turambar Turin hikayeleri muhteşemdir. Şu an Altıkırbeş Kayıp Öyküler adı altında taslakları ve farklı versiyonlarını yayınlamaktadır. 3 kez zevkle okuduğum ve yine okumayı düşündüğüm kitaptır. Yüzüklerin efendisinde ve hobbitte elflerden çok az bahsedilir ve bu kitap o eksiği kapatır. Fantezi sevenlere şiddetle tavsiye edilir.
yüzüklerin efendisinden önce şekillenmeye başlayan bir dünyanın yaratılış öyküsünü barındırarak, tolkienin diğer eserlerinin üzerine yerleşebileceği bir yapı oluşturur ve yazarın en büyük çalışması olarak kabul edilir.. okuması tolkein `in diğer eserlerine nazaran oldukça zordur.
"önce eru vardı.." diyerek başlayan kutsal kitap.
kitabı bitirdikten sonra bie geceliğin "sindar neydi lan?!" diye yataktan kaldırıp kitabı tekrar tekrar okumama neden olan şaheser.
orta dünya kurgusunun incil'i.

defalarca okunabilecek, sıkmayan bir yapısı vardır.
sayesinde feanor un sülalesini kendi sülalemden daha iyi tanıdığım muhteşem kitap; kaç defa okuduğumu siz tahmin edin demekle yetiniyorum.
sadece yüzüklerin efendisi ismi ile tanınan,halbuki sonrasındaki tüm fantezi edebiyatın oluşmasını ve gelişimini etkilemiş o nadide ve derin evrenin yaratılışını anlatan eşsiz ve kutsal eser...

"ilk önce Eru vardı,ilk ve tekti" diye başlayan,9 sefirah gibi 9 valanın evreni ve dünyayı yaratması vb. güzel olayların anlatıldığı,bu özellikleriyle okuyucuda çağrışım silsilesi yaratan üstün edebiyat eseri.
kitaptaki turambar turin in hikayesi yürek parçalayıcıdır. keşke filmi de çekilse de izlesek.

(bkz: hurin in çocukları)
tolkien'in ölümünden bir süre sonra oğlu christopher tolkien tarafından yayına hazırlanan ve basılan kitap.
bir tarih kitabı havasında olmasına rağmen yüzüklerin efendisini okuyan ve aklında çok sayıda soru işareti oluşmuş okurlar için paha biçilmez bir kitaptır.orta dünyayı anlamak için ilk okunacak kitap olmasa da kanımca en çok anlaşılması gereken kitaptır.
her şeyden önce bu kitabın şu ana kadar yazılmış kitaplar arasında en yüksek hayalgücüne ve en eşsiz anlatıma sahip olduğunu kabul etmek gerekir.
orta dünya tarihi. çok sapık muhabbetler geçer:
--spoiler--
*iki elinle ver.
*valar yüzyıllar boyunca keder içinde oturdu.
*... ve yıkıntıların içinde turgon'un ölümü görkemlidir.(adamı o kadar anlattın bari iki satır daha yaz şöyle öldü de)
ayrıca túrin'ın başına gelen bahtsız bedevinin başına gelmemiştir. durun siz kardeşsiniz diye atlayan amcalar yok tabi orta dünya'da.
--spoiler--
kitap fazla ayrıntı vermez, bazı olayların detayına girmiştir: (bkz: beren ve luthien). o yüzden bazı yerlerde ayrıntı arayıp bulamayabilirsiniz. ki zaten o haliyle bile kafa ağrıtan, kafa yapan bi kitap. bu arada lafı geçmişken hurin in çocuklarının çıkar çıkmaz türkçe ye çevrilmesine rağmen henüz çevrilmemiş bi yığın tolkien kitabı var, bu kitabın özelliği nedir anlayabilmiş değilim.
lord of the ringsserisinin beyaz perdeye aktarılmasından sonra peter jackson herifinin* bi şekilde bulaşmasından feci şekilde korktuğum kaçış edebiyatının mihenk taşı.
şayet bi gün biri cesaret edebilir ve hikayeleri görselleştirmeye kalkarsa en az lotr kadar getirisi olucaktır.lakin,hollywood'un nasıl hala böyle bir kaynağı değerlendirmediğini biraz kurcalayacak olursak,
hikayelerin bir bütünlük içinde olmaması bir sinema filmi yerine bir seri çekilmesini gerektireceğinden proje bir kaç lotr masrafında olucaktır.
ayrıca garanti gişe geliri olan bir projeyi, dizi olarak çekerek tv ekranından gelir arayışı ise haliyle yönetmenlerin yada yapımcı firmaların pek de kabul edebilecekleri bir hadise değildir.
aktarılmasının bu şekilde zor oluşu eminim ki bir gün çekilebilirse LOTR de olduğu gibi bir çok eksik noktayı beraberinde getirecektir.ama yine de bu kitabın karakterlerini ete kemiğe bürünmüş olarak görmek, hormonal dengeyi altüst edebileceğimiz yegane olaydır.bir delikanlı hollywood yönetmeni beklenmektedir...
yüzüklerin efendisi'nin gazıyla yarısına kadar okuduğum, ondan sonra "napıyorum ben lo" diyerek bıraktığım kitap.
çoğu kişiye sıkıcı gelsede, bana kitap okuma alışkanlığını kazandıran kitap. O kadar içindeydim ki kitabın, hüngür hüngür ağlayarak Morgoth'a "seni sikmeden ölmeyeceğim" diye bağırdım. Annem geldi de sakinleştirdi allahtan.
bu kitabi okuduktan sonra, belirli araliklarla tekrar okumak istiyor insan. karsinizda edebiyat kelimesinin anlami duruyor cünkü her seyiyle.
basit bir fantazi kitabi degil silmarillion, o edebiyatin ta kendisi, o oldugu icin edebiyat diye bir seyden söz ediliyor dünyada...

tanim: yine ve yine; okunan ya da okunacak en güzel kitaptir silmarillion, ötesi yoktur ve olmayacaktir da...
kesinlikle okunması gereken,lotr serisine *bin basan kitap.
bendeki baskısındaki kitapevi notu bu kitabın karmaşıklığını tamamıyla açıklıyor: bu kitabı bitirene kadar karşı cinsten uzak durun.* *
ilk 50 sayfası adamın amına koyar. çünkü o kadar karmaşık anlatırki tolkien, valar neydi, maia neydi, manwe kim falan derken feraha erersiniz.

50. sayfadan sonra mükemmel bir dünyanın içinde bulursunuz kendinizi ve her sayfada hadi melkor hadi koçum sıç şu valaların ağızlarına dersiniz.**
dünyada yazilmis ve yazilacak olan en güzel, en asmis, en büyülü kitaptir;

insana kelimelerle nasil büyü yapildigini ögreten,

insana bir kitabin nasil kurgulanabilecegini gösteren,

hayal gücünün ne kadar sinirsiz ve ne kadar büyüleyici bir sey oldugunu tekrar hatirlatan,

sayfalar boyunca anlatilan hüzne gözyaslariyla eslik ettiren,

sayfalari kirismasin diye dokunmaya kiyilamayan,

on kere okuduktan sonra bile, hala ayni hüznü, ayni coskuyu verebilen,

edebiyat tarihinin gördügü en gercek kötü karakteri barindiran (bknz; melkor),

edebiyat tarihinin gördügü en gercekci aski barindiran (bknz; beren&luthien),

edebiyat tarihinin gördügü en gercekci kahramani barindiran (bknz; fingolfin),

edebiyat tarihinin gördügü en hüzünlü hikayeyi barindiran (bknz; turin),

edebiyat tarihinin gördügü en yüce 2 tanriyi barindiran (bknz; elbereth, nienna),

edebiyat tarihin gördügü en psikopat karakteri barindiran (bknz; feanor),

kitaptir ayni zamanda silmarillion.

alip götürendir uzaklara, aglatandir, yürekte kocaman bir yumrudur, ugruna siirler yazdirandir, her yerde böbürlene böbürlene bu kitabi okudum demektir, koluna elfce dövme yaptirmak istenendir, pc'nin arka planini süslemektir, telefonun bluetooth ismidir, dogmamis cocuklar icin isim secilendir, bikmadan, usanmadan, kim ne derse desin milyon kere okunacak olandir, bas tacidir, yüzüklerin efendisi'nin papucunu dama atandir, filmi cikmasin nolur diye dua etmektir, hakkinda ödev yazilandir edebiyat derslerinde, sonsuza ulasmaktir onunla birlikte, onsuz bir dünya düsünememektir...
okumak sabır ve süreklilik ister. olayı tam kavramadan ara verirseniz karakterleri olayları unutur tekrar başlamak zorunda kalırsınız. haliyle de hiç sarmaz. başlarda kafa patlatmak, sonrasında da tadına varmak lazım.
bu kitapta

"gil galad kim aq?", "şimdi elflerinen insanlar dostmuş da mı küsmüş?", "gondor ne la?", "minas tirith'deki o ağaç ne ayak?", "bu gandalf'la saruman kanka mı? hangi ırktan bunlar hangi krallığa bağlı la??", "o değil de bu yüzük nerden gelmiş?", "sauron kim olm? anası babası yok mu bunun? nerden çıktı durup dururken?", "gondor'un kralı neden yok?", "olm hepsini geçtim o gemiyle nere gidiyo o elfler bok mu var batıda??"

sorularına cevap bulmanız mümkündür. ayrıca ortadünya'daki ilkdoğanların yüreğine serpilen ilk nefret ve karanlık tohumlarının kökenleri, güneş ve ayın doğumu ile öyküye esas adını veren ve kadim günlerden dünyanın sonuna kadar geçen sürecin kaderini çizen, elfleri aman'dan beleriand'a süren silmariller ve bu silmariller için feanor ve çocuklarının ettiği yemin hakkında bilgi alabilmek mümkündür. aslına bakarsanız bütün o öykücüklerin temelinde silmarillerin ve feanor'un yemininin olduğunu düşünmek ilginç gelir insana.