bugün

nobel odullu unlu amerikan fizikci. resmine bakildiginda bir film stari izlenimi veren, yasantisini incelediginizde zihninizde cizdiginiz bilim adami imajini yeniden gozden gecirmeniz gereken ve bilim adami denince ilk aklima gelen birkac kisiden biri olan cool sahis.
1965 yılında fizik dalında nobel ödülü verilmiş bir bilim adamı. richard p. feynman. kuantum elektrodinamik alanında yaptığı çalışma nedeniyle sin-itero tomanaga ve julian schwinger'le beraber nobel ödülü almıştır. bongo çalıyor, zamparanın önde gideni, radyo tamircisi, maya yazıtlarını çözmeye çalışıyor, kilitli kasaları da açıyor, dans etmeyi seven büyük bir bilim adamı. yalnızca denemeye ve görgüye yaslanmış, hayatı boyunca dünyayı ve çevresini "merak etmiş" bir bilim adamı.

1988 yılında (benim yaşım bir elin parmakları kadarken) yetmiş yaşında ölmüş.
(bkz: gulgun feyman)*
kendisinin 'what do you care what the other people think' adli kitabi onu tanimak ve kisisel gelisim acisindan oldukca basarilidir.
(bkz: feynman noktası)
(bkz: surely you re joking mr feynman)
manhattan projesinde çalışmış kuramsal fizikçi. atom bombası, zamparalık ve davulculuk dahil ne var ne yok her şeyi yapmış aşmış insan. insan yaşadı mı bu adam gibi yaşamalı!
"six easy pieces" isimli kitabında, deneme ile şiir arası bir üslupla sanki yaz tatilinde nereleri gezip neler yaptığını anlatırmış gibi doğal, rahat anlaşılır bir anlatım sergileyen yazardır. bu muhteşem kitap, ha babam formül ezberlemenin ötesinde, insanların bu formülleri neden, ne amaçla bulduklarını, ne için böyle formüllerin, bilim dallarının var olduğunu anlatır ve inceler.
bu tip eserlerin yokluğunda daha ziyade az biraz sorgulayan, merak eden, düşünen öğrenci, en basidinden türevi öğrenirken türev nedir diye sorar. hoca da ekseriya üssü bir azaltacaksın katsayı olacak ekleyeceksin der. lan iyi de, türev ne? neden üssü azaltıyorum, ağırlık mı yapıyor rakama üstteki sayı... ne diye var türev diye bir şey onu anlatsana.
bak adam anlatmış işte.
bir dönem tolga yarman'ın da hocalığını yapmış, öğrencisinin anlattığına göre kendisiyle tartışmışlardır bile.
gelmis gecmis en zeki bilim adamlarindan biridir. http://www.feynmanonline.com/ sitesinde hakkinda ki pekcok seye ulasilabilir.
bugünkü nanoteknolojinin fikir babası olarak kabul edilen ünlü fizikçi. mikron seviyesinde işlemler yapmanın yeterli gelmediği dönemde, 29 aralık 1959 yılında amerikan fizik cemiyeti'nde "aşağıda daha çok yer var" başlıklı bir konuşma yaparak nanoteknoloji kelimesini kullanmadan bugün nanoteknolojiyi anllattığı kabul edilmiş ve bu teknolojinin fikir babası ilan edilmiştir. maddeyi en temelinden kontrol ederek atomlar üzerinden işlem yapabilmenin kolaylığını ve büyük bir teknoloji devrimini başlatacağını seneler önce görmüştür.
kendi kitabında
what is energy/enerji nedir? başlığı altında söylediği söz gayet manidar imiş;

"It is important to realize that in physics today, we have no knowledge of what energy is."
(Bugün fizik adına şunun farkında olmalıyız ki, enerjinin ne olduğu hakkında hiçbir bilgimiz yok)

http://en.wikiquote.org/w...res_on_Physics_.281964.29
96 yapımı infinity filmi kendisinin hayatını anlatmaktadır.
bilginin belirsizliği ve düşünsel önkabüller üzerine yaptığı kısa bir konuşmayı çevridiğim insan.

http://www.youtube.com/watch?v=WP5Sb8lyB7A
bir keresinde fizik dersi verdiği üniversite de sınav yaparken çift dikiş bir öğrencinin
-hoca bu sorular geçen yılki sorularla aynı
sözüne şu cevabı vermiştir :
-evet ama cevaplar son bir yılda değişti.
kuantum fizikçisi nobel ödüllüdür ayrıca çok kral özdeyişleri vardır.

--spoiler--
''I think I can safely say that nobody understands Quantum Mechanics"
--spoiler--
hollywood starı gibi fizikçi. eşi benzeri yoktur.muhteşem bir beyin. fiziği bir insana kesinlikle sevdirir. seminerleri bulunmalı ve izlenmelidir. günümüzde yaşasa evlenilecek insan odur kesinlikle. hayat felsefesi kesinlikle muhteşemdir. dünyaya bakışına hayran olduğum insandır. keşke derslerini canlı izleme fırsatımız olsaydı.

https://www.youtube.com/watch?v=_958D4Xde4o
nobel ödüllü fizikçi.

makalelerini okuduğunuzda kendinizi uzaylı gibi hissedersiniz. apışıp kalmak ve türevleri akabinde çaresiz kalıp düşünürsünüz. 10 dakikalık da olsa dünyayı o'nun gözünden görmek isterdim.

anılarını naklettiği kitabını bir an önce bulmam gerekmekte. *

(bkz: üstinsan)
"Mastürbasyon ne kadar seksse fizik de o kadar matematiktir." sözünün sahibidir. 20. asrın en önemli fizikçilerindendir.*
"sonraki soru şuydu: gezegenleri güneş'in etrafında döndüren nedir?

kepler'in zamanında bazıları bu soruya gezegenlerin arkasında meleklerin bulunduğu ve onların kanatlarını çırparak gezegenleri yörünge üzerinde ittiği cevabını veriyordu. göreceğiniz gibi, bu cevap gerçekten o kadar da uzak değildir. tek farkla ki melekler başka bir yerde duruyorlar ve gezegenleri güneş'e doğru itiyorlar." diyen, dünyada fiziği en akıcı dil ile anlatan birkaç insandan biri. kitapları, ders anlatımlarının dinlenmesi şiddetle tavsiye edilir.
(#26100995)
Amerikan fizikçi.Atomalti fizik bilimi ve nanoteknolojinin babası olarak bilinir.Kuarkların varlığı onun sayesinde bilinir.Feynmann diagramlariyla ünlüdür.Ateisttir.
Nam-ı diğer kırmızı kaplı kitabın yazarı. Matematik hakkındaki görüşlerine katılmamakla birlikte ve kendi seviyesindeki bazı fizikçilerle karşılaştırıldığında matematiksel temelini zayıf bulmama rağmen fiziğin sanatsal ve bilimsel güzelliklerini en kolay şekilde anlamanızı sağlayacak kişi olduğuna garanti veririm.
kuantum mekaniğiyle fazla uğraşmaktan kafayı sıyıran bilim adamlarındandır**:
https://www.youtube.com/watch?v=2Ks8gsK22PA
nicola tesla nın şansına fizik te ayrı dallar da olmalarıdır yoksa bu adam nicola teslayı siker atardı.